Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Αυταπάτες ότι αν πληρώσουν θα έχουν δουλιά

Σανίδα σωτηρίας αναζητούν απεγνωσμένα οι απολυμένοι του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα. Σ' αυτή τους την προσπάθεια δυστυχώς πέφτουν και πάλι θύματα αυταπατών, πιστεύοντας ότι η ίδια πολιτική που τους οδήγησε στην ανεργία, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξαναδουλέψουν. Μπροστά στην απελπισία τους, οι εργαζόμενοι μαζί με τη νομαρχία και τους δήμους του νομού αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινοπραξία, με στόχο να αγοράσουν και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ, που από τον Αύγουστο παραμένει κλειστό. Αυτή η εξέλιξη, εκτός όλων των κινδύνων που περιλαμβάνει και αν τελικά προχωρήσει θα αποβούν σε βάρος των δημοτών, έρχεται να συγκαλύψει και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ και το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Δράμα.

Η μόνη βιώσιμη λύση για τη ΣΟΦΤΕΞ είναι η επαναλειτουργία της κάτω από δημόσιο έλεγχο. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης από τους εργαζόμενους, του φορείς και όλο το λαό της Δράμας, όπως άλλωστε πολλές φορές έχει πει η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Και αυτός ο αγώνας θα πρέπει να κλιμακωθεί, ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Αλλωστε και οι εργαζόμενοι αυτό θέλουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ενός από τα δύο σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης, Χρήστος Βασιλειάδης. Ομως μπροστά στο αδιέξοδο της ανεργίας, και με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να προσβάλει τη σύμβαση πώλησης της επιχείρησης στους συγκεκριμένους ιδιώτες και να θέσει ξανά την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» υπό δημόσιο έλεγχο, θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ετσι λοιπόν, η κοινοπραξία των ενδιαφερόμενων φορέων απέστειλε ήδη επιστολή στην ιδιοκτήτρια εταιρία - κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Ανάπτυξης - και γνωστοποιεί την πρόθεσή της να αναλάβει το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο λιμάνι της Καβάλας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Δράμας, Κ. Ευμοιρίδη, η κοινοπραξία «είναι πανέτοιμη να καταθέσει την προσφορά της, εφόσον δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινίσεις...». Στο ερώτημα από πού θα προέλθουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ο κ. Ευμοιρίδης διευκρίνισε ότι «έχει διερευνηθεί και υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης, ενώ είναι διαθέσιμα και ίδια κεφάλαια».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες, πρόταση για την εξαγορά του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, έναντι 10 εκατ. ευρώ, υπέβαλε η «KRONOTEC AG» - θυγατρική εταιρία του ομίλου «Kronoswiss» που αναπτύσσει δραστηριότητα σε εννέα χώρες και διαθέτει θυγατρικές και εργοστάσια σε Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία - σε συνεργασία με τη «Fidelity Corporation».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ