ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Για το δυνάμωμα του ταξικού πόλου

Ειδική έκδοση σε τέσσερις γλώσσες με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου» κυκλοφόρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους του κλάδου
Ειδική έκδοση σε τέσσερις γλώσσες με τίτλο «Μάθε τα δικαιώματά σου» κυκλοφόρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους του κλάδου
Πλούσια είναι η εμπειρία που βγαίνει καθημερινά από τις δεκάδες εξορμήσεις ενημέρωσης στα γιαπιά για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Μέλη και στελέχη του Συνδικάτου από την κεντρική διοίκηση και τα κατά τόπους Παραρτήματα έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους εργαζόμενους του κλάδου όχι μόνο για να ενημερώσουν, αλλά και για να ακούσουν τις απόψεις τους, τις κρίσεις τους για την πορεία του Συνδικάτου.

Πρόκειται για μια γνώση που αποτελεί «πηγή δύναμης για το δυνάμωμα της ταξικής πορείας του Συνδικάτου». Για την ανάπτυξη της αγωνιστικής του δράσης που μέχρι τώρα «με την ακούραστη δουλιά των στελεχών του Συνδυασμού μας - επισημαίνει ο "Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός" στη Διακήρυξή του - τη συμμετοχή και δράση χιλιάδων συναδέλφων, επέδρασε αποφασιστικά στην ανάπτυξη όλων των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων».

Και αυτή η επικοινωνία επιτυγχάνεται με χίλιους δύο τρόπους παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, ειδικά όταν απευθύνονται σε αλλοδαπούς εργάτες. Γι' αυτό το Συνδικάτο έχει φροντίσει οι προκηρύξεις του και τα φυλλάδιά του να είναι γραμμένα σε τρεις και περισσότερες γλώσσες. Μια ακόμα κίνηση που καταργεί στην πράξη της ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που προσπαθούν κυβέρνηση και κεφάλαιο να επιβάλλουν προκειμένου να διασπάσουν την εργατική τάξη. Ομως εκτός από τις προκηρύξεις, το Συνδικάτο προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά, βγάζοντας ένα βιβλίο όπου περιέχονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις κατασκευές στην αλβανική, τη ρωσική, την πολωνική και την αραβική γλώσσα. Πολύτιμο βοήθημα για τους αλλοδαπούς εργάτες, αφού η γνώση των δικαιωμάτων τους βοηθά ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του αγώνα και την κοινή πάλη με τους Ελληνες εργάτες.

ΣΟΦΤΕΞ
Αυταπάτες ότι αν πληρώσουν θα έχουν δουλιά

Σανίδα σωτηρίας αναζητούν απεγνωσμένα οι απολυμένοι του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα. Σ' αυτή τους την προσπάθεια δυστυχώς πέφτουν και πάλι θύματα αυταπατών, πιστεύοντας ότι η ίδια πολιτική που τους οδήγησε στην ανεργία, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξαναδουλέψουν. Μπροστά στην απελπισία τους, οι εργαζόμενοι μαζί με τη νομαρχία και τους δήμους του νομού αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινοπραξία, με στόχο να αγοράσουν και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ, που από τον Αύγουστο παραμένει κλειστό. Αυτή η εξέλιξη, εκτός όλων των κινδύνων που περιλαμβάνει και αν τελικά προχωρήσει θα αποβούν σε βάρος των δημοτών, έρχεται να συγκαλύψει και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ και το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Δράμα.

Η μόνη βιώσιμη λύση για τη ΣΟΦΤΕΞ είναι η επαναλειτουργία της κάτω από δημόσιο έλεγχο. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης από τους εργαζόμενους, του φορείς και όλο το λαό της Δράμας, όπως άλλωστε πολλές φορές έχει πει η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Και αυτός ο αγώνας θα πρέπει να κλιμακωθεί, ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Αλλωστε και οι εργαζόμενοι αυτό θέλουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ενός από τα δύο σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης, Χρήστος Βασιλειάδης. Ομως μπροστά στο αδιέξοδο της ανεργίας, και με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να προσβάλει τη σύμβαση πώλησης της επιχείρησης στους συγκεκριμένους ιδιώτες και να θέσει ξανά την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» υπό δημόσιο έλεγχο, θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ετσι λοιπόν, η κοινοπραξία των ενδιαφερόμενων φορέων απέστειλε ήδη επιστολή στην ιδιοκτήτρια εταιρία - κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Ανάπτυξης - και γνωστοποιεί την πρόθεσή της να αναλάβει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο λιμάνι της Καβάλας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Δράμας, Κ. Ευμοιρίδη, η κοινοπραξία «είναι πανέτοιμη να καταθέσει την προσφορά της, εφόσον δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις...». Στο ερώτημα από πού θα προέλθουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ο κ. Ευμοιρίδης διευκρίνισε ότι «έχει διερευνηθεί και υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης, ενώ είναι διαθέσιμα και ίδια κεφάλαια».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες, πρόταση για την εξαγορά του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, έναντι 10 εκατ. ευρώ, υπέβαλε η «KRONOTEC AG» - θυγατρική εταιρία του ομίλου «Kronoswiss» που αναπτύσσει δραστηριότητα σε εννέα χώρες και διαθέτει θυγατρικές και εργοστάσια σε Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία - σε συνεργασία με τη «Fidelity Corporation».

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Αντιδρά στην απογευματινή λειτουργία του Ταμιευτηρίου

Η πλειοψηφία αποδέχεται τη μετατροπή του Ταμιευτηρίου σε ΑΕ και αντιδρά στις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου για τη λειτουργία του και το απόγευμα

Η προωθούμενη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο πλαίσιο της μετατροπής του σε ΑΕ, ενόχλησε την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ χθες και όχι η ίδια η μετατροπή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια!

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας, το οποίο τίθεται στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει τη λειτουργία του και τις απογευματινές ώρες, απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία για κινητοποιήσεις εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες για να απαιτήσουν ή και να επιβάλουν τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και εργασίας.

Ωστόσο, το ίδιο το ζήτημα της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με της μετατροπής του σε πρώτη φάση σε Ανώνυμη Εταιρία μπορεί να καθορίσει και τα υπόλοιπα ζητήματα της λειτουργίας του. Γι' αυτό και οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες συμφώνησαν σε κινητοποιήσεις για την απογευματινή λειτουργία του Ταμιευτηρίου, θέτοντας ταυτόχρονα τη διάσταση της απόρριψης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η πλειοψηφία αποφάσισε να πιέσει για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Σύνταξης Τραπεζοϋπαλλήλων, όπως προβλέπει ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε αποδεχτεί τον αντιασφαλιστικό νόμο, παρόλο που αναγνώριζε ότι οι διατάξεις του λειτουργούν σε βάρος και των εργαζομένων στις τράπεζες. Ως «αντάλλαγμα» είχε αποσπάσει από την κυβέρνηση μια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δίνεται η «δυνατότητα» συνένωσης επικουρικών ταμείων στις τράπεζες και της σύστασης ενιαίου φορέα συμπληρωματικής ασφάλισης. Ολη η φιλολογία περί ενιαίου Ταμείου δεν μπορεί να αποκρύψει τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που τη στήριξαν.

«ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ»
Προς νέες απολύσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Νέα μέτρα κατά των εργαζομένων (στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων περί «ανταγωνιστικότητας») προτίθεται να πάρει η διοίκηση της «ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ» (θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής SIEMENS) ενόψει «της μείωσης των πωλήσεων στην εσωτερική και διεθνή αγορά» που επικαλείται. Τα νέα μέτρα έχουν σχέση με τη συρρίκνωση του προσωπικού που απασχολεί(σήμερα 500 εργαζόμενους περίπου) κατά 31 άτομα και θα γίνει με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων» με κίνητρα, με τη συμφωνία και του σωματείου, που θεωρεί φυσιολογική την εξέλιξη.

Σημειωτέον δε ότι απ' τις αρχές του 2002 η πολυεθνική, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους, σε συμφωνία με το σωματείο, είχε επιβάλει τριήμερη και τετραήμερη και υποχρεωτικές άδειες, που έληξαν, μόλις, τον προηγούμενο μήνα. Και τούτο, όπως διατυμπάνιζε τότε το σωματείο, για να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, επιθυμία της εταιρίας ήταν να εφαρμοστεί ο προγραμματισμός της για μείωση προσωπικού, από τις αρχές Οκτώβρη. Λόγω των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όμως, ανέβαλε την εξαγγελία των μέτρων(για λόγους ευνόητους βεβαίως) για την επόμενη του β΄ γύρου των εκλογών.

«ΣΕΛΜΑΝ»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

ΧΑΛΚΙΔΑ (Ανταπόκριση).-- Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το σωματείο τους στην ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ», απάντησαν οι χειριστές και βοηθοί μηχανημάτων στην παράνομη και αδικαιολόγητη απόλυση συναδέλφου τους που έκανε η διοίκηση της εταιρίας.

Οι φορτώσεις δεν έγιναν και στις τρεις βάρδιες, ενώ η εταιρία δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες ή ν' ασκήσει πιέσεις και εκβιασμούς. Αντίθετα, υποχωρώντας από τη θέση της περί μη επαναπρόσληψης του εργαζόμενου, ζήτησε - μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας - να γίνει τριμερής συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, χωρίς να διευκρινίσει τις προθέσεις της.

«Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, εμείς θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του σωματείου Στ. Μπασινάς, ενώ καταγγέλλει τη μέχρι σήμερα αντεργατική συμπεριφορά της διοίκησης της επιχείρησης, που με εκβιασμούς, απειλές και κλήσεις συναδέλφων στο γραφείο του διευθυντή προσπαθούσε να σπάσει τις κινητοποιήσεις μας. Χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποιούσαμε, άσχετους και ανειδίκευτους ως χειριστές των μηχανημάτων, με άμεσο τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος», επισήμανε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ