ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Μη επιλέξιμη» συμφωνία

ΠΑΣΕΓΕΣ και εκκοκκιστές γνωστοποίησαν χτες στην ΕΕ ότι η παραγωγή θα είναι 1.100.000 τόνοι...

Εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού 1.100.000 τόνους έδωσαν χτες στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και των εκκοκκιστών. Το «νούμερο» αυτό στρώνει το χαλί στο υπουργείο Γεωργίας να δώσει πάλι μια υποεκτιμημένη παραγωγή, με τη δεύτερη εκτίμηση που υποχρεούται να ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις 25 του Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση που όρισε και ανακοίνωσε αυθαίρετα στις αρχές του Σεπτέμβρη το υπουργείο Γεωργίας, ήταν 1.061.978 τόνοι.

Φαίνεται δηλαδή ότι υπουργείο Γεωργίας, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και εκκοκκιστές, προσυμφώνησαν να δώσουν ένα νούμερο γύρω στους 1.100.000 τόνους - αυτό έγινε προφανώς την περασμένη Δευτέρα σε «κλειστή» σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας - ασχέτως αν όλοι τους γνωρίζουν καλά ότι η παραγωγή θα είναι τελικά, πολύ μεγαλύτερη. Εκτός... κι αν πιάσουν οι «ευχές» τους και δε μαζευτεί ούτε κιλό βαμβάκι από εδώ και πέρα. Επίσης, όλοι τους γνωρίζουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν ούτως ή άλλως ζημιωμένοι εξαιτίας του υπάρχοντος καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Αλλά για όλους αυτούς προέχουν άλλα συμφέροντα... και όχι το καλό των βαμβακοπαραγωγών, όπως θέλουν να διαδίδουν. Κι αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι ξανά προσχεδιάζεται να υπάρξουν μη επελέξιμα βαμβάκια και οι βαμβακοπαραγωγοί να εξαναγκαστούν να τα παραδώσουν, αν δε θέλουν να τους μείνουν αμανάτι, με εντελώς εξευτελιστικές εμπορικές τιμές στα εκκοκκιστήρια. Ετσι μαζί με τις χαμηλές τιμές που δίνουν ήδη τα εκκοκκιστήρια για τις επιλέξιμες ποσότητες - δε θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τις 230 δραχμές το κιλό μαζί με την προκαταβολή της επιδότησης - οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν ξανά νέα μείωση του εισοδήματός τους, όποια κι αν προκύψει η τελική εξόφληση της επιδότησης.

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί άλλη μια πτυχή της κυβερνητικής κοροϊδίας. Από τις αρχές Οκτώβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όταν επέβαλε τα παράνομα και αυθαίρετα πλαφόν στρεμματικής απόδοσης των 275 κιλών αρχικά και των 297 κιλών στη συνέχεια, διαλαλούσε πως όταν ανακοινωθεί η νέα εκτίμηση παραγωγής στις 15 του Νοέμβρη, αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη, τότε θα μεγαλώσει το όριο στρεμματικής απόδοσης... Ομως έφτασε και η 15η του Νοέμβρη και η νέα εκτίμηση θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι με βάση τον κανονισμό, περίπου στις 25 του Νοέμβρη, χωρίς να πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας. Αντε το πολύ πολύ, όπως δείχνουν τα πράγματα, το υπουργείο Γεωργίας να ανακοινώσει ότι το νέο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης θα γίνει 303 κιλά...

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Θα δώσουν αγωνιστική απάντηση

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων από την κυβέρνηση, είναι οι παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου. Υστερα και από τις νέες, ψευτο-υποσχέσεις που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Παγετόπληκτων Τυρνάβου, οι αγρότες της επαρχίας είναι ακόμα πιο οργισμένοι με την επιχείρηση της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει και έτοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους του αγώνα.

Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και τον προγραμματισμό των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σήμερα, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιείται ενημερωτική συγκέντρωση των παγετόπληκτων στο κινηματοθέατρο «Μαξίμ», στον Τύρναβο.

Για τους νέους αγώνες τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προετοιμάζονται, συνολικότερα, οι αγρότες του Νομού Λάρισας, με εξορμήσεις ενημέρωσης σε χωριά, δήμους και επαρχίες, που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Ενημερωτικές συγκεντρώσεις, συσκέψεις κι άλλες δραστηριότητες, με στόχο την οργάνωση του αγώνα κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αποφάσισε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ καθώς συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, πως για όλα τα «δεινά» τους ευθύνεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία γίνεται όλο και πιο αντιδραστικότερη.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΣΕΑ
Ψηφίστηκε η τροπολογία «φεσώματος» του ΕΛΓΑ

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη νομοθετική ρύθμιση που συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, σχετικά με την ανάθεση στον ΕΛΓΑ του έργου καταβολής των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) στους δικαιούχους, με πόρους προερχόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το δανεισμό με την εγγύηση του Ελληνικού Δημόσιου, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η ρύθμιση αυτή αποτελεί πρόβλημα, αφού η καταβολή αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, όταν δε θα γίνεται με χρήματα από τον προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται και υποχρεούται να πράξει η κυβέρνηση, θα γίνεται με δανεισμό εκ μέρους του ΕΛΓΑ με την εγγύηση Δημοσίου. Το δεύτερο σαφώς βολεύει περισσότερο την κυβέρνηση, για να φορτώσει τις υποχρεώσεις της στον υπερχρεωμένο ήδη ΕΛΓΑ. Κι ενδεχομένως τη βολεύει επικοινωνιακώς, να φορτώσει τα σπασμένα στον ΕΛΓΑ, όταν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι διαπιστώσουν τι είδους ψευδοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ τους έβγαλε η κυβέρνηση.

Στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε επίσης ότι το Δημόσιο καθυστερεί να πληρώσει και αναγκάζεται ο ΕΛΓΑ να καθυστερεί τις όποιες πληρωμές, ενώ παράλληλα «ενισχύεται» η δικαιολογία, για να επιβληθούν νέες αυξήσεις στις εισφορές που πληρώνουν οι αγρότες υπέρ του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι αφού στον ΕΛΓΑ ανατίθεται μια τέτοια δουλιά θα έπρεπε να είναι επ' αμοιβή των εργαζομένων στον οργανισμό.

ΚΚΕ
«Αντιλαϊκό και ταξικό» το Φορολογικό

«Αντιλαϊκό και ταξικό», χαρακτήρισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που εισήγαγε για συζήτηση η κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, δηλώνοντας την καταψήφισή του επί της αρχής από το ΚΚΕ. Οπως επισήμανε, οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και συνίστανται σε νέες φοροαπαλλαγές προς την πλουτοκρατία, ενώ συνεχίζεται η φορολογική απομύζηση των λαϊκών εισοδημάτων.

Για το θέμα των περίφημων «φοροελαφρύνσεων» στους μισθωτούς και την αφαίρεση από το εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών για τους φορολογούμενους, ο Νίκος Γκατζής σχολίασε ότι παράλληλα λιγοστεύουν τις φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα το όφελος για το φορολογούμενο να είναι ένα δεκαχίλιαρο. Εκανε λόγο για αυξήσεις στην έμμεση φορολογία μέσω της αύξησης των τελών της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κατά 10%. Τόνισε, παράλληλα, ότι «οι σύγχρονες ανάγκες μιας οικογένειας είναι πολύ μεγαλύτερες από το πλαφόν που προσδιορίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο για κάθε φορολογούμενο το όριο του αφορολόγητου να είναι 5 εκατομμύρια δραχμές, προσαυξημένο ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση. Θεωρούμε επιβεβλημένη την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι απαραίτητη, επίσης, η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και δωρεάν Παιδεία». Οσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις μεταβιβάσεις κληρονομιάς σημείωσε ότι υπονομεύονται από τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που θα γίνει στις αρχές του 2003.

Αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές που συντελούνται υπέρ του κεφαλαίου, ο Νίκος Γκατζής έφερε ως παράδειγμα την «εξαίρεση των ναυτιλιακών ακινήτων από τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών και την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους», καθώς και τη «σχεδιαζόμενη κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος» καθώς και τη «μείωση κατά 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο βιομηχανικό πετρέλαιο και τη μείωση στους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών». Επίσης, μίλησε για ολοκληρωτική φοροαπαλλαγή στις μεταβιβάσεις ανώνυμων κτηματικών εταιριών.

Απαραίτητες «για την εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία», χαρακτήρισε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Επισήμανε την ανάγκη ενός φορολογικού συστήματος «που θα είναι πιο απλό και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα φορολογικά συστήματα. Θα είναι διαφανές, αναγνώσιμο και ελέγξιμο όχι μόνο από τις ντόπιες αλλά και τις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πια το φορολογικό σύστημα ως έναν κρίσιμο παράγοντα στις επιλογές τοποθέτησης των επενδύσεών τους». Επίσης, υποστήριξε ότι διορθώνονται συγκεκριμένα σημεία αδικίας προς τους φορολογούμενους. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Συνασπισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ