Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η κακοκαιρία, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, όπου το οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές εξαιτίας των καθιζήσεων του εδάφους. Μια βδομάδα μετά από τις καθιζήσεις στην εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Κορίνθου, δύο νέες καθιζήσεις σημειώθηκαν προχτές στην καινούρια περιφερειακή Πατρών, η οποίο δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου. Στην περιφερειακή Πατρών, έγινε μια κατολίσθηση στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον Πύργο, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι περιμετρικές μπάρες και να υποχωρήσει τμήμα του οδοστρώματος, ενώ στο 90ό χλμ. Τρίπολης - Πύργου, το οδόστρωμα υπέστη βαθιές ρωγμές, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Στο χωριό Φούσκαρη του Δήμου Λαγκαδίων, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλα ρήγματα και κρίθηκαν ακατάλληλα, εξαιτίας της καθίζησης της πλαγιάς όπου είναι χτισμένο το χωριό. Επίσης στη Γορτυνία η γέφυρα Κοκλαμά κατέρρευσε, με αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου Ηραίας να μην έχουν πρόσβαση στις γειτονικές περιοχές και η μετακίνηση για όσους το επιχειρήσουν να αποτελεί πραγματικό Γολγοθά. Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν ως αποτέλεσμα πολλά χωριά της ορεινής Αρκαδίας να είναι αποκλεισμένα, καθώς το χιόνι ξεπερνά το μισό μέτρο.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο νομό Εβρου, αφού τα νερά του ποταμού ξεπέρασαν και το τρίτο ανάχωμα, πλημμυρίζοντας χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες.

Στη Θεσσαλονίκη, χιονίζει από χτες το πρωί και μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας, δε λειτούργησαν τα σχολεία σε πολλές περιοχές του νομού.

Στη Φθιώτιδα 12 χωριά παρέμειναν και χτες αποκλεισμένα, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νομού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αποκλεισμένα ήταν επίσης 16 χωριά στην Αρκαδία, 4 στην Εύβοια, 5 στην Ηλεία και 1 στην Ευρυτανία.

Χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε χτες στο Νευροκόπι της Δράμας, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -6 βαθμούς, ενώ σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους τέσσερις βαθμούς. Στη Φλώρινα το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς, στην Καστοριά και στην Κοζάνη -3, στην Καβάλα -2, στην Αλεξανδρούπολη -1 και μηδέν στη Θεσσαλονίκη. Χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη Σαμοθράκη η θερμοκρασία κυμαίνεται στο -1 βαθμό και πέφτει πυκνό χιόνι.

Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού βρίσκονται σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα και παρεμβαίνουν όποτε χρειάζεται για τη διάνοιξη του δρόμου. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε όσα οχήματα κινούνται από Λαμία προς Καρπενήσι από το 41ο χλμ. έως και την πόλη του Καρπενησίου, από Λαμία προς Αμφισσα και Ιτέα, τόσο στην περιοχή του Μπράλου όσο και στην περιοχή του 51ου χλμ. μετά τη Γραβιά. Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται και στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού από το 12ο χλμ. μέχρι το 41ο χλμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ