ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ακόμα λείπουν γυμναστές σε Δημοτικά!

Μπορεί η σχολική χρονιά να φτάνει στο τέλος της σε λίγους μήνες, όμως οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό συνεχίζουν να υπάρχουν. Ο λόγος για την περιφέρεια του 1ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής, όπου ακόμα δεν υπάρχουν 12 γυμναστές για τα δημοτικά σχολεία, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Μάλιστα, η λύση που επιχειρείται να δοθεί στα σχολεία που δεν υπάρχουν γυμναστές, είναι να κάνουν το παραπάνω μάθημα ως υπερωριακή διδασκαλία, πέραν του ωραρίου τους, οι δάσκαλοι.

Για το γεγονός αυτό την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», θέλοντας συγχρόνως να θυμίσει στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας ότι και τα δικά τους σχολεία και οι δικοί τους μαθητές ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Και αυτό γιατί «δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, μιας και κατά τον κ. υφυπουργό "όλα και όλοι είναι στη θέση τους" από τις 10 Σεπτεμβρίου», τονίζει το ΔΣ σε σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνει δε ότι δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στα λεγόμενα και στις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων γιατί «οι μαθητές μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού». Καλεί δε, το ΔΣ της ΟΛΜΕ άμεσα να παρέμβει για το παραπάνω ζήτημα και αγωνιστικά να διεκδικήσει τη λύση του.

Ενοχλεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των φορέων που πραγματοποιούν συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 28 Φλεβάρη, ενόψει της Συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ, προχώρησαν στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, «Συνεργασία» και «Παρέμβαση». Οι παρατάξεις αυτές, σε μία επίδειξη αλαζονείας και ηγεμονισμού, έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν το συγκεκριμένο συλλαλητήριο ως διασπαστικό, ισχυριζόμενοι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι οι φορείς όφειλαν να πάρουν άδεια από την ΟΛΜΕ για να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο.

Αυτό, βέβαια, που ενοχλεί τους υποταγμένους στον ευρωμονόδρομο συνδικαλιστές είναι ακριβώς η προσπάθεια συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων των εκπαιδευτικών και των άλλων φορέων, που αντιτίθενται ξεκάθαρα στην ΕΕ και την εκπαίδευση της αγοράς. Που βλέπουν ότι μόνο σε ρήξη με την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και στην Παιδεία.

Αντί να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν το συλλαλητήριο των φορέων (σχετική πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταψηφίστηκε από όλους), συμφώνησαν ότι την ευθύνη του όποιου συλλαλητηρίου στις 28 Φλεβάρη πρέπει να την έχουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ και τόνισαν ότι όποιος δεν πειθαρχεί σ' αυτό είναι διασπαστής.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της «Παρέμβασης», αλλά και της ΠΑΣΚ, μέσα σε ένα παραλήρημα, χαρακτήρισαν το συντονιστικό των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων και των άλλων φορέων, ως «μικρομάγαζο του Περισσού».

Οι παρατάξεις αυτές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί άλλο συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη από ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ (στο Σύνταγμα), αλλά την τελική απόφαση την παρέπεμψαν για αργότερα.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προκαταρκτική εξέταση για οικονομικές ατασθαλίες

Αντικείμενο εισαγγελικής εξέτασης γίνονται θέματα οικονομικών ατασθαλιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πριν από τρία χρόνια εγέρθηκαν υπόνοιες ότι ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου είχε παράνομες συναλλαγές με την κατασκευαστική εταιρία που είχε αναλάβει τα περισσότερα έργα στην Πανεπιστημιούπολη. Το Πανεπιστήμιο συγκρότησε επιτροπή από μέλη της Συγκλήτου για να διερευνήσει τη διαχείριση και εκτέλεση των έργων και, παράλληλα, Ομάδα Εργασίας για να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής. Στο μεταξύ ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας απολύθηκε. Στις αρχές του 2002, ο Γ. Μπάνος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας, κατέθεσε έκθεση στην οποία υπογραμμίζει ότι έγιναν «παρανομίες» και «εισπράχθηκαν χρήματα (50 εκατ. δραχμές) από τον εργολάβο που ανέλαβε την ανέγερση του κτιρίου Πληροφορικής, για υλικά που ποτέ δεν ήρθαν». Επίσης, κάνει λόγο για «παρεμπόδιση του έργου της Ομάδας Εργασίας που ανέλαβε τη διερεύνηση του θέματος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου αντέδρασε στην έκθεση Μπάνου, χωρίς όμως να αντικρούσει ούτε ένα από τα πορίσματα της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου για το θέμα αυτό, η πρυτανεία και η πλειοψηφία αρνήθηκαν πρόταση για πρόσκληση του κ. Μπάνου και ενημέρωση της Συγκλήτου από τον ίδιο. Τα μέλη που είχαν κάνει την πρόταση αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και η υπόλοιπη Σύγκλητος θεώρησε ότι «τα αρμόδια όργανα και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, σε όλη τη διαδικασία του έργου "Κτίριο Πληροφορικής" κλπ., ενήργησαν πάντα μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας και με μοναδικό γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Ιδρύματος», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πρυτανεία.

Η απόφασή αυτή είχε προφανή στόχο να καθησυχάσει την κοινωνία της πόλης, να δείξει ότι τίποτα κακό δε συνέβη. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του θέματος χαρακτηρίστηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ ως απόπειρα συγκάλυψης. Ο ίδιος ο κ. Μπάνος, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο αναφέρει ότι η απόφαση της Συγκλήτου δεν είχε καμία σχέση με την έκθεσή του και καταγγέλλει ότι «η διαχείριση του έργου ανέγερσης του κτιρίου στηρίχτηκε από την αρχή μέχρι το τέλος σε μη σύννομες διαδικασίες, θέμα για το οποίο η Σύγκλητος δεν έκρινε αναγκαία ούτε τη διενέργεια ΕΔΕ». Προσθέτει επίσης ότι «η Σύγκλητος απαξίωσε να με δεχτεί σε ακρόαση για τη λεπτομερή ενημέρωση των μελών της». Επιπλέον, τον Οκτώβρη του 2002, ο κ. Μπάνος επανέρχεται με νέα στοιχεία σε πολυσέλιδο έγγραφο προς τη διοίκηση και τους συλλογικούς φορείς του Πανεπιστημίου.

Η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής δίνει μια άλλη τροπή στην υπόθεση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το ίδιο το γεγονός της δικαστικής έρευνας έχει τη σημασία του για το «νέο» πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που έχει κάθε φορά ανάγκη τον εισαγγελέα για τη διαπίστωση ή μη αξιόποινων πράξεων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Τέρμα» στο Ν. Φάληρο

Στο Νέο Φάληρο θα τερματίζουν σήμερα οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι τις 9.30 μ.μ., λόγω σιδηροδρομικών εργασιών στην περιοχή του σταθμού Πειραιά.

Οι επιβάτες για Πειραιά, από το Ν. Φάληρο και αντίστροφα, θα μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία της ΕΘΕΛ, επικυρώνοντας για δεύτερη φορά το ίδιο εισιτήριο.

Την 1η Μάρτη οι εκλογές στην ΚΕΔΚΕ

Την 1η Μάρτη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χτες ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος με την δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, με απόφαση της οποίας συγκαλείται η Γενική Συνέλευση των 500 εκλεκτόρων που θα αναδείξουν το νέο ΔΣ.

Θολό παραμένει ακόμη αν η Ντ. Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, καθώς δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει μια ήττα, ενώ αναμένει και τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΤΕΔΚ Νομού Αττικής που θα γίνουν στις 20 Φλεβάρη.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, με υποψήφιο τον Π. Κουκουλόπουλο προσδοκά στη συνεργασία με τον ΣΥΝ, η οποία - όπως λένε οι ίδιοι - «βρίσκεται σε καλό δρόμο», όπως άλλωστε ήταν και όλη την προηγούμενη θητεία του οργάνου.

Στο μεταξύ, με απόφαση του απερχόμενου προέδρου Θ. Κατριβάνου συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ελλάδας (ΕΝΑΕ), προκειμένου να εξετάσει την αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Την απόφαση για την αναβολή έλαβε η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά, επικαλούμενη τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά στην πραγματικότητα γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι ψήφων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

Η πίτα των εφημεριδοπωλών

H ετήσια εκδήλωση της Ενωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών θα γίνει την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ». Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση φέτος περιλαμβάνει, εκτός απ' το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη βράβευση του Χρήστου Μητρόπουλου για την 70χρονη προσφορά του στο κλάδο ως παλαίμαχου συνδικαλιστή. Επίσης θα γίνει βράβευση των μαθητών και φοιτητών - παιδιών εφημεριδοπωλών για τις επιδόσεις στις σπουδές τους την προηγούμενη χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ