ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εγκλημα εκ προμελέτης»

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρκαδίας καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το «έγκλημα εκ προμελέτης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης» την κυβερνητική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΔΕΗ και τη Διεύθυνση του εργοστασίου και τονίζει: «Μετά την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την Ιδιωτικοποίηση - Μετοχοποίηση της ΔΕΗ και στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους, η ζωή των εργαζομένων δεν έχει καμιά αξία. Η μείωση προσωπικού, η μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλούς εργασίας και η στήριξη ενός αποτυχημένου συστήματος (MACALDI) είναι οι κύριες αιτίες για το τραγικό δυστύχημα που έγινε τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των υπευθύνων. Για να θέσουν σε λειτουργία την 3η μονάδα που ήταν εκτός από την προηγούμενη νύχτα, υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν για 20 συνεχόμενες ώρες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, για την αποκατάσταση της βλάβης, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Εξίσου σοβαρές είναι οι ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που συμφώνησαν και στήριξαν την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη μείωση του προσωπικού και με τη στάση τους συμβάλλουν στη χαλάρωση των μέτρων ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους «μετά και από αυτό το τραγικό δυστύχημα να βγάλουν σαφή συμπεράσματα» και «χωρίς άλλη καθυστέρηση να συσπειρωθούν γύρω από τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από επιτροπές αγώνα να ξεπεράσουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές και να αναπτύξουν αγωνιστική δράση αντάξια της ιστορίας της Μεγαλόπολης. Να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, στη δουλιά και για μια ΔΕΗ 100% στο δημόσιο».

«Θύματα στο βωμό της κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ»

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΔΕΗ σημειώνει πως το ατύχημα στη Μεγαλόπολη έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στα δίκτυα της ΔΕΗ, οχτώ μήνες μετά το ατύχημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και καταγγέλλει πως το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. «Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες σε απάνθρωπες συνθήκες, παρότι εδώ και καιρό είχαν καταγγείλει ότι το σύστημα MACALDI για την τέφρα δημιουργεί προβλήματα. Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θυσία στο βωμό της κερδοφορίας της επιχείρησης και της μείωσης του κόστους. Είναι επακόλουθο της εντατικοποίησης της εργασίας στο όνομα της διαθεσιμότητας των μονάδων, της έλλειψης προσωπικού και συντηρήσεων, της απουσίας στην πράξη μέτρων ασφαλείας.

Σε τέτοιες συνθήκες εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα γίνονται καθημερινά και συχνά θανατηφόρα.

Μόνοι υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση με την πολιτική που ακολουθούν. Την πολιτική ιδιωτικοποίησης και χτυπήματος δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου (που αυξήθηκαν το α` εξάμηνο του 2002 κατά 94%) απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε αναλώσιμο. Η τρομοκρατία της πολιτικής τους δημιουργεί δεκάδες θύματα εργαζόμενους».

Στη συνέχεια, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε «να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε με ασφάλεια και να γυρίζουμε ζωντανοί στις οικογένειές μας.

Η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία να πάρουν τώρα αγωνιστικά μέτρα υπεράσπισης της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Να σταματήσουν τα ευχολόγια. Αμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, να παρθούν μέτρα τώρα».

Το έγκλημα και η ΓΣΕΕ

Θα μπορούσε κάποιος να το ξεπεράσει. Να πει ότι η ΓΣΕΕ μάς έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοια, μια τυπική ανακοίνωση και τέλειωσε γι' αυτήν το ζήτημα. Να διπλώσει την ανακοίνωση και να την πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αν: Αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό, αν δύο εργάτες της ΔΕΗ δε χαροπάλευαν μέχρι αυτή τη στιγμή και αν άλλοι έξι δεν είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Αλλά επειδή υπάρχουν όλα αυτά τα τραγικά «αν», δε θα τους κάνουμε τη χάρη να τους αγνοήσουμε. Ιδού «δείγμα γραφής» της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης: «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για να σταματήσουν να προκαλούνται τόσα πολλά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα...». Να «υπάρξει παρέμβαση», αλλά από ποιον, κύριοι της πλειοψηφίας; Ποιος ευθύνεται για τις συνθήκες εργασίας και λειτουργίας των κρεματορίων, που ονομάζονται «χώροι εργασίας»; Ποιος λοιπόν θα κάνει την «παρέμβαση», μήπως ο Αγιος Πέτρος; Κι όμως, σε μισή σελίδα ανακοίνωση: Κουβέντα για την εργοδοσία, που τυγχάνει να είναι το ίδιο το δημόσιο. Κουβέντα για τις ευθύνες της κυβέρνησης. Λέξη για την εντατικοποίηση της εργασίας. Είκοσι ολόκληρες ώρες εργάζονταν οι άτυχοι εργάτες πριν η λάβα, σε θερμοκρασία 300 βαθμών, τους κατακάψει.

Μάλιστα, στα μουλωχτά πετάτε και το φαρμάκι σας, μετακυλώντας τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους. Υποστηρίζετε, λέτε, τις «συστάσεις (της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, να αρνούνται να αναλάβουν εργασία, όταν διαπιστώνουν παραλείψεις στην εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας». Εκ του ασφαλούς μπορεί ορισμένοι να το παίζουν και προστάτες. Δε μας λένε όμως τι μοίρα περιμένει τον εργαζόμενο που θα αρνηθεί να εργαστεί; Και επιτέλους, επειδή από λόγια παρηγοριάς οι εργαζόμενοι μπούχτισαν, ας μας πει η πλειοψηφία, έστω μία φορά, έστω σε ένα εργοστάσιο, αν με δική της παρέμβαση απαίτησε να σταματήσει η παραγωγή για λόγους ασφαλείας.

ΥΓ: Την περασμένη Τετάρτη, 4 του Σεπτέμβρη, στα Χανιά, ο αλλοδαπός εργάτης Χότι Ρακίτ έπεφτε νεκρός μεταφέροντας μια κολόνα της ΔΕΗ, που άγγιξε ηλεκτροφόρα καλώδια. Δούλευε σε έργο της ΔΕΗ που είχε ανατεθεί σε εργολάβο. Την επομένη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Χανιά προειδοποιούσε: Οταν οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε γκέτο. Οταν οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, εκβιάζουν και απειλούν τους εργατοϋπαλλήλους να αποδεχτούν τα μέτρα ασφαλείας. Οταν οι συνθήκες εργασίας... το κέρδος... η εργοδοτική ασυδοσία... Τότε πρέπει να περιμένουμε και άλλα θανατηφόρα εργατικά περιστατικά σαν αυτό στη ΔΕΗ Χανίων...

Δεν πέρασαν δύο μέρες. Τα Χανιά ακολούθησε η Μεγαλόπολη. Ποιος είπε ότι το έγκλημα δεν είναι εκ προμελέτης;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταδικάστε τους!

Το νέο ματοκύλισμα των εργατών της ΔΕΗ καταγγέλλει σε ολόκληρη την εργατική τάξη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και θεωρεί ως ηθικούς αυτουργούς την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που μαζί με το Συνασπισμό δημιούργησαν το νέο εργασιακό μεσαίωνα στους χώρους δουλιάς.

Η πολιτική του κεφαλαίου - υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ - που με τόση συνέπεια υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει ασταμάτητα να ματώνει την εργατική τάξη. Το νέο έγκλημα που αυτή τη φορά έγινε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 8 εργατών, 3 απ' αυτούς σοβαρά. Οι εργαζόμενοι αυτοί αναγκάστηκαν να δουλεύουν συνεχόμενα για 20 ώρες!

Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων από την κυβέρνηση, με τη βοήθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ, είχε για άλλη μια φορά τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας και όλους τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα για την προστασία της ζωής τους μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ο αγώνας αυτός σήμερα - σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία - παίρνει καινούρια πιο επείγοντα χαρακτηριστικά, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των άλλων δημόσιων και κρατικών επιχειρήσεων.

Η οργάνωση, η συσπείρωση και η αντεπίθεση είναι σήμερα μονόδρομος για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Η κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, καταλήγει η Γραμματεία, με έναν τρόπο αποκρούεται: Με την καταδίκη αυτής της πολιτικής και σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΣΕΚ
Σε δεύτερη μοίρα η ζωή των εργατών

Για αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια καταγγέλλει τους αρμόδιους η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση (ΔΗΣΕΚ), με αφορμή τα εργατικά ατυχήματα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης και καλεί όλους τους εργαζόμενους «να δραστηριοποιηθούν ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας».

«Τα όργανα που έπρεπε να λειτουργούν είναι ανύπαρκτα και οι γιατροί Εργασίας στην Αθήνα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΣΕΚ και προσθέτει ότι η ΔΕΗ ΑΕ «ενδιαφέρεται μόνο για την εμφάνιση κερδών και η ζωή των εργαζομένων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Για να ξαναλειτουργήσει γρήγορα η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εξέθεσαν τους εργαζόμενους σε θανάσιμο κίνδυνο».

Επισημαίνει ακόμη ότι «δυστυχώς οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υποταγμένες στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και στο προσωπικό βόλεμα, ελάχιστα ασχολούνται με την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας», ενώ τις χαρακτηρίζει «συνυπεύθυνες για τη δραματική αύξηση των ατυχημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ