Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προκαταρκτική εξέταση για οικονομικές ατασθαλίες

Αντικείμενο εισαγγελικής εξέτασης γίνονται θέματα οικονομικών ατασθαλιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πριν από τρία χρόνια εγέρθηκαν υπόνοιες ότι ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου είχε παράνομες συναλλαγές με την κατασκευαστική εταιρία που είχε αναλάβει τα περισσότερα έργα στην Πανεπιστημιούπολη. Το Πανεπιστήμιο συγκρότησε επιτροπή από μέλη της Συγκλήτου για να διερευνήσει τη διαχείριση και εκτέλεση των έργων και, παράλληλα, Ομάδα Εργασίας για να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής. Στο μεταξύ ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας απολύθηκε. Στις αρχές του 2002, ο Γ. Μπάνος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας, κατέθεσε έκθεση στην οποία υπογραμμίζει ότι έγιναν «παρανομίες» και «εισπράχθηκαν χρήματα (50 εκατ. δραχμές) από τον εργολάβο που ανέλαβε την ανέγερση του κτιρίου Πληροφορικής, για υλικά που ποτέ δεν ήρθαν». Επίσης, κάνει λόγο για «παρεμπόδιση του έργου της Ομάδας Εργασίας που ανέλαβε τη διερεύνηση του θέματος».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου αντέδρασε στην έκθεση Μπάνου, χωρίς όμως να αντικρούσει ούτε ένα από τα πορίσματα της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου για το θέμα αυτό, η πρυτανεία και η πλειοψηφία αρνήθηκαν πρόταση για πρόσκληση του κ. Μπάνου και ενημέρωση της Συγκλήτου από τον ίδιο. Τα μέλη που είχαν κάνει την πρόταση αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και η υπόλοιπη Σύγκλητος θεώρησε ότι «τα αρμόδια όργανα και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, σε όλη τη διαδικασία του έργου "Κτίριο Πληροφορικής" κλπ., ενήργησαν πάντα μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας και με μοναδικό γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Ιδρύματος», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πρυτανεία.

Η απόφασή αυτή είχε προφανή στόχο να καθησυχάσει την κοινωνία της πόλης, να δείξει ότι τίποτα κακό δε συνέβη. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του θέματος χαρακτηρίστηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ ως απόπειρα συγκάλυψης. Ο ίδιος ο κ. Μπάνος, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο αναφέρει ότι η απόφαση της Συγκλήτου δεν είχε καμία σχέση με την έκθεσή του και καταγγέλλει ότι «η διαχείριση του έργου ανέγερσης του κτιρίου στηρίχτηκε από την αρχή μέχρι το τέλος σε μη σύννομες διαδικασίες, θέμα για το οποίο η Σύγκλητος δεν έκρινε αναγκαία ούτε τη διενέργεια ΕΔΕ». Προσθέτει επίσης ότι «η Σύγκλητος απαξίωσε να με δεχτεί σε ακρόαση για τη λεπτομερή ενημέρωση των μελών της». Επιπλέον, τον Οκτώβρη του 2002, ο κ. Μπάνος επανέρχεται με νέα στοιχεία σε πολυσέλιδο έγγραφο προς τη διοίκηση και τους συλλογικούς φορείς του Πανεπιστημίου.

Η πρόσφατη παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής δίνει μια άλλη τροπή στην υπόθεση. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το ίδιο το γεγονός της δικαστικής έρευνας έχει τη σημασία του για το «νέο» πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που έχει κάθε φορά ανάγκη τον εισαγγελέα για τη διαπίστωση ή μη αξιόποινων πράξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ