Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Πρακτική άσκηση σε συνθήκες σύγχρονου μεσαίωνα

Σοβαρές καταγγελίες από το Εργατικό Κέντρο του νησιού και 19χρονο εργαζόμενο σπουδαστή, ακόμα και για άσκηση βίας από προϊσταμένους

Οι σοβαρές καταγγελίες αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες του 19χρονου εργαζόμενου σπουδαστή, τις οποίες δημοσιοποίησε μαζί με το Εργατικό Κέντρο
Οι σοβαρές καταγγελίες αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες του 19χρονου εργαζόμενου σπουδαστή, τις οποίες δημοσιοποίησε μαζί με το Εργατικό Κέντρο
Συνθήκες σύγχρονου μεσαίωνα κατά την πρακτική άσκηση 19χρονου σπουδαστή σε πολυτελή επιχείρηση εστίασης στην Κέρκυρα φέρνουν στο φως ο ίδιος ο σπουδαστής καθώς και το Εργατικό Κέντρο του νησιού, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες δουλειάς, τις οποίες συμπλήρωνε η άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας από προϊσταμένους σε βάρος του εργαζόμενου σπουδαστή.

Ο σπουδαστής κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο τις πρακτικές βασανισμού που υπέστη από προϊσταμένους, ενώ έχει απευθυνθεί και στη Δικαιοσύνη. Οι πρακτικές αυτές περιλάμβαναν κλωτσιές και μπουνιές, πρόκληση εγκαυμάτων με καυτό λάδι και πυρακτωμένα μεταλλικά αντικείμενα, όπως μαγειρικές σπάτουλες! Για τις εν λόγω καταγγελίες έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, ενώ έχει εξεταστεί από ιατροδικαστή προκειμένου να συνταχθεί σχετική έκθεση.

Αθλιες συνθήκες δουλειάς, καψώνια και απειλές στην ημερήσια διάταξη

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, στο οποίο ο σπουδαστής έχει καταθέσει αναλυτική καταγγελία, με ανακοίνωσή του και με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε παρουσίασε τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες που τις συνοδεύουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι γενικευμένο το φαινόμενο νέοι εργαζόμενοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση να αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες δουλειάς, καψώνια, απειλές και τρομοκρατία.

Καλεί την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη, τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις σχολές να διενεργήσουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση στον Τουρισμό - Επισιτισμό.

Το επόμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σχεδιάζουν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και το κάλεσμα να μη διστάζουν να καταγγέλλουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και τη βίαιη συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών και των ανθρώπων τους.


«Η πρακτική άσκηση στο πολυτελές κατάστημα από τους "μεγάλους" σεφ περιλάμβανε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα. Με αυτούς τους τρόπους ασκούνταν στη μαγειρική ο νέος αυτός πρακτικάριος!», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

Οι σοκαριστικές αναφορές αποτυπώνονται και σε φωτογραφίες, ενώ οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν από συναδέλφους του νέου εργαζόμενου, σε συνάντηση που είχαν με συνδικαλιστή του κλάδου.

Εκτός από τα χτυπήματα που δέχτηκε και τα εγκαύματα που του προκάλεσαν προϊστάμενοί του, ο σπουδαστής καταγγέλλει επίσης τα καθημερινά 12ωρα που δούλευαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, χωρίς διάλειμμα ούτε για να πιουν νερό, καθώς και τις απειλές που δέχονταν ότι όποιος φύγει από την επιχείρηση τον Αύγουστο «δεν θα βρει ποτέ δουλειά».

Ακραίες συνθήκες εκμετάλλευσης για τους «πρακτικάριους»

«Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

«Οι πληγές στα χέρια του πρακτικά ασκούμενου μάγειρα από τα βασανιστήρια του στελέχους της εργοδοσίας, με το χρόνο θα κλείσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση των εργαζομένων και κυρίως με τη δύναμη και το θάρρος που ο νέος συνάδελφος απέδειξε ότι διαθέτει, καταγγέλλοντας ανοιχτά τους βασανισμούς του, γρήγορα θα κλείσουν και τα τραύματα της ψυχής του. Τα σημάδια όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και καταγγέλλει τις «συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, καθώς «καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες, με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν». Στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι σπουδαστές στοιβάζονται «σε ακατάλληλα καταλύματα, όπου δεν μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια».

Στο επίκεντρο αιτήματα για το πλαίσιο που διέπει την πρακτική άσκηση

Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγγέλλονται, εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, «λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται από διευθυντές και προϊσταμένους, οι οποίοι απειλούν ευθέως μέσω της βαθμολόγησης ή και της διακοπής της πρακτικής άσκησης όποιον δεν ακολουθήσει τους "κανόνες". Η καταγγελία για τον πρακτικά ασκούμενο σημαίνει απόλυση, απώλεια της πρακτικής άσκησης και χάσιμο της εκπαιδευτικής χρονιάς».

Στο φόντο αυτό, το Εργατικό Κέντρο διεκδικεί μια σειρά από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρακτική άσκηση, ώστε οι σπουδαστές «να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών».

Μεταξύ άλλων απαιτεί να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων, όπως και να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια από το ΣΕΠΕ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη Δημόσια Σχολή, για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών πρακτικής άσκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ