Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Τα θέλει ιδιωτικά

Προτείνει τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ πέντε φορέων αυτασφάλισης 

Τη μετατροπή του Ταμείου Αυτασφάλισης των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και των κλάδων πρόνοιας τεσσάρων άλλων Ταμείων στις τράπεζες Αγροτική, Ιονική, ΕΤΒΑ και Εμπορική, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προτείνει η ΟΤΟΕ, με την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η πρόταση καταλήχθηκε την Τετάρτη στο Γενικό Συμβούλιό της και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, ενώ καταψηφίστηκε από την ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη εισηγητική έκθεση, στόχος είναι να μην υπάγονται αυτά τα Ταμεία στο Ν.2084. Σ' αυτόν προβλέπονται περιορισμοί στο ύψος των παροχών προς τους εργαζόμενους. Η ΟΤΟΕ θέλει να λειτουργήσουν τα νέα ΝΠΙΔ, « εκτός της σφαίρας της κοινωνικής ασφάλισης» ώστε να μην «υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους», για να μην είναι υποχρεωτικοί οι περιορισμοί στις παροχές τους.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταψήφισε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι είναι ένα αποσπασματικό και αναποτελεσματικό μέτρο, μια και δεν αντιμετωπίζει το συνολικότερο ασφαλιστικό πρόβλημα. Αυτό που έχει να κάνει με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, οι οποίοι μεταξύ άλλων κατάργησαν την εργοδοτική εισφορά προς τα συγκεκριμένα Ταμεία. Ετσι, ακόμη κι αν αποδεσμευτούν από τον κρατικό έλεγχο, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να αποφασίσουν οι ίδιες οι διοικήσεις τους περικοπές! Παράλληλα, η ρύθμιση θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τις διοικήσεις των Ταμείων και τα σωματεία και θα μείνει στο απυρόβλητο η κυβέρνηση, που με την πολιτική της συντηρεί τη σημερινή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ