ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Αρνητικό το αποτέλεσμα, θετικές οι... εντυπώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ικανοποιημένοι θέλουν να εμφανίζονται στο ΠΑΣΟΚ μετά τον α' γύρο των εκλογών και τούτο διότι, όπως ομολογούν, παρά την υποχώρηση που σημείωσαν οι συνδυασμοί που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά με τα ποσοστά του κόμματος στις βουλευτικές του 2000, εντούτοις οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το αποτέλεσμα της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «όχι μόνο δε βρέθηκε αμυνόμενη στη συζήτηση γύρω από τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά ούτε καν τέθηκε - όπως εκτιμήθηκε χτες σε πρωινή σύσκεψη στελεχών υπό τον πρωθυπουργό - μια τέτοια συζήτηση».

Από εκεί και πέρα στην ίδια σύσκεψη έγινε λόγος για «πολλά μηνύματα και εξαιρετικά αρνητικά», που εξέπεμψε η εκλογική αναμέτρηση για το κυβερνητικό κόμμα. Χαρακτηριστικά γίνεται λόγος τόσο για την εγκατάλειψη της περιφέρειας που αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ηπείρου, όσο και για την εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές περιοχές, π.χ. Θεσσαλία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης. Η εκεί επικράτηση στη Νομαρχία του κ. Ψωμιάδη θεωρείται ότι αποτυπώνει «την πλήρη αποκοπή του τοπικού ΠΑΣΟΚ από την περιοχή». Τα βέλη στρέφονται ευθέως κατά των Α. Τσοχατζόπουλου και Ε. Βενιζέλου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι ζητούν την απομάκρυνση του γραμματέα της Νομαρχιακής Κ. Μαμέλη με τον Κ. Λαλιώτη να αντιδρά.

Ενόψει του β' γύρου

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα και ενόψει του β' γύρου, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδοθεί στη γνωστή φιλολογία περί «προοδευτικών πλειοψηφιών», «κεντροαριστερών» συνευρέσεων και σε επανάληψη της γνωστής «αντιδεξιάς» ρητορείας. Παράλληλα θα προσπαθήσει να λασπολογήσει εναντίον της ξεκάθαρης τοποθέτησης του ΚΚΕ («όχι και στους δυο»), επαναφέροντας τη γνωστή αθλιότητα περί «συναλλαγής» του Κόμματος με τη ΝΔ. Σε αυτή τη λογική φαίνεται ότι θα κινηθούν σε περιοχές, όπως η Πάτρα ή το Περιστέρι.

Από εκεί και πέρα εκτιμούν ότι στην υπερνομαρχία το ΠΑΣΟΚ θα έχει την υποστήριξη του ΣΥΝ και του συνδυασμού του Μ. Γλέζου, παρά τις επίσημες δηλώσεις, ώστε να γίνει κατορθωτή μια εικόνα «πράσινου Λεκανοπεδίου με μπλε κουκκίδες»... Στόχος, δε, είναι εφόσον κερδηθούν από το ΠΑΣΟΚ περί τις 17 ή 18 νομαρχίες να διαμορφωθεί μια προπαγάνδα «νίκης»...

Στα προβλήματα, δε, του ΠΑΣΟΚ προστίθενται και οι σχέσεις των λεγόμενων ανταρτών με τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στο β' γύρο, όπως στο Κερατσίνι, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Γλυφάδα, το Μαρούσι κλπ.

Στον χτεσινό «πρωινό καφέ» τέθηκε επίσης το θέμα Καρατζαφέρη. Οπως ειπώθηκε, οι ψηφοφόροι που τον επέλεξαν «δεν αποδέχονται τις ακροδεξιές του θέσεις», αλλά «απάντησαν στις αποτυχημένες επιλογές της ΝΔ». Οπως εκτιμήθηκε, συντριπτικό ποσοστό από τις ψήφους που έλαβε θα «επαναπατριστεί» στη ΝΔ, αλλά, όπως λένε, δε θα θέσει σε κίνδυνο την εκλογή της Φ. Γεννηματά. Η απόφαση που πάρθηκε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θα σηκώσει» το θέμα Καρατζαφέρη στο β΄ γύρο, εντούτοις εκτιμήθηκε ότι η παρουσία του τελευταίου δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα δεξιά της ΝΔ που θα επανεμφανιστεί και στις βουλευτικές. Πράγμα που προϊδεάζει ότι η γραμμή Λαλιώτη περί «ακροδεξιάς» θα βγει ξανά από τη ναφθαλίνη για την επόμενη προεκλογική ψηφοθηρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Στις δηλώσεις που έκανε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας κινήθηκε στη γραμμή του «πρωινού καφέ», λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν πέτυχε το στόχο της», όπως εκφράστηκε από το σύνθημα «στείλε μήνυμα» και υποστήριξε ότι «οι πολίτες αντιμετώπισαν τις εκλογές αυτές ως εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Από εκεί και πέρα επιδόθηκε σε «προοδευτικά» λογύδρια του τύπου «καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους» κλπ.

Αναφερόμενος στον Γ. Καρατζαφέρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το ποσοστό που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης συμμερίζεται εξ ορισμού τις θέσεις και τις απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει», ενώ για την περίπτωση Ψωμιάδη δήλωσε ότι «θέσαμε υπόψη του ελληνικού λαού τις δικές μας θέσεις, γύρω από ορισμένες συμπεριφορές του, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες και τις είπαμε με το όνομά τους», για να συμπληρώσει ότι «σεβόμαστε την κρίση του λαού».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη μάχη των εντυπώσεων και του β' γύρου

Τον «γαλάζιο» χάρτη της χώρας επισείει η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τη μάχη των εντυπώσεων και να τονώσει το ηθικό των οπαδών της, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την αντικυβερνητική ρητορεία και στο «στείλτε μήνυμα», προσβλέποντας στην προσέλκυση δυσαρεστημένων και αριστερών στο β' γύρο.

Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να υπερκεράσει το «πρόβλημα Καρατζαφέρη» ακολουθεί μια «αντιφατική» τακτική: Από τη μια εμφανίζεται ότι δε συναλλάσσεται μαζί του, ακριβώς επειδή είναι ακροδεξιός (αν και αποφεύγουν να το πολυλένε μετά την Κυριακή), ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι οι οπαδοί του δεν είναι ακροδεξιοί και «δικαιωματικά» ανήκουν στη ΝΔ! Δε διστάζει, ωστόσο, την ίδια στιγμή, να ψαρεύει σε θολά νερά, ζητώντας την ψήφο των αριστερών τόσο σε δήθεν αντικυβερνητική βάση όσο και εμφανιζόμενη ως εκφραστής «της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας»!.

Η τακτική της ΝΔ για τη δεύτερη Κυριακή συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη του Κ. Καραμανλή, με στενούς συνεργάτες του, όπου αντιμετωπίστηκαν και μια σειρά «πρακτικά» προβλήματα, όπως αυτά των «αντάρτικων» ψηφοδελτίων σε αρκετές νομαρχίες. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο αριθμός των γαλάζιων νομαρχιών την ερχόμενη Κυριακή, θα ξεπεράσουν τις 30 και ίσως φτάσουν τις 35, αποφεύγοντας όμως να δημοσιοποιούν τέτοιες εκτιμήσεις για ευνόητους λόγους.

Στη δήλωση που έκανε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου επικαλέστηκε μια σειρά αριθμούς, για να καταδείξει την ήττα της κυβέρνησης στο σύνολο της χώρας, ως αντίβαρο στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το 1998, η ΝΔ είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο 7 νομαρχίες, όσες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ προχτές εκλέχτηκαν 13 υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίχτηκαν από τη ΝΔ από τις 18 νομαρχίες που κρίθηκαν στον πρώτο γύρο. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 4 ή 5 νομαρχίες. Ανέφερε, επίσης, τη «θριαμβευτική εκλογή» του Π. Ψωμιάδη «παρά τους τόνους λάσπης, παρά τις συκοφαντίες και τις καθεστωτικές μεθοδεύσεις», τα συντριπτικά ποσοστά στους τρεις μεγάλους δήμους (διπλάσια από αυτά των αντιπάλων τους από το ΠΑΣΟΚ). Η κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «επιχειρεί να κρύψει την ήττα της σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας σημαία της το αποτέλεσμα στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς», ένα αποτέλεσμα το οποίο, όπως είπε, δεν έχει κριθεί οριστικά. Επανέλαβε ότι «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση» και επέμεινε ότι η ΝΔ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο. Στρέφοντας το βλέμμα προς τους αριστερούς επισήμανε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» και την ερχόμενη Κυριακή, «η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που συντάσσεται στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας, που στοχεύει σε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θα επισφραγίσει το μήνυμα του πρώτου γύρου»!.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι «το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν το ευρύ προβάδισμα της ΝΔ, που δείχνουν εδώ και καιρό όλες οι δημοσκοπήσεις». Ο Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ, που ψήφισαν Καρατζαφέρη είπε ότι «σε καμιά περίπτωση οι πολίτες αυτοί δεν είναι ακροδεξιοί, όπως θέλει να τους εμφανίσει η κυβέρνηση», η οποία «κάνει έγκλημα κατά της Δημοκρατίας, με το να συνδαυλίζει τα ακροδεξιά σενάρια».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Εγκρίνεται η κοινή δράση των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων

«Ενα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού ενέκρινε την κοινή δράση των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων και μας έδωσε το μήνυμα της συνέχισης, με συνέπεια των προσπαθειών, για τη δημιουργία του αντινεοφιλελεύθερου προοδευτικού μετώπου». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κάνοντας την Κυριακή το βράδυ μια αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Δ. Τσοβόλας κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «προωθεί έστω και επικοινωνιακά το αθηνοκεντρικό κράτος, παραμερίζοντας την υπόλοιπη Ελλάδα, προσπαθώντας να περάσει λαθεμένο μήνυμα στον ελληνικό λαό για την Υπερνομαρχία, αδιαφορώντας για τα σημαντικά διαφορετικά αποτελέσματα που υπήρχαν σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες της Ελλάδας».

Σ' άλλο σημείο, της δήλωσής του, ο Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι «την επόμενη Κυριακή δοκιμάζεται η κοινωνία» και σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να βγάλει τα δεσμά του δικομματισμού και της υποτέλειας και να πάρει στα χέρια του τις τύχες του». Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ότι «το ΔΗΚΚΙ θα συγκαλέσει το αρμόδιο συλλογικό όργανο, για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και να καθορίσει τη θέση του, για τη δεύτερη Κυριακή».

Χαρακτήρισε, «θετικά τα αποτελέσματα των συνδυασμών που στηρίχτηκαν και από το ΚΚΕ, αλλά και από άλλες δημοκρατικές δυνάμεις». Η προσπάθεια, τόνισε, του αντινεοφιλελεύθερου πόλου συνεχίζεται ενάντια στον νεοφιλελεύθερο αντιλαϊκό πόλο και κάλεσε «τις ηγεσίες των υπόλοιπων προοδευτικών δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων, μετά το μήνυμα που δόθηκε, να έρθουν να κουβεντιάσουμε ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελεύθερο αντιλαϊκό δικομματισμό».

Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι «οι μονομάχοι του δικομματισμού έκαναν μια επικίνδυνη προσπάθεια για τεχνητή πόλωση, παίζοντας με ακροδεξιά πυροτεχνήματα». Πρόσθεσε ότι «τα περί ακροδεξιάς πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες μέρες από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι απαράδεκτα» και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα ακροδεξιάς απειλής και καλώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει δημιουργήσει αυτό το κλίμα, να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά».

ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εστειλαν αντιπολεμικό μήνυμα!

Το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα έστειλαν οι ψηφοφόροι της κοινότητας Πεύκων Θεσσαλονίκης, που προσέρχονταν στις εκλογές της Κυριακής. Με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής Πεύκων, στην είσοδο του νέου σχολικού κτιρίου που στέγαζε τα εκλογικά τμήματα της Κοινότητας, είχε στηθεί μια διαφορετική κάλπη που καλούσε τον κόσμο να δώσουν την ψήφο τους σε ένα πρωτότυπο, λαϊκό δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του επερχόμενου πολέμου ενάντια στο Ιράκ.

Υπήρχαν δίπλα στην κάλπη 2 διαφορετικά ψηφοδέλτια με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον πόλεμο αντίστοιχα. Πήραν μέρος στο «δημοψήφισμα» 838 κάτοικοι - ψηφοφόροι των Πεύκων. Μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, η κάλπη μεταφέρθηκε από τα στελέχη της Αντιπολεμικής Επιτροπής σε μια αίθουσα του σχολείου και παραδόθηκε σε «εφορευτική επιτροπή», αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τριών κοινοτικών συνδυασμών για την καταμέτρηση των ψήφων.

Από την καταμέτρηση διαπιστώθηκε ότι 830 πολίτες των Πεύκων ψήφισαν «όχι» στον πόλεμο και βρέθηκαν και 8 ψηφοδέλτια υπέρ του πολέμου! Δηλαδή λίγο πιο πάνω από το 99% του κόσμου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι αντίθετο στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Το λαϊκό αυτό μήνυμα έχει σημαντική βαρύτητα και φανερώνει τα αντιπολεμικά, φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η Κοινότητα των Πεύκων δεν αποτελεί κάποια ειδική περίπτωση, δεν ανήκει καν στις περιοχές που ονομάζουμε «εργατικές», με έντονη την παρουσία εργατικών μαζών, αλλά είναι μια περιοχή με κόσμο που ανήκει στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, γίνεται ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ενάντια στον πόλεμο και στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών.

Κάποιοι ψήφισαν... «17Ν»!

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έδωσαν και πάλι την ευκαιρία σε κάποιους ψηφοφόρους να... βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει, επιδιώκοντας ποικιλοτρόπως την ακυρότητα του ψηφοδελτίου τους πίσω από τα παραβάν, με την αίσθηση ότι έτσι... εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για όλα τα... στραβά και τα ανάποδα που τους συμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. Λίγο - πολύ αυτό είναι δεδομένο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ομως, από το σημείο να αποδοκιμάζει, ας πούμε, ένας ψηφοφόρος τον τάδε υποψήφιο γράφοντας πάνω στο ψηφοδέλτιο «ουστ, βρε Καραγκιόζη» μέχρι το σημείο να... ψηφίζει υπέρ της «17Ν» (!), υπάρχει διαφορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην περιφέρεια της Αθήνας βρέθηκαν ψηφοδέλτια με συνθήματα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ σε εκλογικό κέντρο του Δήμου Βριλησσίων έπεσε στην κάλπη φάκελος με τρισέλιδη επιστολή που... «δικαιολογούσε» τις δολοφονίες των Ρ. Γουέλς, Ευάγγ. Μάλλιου, Π. Μπακογιάννη, Κ. Περατικού και Ν. Μομφεράτου...

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΓΙΑ Β` ΓΥΡΟ
Προτρέπει σε λευκό, αποχή και άκυρο

Να καταδικάσουν την πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο β` γύρο των εκλογών, καλεί τους ψηφοφόρους ο Μ. Γλέζος. Σε δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ 99.5», ανέφερε πως «οι ενεργοί πολίτες δεν πρέπει να χειραγωγούνται από κανένα», ενώ συμπλήρωσε πως, όταν καλέσαμε τον κόσμο να μας εμπιστευτεί, τον καλέσαμε να καταδικάσει την πολιτική των άλλων, των κομμάτων του δικομματισμού, τα δύο μεγάλα κόμματα, να καταδικάσει την πολιτική τους και να υπερψηφίσει την πολιτική τη δική μας. Δεν είναι αδιανόητο από άποψη λογικής να τους καλούμε τώρα να ψηφίσουν αυτό που καταψήφισαν; Και από άποψη ηθικής είναι άτοπο».

Οσο για τον τρόπο καταδίκης, ο Μ. Γλέζος ανέφερε «και με το λευκό και με την αποχή και με το άκυρο. Εχουν όποιο τρόπο θέλουν να το εκδηλώσουν αυτό».

Να συμπληρώσουμε, ωστόσο, πως η θέση του Μ. Γλέζου για το β` γύρο δεν ταυτίζεται με αυτήν του Συνασπισμού, που στήριξε την υποψηφιότητά του, ο οποίος προτρέπει σε ψήφο κατά συνείδηση.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αύριο οι τελικές εκτιμήσεις

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης έκανε χτες η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, που κινήθηκε στα πλαίσια των δηλώσεων του προέδρου του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου το βράδυ των εκλογών. Αύριο Τετάρτη θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο ΣΥΝ θα καταθέσει τις εκτιμήσεις του από τον πρώτο γύρο των εκλογών, τις προσδοκίες του από το δεύτερο γύρο, ενώ αναμένεται να επαναλάβει τη θέση για ψήφο στο δεύτερο γύρο κατά περίπτωση, με βάση «αυτοδιοικητικά κριτήρια».

ΝΑΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε με γνώμονα τα λαϊκά προβλήματα

«Ολους τους προηγούμενους μήνες προχωρήσαμε σ' ένα μεγάλο άνοιγμα, σε όλα τα χωριά, τις συνοικίες και τις πόλεις του νομού μας. Αυτό θα το συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να αναδεικνύουμε τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, τα φέρνουμε στο επίκεντρο της νομαρχίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των εκλογών η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης».

Υπογραμμίζει ότι «πέρα και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι αυτή η συσπείρωση έγινε στο χώρο της ΝΑ και περιλαμβάνει κόμματα, φορείς και προσωπικότητες» και ότι αυτή «θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, γιατί μας περιμένουν δύσκολες καταστάσεις, όπως ο προϋπολογισμός, ο πόλεμος, η Σύνοδος Κορυφής του 2003, κ.ά.».

Επίσης, η ΝΑΣΥ επισημαίνει ότι τα νέα στοιχεία των εκλογών είναι: Η πιο έντονη αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, εν όψει των εθνικών εκλογών. Απέφυγαν, στη Θεσσαλονίκη τη συζήτηση, επί των πραγματικών προβλημάτων. Ακολούθησαν μια τακτική επιθέσεων, που είχε στόχο την περιχαράκωση του κόσμου. Βασικό ζήτημα είναι ότι άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο και στη ΝΑ και στην ΤΑ. Η ψήφος σε συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε σημαίνει συμφωνία με την πολιτική τους. Δείχνει και τη χειραγώγηση που γίνεται και τις αυταπάτες που υπάρχουν.

Τέλος, η ΝΑΣΥ αναφέρεται και στη στάση των ΜΜΕ, που «έβαλαν στο περιθώριο τις εκλογές», ενώ όποιο χρόνο διέθεσαν «αναλώθηκε σε κονταρομαχίες των δύο» και σημειώνει ότι ξοδεύτηκαν πολλά δισ. δραχμές για διαφημίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ