ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Φλωρεντία με όσους αντιμάχονται τον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου

«Απόρθητο φρούριο» το αμερικανικό προξενείο στη Φλωρεντία

Associated Press

«Απόρθητο φρούριο» το αμερικανικό προξενείο στη Φλωρεντία
Πολυμελής αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου βρίσκεται, ήδη, στη Φλωρεντία για να λάβει μέρος στη διαδήλωση του Σαββάτου. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης, που αντιμάχονται το χαρακτήρα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεών της. Με συνδικάτα, που συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό και την επιθετικότητά του.

Ταυτόχρονα - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία - η παρουσία του ΠΑΜΕ στη Φλωρεντία στόχο έχει και την αποκάλυψη του ρόλου των δυνάμεων που έχουν το πάνω χέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και διεκδικούν ...έναν καλύτερο καπιταλισμό. Και σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δουλεύουν για να ξελασπώσουν την κεντροαριστερά!

Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου αντιτάσσουμε την παγκοσμιοποίηση του αγώνα της εργατικής τάξης. Είναι το σύνθημα που γράφεται στην προκήρυξη του ΠΑΜΕ - γραμμένη σε δύο γλώσσες - και η οποία μοιράστηκε σε πλήθος κόσμου από την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Φλωρεντία. Μάλιστα, στη συνέχεια, διατυπώνεται το σύνθημα «Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του Ιράκ» και πιο κάτω «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ προσπαθεί να εκμοντερνίσει τον καπιταλισμό. Η εργατική τάξη παλεύει για την ανατροπή του».

Η αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στη Φλωρεντία από την Τετάρτη, έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και συνδικάτα από τη Γαλλικία, τους Βάσκους κ.ά. Τόσο η προκήρυξη του ΠΑΜΕ, όσο και η ομιλία του εκπροσώπου του, Ν. Ζώτου, στη συζήτηση με θέμα «Συνδικαλισμός και αντινεοφιλελευθερισμός», βρήκε μεγάλη απήχηση και αποδοχή. Πολλοί ήταν αυτοί που παίρνοντας την προκήρυξη στα χέρια τους ρωτούσαν να μάθουν επιπλέον πληροφορίες για το τι είναι το ΠΑΜΕ. Ενώ χαρακτηριστικό είναι, ακόμα, ότι ο Ν. Ζώτος καταχειροκροτήθηκε μετά το τέλος της ομιλίας του.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ζώτος αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη επίθεση του κεφαλαίου και την εντεινόμενη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων» ενάντια στην εργατική τάξη, στους λαούς και τα δικαιώματά τους και συμπλήρωσε: «Η εργατική τάξη μπροστά σ' αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να μείνει απαθής. Εχει το χρέος να αντισταθεί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να απορρίψει τη γραμμή της υποταγής, της συνεργασίας των τάξεων που ακολουθεί η CES, να παραμερίσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να υποστηρίξει ενεργά τις πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό συντονισμό των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά και να αποκαλύψει εκείνες τις δυνάμεις που στηρίζουν τις κυβερνήσεις και, ταυτόχρονα, συμμετέχουν στο ΕΚΦ, που με έναν τρόπο υποκριτικό και επικίνδυνο καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Χτες, επίσης, έφτασαν στη Φλωρεντία άλλοι 50 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Φτάνουν από παντού διαδηλωτές

Και από θαλάσσης προστασία του αμερικάνικου προξενείου

Associated Press

Και από θαλάσσης προστασία του αμερικάνικου προξενείου
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ - ΡΩΜΗ.--

Ολοι οι δρόμοι της Ευρώπης και ειδικότερα της Ιταλίας οδηγούν στη Φλωρεντία, παρά τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν και κυρίως να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να φτάσουν στον προορισμό τους. Τίποτα δε δείχνει ικανό να σταματήσει τα ανθρώπινα ποτάμια.

Χιλιάδες ήδη έδωσαν το μαχητικό «παρών» στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΝΑΤΟική βάση του Λιβόρνο της Τοσκάνης, στο Καμπ Ντάρμπι, αλλά και στην εναρκτήρια διαδήλωση και ήταν το καλύτερο πρελούδιο για τη διαδήλωση του Σαββάτου, που θα αποτελέσει την κορύφωση των εργασιών και των πολύμορφων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα μέχρι τις 10 του Νοέμβρη.

Η διαδήλωση που διοργανώθηκε, κυρίως από τις εργατικές ενώσεις βάσης, τους Cobas, ξεκίνησε το πρωί από το σιδηροδρομικό σταθμό της Πίζας, με σημαίες, συνθήματα όπως «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Yankees Go Home» «Οι προλετάριοι δεν έχουν έθνος - διεθνισμός, επανάσταση», «Hasta la victoria siempre», και φυσικά με τη συνοδεία των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού σε όλη τη χώρα. «Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του πλανήτη δε γίνεται κατά της τρομοκρατίας» θα τονίσει στην ομιλία του έξω από τη ΝΑΤΟική βάση, ο Πιέρο Μπερνάτσι εκ μέρος των Cobas και θα συνεχίσει «ο πόλεμος γίνεται για την κατάκτηση του κόσμου, για το πετρέλαιο και τα κέρδη». «Στην πατρίδα μου πεινάνε και ξέρετε ποιοι φταίνε... αυτοί!», θα τονίσει ένας Αργεντινός ομιλητής και θα δείξει την αμερικανική βάση.

«Επιθεώρηση» αλόγων. Οι έφιπποι αστυνομικοί ετοιμάζονται...

Associated Press

«Επιθεώρηση» αλόγων. Οι έφιπποι αστυνομικοί ετοιμάζονται...
Οι διαδηλωτές, τελικά, μετά τη διαδήλωση στη ΝΑΤΟική βάση θα καταλήξουν με όλα τα μέσα στη Φλωρεντία, όπου και θα ενωθούν με τους υπολοίπους στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Σάντα Κρότσε, όπου έγινε και η έναρξη των Εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στην πρώτη απολύτως ειρηνική εναρκτήρια διαδήλωση.

Ο λόγος περί ειρηνικής, δεν είναι τυχαίος. Τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν συνεχώς το γεγονός ότι η Ιταλία είναι σε κατάσταση συναγερμού, εξαιτίας της πραγματοποίησης στη Φλωρεντία των εργασιών του πρώτου ΕΚΦ, κάνοντας συγκρίσεις με όσα διαδραματίστηκαν ένα χρόνο πριν στη Γένοβα κατά τις διαδηλώσεις, που έλαβαν χώρα κατά της Συνόδου της G8. Το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται είναι ενδεικτικό. Ηδη, δεκάδες διαδηλωτές έχουν απελαθεί, σύμφωνα με το BBC, που τονίζει ότι η Ιταλία εδώ και εβδομάδες έχει θέσει σε εφαρμογή την άρση της διάταξης της Συνθήκης Σέγκεν περί ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της ΕΕ. Τα ελικόπτερα συνεχίζουν νυχθημερόν τις περιπολίες πάνω από τη Φλωρεντία, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους, κυρίως πάνω από το κτίριο Φορτέτσα ντα Μπάσο, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες και οι περισσότερες δραστηριότητες του ΕΚΦ. Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους μυστικούς ή για τους καραμπινιέρι που έχουν τεθεί και αυτοί σε «υπηρεσία». Βατραχάνθρωποι σε διατεταγμένη υπηρεσία στα νερά του Τίβερη, μαγαζιά κλειστά, ενώ στην πλατεία Σινόρια, όπου βρίσκονταν τα παλάτια των σημαντικότερων πριγκίπων της Φλωρεντίας, εργάτες καλύπτουν με προστατευτικό πλέγμα τον αριστουργηματικό Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγελου, προκειμένου να τον προστατέψουν από τους διαδηλωτές!

ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε παράλληλη πορεία το ΝΑΤΟ και η ΕΕ

Την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους οργανισμούς του ανέδειξε η χτεσινή πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε στη Φλωρεντία το Αντινατοϊκό Βαλκανικό Κέντρο με τίτλο: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ», «ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». Ο Α. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ βαδίζουν παράλληλες πορείες, λέγοντας ότι και οι δυο επεκτείνονται, αναπτύσσουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την τρομοκρατία προκειμένου να χτυπήσουν λαούς, χώρες και κινήματα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ακόμα, επισήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση η ανάπτυξη του Ευρωστρατού με την αντίθεση της ΕΕ προς το ΝΑΤΟ. Ο Ευρωστρατός θα δρα σε μέρη που είτε έχουν συμφωνηθεί από πριν με το ΝΑΤΟ, είτε σε μέρη που για το ΝΑΤΟ είναι αδιάφορα. Η ΕΕ επιδιώκει, σημείωσε, να ενισχύσει τη θέση της ώστε να διεκδικήσει καλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια κυριαρχία. Και γι' αυτό, δεν της αρκεί μόνο να ισχυροποιείται οικονομικά, αλλά απαιτείται και μια ισχυρή παρουσία σε στρατιωτικό επίπεδο. Μόνος δρόμος, κατέληξε, είναι η πάλη των λαών και «εμείς κάνουμε έκκληση στους λαούς να αναπτύξουμε την πάλη μας και να αντισταθούμε στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Δεν μπορούμε να είμαστε ενάντια στον πόλεμο γενικά, κατηγορώντας μόνο τις ΗΠΑ και αγνοώντας το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, σημείωσε ο Ν. Σερετάκης, από το Αντινατοϊκό Βαλκανικό Κέντρο. Μόνος μας δρόμος είναι η ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στην ανάπτυξη στρατών και στη στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής των λαών της ΕΕ.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ επισήμανε, οφείλεται σε μια βαθύτερη στρατηγική που είναι να διασφαλίζει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην καπιταλιστική Ευρώπη και την ταυτόχρονη στρατιωτική και πολιτική αντιπαράθεση με τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κινήματα. Αλλωστε, είπε, και η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στα ηγεμονικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αυτή χαρακτηρίζεται, από την προσπάθεια για πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο - διεύρυνση του ΝΑΤΟ - τη χρησιμοποίηση των νέων και των παλιών χωρών μελών του ΝΑΤΟ στα επιθετικά του σχέδια για την κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα απέναντι στα λαϊκά κινήματα και τις χώρες που αντιστέκονται.

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στην αντινατοϊκή συνάντηση και διαδήλωση που θα γίνει στην Πράγα στις 18 - 19 του Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει εκεί για τη διεύρυνσή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης και τοποθετήθηκαν οι εξής: Πολ Ντέβος, συγγραφέας και δημοσιογράφος από το Βέλγιο, Χασάν Σαρφό, γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας από την Τσεχία, Ατζελο Αλβέζ, συγγραφέας βιβλίου σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο από την Πορτογαλία, Κοσταντίν Κρέτσου, μέλος της Ενωσης Καρπαθίων από τη Ρουμανία, Αλπερ Ντιζντάρ, μέλος της ΚΕ του TKP από την Τουρκία και πολλοί άλλοι.

Αντιπολεμική εκδήλωση στις Σέρρες

Την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ, εξέφρασε χθες βράδυ ο λαός των Σερρών, συμμετέχοντας μαζικά στην αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσαν οι φορείς του νομού.

Η συγκέντρωση έγινε στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σερρών (ΕΚΣ). Μίλησε ο Γ. Μπουσμπούκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, και κατήγγειλε πως «ο σχεδιαζόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ δε σχετίζεται ούτε με την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ούτε με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται συστηματικά από το απαράδεκτο ιρακινό καθεστώς. Αποσκοπεί μόνο στον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής και στην επιβολή της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις, «πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα ενάντια στον πόλεμο που έρχεται».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο Γ. Δούκας, πρόεδρος του ΕΚΣ και εκφράζοντας τις θέσεις του λαού του νομού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ και να συμβάλουν για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης ξεκαθάρισε τη σαφή απαίτηση να σταματήσει το φονικό εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Λαός και νεολαία βροντοφώναξαν, απαιτώντας από την κυβέρνηση «καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή, κανένας φαντάρος στην Ανατολή».

Η γραμμή της αντιπαράθεσης

Τι συμβαίνει τελικά στη Φλωρεντία; Από την πρώτη κιόλας μέρα των εργασιών γίνονται καθαρά ορισμένα πράγματα:

Πρόκειται για μία σκληρή πάλη ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις του συμβιβασμού που απαρτίζουν το ΕΚΦ και στις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τον ιμπεριαλισμό.

Από τη μία μεριά έχουμε την ΑΤΑΚ και τους τροτσκιστές, που πάνε χέρι χέρι με τις λεγόμενες και νεοαριστερές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, προωθώντας τη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, τη ΣΕΣ και συμβιβασμένες ηγεσίες όπως αυτή της ΓΣΕΕ στη χώρα μας.

Και από την άλλη ορισμένα κόμματα και κινήματα που έχουν αντιιμπεριαλιστική γραμμή και κατεύθυνση για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις του ΕΚΦ δε βάζουν στόχους πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις, στον ευρωστρατό. Δεν αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ. Εχουν εξαλείψει τη λέξη «ιμπεριαλισμός». Μιλάνε για κάποιο νέο κίνημα, «το κίνημα των κινημάτων», όπως το ονομάζουν. Το οποίο θα παρακάμπτει το ταξικό εργατικό κίνημα και το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, θα απορροφά τη δυσαρέσκεια των λαών και μαζί με τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη θα στηρίζει τις επιλογές του ιμπεριαλιστικού κέντρου της ΕΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συμμετέχει στις συζητήσεις έκανε με κάθε ευκαιρία καθαρό ότι θα συνεχίσει να αποκαλύπτει το ρόλο αυτών των δυνάμεων. Θα συζητάει με κόμματα και κινήματα, θα συμμετέχει σε διαδηλώσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και το σοσιαλισμό.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ