ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΥΒΟΝΝΗ» - «ΑΦΟΙ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΙ»
Στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα καταστήματα «Υβόννη» έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα καταστήματα «Υβόννη» έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα καταστήματα καλλυντικών «Υβόννη», όπως και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι», που κινδυνεύουν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως και τόσοι άλλοι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα, να συμπληρώσουν τις ατέλειωτες λίστες ανεργίας!

Αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε και προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων, όπου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δε δεσμεύτηκε ούτε για τη διασφάλιση έστω και μιας θέσης εργασίας! Οσο και αν προσπάθησε ο υπουργός Δ. Ρέππας να αντιστρέψει την κατάσταση, πραγματικό γεγονός είναι ότι οι δεκάδες εργαζόμενοι των δύο αυτών επιχειρήσεων δεν έχουν να περιμένουν τίποτα περισσότερο από την κυβέρνηση, εκτός από ένα λειψό επίδομα ανεργίας ή να καταλήξουν σε κάποιο από τα ψευτοπρογράμματα του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι ήδη χτες το πρωί συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η επιχείρηση «Υβόννη». Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προχτεσινής τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας για την περίπτωση των σούπερ μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι», οι δικηγόροι των εργαζομένων μόνον τους εργαζόμενους δεν υπεράσπισαν! Αντίθετα, κινήθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης με τους δικηγόρους της επιχείρησης «Αφοί Αντωνόπουλοι», να υποστηρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσει η πτωχευτική διαδικασία, για να τελειώνει η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα! Πάντως, μέχρι χτες δεν είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο αίτηση πτώχευσης από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, όλο και πιο έντονα η θέση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ότι τα προβλήματα δεν είναι νομικά αλλά πολιτικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά. Γίνεται επιτακτική ανάγκη και αποτελεί τη μοναδική διέξοδο η πρόταση του ΠΑΜΕ, ότι για να σταματήσει αυτή η επίθεση, απαιτείται συσπείρωση, αγώνας και συντονισμός ανέργων και εργαζομένων για την ανάπτυξη της δράσης του λαϊκού κινήματος, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

ΑΤΤΑΛΟΣ
Τους απολύει χωρίς αποζημίωση

Περίπου 100 εργαζόμενους απέλυσε πρόσφατα η επιχείρηση ΑΤΤΑΛΟΣ, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι της επιχείρησης σε συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου «Προμηθέας». Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αναγκάστηκαν να βάλουν την υπογραφή τους στην καταγγελία της Σύμβασης, όπου αναφέρεται ότι έχουν πάρει την αποζημίωση, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στ' αλήθεια. Ο λόγος που οι εργαζόμενοι υπογράφουν είναι ότι η επιχείρηση τους εκβιάζει πως αν δεν υπογράψουν θα κηρύξει πτώχευση και θα χάσουν το επίδομα ανεργίας. Ακόμα οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Συνδικάτο ότι ετοιμάζονται νέες απολύσεις, περίπου πενήντα εργαζομένων, και ακόμα ότι η επιχείρηση χρωστά δεδουλευμένα από τον Απρίλιο τόσο σε αυτούς που απέλυσε όσο και σε αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται.

Το Συνδικάτο Μετάλλου, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έχει καλέσει κατ' αρχάς τους εργαζόμενους να συζητήσουν για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους καθώς και στην αυριανή πρωινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου θα συμμετάσχουν άνεργοι, απολυθέντες, συνδικάτα και συνδικαλιστές, για να αποφασίσουν μέτρα αγωνιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος των εργαζομένων. Τέλος, να σημειωθεί, ότι μετά την επίσκεψή τους στο εργοστάσιο οι συνδικαλιστές πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και τους κάλεσαν να τους μεταφέρουν οι ίδιοι στην επιχείρηση, προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες εργασίας. Η Επιθεώρηση ουσιαστικά αρνήθηκε να το πράξει, απαντώντας ότι θα πρέπει να κινήσουν (το Συνδικάτο) διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΙΚΑΣ»
Περιφρουρούν το εργοστάσιο

Σε καθεστώς ομηρίας, αβεβαιότητας και εκβιασμού και με τη «Δαμόκλειο σπάθη» της ανεργίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, εξακολουθούν να ζουν οι 51 εργαζόμενοι στη νηματουργία «Κρίκας» στην Πάτρα, μετά την απειλή οριστικής παύσης λειτουργίας της επιχείρησης, από την ιταλικών συμφερόντων εταιρία, η οποία κατέχει το 50% και το μάνατζμεντ, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχει η Τράπεζα Πίστεως.

Οι Ιταλοί εργοδότες που από την περασμένη βδομάδα ενημέρωσαν τους εργαζόμενους πως εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις (εξαγορά μετοχών από την Τράπεζα Πίστεως) μέχρι τη Δευτέρα 19 Μάη θα βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση. Μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι η απάντηση της τράπεζας εξακολουθεί να είναι αρνητική, το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν με τη στήριξη του κλαδικού συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος - Τσαγκαράδων να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους στην εργασία, περιφρουρώντας το εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα υπογραμμίζει πως «οι πολιτικές που ενισχύουν την ασυδοσία, την ένταση της εκμετάλλευσης, τις απολύσεις, στήριξαν από κοινού τα κόμματα της ευρωλαγνίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ. Καταγγέλλουμε αυτές τις δυνάμεις και αυτές τις πολιτικές. Δεν ανεχόμαστε οι πολυεθνικές, οι εργοδότες να τσεπώνουν επιδοτήσεις, να λειτουργούν ασύδοτα, να πετούν στην ανεργία τους εργάτες για νέα κέρδη». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Να δυναμώσει ο αγώνας, να αναπτυχθεί αλληλεγγύη, να αποτρέψουμε το κλείσιμο αυτής της επιχείρησης. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις πολιτικές και στους φορείς που τις στηρίζουν, δηλαδή, στα κόμματα της ευρωυποταγής και στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

«ΑΓΝΟ»
Δε δέχονται το ξεπούλημα

Καθολική αντίσταση και στη χτεσινή στάση εργασίας

Με καθολική συμμετοχή συνεχίστηκαν και χτες οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων της «ΑΓΝΟ» που ζητούν να «παγώσουν» οι προσπάθειες ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας και να σταματήσουν «τα παζάρια» για την παράδοση της επιχείρησης στα χέρια ιδιωτών.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής το γραμματέα του Θ. Κυριακίδη, επισκέφθηκε χτες τους απεργούς και τους εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στον αγώνα που διεξάγουν προκειμένου να μην περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Τα μέλη του ΕΚΘ κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τη διοίκηση της «ΑΓΝΟ» που διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, όπως τόνισαν, την πώληση της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση, είπαν, αφού μέσα από την πολιτική της στο συνεταιριστικό τομέα οδήγησε και την «ΑΓΝΟ» σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, την παρέδωσε στα χέρια της Αγροτικής Τράπεζας που με τη σειρά της την παραδίδει σε ιδιώτες. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν μεσίτης και «τροχονόμος» ανάμεσα στα ιδιωτικά συμφέροντα, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και των εργαζόμενων.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε τους εργαζόμενους της πόλης, τους αγροτοκτηνοτρόφους και όλο το λαό του νομού να αντιδράσουν έμπρακτα στο ξεπούλημα της «ΑΓΝΟ» και να απαιτήσουν τη λειτουργία της ως συνεταιριστική βιομηχανία, στα πλαίσια μιας πολιτικής στήριξης των παραγωγικών συνεταιρισμών.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Να μην πεταχτούν στο δρόμο»

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι 700 εργαζόμενοι της «Σίσσερ Πάλκο», των καταστημάτων καλλυντικών «Υβόννη» και των σούπερ μάρκετ «Αντωνόπουλοι», να μην πεταχτούν στο δρόμο, ζήτησε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (την περασμένη Δευτέρα), ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής. Οπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, «τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, με τη διακοπή της δραστηριότητας τριών επιχειρήσεων». Αν και ο Δήμος Αθήνας, συνέχισε, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο πρέπει να πάρει θέση. Το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της «Συμπαράταξης», εκφράζοντας παράλληλα και την ηθική του υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, οι οποίοι παλεύουν για τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ