Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Πλήρης δικαίωση των καταπατητών!

Με πρόσχημα, μάλιστα, τη γρήγορη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, που υποτίθεται ότι γίνεται για την αποκάλυψη της δημόσιας περιουσίας...

Η κυβέρνηση με μια κατάπτυστη και σκανδαλώδη τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, καταργεί συνολικά το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου νομιμοποιεί όλους τους εντός σχεδίων πόλης καταπατητές της δημόσιας δασικής περιουσίας που διακατέχουν παράνομα και μάλιστα τους τη χαρίζει, αφού δεν τους υποχρεώνει να πληρώσουν ούτε δραχμή! Και όλα αυτά επικαλούμενη το ξεπέρασμα των προβλημάτων για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, τα οποία η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της...

Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή και επικίνδυνη τροπολογία, η οποία θεωρείται και ως αφετηρία για την ανατροπή ολόκληρης της δασικής νομοθεσίας, η οποία βασίζεται στο τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει με την κατάθεση του δασικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται εκτός σχεδίου για να δοθούν βορά στους καταπατητές, σε όσους τα διακατέχουν με χρησικτησία και στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία: Το ελληνικό Δημόσιο απαγορεύεται να προβάλει δικαίωμα κυριότητας και ο κάθε νομέας ακινήτων του που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή μέσα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων που προϋφίσταται του 1923 θεωρείται ιδιοκτήτης εφόσον:

  • Το νέμεται μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αδιαταράκτως για 10 χρόνια με νόμιμο τίτλο ή από επαχθή αίτια υπέρ του ίδιου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτιστεί και μεταγραφεί μετά την 23-2-1945.
  • Νέμεται μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού το ακίνητο καλοπίστως και αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα 30 ετών.

Με τις διατάξεις αυτές νομιμοποιούνται όχι μόνο οι καταπατητές, αλλά και όλα τα ακίνητα, δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, τα οποία αγοράστηκαν από αυτούς, εκχερσώθηκαν και τσιμεντοποιήθηκαν, αρκεί να βρίσκονται στα χέρια τους επί 10 χρόνια. Επίσης, νομιμοποιούνται και γίνονται ιδιοκτήτες της δημόσιας περιουσίας αυτοί στους οποίους παραχωρήθηκε για 30 χρόνια να τη νέμονται, χωρίς όμως να τους παραχωρηθούν τίτλοι νομής ή ιδιοκτησίας.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι με το άρθρο 2 της ίδιας τροπολογίας, παραχωρείται η ιδιοκτησία στους καταπατητές, ακόμη και όπου μετά την έναρξη σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, το ελληνικό Δημόσιο υπέβαλε ενστάσεις κατά αυτών και του αναγνωρίστηκαν από τις αντίστοιχες επιτροπές τα δικαιώματα ιδιοκτησίας!

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη ημερίδα του Συλλόγου Τοπογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Δ. Λάμπρου επισήμανε πως με βάση έρευνα του υπουργείου σήμερα είναι καταπατημένα το 39% των αστικών δημοσίων κτημάτων εντός σχεδίου πόλης της πρωτεύουσας των νομών της χώρας και το 61% εντός των κτηματικών ορίων του δήμου της πρωτεύουσας κάθε νομού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ