Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ - ΔΕΗ
Οκτώ εργάτες παρανάλωμα για να αυξηθούν τα κέρδη

Το γκέτο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Το γκέτο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση τη ΔΕΗ, αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης, έπεσαν οχτώ εργάτες - οι δύο πολύ σοβαρά καθώς φέρουν εκτεταμένα εγκαύματα μέχρι και 100% - στην 3η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης, όταν ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ποσότητες «λάβας» από τέφρα και κάρβουνο, μετά από εργασίες καθαρισμού του λέβητα.

Η νέα τραγωδία ξετυλίχτηκε λίγο πριν τις δώδεκα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου προς Κυριακή, όταν οι εργάτες Ηλίας Μπαρλαμπάς και Παναγιώτης Τσουκαλάς την ώρα που δούλευαν μέσα στο λέβητα - όπου μάλιστα είχε στηθεί και σκαλωσιά - προσπαθούσαν να τον καθαρίσουν από την τηγμένη τέφρα που είχε επικαθίσει σε διάφορα σημεία στα τοιχώματα του λέβητα.

Οι δύο εργάτες μαζί με άλλους συναδέλφους τους δούλευαν για περισσότερο από 17 ώρες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, για την αποκατάσταση της βλάβης, μετά από εντολή της Διεύθυνσης του εργοστασίου που ήθελε πάση θυσία η επαναλειτουργία της μονάδας να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς από το βράδυ της Παρασκευής είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, η Διεύθυνση αντί να αφήσει να περάσει χρόνος ικανός που θα επέτρεπε να κρυώσει ο λέβητας ώστε οι εργασίες να γίνουν με ασφάλεια, έδωσε εντολή το μεσημέρι του Σαββάτου και αφού είχαν καθαριστεί τα 2/3 του λέβητα από το πρωί, να στηθεί ακόμα και σκαλωσιά προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες. Η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ, πλέον, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δεν επιτρέπει την παραμικρή απώλεια κερδών και σε αυτή την προοπτική ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο υλικό από τη διοίκηση.

Κάποια στιγμή, καθώς ξεκολλούσαν την τηγμένη τέφρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεχύθηκε ένας τεράστιος όγκος «λάβας» πυρακτωμένης τέφρας και κάρβουνου, που παρέσυρε τους δύο άτυχους εργάτες. Φλεγόμενοι, κυριολεκτικά, προσπάθησαν να φτάσουν μέχρι την έξοδο του καζανιού για να σωθούν από το πυρακτωμένο υλικό που τους κατέκαιγε. Μόλις έφτασαν στην έξοδο έπεσαν αναίσθητοι και οι εργάτες της βάρδιας με κίνδυνο της ζωής τους έσπευσαν αμέσως στο σημείο της εξόδου για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να υποστούν εγκαύματα μικρότερου βαθμού. Γιατρός στο εργοστάσιο όταν έγινε το τραγικό περιστατικό δεν υπήρχε.

Οι τέσσερις από αυτούς, Ηλίας Μπαρλαμπάς (Ιπποκράτειο), Παναγιώτης Τσουκαλάς (Γενικό Κρατικό), Γιώργος Κουρέτας και Κώστας Παπαγεωργίου (ΚΑΤ) διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Αθήνα. Η κατάσταση των δύο εργατών που ήταν στο λέβητα είναι κρίσιμη, καθώς έχουν υποστεί εγκαύματα που αγγίζουν το 100%. Οι Γ. Κουρέτας και Κ. Παπαγεωργίου έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα χωρίς όμως να κινδυνεύει η ζωή τους.

Οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίες, Γιώργος Μπουλούγαρης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Κοσμάς Κουρουνιώτης και Τάσος Παπαγεωργίου διακομίστηκαν στο νοσοκομείο στην Τρίπολη έχοντας υποστεί ελαφρά εγκαύματα και από χτες νοσηλεύεται μόνο ο Γιώργος Μπουλούγαρης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρει εξιτήριο.

Να σημειώσουμε πως το σύστημα αποκομιδής ξηρής τέφρας (MACALDI), που είναι εγκαταστημένο στην 3η μονάδα και λειτουργεί στη Μεγαλόπολη εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι υπεύθυνο για το ότι η μονάδα συχνά βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων - με απόφαση των σωματείων του εργοστασίου - μετά το τραγικό ατύχημα ήταν να προχωρήσουν σε ωριαία στάση εργασίας το πρωί, καθώς και να μη συνεχίσουν τις εργασίες οι εργάτες που είναι επιφορτισμένοι για την αποκατάσταση της βλάβης στην 3η Μονάδα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους προκειμένου να διεκδικήσουν από τη διεύθυνση της επιχείρησης την ύπαρξη (όπου δεν υπάρχουν) και την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματισμός εργαζομένου από έκρηξη λέβητα(2020-12-18 00:00:00.0)
Πρακτική άσκηση σε συνθήκες σύγχρονου μεσαίωνα(2019-08-06 00:00:00.0)
«Χτυπήθηκε» από ρεύμα 30χρονος εργάτης(2011-05-21 00:00:00.0)
Σακατεύτηκε 27χρονος εργάτης(2008-11-21 00:00:00.0)
Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια(2003-03-29 00:00:00.0)
Βγήκε το πόρισμα για τη Μεγαλόπολη(2002-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ