ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονισμός πάλης κατά του προϋπολογισμού

Παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Λάρισα στις 8 Δεκέμβρη, συγκέντρωση στο Βόλο στις 9 Δεκέμβρη

ΚΥΡΙΚΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μήνυμα καταδίκης και αντίστασης στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2000, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στέλνουν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν σε «πρόβατα επί σφαγήν» για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Στη Λάρισα, σε σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων, αποφασίστηκε η διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν ότι ο προϋπολογισμός του 2000 είναι βαθιά ταξικός, καθώς πλήττει περαιτέρω τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ παράλληλα συνδικαλιστικά στελέχη θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους.

Στο Βόλο

Στη Μαγνησία την πρωτοβουλία αναλαμβάνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που διοργανώνουν πανεργατική συγκέντρωση στις 9 Δεκέμβρη, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 17 εργατικά σωματεία. Πριν από τη συγκέντρωση θα γίνει πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό «εργαλείο προώθησης των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, με ορόσημο την ΟΝΕ». «Ρεαλισμός σήμερα είναι - επισημαίνει - οι σύγχρονες ανάγκες των εργατοϋπαλλήλων και όχι αυτό που επιβάλλουν οι στόχοι της ΟΝΕ, καθώς και οι διεκδικήσεις, τα αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και όχι αυτά που προωθούν τα στηρίγματα της κυβέρνησης, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου που έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο με την τάξη τους».

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καλεί «τα σωματεία, κάθε τίμιο αγωνιστή, συνδικαλιστή να συντονίσουν τα βήματά τους με τη Συντονιστική Επιτροπή για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε ν' αποκρουστεί η άγρια και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Τους καλεί να βάλουν τα θεμέλια μαζί με τ' άλλα λαϊκά στρώματα για να δημιουργηθεί ένα Πλατύ Λαϊκό Μέτωπο, που θα έρχεται σε ρήξη μ' αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Ανάλογες πρωτοβουλίες για τον κοινό συντονισμό δράσης εναντίον του αντιλαϊκού προϋπολογισμού θ' αναλάβουν και οι φορείς των άλλων νομών της Θεσσαλίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Αντίσταση στη διάλυση

Αύριο οι εκλογές για νέα διοίκηση, υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα δράσης της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων» στο Συνέδριο

Αύριο Κυριακή πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, καθώς και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» (ΤΕΕ) καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και την αποδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιό της, που «αποτελεί ευρύ πόλο συσπείρωσης των συνεπών ταξικών δυνάμεων».

Την προηγούμενη Κυριακή 21 Νοέμβρη διεξήχθησαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΕΚΑ, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τις διαλυτικές προσπάθειες των στελεχών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης». Σε απάντηση αυτής της προσπάθειας, οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο υπερψήφισαν το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕΕ, ο επί έξι χρόνια πρόεδρος του ΕΚΑ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, δεν πήρε μέρος στις εργασίες του συνεδρίου για να παρουσιάσει τον όποιο απολογισμό δράσης, ούτε και οι συνοδοιπόροι του από τη ΔΑΚΕ και την «Αυτόνομη Παρέμβαση», ξεσηκώνοντας έτσι την κατακραυγή των συνέδρων.

«Οι πρωτοφανείς - τονίζει - αυτές εξελίξεις, για δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, αποτελούν φυσική συνέπεια της στάσης που κράτησαν οι συγκεκριμένες παρατάξεις απέναντι στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, απέναντι στην οξύτατη επίθεση που δέχονται από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου». Η υπερψήφιση - συνεχίζει - του προγράμματος δράσης που κατέθεσε η ΤΕΕ είναι ελπιδοφόρο μήνυμα, ωστόσο, τονίζει πως «χρειάζεται η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί, με την αλλαγή των συσχετισμών στη νέα διοίκηση του ΕΚΑ, που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής».

ΒΙΟΜΑΓΝ
Πάει για δεύτερο «λουκέτο»

Προωθούνται επικίνδυνες για τους εργαζόμενους μεθοδεύσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η « εκκαθάριση εν λειτουργία» της μεταλλευτικής επιχείρησης ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη) θα προταθεί στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ». Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήχτηκε σε μυστική συνάντηση που είχαν στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ο πρόεδρός του, ο δήμαρχος Κηρέως, ο πρόεδρος του σωματείου στη ΒΙΟΜΑΓΝ και ενδεχομένως κάποιος ή κάποιοι βουλευτές.

Η προοπτική αυτή ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη συνέχιση της λειτουργίας της, αφού κάτι τέτοιο θα απαλλάξει τον Κ. Βαρβούτη από τα χρέη των 13 δισεκατομμυρίων δραχμών και θα ξαναφέρει - αν δεν την κλείσει η κυβέρνηση - άλλον ιδιώτη ή ακόμη και τον ίδιο, μέσα από νέα διαδικασία!

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Εργατικό Κέντρο, φορέων, κομμάτων και βουλευτών, συμφώνησαν όλοι σε κοινό ψήφισμα, (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, ΕΚ και ΔΣ του σωματείου), απορρίπτοντας τη θέση για δημόσιο έλεγχο και λειτουργία της επιχείρησης, με αιτιολογία ότι την αποκλείει η... κυβέρνηση!

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι πρέπει «να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, κάτω από οποιονδήποτε φορέα επιλέξει η πολιτεία», αρκεί «να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, το μέλλον και η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας και η δουλιά και το εισόδημα των εργαζομένων».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής από τους ιδιώτες, είπε ότι η μοναδική βιώσιμη, αναπτυξιακή λύση προοπτικής είναι η άμεση λειτουργία της από το δημόσιο, στα πλαίσια ενός δημόσιου ενιαίου φορέα λευκολίθου.

Περί εξαγγελιών και ,,,εγγραφών

 

Την παραδοχή ότι τα κονδύλια που εξαγγέλλονται για τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας διαφέρουν από αυτά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του, κάνει η πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Σπηλιοπούλου, σε επιστολή της προς το «Ρ», σχετικά με το δημοσίευμά του «Σημαντικές ενισχύσεις προς τρίτους».

Η πρόεδρος αντιτίθεται στα γραφόμενα ότι «ο προϋπολογισμός δεν ανέτρεψε καμία εξαγγελία της διοίκησης και του υπουργού», σημειώνοντας ότι η δαπάνη των 4,7 δισ. δραχμών για τον Κοινωνικό Τουρισμό το 2000 είναι η « πραγματική δαπάνη», δεδομένης της αποχής κατά « 30 - 40%» από την παροχή και ότι τα 7,2 δισ. δραχμές που εξαγγέλθηκαν από την ίδια και τον υπουργό, αντιστοιχούν στη δαπάνη για την έκδοση 300 χιλ. δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού. Επιβεβαιώνει δηλαδή αυτό που έγραψε ό «Ρ», ότι η εξαγγελία διαφέρει - είναι μεγαλύτερη - από την πραγματική εγγραφή και επομένως ανατρέπεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Οργανισμός δε χρωστά στο ΙΚΑ και ότι ο Γ. Σταυρόπουλος ψήφισε τον προϋπολογισμό με μόνη διαφοροποίηση το σημείο των ενισχύσεων διαφόρων φορέων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, πράγμα που είναι σωστό. Αναφέρει επίσης ότι είναι λάθος η εκτίμηση για εισροή 18 - 20 δισ. στα ταμεία του ΟΕΕ, παρ' όλο που η ίδια φέρεται να αναφέρθηκε σε ανάλογο ποσό, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Επιπρόσθετα, δεν αναφέρεται στο ότι σημαντικοί πόροι του Οργανισμού διοχετεύονται σε «τρίτους». Μόνο το ταμείο εργατοπατέρων με λίγους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους μπορεί να διεκδικήσει 12,5 δισ.!!!

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων

 

Γενική συνέλευση πραγματοποιεί τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β), με θέματα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000 και το νέο κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας.

Συνέλευση Μεταλλεργατών

 

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση, την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β), στο 2ο όροφο. Θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών και η αγωνιστική απάντηση σ' αυτήν.

ΟΤΟΕ
Τα θέλει ιδιωτικά

Προτείνει τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ πέντε φορέων αυτασφάλισης 

Τη μετατροπή του Ταμείου Αυτασφάλισης των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και των κλάδων πρόνοιας τεσσάρων άλλων Ταμείων στις τράπεζες Αγροτική, Ιονική, ΕΤΒΑ και Εμπορική, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προτείνει η ΟΤΟΕ, με την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η πρόταση καταλήχθηκε την Τετάρτη στο Γενικό Συμβούλιό της και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, ενώ καταψηφίστηκε από την ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη εισηγητική έκθεση, στόχος είναι να μην υπάγονται αυτά τα Ταμεία στο Ν.2084. Σ' αυτόν προβλέπονται περιορισμοί στο ύψος των παροχών προς τους εργαζόμενους. Η ΟΤΟΕ θέλει να λειτουργήσουν τα νέα ΝΠΙΔ, « εκτός της σφαίρας της κοινωνικής ασφάλισης» ώστε να μην «υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους», για να μην είναι υποχρεωτικοί οι περιορισμοί στις παροχές τους.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταψήφισε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι είναι ένα αποσπασματικό και αναποτελεσματικό μέτρο, μια και δεν αντιμετωπίζει το συνολικότερο ασφαλιστικό πρόβλημα. Αυτό που έχει να κάνει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, οι οποίοι μεταξύ άλλων κατάργησαν την εργοδοτική εισφορά προς τα συγκεκριμένα Ταμεία. Ετσι, ακόμη κι αν αποδεσμευτούν από τον κρατικό έλεγχο, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να αποφασίσουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους περικοπές! Παράλληλα, η ρύθμιση θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τις διοικήσεις των Ταμείων και τα σωματεία και θα μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, που με την πολιτική της συντηρεί τη σημερινή κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ