Τρίτη 15 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη μάχη των εντυπώσεων και του β' γύρου

Τον «γαλάζιο» χάρτη της χώρας επισείει η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τη μάχη των εντυπώσεων και να τονώσει το ηθικό των οπαδών της, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την αντικυβερνητική ρητορεία και στο «στείλτε μήνυμα», προσβλέποντας στην προσέλκυση δυσαρεστημένων και αριστερών στο β' γύρο.

Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να υπερκεράσει το «πρόβλημα Καρατζαφέρη» ακολουθεί μια «αντιφατική» τακτική: Από τη μια εμφανίζεται ότι δε συναλλάσσεται μαζί του, ακριβώς επειδή είναι ακροδεξιός (αν και αποφεύγουν να το πολυλένε μετά την Κυριακή), ενώ την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι οι οπαδοί του δεν είναι ακροδεξιοί και «δικαιωματικά» ανήκουν στη ΝΔ! Δε διστάζει, ωστόσο, την ίδια στιγμή, να ψαρεύει σε θολά νερά, ζητώντας την ψήφο των αριστερών τόσο σε δήθεν αντικυβερνητική βάση όσο και εμφανιζόμενη ως εκφραστής «της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας»!.

Η τακτική της ΝΔ για τη δεύτερη Κυριακή συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη του Κ. Καραμανλή, με στενούς συνεργάτες του, όπου αντιμετωπίστηκαν και μια σειρά «πρακτικά» προβλήματα, όπως αυτά των «αντάρτικων» ψηφοδελτίων σε αρκετές νομαρχίες. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο αριθμός των γαλάζιων νομαρχιών την ερχόμενη Κυριακή, θα ξεπεράσουν τις 30 και ίσως φτάσουν τις 35, αποφεύγοντας όμως να δημοσιοποιούν τέτοιες εκτιμήσεις για ευνόητους λόγους.

Στη δήλωση που έκανε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου επικαλέστηκε μια σειρά αριθμούς, για να καταδείξει την ήττα της κυβέρνησης στο σύνολο της χώρας, ως αντίβαρο στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το 1998, η ΝΔ είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο 7 νομαρχίες, όσες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ προχτές εκλέχτηκαν 13 υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίχτηκαν από τη ΝΔ από τις 18 νομαρχίες που κρίθηκαν στον πρώτο γύρο. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 4 ή 5 νομαρχίες. Ανέφερε, επίσης, τη «θριαμβευτική εκλογή» του Π. Ψωμιάδη «παρά τους τόνους λάσπης, παρά τις συκοφαντίες και τις καθεστωτικές μεθοδεύσεις», τα συντριπτικά ποσοστά στους τρεις μεγάλους δήμους (διπλάσια από αυτά των αντιπάλων τους από το ΠΑΣΟΚ). Η κυβέρνηση, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «επιχειρεί να κρύψει την ήττα της σε ολόκληρη τη χώρα, κάνοντας σημαία της το αποτέλεσμα στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς», ένα αποτέλεσμα το οποίο, όπως είπε, δεν έχει κριθεί οριστικά. Επανέλαβε ότι «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση» και επέμεινε ότι η ΝΔ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο. Στρέφοντας το βλέμμα προς τους αριστερούς επισήμανε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» και την ερχόμενη Κυριακή, «η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που συντάσσεται στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας, που στοχεύει σε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θα επισφραγίσει το μήνυμα του πρώτου γύρου»!.

Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι «το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν το ευρύ προβάδισμα της ΝΔ, που δείχνουν εδώ και καιρό όλες οι δημοσκοπήσεις». Ο Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ, που ψήφισαν Καρατζαφέρη είπε ότι «σε καμιά περίπτωση οι πολίτες αυτοί δεν είναι ακροδεξιοί, όπως θέλει να τους εμφανίσει η κυβέρνηση», η οποία «κάνει έγκλημα κατά της Δημοκρατίας, με το να συνδαυλίζει τα ακροδεξιά σενάρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τις εκλογές στη Γαλλία (2012-04-25 00:00:00.0)
«Αντικυβερνητική» μέχρι αύριο... (2002-10-19 00:00:00.0)
Εντυπώσεις και ουσία (2002-10-16 00:00:00.0)
Ακραία δικομματική αθλιότητα (2002-10-11 00:00:00.0)
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ -ΣΩΣΙΒΙΟ (2002-10-03 00:00:00.0)
Διαφωνίες για την προεκλογική τακτική (2002-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ