Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΕΡΟΙΑ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ
Εκδικητικές εξαιρέσεις συνδικαλιστών από τις επαναπροσλήψεις στη «Venus»

Κινητοποιήσεις από το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μ. Αντύπας»

Από την κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου της «Venus»
Από την κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου της «Venus»
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 4 εργαζομένων στο κονσερβοποιείο «Venus» στη Βέροια, εκλεγμένων συνδικαλιστών, οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώθηκαν από την εργοδοσία λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, ξεδιπλώνει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσει για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στα κονσερβοποιεία - διαλογητήρια.

Την Παρασκευή 2/8 το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την πύλη του εργοστασίου, ενώ για χτες ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας και την εργοδοσία.

Η εργοδοσία ωστόσο, διατηρώντας τη στάση αδιαλλαξίας, δεν εμφανίστηκε στην τριμερή. Αντ' αυτού, ο διευθυντής της επιχείρησης απέστειλε γραπτή επιστολή με την οποία ισχυρίζεται προκλητικά ότι τα περιθώρια συζήτησης έχουν εξαντληθεί, ότι «η επιλογή του εργατικού προσωπικού είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της εργοδοσίας», στο πλαίσιο του διευθυντικού δικαιώματος, και άρα η επιχείρηση «δεν οφείλει καμία περαιτέρω εξήγηση ή απάντηση» προς το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους...

Οπως τονίζει βέβαια σε καταγγελία του το κλαδικό Συνδικάτο, οι τέσσερις εργαζόμενοι, παρότι εργάζονταν για πολλά χρόνια με συμβάσεις στο εργοστάσιο, φέτος «δεν προσλήφθηκαν στη δουλειά γιατί από τη θέση τους στο ΔΣ του Συνδικάτου ανέδειξαν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργάτες στις επιχειρήσεις του κλάδου και γιατί δεν συναίνεσαν ώστε να αποσιωπηθεί εργατικό "ατύχημα" που συνέβη στο εργοστάσιο της "Venus" πέρυσι το καλοκαίρι».

«Η διοίκηση, γνωρίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο, στοχεύει σε όποιον σηκώνει κεφάλι, θέλει να κυριαρχεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, χρησιμοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο με το οποίο την έχουν εφοδιάσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα», επισημαίνει το Συνδικάτο.

«Εργάτες και αγρότες δίνουμε μαζί τη μάχη!»

Με κοινή ανακοίνωσή τους μετά την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, το κλαδικό Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος αναδεικνύουν συνολικότερα τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα κονσερβοποιεία - διαλογητήρια, αλλά και των μικρομεσαίων αγροτών που δίνουν την παραγωγή τους στα εργοστάσια.

«Η κατάσταση στα περισσότερα από τα διαλογητήρια και κονσερβοποιεία, όπου εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της περιοχής μας, θυμίζει κάτεργο, εργασιακό μεσαίωνα. Δουλειά ήλιο με ήλιο, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, ακόμα και επιστροφή επιδομάτων και δώρων με την απειλή της απόλυσης», καταγγέλλουν.

«Στην ίδια δεινή θέση βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι αγρότες σαν κι αυτούς που φέρνουν την παραγωγή τους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο», προσθέτουν. «Εδώ και χρόνια μετράνε τις πληγές τους από το εμπάργκο, τις εξευτελιστικές τιμές, τις τεράστιες καταστροφές από το χαλάζι. Παρά την κουτοπόνηρη προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης της "Venus" να στρέψει τους αγρότες ενάντια στους εργάτες, οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν».

Απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία, το Συνδικάτο και ο Αγροτικός Σύλλογος ξεκαθαρίζουν πως «ο αγώνας μόλις άρχισε» και δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν την πάλη τους το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως «εργάτες και αγρότες δίνουμε τη μάχη βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες (2021-07-23 00:00:00.0)
Εργάτες και αγρότες διεκδικούν αυτά που τους χρωστούν οι βιομήχανοι (2020-10-15 00:00:00.0)
Προχωρούν οι ετοιμασίες για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ (2018-08-28 00:00:00.0)
Ενας ακόμα εργάτης θύμα του «πολέμου» της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς (2018-07-18 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση στην Αθήνα (2009-06-19 00:00:00.0)
Μαζί στους δρόμους απολυμένοι και εποχικοί (2006-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ