ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Γιγαντώνεται η αμερικανο-βρετανική στρατιωτική κινητοποίηση

Με μια συμφωνία για «πρακτικά ζητήματα» και πεπεισμένοι ότι, αργά αλλά σταθερά, γίνεται πρόοδος στις επιθεωρήσεις, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Βαγδάτη οι Μπλιξ και αλ Μπαραντάι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Να εξετάσουν ποιες θα είναι οι σοβαρές συνέπειες που προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ σε περίπτωση που κληθούν να αποφασίσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, μετά την πρώτη επίσημη ενημέρωση των επιθεωρητών, κάλεσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Στην όξυνση του πολεμικού κλίματος συνέτεινε και η βρετανική ανακοίνωση περί ανάπτυξης στον Κόλπο 30.000 ανδρών του πεζικού, αριθμός που αιφνιδίασε ακόμη και τους συμπατριώτες του στρατιωτικούς αναλυτές. Πάντως, οι επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, ολοκλήρωναν τις συνομιλίες τους στη Βαγδάτη και εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν 8 μη επανδρωμένες θέσεις επικοινωνίας στο Νότιο Ιράκ.

Να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο Ιράκ, κάλεσε τους συνομιλητές του ο Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνόδου για την τρομοκρατία. Η προτροπή του Πάουελ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τις Ρωσία, Γαλλία να επαναλαμβάνουν ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους και τον Κινέζο ΥΠΕΞ να εκτιμά ότι η αναφορά των Μπλιξ - αλ Μπαραντάι, στις 27 Γενάρη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας «είναι μια νέα αρχή και όχι το τέλος των επιθεωρήσεων». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, επαναδιατύπωσε την αντίθεση της χώρας του σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση.

Το «στίγμα» είχε δώσει νωρίτερα η Κοντολίζα Ράις, τονίζοντας ότι την 27η του Γενάρη αρχίζει «η τελευταία φάση.. έφθασε ο καιρός να υποταχθεί το Ιράκ». Σε πολεμική εγρήγορση και η Βρετανία με τον υπουργό Αμυνας να γνωστοποιεί ότι αναχωρούν για το Κουβέιτ 30.000 άνδρες με 120 τεθωρακισμένα και 150 στρατιωτικά οχήματα, που θα ενισχύσουν τις, ήδη, ισχυρότατες ναυτικές βρετανικές δυνάμεις στον Κόλπο. Οπως τονίστηκε, μέχρι τα τέλη του μήνα θα αναχωρήσουν 14 μαχητικά αεροσκάφη για την Ιορδανία και θα ανακληθούν έφεδροι. Ο Χουν παραδέχτηκε ότι πρόκειται «για σημαντικότατη κινητοποίηση για να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε στρατιωτική δράση». Επανέλαβε, όμως, ότι δεν υπάρχει βρετανική δέσμευση για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φερόταν έτοιμος να υπογράψει απόφαση αποστολής άλλων 4 αεροπλανοφόρων στον Κόλπο. Ηδη, βρίσκεται εκεί το «Κονστελέισον» και δύο ελικοπτεροφόρα, μεταβαίνει το «Χάρι Τρούμαν» από τη Μεσόγειο, το «Αβραάμ Λίνκολν» από τον Ειρηνικό και σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το «Κίτι Χοκ» στην Ιαπωνία και το «Τζορτζ Ουάσιγκτον» στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Μάλιστα, το περιοδικό «USA Today» υποστηρίζει ότι, ήδη, πράκτορες της CIA και των ειδικών δυνάμεων εντείνουν τις προσπάθειές τους, εντός Ιράκ, για να εντοπίσουν τον Σαντάμ.

Σενάρια «απομάκρυνσης» και πιέσεις

Το ενδεχόμενο «αυτο-εξορίας» του Σαντάμ και των συνεργατών του σε μια τρίτη χώρα ως «αντάλλαγμα» για την αποτροπή πολέμου επανέφερε στο προσκήνιο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες με τους συμμάχους τους «να αναλάβουν δράση με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ», ενώ δε διευκρίνισε αν η απομάκρυνση Σαντάμ συνοδεύεται και από αμνηστία. Ανέφερε απλώς ότι ελπίζει «να καρποφορήσουν» οι σχετικές προσπάθειες που, «όπως έχει πληροφορηθεί», φέρονται να καταβάλουν οι αραβικές ηγεσίες.

Με την πρόταση του Ράμσφελντ συμφώνησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που εκτίμησε ότι «όλοι, τελικά, θα αποδεχτούν να τους δοθεί αμνηστία, προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος». Ο Στρο υποστήριξε ότι ο αφοπλισμός ενός «εκτός νόμου καθεστώτος» είναι άμεσα συνδεδεμένος με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού «τέτοια καθεστώτα μπορούν να προμηθεύσουν τους τρομοκράτες με επικίνδυνα όπλα». Τα σενάρια διέψευσε για πολλοστή φορά κατηγορηματικά η Βαγδάτη.

Κατηγορηματικά διέψευσε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ότι η Ουάσιγκτον «δυσφορεί» πλέον με την αναποφασιστικότητα της Τουρκίας και την πιέζει να απαντήσει θετικά στα αμερικανικά αιτήματα για παραχωρήσεις. Ο Μάγιερς, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Αγκυρας, μίλησε για «καλή συνεργασία».

«Υπάρχει πρόοδος»

Σε μια συμφωνία 10 σημείων για τη διευθέτηση «πρακτικών ζητημάτων» κατέληξαν μετά από διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις οι Μπλιξ - αλ Μπαραντάι με το ιρακινό καθεστώς. Με αυτήν, η Βαγδάτη συναινεί σε κατ' ιδίαν ανακρίσεις Ιρακινών επιστημόνων, δεσμεύεται να απαντήσει σε ερωτήσεις προφορικώς και εγγράφως για τη διακήρυξη του οπλοστασίου της και αναλαμβάνει την ευθύνη να ερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις για όπλα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη διακήρυξη, όπως οι 4 νέες άδειες χημικές κεφαλές που ανακάλυψαν οι ίδιοι Ιρακινοί την Κυριακή και παρέδωσαν στον ΟΗΕ.

Ο Μπλιξ δήλωσε πεπεισμένος ότι το Ιράκ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ζήτησε ενεργότερη συνεργασία, περισσότερο χρόνο και επανέλαβε ότι ο «πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος». Ο Μπλιξ δεν αναφέρθηκε στο πού θα γίνονται οι ανακρίσεις των επιστημόνων, αλλά ως πιθανότερος τόπος εμφανίζεται η Κύπρος, που επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί σχετικό αίτημα.

«Σταματήστε τον πόλεμο»

Από τη Νέα Ζηλανδία έως τη μακρινή Αργεντινή και κυρίως μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι βροντοφώναξαν «Οχι στον Πόλεμο»

Ουάσιγκτον

Associated Press

Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Εκατομμύρια ανθρώπινες φωνές από τη μία άκρη της υδρογείου έως την άλλη ενώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με ένα και μοναδικό σκοπό, να σταματήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ, πριν αρχίσει.

Το εκκωφαντικό «Οχι στον πόλεμο» σκέπασε τις πολεμικές ιαχές που ακούγονταν από την αμερικανική πρωτεύουσα, αφού οι πλέον ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην ίδια την αμερικανική επικράτεια, αποκαλύπτοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι το αντιπολεμικό κίνημα στις ίδιες τις ΗΠΑ διογκώνεται τόσο πολύ που αρχίσει πια να σκιάζει τους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον.

Τεράστιες διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον, η διαδήλωση που γέμισε περίπου 2 χλμ λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων, ήταν προγραμματισμένη να καταλήξει στο Navy Yard, όμως η αστυνομία εμπόδισε τους οργανωτές να στήσουν τη σκηνή για τις προγραμματισμένες ομιλίες και τη συναυλία που θα ακολουθούσε. Οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία διαμαρτυρίας, με τελικό προορισμό το Κογκρέσο. Η αστυνομία προσπάθησε και πάλι να τους εμποδίσει, όμως τίποτα δεν μπόρεσε τελικά να σταματήσει αυτό το αντιπολεμικό ποτάμι, που, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ξεπερνούσε τους 200.000 (η αστυνομία έκανε λόγο για 30.000 και οι διοργανωτές για 500.000), αριθμός διπλάσιος από την αντίστοιχη αντιπολεμική διαδήλωση της 26ης Οκτώβρη.

Γερμανία

Associated Press

Γερμανία
Την ίδια στιγμή, η σχεδόν ταυτόχρονη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο ξεπερνούσε κάθε «φαντασία», καθώς η αστυνομία έκανε λόγο 200.000 διαδηλωτές, ενώ τα ανεξάρτητα μέσα για 350.000! Οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν στην κυριολεξία και η κεντρική πλατεία του δημαρχείου αποδείχτηκε πολύ μικρή για το πύρινο αντιπολεμικό ποτάμι. Πιθανώς πολλοί λίγοι μπόρεσαν να ακούσουν το μαχητικό λόγο του ηθοποιού Μάρτιν Σιν, τους εκπροσώπους των αντιπολεμικών οργανώσεων, τους συνδικαλιστές, κ.ά. που μίλησαν ή να ακούσουν τους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και την Τζόαν Μπαέζ, να τραγουδούν.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στον Καναδά χιλιάδες πήραν μέρος στην «Ημέρα δράσης κατά ενός πολέμου στο Ιράκ», μέρα που συμπίπτει με την 12η επέτειο του πολέμου στον Κόλπο. Από το Βανκούβερ και το Γουίνιμπεγκ έως το Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Από την Ασία στη Λατινική Αμερική...

Στο πόδι βρέθηκαν καθώς φαίνεται και οι περισσότεροι λαοί και στις τέσσερις ηπείρου και με περισσή ένταση και μαχητικότητα κατέδειξαν εμπράκτως αυτό που έχουν καταγράψει και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Ειδικά στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, περίπου το 80% των πολιτών των χωρών αυτών τάσσονται κατά του πολέμου, υπό όλες τις περιστάσεις.

Ιαπωνία

Associated Press

Ιαπωνία
Στο Τόκιο, της Ιαπωνίας, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, ακόμη περισσότεροι βγήκαν στους δρόμους της Σεούλ, της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας. Στις περισσότερες ασιατικές πόλεις, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν προς ή στις αμερικανικές πρεσβείες και βάσεις, όπως στην Ινδονησία, στην Ινδία, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα.

Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Αϊρες, το μαχητικό και παθιασμένο συλλαλητήριο, με επικεφαλής τις Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, ξεκίνησε από την Πλάσα Ιτάλια και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Αναλόγως και η μαχητική διαδήλωση στο Σάο Πάουλο, στη Βραζιλία, διέσχισε την Αβενίδα Παουλίστα και κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο, δηλώνοντας «Ολη η Λατινική Αμερική στον αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος». Διαδηλώσεις επίσης έγιναν στη Γουατεμάλα, στο Μεξικό, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, το Περού και το Πουέρτο Ρίκο.

Ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερο χρώμα είχαν οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα από άκρη σε άκρη στον αραβικό κόσμο, που βρίσκεται «επί ποδός ειρήνης». Στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν, στη Συρία, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία και φυσικά και στην ταλανιζόμενη Δυτική Οχθη χιλιάδες διαδήλωσαν και απαίτησαν «Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ και ειρήνη και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης, στη Νότια Αφρική, στη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην Τουρκία, στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Αττάλεια, όπου δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς η τουρκική αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές σε κάποιες περιπτώσεις με τη συνήθη κατασταλτική βία.

... με στάση στην Ευρώπη

Οσο για την Ευρώπη, ουσιαστικά οι κινητοποιήσεις αποτελούν αυλαία για τη «Μέρα δράσης κατά του πολέμου στο Ιράκ» που είναι η 15η Φλεβάρη. Χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, το Μπορντό, τη Λιλ, τη Ναντ και αλλού, ενώ οι Βρετανοί απέκλεισαν τη βάση του βρετανικού γενικού επιτελείου, στο Νόρθγουντ, και πήραν μέρος και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Μπράντφορντ, το Λίβερπουλ και το Κάρντιφ. Την ίδια στιγμή οι Ιρλανδοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις - που ξεκίνησαν το καλοκαίρι - με επίκεντρο την αεροπορική βάση του Σάνον.

Χιλιάδες ήταν και οι συμμετέχοντες στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν στη Γερμανία, σε πολλές πόλεις, όπως το Ροστόκ, στη Βόννη, στο Βερολίνο, στην Ιένα και κυρίως στη Χαϊλδεβέργη, όπου έφτασαν έξω από το στρατηγείο του αμερικανικού στρατού. Οι αμερικανικές βάσεις, τα προξενεία και πρεσβείες αποτέλεσαν το στόχο των διαδηλωτών και στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία και τέλος στη Ρωσία.

ΝΑΥΠΛΙΟ
Καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Εκδήλωση με ομιλητή το γενικό γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλη

«Αποτελεί άμεση ανάγκη να εκφραστεί η καταδίκη του σχεδιαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ από το σύνολο του λαού τόσο εναντίον των ΗΠΑ όσο και των χωρών - μελών της ΕΕ, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζονται στα λόγια κατά του πολέμου αλλά την ίδια στιγμή προετοιμάζονται να πάρουν μέρος και να παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις».

Αυτό τόνισε χτες το βράδυ ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, σε εκδήλωση που έγινε στο Ναύπλιο στο κινηματοθέατρο «ΤΡΙΑΝΟΝ» με αφορμή το σχεδιαζόμενο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

Στη συνέχεια κατήγγειλε όσους «μιλάνε αφηρημένα κατά του πολέμου και στην πραγματικότητα απαλλάσσουν την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών από τις ευθύνες τους. Λένε ψέματα στο λαό - επεσήμανε ο ομιλητής - γιατί είναι οι ίδιες κυβερνήσεις της ΕΕ που έχουν δώσει την έγκριση και τη στήριξή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα πριν από λίγους μήνες. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση η οποία προεδρεύει σήμερα στην ΕΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο κατά του πολέμου και της συμμετοχής της ΕΕ αλλά θα επαναλάβει με χειρότερο τρόπο αυτό που έκανε το 1999 στη Γιουγκοσλαβία».

Αναφερόμενος για το χαρακτήρα των κινητοποιήσεων και το ρόλο του φιλειρηνικού κινήματος, τόνισε πως για να είναι αποτελεσματικές «θα πρέπει να εκφραστούν με αιτήματα που θα καταδικάζουν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ και την οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας και της Ευρώπης σε αυτό τον πόλεμο. Σε διαφορετική περίπτωση - κατέληξε ο Θ. Παφίλης - τα αφηρημένα πασιφιστικά συνθήματα θα ξεφουσκώσουν πολύ γρήγορα γιατί δε θα στοχεύουν στη σύγκρουση με τους πρωταίτιους των πολέμων και στην ανατροπή συνολικά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Ναι μεν, αλλά...

Για «μικρή πρόοδο», αλλά και για πολλά «άλυτα θέματα», μίλησε ο Χ. Μπλιξ στον υπουργό Εξωτερικών κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα

Το πιθανότατο ενδεχόμενο να ξεσπάσει η αμερικανοβρετανική επίθεση κατά του Ιράκ, υποχρεώνει την Ελληνική Προεδρία να αναλώσει τις όποιες δυνάμεις της σε αυτή την υπόθεση, καθώς, τυπικά τουλάχιστον, βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πολύ δυσκολεύεται να καταλήξει σε μια κοινή θέση.

Χτες το βράδυ, έφτασε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Γ. Παπανδρέου υπό την ιδιότητά του, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ Χανς Μπλιξ, καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Στις δηλώσεις του μετά τη δίωρη συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, σημείωσε ότι οι επιθεωρητές «δε γνωρίζουν αν βρήκαν κομμάτια πάγου, ή αν παρατηρούν την κορυφή του παγόβουνου» του ιρακινού οπλοστασίου. Ο Γ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».

Ο στόχος της Ελληνικής Προεδρίας αναφορικά με την υπόθεση του Ιράκ, όπως κωδικοποιείται από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και άλλων παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, είναι διπλός:

Πρώτον, η Αθήνα θα ήθελε να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια που έχει σαν κίνητρο την αποτροπή του πολέμου.

Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Προεδρία έχει χρέος να επιδιώξει την εμφάνιση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης.

Προς το παρόν, πάντως, οι Ευρωπαίοι, απλώς διαβουλεύονται, με στόχο την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταλήξουν σε κοινή θέση, για μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οπως για παράδειγμα, αν θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της Αγκυρας σχετικά με την πραγματοποίηση μιας περιφερειακής διάσκεψης για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Για το θέμα αυτό το περασμένο Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Γ. Γιακίς.

Η Ελληνική Προεδρία, πάντως, εμφανίζεται, μαζί με άλλους Ευρωπαίους, οχυρωμένη, πίσω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να «νομιμοποιηθεί» η όποια στρατιωτική επιχείρηση κατά του ιράκ. Αν και Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο Χ. Σολάνα, υποστηρίζουν πως το ψήφισμα 1441 καλύπτει το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χτες πως «το Ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν προβλέπει σε κανένα σημείο του, την αυτόματη προσφυγή στην ένοπλη βία. Εμείς πιστεύουμε, από την πλευρά μας, αυτό υποστηρίζουμε όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών -μελών της ΕΕ, ότι πρέπει να δούμε, με θετική προσέγγιση, τη δυνατότητα ενός δεύτερου Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία

Ελληνική φρεγάτα στον Περσικό συμμετέχει στον αποκλεισμό του Ιράκ ενώ και ελληνικό υποβρύχιο εντάχθηκε στην πολεμική αρμάδα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών ενόψει της επίθεσης που ετοιμάζουν κατά του Ιράκ. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν ενταχθεί σε διάφορες αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αν. Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να συγκαλύψει το γεγονός αυτό, εμφανίζει ως... συνήθη αυτή τη δραστηριότητα. Χτες στα πλαίσια της ενημέρωσης που έγινε για θέματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΕΠΥΕΘΑ, πρέσβης Δ. Νεζερίτης, υποστήριξε ότι η ελληνική εμπλοκή στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ θα περιοριστεί μόνο στη διάθεση διευκολύνσεων, όπως λιμάνια και αεροδρόμια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επιθεώρηση από Αμερικανούς των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, όπως έκαναν στην Τουρκία.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ετσι, η γνωστή εδώ και καιρό, ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα στα πλαίσια του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία» που ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, μετεξελίσσεται σε εμπλοκή στον αποκλεισμό του Ιράκ. Εμπλοκή που σε επόμενη φάση θα μετεξελιχθεί σε άμεση συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ηδη η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» άρχισε από το Σάββατο περιπολίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με αποστολή τον έλεγχο του εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Την ίδια ώρα στη Μεσόγειο οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Active Endevour» (επίμονη δράση) ενισχύονται και οι αποστολές τους συνδέονται όλο και περισσότερο με την πολεμική αρμάδα που έχουν συγκροτήσει στην περιοχή οι Αμερικάνοι ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Στην εν λόγω επιχείρηση, εκτός από μια ελληνική φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό που εδώ και καιρό συμμετέχουν, από χθες εντάχθηκε και το ελληνικό υποβρύχιο «Ποσειδών» που απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Κρήτης (Σούδα).

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), όπως είναι ήδη γνωστό πραγματοποιεί το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού στο βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι για την καλύτερη προετοιμασία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, καλεί τα συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 27 Γενάρη 2003, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, στην οδό Κλεισθένους 15, στον 7ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ