ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γιορτή - προμήνυμα για τους αγώνες που έρχονται

Ο Δ.Μητροπάνος στην κεντρική σκηνή

Motion Team

Ο Δ.Μητροπάνος στην κεντρική σκηνή
Η μεγάλη γιορτή της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο, ήταν το προμήνυμα. Ο προπομπός των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, στους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Οι χιλιάδες νεολαίοι, που κατέκλυσαν το χώρο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, απέδειξαν πως το ραντεβού της νέας γενιάς με την ΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ, κάθε χρόνο γίνεται και πιο δυναμικό, πιο ουσιαστικό, πιο όμορφο.

Παρά την κακοκαιρία, (κρύο και βροχή) ήταν εκεί οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι. Ηταν εκεί οι χιλιάδες νέοι που δε βολεύονται στο ρόλο του συνεργού στην πολιτική που σμπαραλιάζει τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλιά με δικαιώματα, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στην πολιτική που επιχειρεί να τους μετατρέψει σε θεατές της ίδιας τους της ζωής.

Με την ουσιαστική συμμετοχή τους στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, τις συζητήσεις στα περίπτερα που λειτουργούσαν στο χώρο, (μόρφωση - δουλιά, Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, κλπ.) επιβεβαίωσαν πως η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι. Διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και θα παλέψει να τον κερδίσει.

Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο τελευταία μέρα των εκδηλώσεων ξεφάντωσαν στη μεγάλη συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο και στο λαϊκό γλέντι που ακολούθησε με την Μαριώ και το συγκρότημά της.

Μαζί τους και οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστές της Αντίστασης, «αγωγοί» της πείρας δεκαετιών του κινήματος.

Ολοι μαζί έστειλαν το μήνυμα της ανυποχώρητης πάλης. Και όλοι με μια φωνή δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα συστράτευσης για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που απηύθυνε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα του Φεστιβάλ.

Και βροντοφώναξαν: «Ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε και ΝΔ, αυτή η ψήφος είναι του λαού».

Δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους υποψήφιους αγωνιστές δημάρχους που δήλωσαν το «παρών» στο μεγάλο ετήσιο αγωνιστικό ραντεβού της νέας γενιάς.

Παραβρέθηκαν ο υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣΥ Γ. Ρόκος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Α. Σαχίνης, αλλά και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

Η Μαριώ και το συγκρότημά της

Motion Team

Η Μαριώ και το συγκρότημά της
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να γίνουμε το αντίπαλο δέος στην κοινωνία της εκμετάλλευσης

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος

Motion Team

«Διαδώστε τις θέσεις και τα ψηφοδέλτιά τους. Αναδείξτε δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το επόμενο νικηφόρο βήμα των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Τη συνέχεια των επιτυχιών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και των αντιπολεμικών κινημάτων. Το πρόπλασμα του παλλαϊκού μετώπου αντίστασης. Το αντίπαλο δέος στην κοινωνία της εκμετάλλευσης».

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από εκλεγμένους που δε σκύβουν το κεφάλι στη "νέα τάξη πραγμάτων", στα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Εχει ανάγκη από εκλεγμένους που αρνούνται να υποταχθούν!

Τα ψηφοδέλτια συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ μπορούν να δώσουν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτό μπορεί να γίνει με την ψήφο και την αφαίρεση θέσεων.

Η ψήφος μας πρέπει να είναι ψήφος καταδίκης της ασκούμενης πολιτικής από τους νομάρχες και δημάρχους που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό», σημείωσε δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η νεολαία. Και η απάντηση εκφράστηκε με το σύνθημα που ακούστηκε μυριόστομα: «Δήμαρχοι, νομάρχες αγωνιστές και όχι της ΟΝΕ διαχειριστές».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του Κόμματος για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σημειώνοντας: «Η αισιοδοξία μας προέρχεται από τις πλατιές συσπειρώσεις που πετύχαμε στους συνδυασμούς μας και από την απήχηση που έχουν αυτοί οι συνδυασμοί στην κοινωνία.

Γι' αυτό ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας μαζικής και ορμητικής δράσης και μιας πιο ουσιαστικής αντιπαράθεσης στα ψηφοδέλτια που στηρίζουν τα άλλα κόμματα».

Στην ειδική αναφορά που έκανε για τη Θεσσαλονίκη και στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... των υποψηφίων του δικομματισμού, σημείωσε: «Ξέρετε, κύριοι, η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη μόνον από μετρό, υποθαλάσσια, αναπλάσεις, έργα υποδομής που στοιχειώσανε. Εχει ανάγκη οι άνθρωποι που την κατοικούν να έχουν δουλιά, να πληρώνονται αξιοπρεπώς, να έχουν ελεύθερο χρόνο, να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα που καλλιεργούν και εξυψώνουν τον άνθρωπο.

Οι Θεσσαλονικείς έχουμε ανάγκη να ζούμε σε μια πόλη, που δε θα στρατοκρατείται με νέα αρχηγεία του ΝΑΤΟ - όπως αυτό στο Γ΄ Σώμα Στρατού -, που δε θα "βιάζεται" με την καθημερινή παρουσία χιλιάδων ΝΑΤΟικών δολοφόνων στους δρόμους και στο λιμάνι της.

Εχουμε απαίτηση το γνωστό "προκεχωρημένο κλιμάκιο Θεσσαλονίκης" του Στρατηγείου των συμμαχικών δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, όπως το ονομάζουν, δηλαδή η βάση στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όχι μόνο να μην αναβαθμιστεί αλλά να φύγει.

Εχουμε απαίτηση τον Ιούνη του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην πόλη μας, όταν δηλαδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αναμόρφωση προς το χειρότερο της αγροτικής πολιτικής, την κοινή εξωτερική πολιτική και τον ευρωστρατό - που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της ΕΕ στο Κόσσοβο και όπου αλλού, αλλά δε θα εξασφαλίζει τα σύνορά μας - οι εκλεγμένοι στην ΤΑ να είναι με το λαό.

Εχουμε απαίτηση να διαδηλώνουμε ελεύθερα στους δρόμους αυτής της πόλης την αντίθεσή μας σ' αυτή την πολιτική και θέλουμε τους εκλεγμένους νομάρχες και δημάρχους να είναι μαζί μας».

Και κάλεσε σε μαζική στήριξη των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Ενα δρώμενο με νόημα

Ο Σημίτης επικεφαλής του «χαφιεδολογικού γραφείου»

Motion Team

Ο Σημίτης επικεφαλής του «χαφιεδολογικού γραφείου»
Τα φώτα έσβησαν. Ξαφνικά ασφαλίτες με τους φακούς αναμμένους άρχισαν να επιτίθενται, να συλλαμβάνουν επιδεικτικά ορισμένους νέους κυρίως και να τους οδηγούν σε προεπιλεγμένο χώρο. Ζητούν τρίχες για έλεγχο DNA, ταυτότητες για εξακρίβωση στοιχείων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επικεφαλής του «γραφείου ευρέσεως χαφιεδολογικής εργασίας», κάνει τις προσλήψεις των «χαφιέδων» στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας. Πρωτοστατεί στην επάνδρωση των μηχανισμών, που μετά από ειδική εκπαίδευση -στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας- θα στραφούν ενάντια στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Από τα μεγάφωνα η ψυχρή - απειλητική φωνή ανακοινώνει: «Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα αν συνεργαστείτε με τις αρχές. Για το καλό όλων, όσοι έχουν σχέση με σωματεία και συλλόγους, όσοι συνδικαλίζονται, όσοι ασπάζονται ανατρεπτικές ιδέες προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καλούνται να παραδοθούν άμεσα, βοηθήστε το έργο των αρχών, καταδώστε όσους θεωρείτε ύποπτους.

Οσοι με ζήλο και αυτοθυσία ανταποκριθούν στο καθήκον θα προτιμηθούν για πρόσληψη στο γραφείο χαφιεδολογικής εργασίας που ήδη λειτουργεί, με ευθύνη της ΕΕ και με την εγγύηση του αναγνωρισμένου οργανισμού κρατικών και παρακρατικών υποθέσεων της europol».

Το δρώμενο που παρουσιάστηκε στο χώρο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου, περιέγραψε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το τι σχεδιάζεται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Και έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα, πως η νεολαία γνωρίζει, γι' αυτό προειδοποιεί: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Προσφορά και στο σκάκι

Δεκάδες νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχαν στους ερασιτεχνικούς αγώνες σκάκι που έγιναν στη διάρκεια του τριημέρου, με την εθελοντική και αφιλοκερδή συμμετοχή των μελών της εθνικής ομάδας σκάκι Σ. Χαλκιά και Θ. Μαστροβασίλη.

Κορυφαία στιγμή η βραδιά της Παρασκευής και ο αγώνας σιμουλτανέ που έγινε με τον 22χρονο Στέλιο Χαλκιά απέναντι σε 25 εθελοντές σκακιστές.

Ο Σ. Χαλκιάς Γκραν Μετρ, τρίτος παγκόσμιος πρωταθλητής νέων για δύο συνεχόμενες χρονιές, συμπρωταθλητής Ελλάδας, και μέλος της Εθνικής Ελλάδος, μιλώντας στο «Ρ» χαρακτήρισε πολύ σημαντική και ιδιαίτερα ενθαρρυντική την προσπάθεια που καταβάλλει χρόνια τώρα η ΚΝΕ.

«Είναι πολύ ευχάριστο να έρχεσαι σε έναν τέτοιο χώρο, να ακούς μουσικές, να βλέπεις τόσους ανθρώπους κάτω από μια κοινή ιδεολογία και να ασχολούνται και με το σκάκι». Αναφέρθηκε στην ελλιπή στήριξη που παρέχει η πολιτεία και σημείωσε: «Είναι ελάχιστοι οι φορείς που το περιθάλπουν και το αγκαλιάζουν. Η ΚΝΕ είναι ένας από αυτούς. Είναι μια οργάνωση, η οποία προσπαθεί να κάνει εκδηλώσεις με το σκάκι. Ερχονται πάρα πολλά παιδιά, πολλοί πρωταθλητές επίσης είτε ως απλοί θεατές».

Και κατέληξε μιλώντας για τα σχέδια που καταστρώνουν μαζί με την Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου παγκοσμίως σιμουλτανέ στη διάρκεια των φεστιβαλικών εκδηλώσεων.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Δημιουργεί παράδοση

Πρωτόγνωρη ήταν φέτος η συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγιναν το Σαββατοκύριακο σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, οι νέοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια ανταποκρίθηκαν στο ραντεβού με τους Κνίτες και τις Κνίτισσες και έστησαν για άλλη μια χρονιά το πανηγύρι της νιότης και της αμφισβήτησης κόντρα στην πολιτική που τους θέλει εθελοντές στην υποταγή.

Στην Κομοτηνή την Παρασκευή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, μίλησε η Σ. Βλισήδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την ομιλία του Θ. Γκιώνη, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Τόσο η ομιλία όσο και η συναυλία που ακολούθησε με τον Λάκη Παπαδόπουλο έγιναν με τους νέους να αντιστέκονται στη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα.

Και στην Αλεξανδρούπολη, παρά την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες, εκατοντάδες νεολαίοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Δήλωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για συστράτευση στους νέους αγώνες, για μαζικοποίηση του κινήματος κόντρα στις επιλογές κυβέρνησης, ΕΕ και Νέας Τάξης.

Μίλησαν ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Δ. Κουκουράβας, γραμματέας της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ