Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαιώθηκαν συγγενείς θυμάτων αεροπορικού δυστυχήματος

Τη στιγμή που οι υπεύθυνοι της HELITALIA προσπαθούν να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες και να τις μετακυλίσουν σε ανθρώπινο λάθος για το τραγικό συμβάν με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Ικαρία, έρχεται μια σημαντική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων αεροπορικού δυστυχήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (με πρόεδρο την Δ. Μίχου και εισηγήτρια την Αγ. Παπαπαναγιώτου) έκρινε ότι το αεροπορικό δυστύχημα έξω από το αεροδρόμιο της 112 Πτέρυγας Μάχης της Ελευσίνας οφείλεται σε μη σωστή επισκευή και σε τεχνικό λάθος των αρμοδίων αρχών επισκευής και απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, ότι δηλαδή υπήρχε συνυπαιτιότητα των πιλότων του μοιραίου αεροσκάφους, εξαιτίας βεβιασμένων και εσφαλμένων ενεργειών τους.

Ειδικότερα, το δικαστήριο με τρεις αποφάσεις του επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 105 εκατ. δραχμών στους συγγενείς των θυμάτων του τριμελούς πληρώματος, οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση 160.000.000 δραχμών. Στους συγγενείς του κυβερνήτη αντισμηνάρχου Π. Ζαφειράκη επιδίκασε 55 εκατ. δραχμές, για τον συγκυβερνήτη σμηναγό Χ. Δημόπουλο 40 εκατ. δραχμές και για το μηχανικό ανθυπασπιστή Κ. Παπαμιχαλή 30 εκατ. δραχμές. Οι τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν απογειωθεί στις 23.1.1992 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για δοκιμαστική πτήση και μετά από επισκευή του αεροσκάφους και λίγα λεπτά αργότερα ζήτησαν να προσγειωθούν, λόγω βλάβης που εντοπίστηκε στον... επισκευασμένο κινητήρα. Δεν πρόλαβαν, όμως, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (2-1) δέχτηκε μόνο τον ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητα του μηχανικού Κ. Παπαμιχαήλ, ενώ η μειοψηφία (Α. Παπαπαναγιώτου) απέρριψε και αυτό τον ισχυρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ