ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στο στόχαστρο ξανά το συνταξιοδοτικό

Με την ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να «νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά (ελλείμματα-χρέος), με την «αναμόρφωση» - επί το αντιλαϊκότερον - του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος

«Εδώ και τώρα» μέτρα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και την αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας - δηλαδή τη λήψη νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων - συνιστά στην κυβέρνηση Σημίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετήσια έκθεσή της για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της ΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες. Ανάλογες υποδείξεις κάνει η Κομισιόν και στις κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών- μελών της ΕΕ, που θεωρείται ότι οι οικονομίες τους αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Πρόσχημα, αυτή τη φορά, όχι η «ανταγωνιστικότητα» των οικονομιών της ΕΕ αλλά η «εξασφάλιση βιωσιμότητας των εθνικών οικονομιών»! Στα πλαίσια αυτά, ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Πέδρο Σόλμπες, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την έκθεση, αφού ανέφερε πως η δημοσιονομική κατάσταση της ΕΕ επιδεινώθηκε το 2002 και το 2003 εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας αλλά και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη-μέλη, πρόσθεσε - κινδυνολογώντας - ότι εάν δε ληφθούν μέτρα για τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των εθνικών οικονομιών θα είναι σοβαροί.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ το 2003» - που αφορά σε όλες τις χώρες-μέλη - η Επιτροπή:

  • Υποστηρίζει πως η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, η περαιτέρω μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν τις βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι εκτός από την παραπέρα υπονόμευση του συνταξιοδοτικού και του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, η Κομισιόν - με τις υποδείξεις της για προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» - αξιώνει, στην ουσία, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων
  • Επισημαίνει τον κίνδυνο εκδήλωσης δημοσιονομικών ελλειμμάτων, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις
  • Αναφέρει ότι, παρά τους ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που χαρακτήρισαν την ελληνική οικονομία το 2002, η μείωση του δημοσίου ελλείμματος ήταν περιορισμένη και έφτασε στο 1,2% του ΑΕΠ από 1,4% το 2001
  • Υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό μέσα στην επόμενη διετία
  • Επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο είναι οι μόνες χώρες-μέλη που εξακολουθούν να έχουν δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Επικαλούμενη το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, που προβλέπει τη μείωση, μετά από δύο χρόνια, του δημοσίου χρέους (το 2002 έκλεισε στο 104,9% του ΑΕΠ), η Επιτροπή σημειώνει πως η μείωσή του θα πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη γρηγορότερους ρυθμούς. Η εκτίμηση της Επιτροπής πως το 2004 μόνον η Ιταλία δε θα έχει χρέος πάνω από 100%, υπονοεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι και του χρόνου πάνω από 100%.

Στο «διά ταύτα», το Διευθυντήριο των Βρυξελλών κάνει τις σχετικές υποδείξεις στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ που παρουσιάζουν σχετικά προβλήματα (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας). Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ, αν δε ληφθούν μέτρα, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δημοσιονομικών ελλειμμάτων παρουσιάζουν η Ελλάδα και η Ισπανία, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των δαπανών για συντάξεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μέχρι το έτος 2040 οι δαπάνες για τις συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 12% και στην Ισπανία στο 8%.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή θεωρεί πως η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας θα εξασφαλιστεί μόνον αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να συγκρατηθούν οι υψηλές δαπάνες. Χωρίς να τα κατονομάζει, τα μέτρα που συνιστά η Κομισιόν είναι είτε η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είτε η μείωση των συντάξεων είτε και τα δύο μαζί. Με την επισήμανση ότι στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει προβλεφτεί λεπτομερής πρόταση για την επίλυση του κύριου αυτού προβλήματος, οι κομισάριοι των Βρυξελλών καλούν τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν συμπληρωματικά ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση των ελέγχων σε όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού
  • Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συμπίεση των δαπανών (προφανώς κοινωνικού χαρακτήρα) αλλά και την αύξηση των εσόδων, ώστε να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

Για να μην τα εμφανίσουν όλα μαύρα κι άραχνα, οι συντάκτες της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζουν «θετικές» τις συνθήκες της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, οι οποίες, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λήφθηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων στο προβλεπόμενο όριο.

Ο Πέδρο Σόλμπες

Δίνοντας το στίγμα ο κοινοτικός επίτροπος Πέδρο Σόλμπες, αφού μέμφθηκε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ για τη χαλαρή εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν οριστεί με τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ισχυρίστηκε στη συνέχεια πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για τα κράτη-μέλη προκειμένου να «βάλουν σε τάξη» τα δημόσια οικονομικά τους. Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα - υποστήριξε - τότε το αργότερο έως το 2010 θα τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα των οικονομιών λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από τη γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιτρόπου, η δημογραφική κατάσταση αλλά και η δομή των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε πολλά κράτη-μέλη καθιστούν απαραίτητη την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αναμόρφωσή τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ευρωπαϊκό μαχαίρι στις συντάξεις.

Μαχητικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα

Για τον «Εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου» συζητά στα Γιάννενα η ελίτ της ΕΕ, σε άλλη μια από τις ημερίδες της Ελληνικής Προεδρίας, αυτό όμως που στην πραγματικότητα σχεδιάζουν είναι το χτύπημα των συντάξεων και η διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Δηλαδή, στα όρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Σύμφωνα με Εκθεση του υπουργείου Εργασίας της χώρας μας, που τη συνέταξαν στελέχη μιας σειράς χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει την αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης, ο μέσος όρος του οποίου διαμορφώνεται στα 59,9 χρόνια. Για το σκοπό αυτό επεξεργάζονται μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Για να το πετύχουν αυτό, για να εξαναγκάζουν δηλαδή τους εργαζόμενους να παραμένουν στην εργασία τους, ακόμα και όταν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν τα ανώτατα ηλικιακά όρια (π.χ. 65 ή 67 χρόνια) θα μειώσουν το ύψος των συντάξεων, όταν ο εργαζόμενος βγαίνει με «πρόωρη συνταξιοδότηση». Εναλλακτικά σκέπτονται να επιβάλουν ακόμα και εισφορά - πρόστιμο στους συνταξιούχους που φεύγουν πρόωρα.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται ακόμα παραπέρα οι προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και θα δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης πριν το ανώτατο όριο. Στα πλαίσια αυτά, επεξεργάζονται «μεικτά συστήματα» σύνταξης και μερικής απασχόλησης ταυτόχρονα.

Μαχητικό συλλαλητήριο

Εργατοϋπάλληλοι και νεολαία από όλη σχεδόν την Ηπειρο, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό, ταξικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων χτες το απόγευμα και στη συνέχεια έκαναν ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο μέχρι το ξενοδοχείο «DU LAC», όπου γίνεται το Συνέδριο των υπουργών και στελεχών των Υπουργείων Εργασίας της ΕΕ.

Σε αυτό το Συνέδριο οι τεχνοκράτες της ΕΕ θα εκτιμήσουν το πώς θα εξειδικεύσουν τις αντεργατικές αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας και του Ναυπλίου που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου αυτές να εφαρμοστούν ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι εργατοϋπάλληλοι συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο. Η μάζα των εργατών και της νεολαίας έκλεισε τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλ. Τσώλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ομιλία από τον Χ. Μεντή, μέλος της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο κεντρικός ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά τους δικαιώματα και σε κάθε τομέα της ζωής τους και πως η ζοφερή για τους εργάτες πραγματικότητα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι αντεργατικές πολιτικές εφαρμόστηκαν από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και παγκόσμια.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν διασχίζοντας την πόλη με συνθήματα κατά της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Περνώντας από την οδό Αβέρωφ και τη Μητροπόλεως βγήκαν στην παραλίμνια περιοχή όπου βρίσκεται ο χώρος του Συνεδρίου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής. Επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης με δυναμική πορεία.

BOYΛH
Αντεργατική επέλαση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Τις πραγματικές αιτίες του πρόσφατου κύματος απολύσεων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης

Η νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας με το κλείσιμο επιχειρήσεων που έχει επί της ουσίας και τη στήριξη της ΝΔ βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε χτες στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση και του χρηματιστηρίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, και κυρίως οι πολυεθνικές, έχουν πάρει και επιδοτήσεις για εγκατάσταση εργοστασίων στη χώρα μας, τα οποία τώρα τα κλείνουν, για να μετακομίσουν την επιχείρηση στις γειτονικές χώρες και μάλιστα να ξαναεπιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ολες αυτές οι εξελίξεις, είπε, σηματοδοτούν μια νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί έναν τόνο επιθετικό προς την εργοδοσία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του κόσμου. Μαζί, είπε, με τον ΣΕΒ πήραν όσες αποφάσεις πήραν για νέα προνόμια στους επιχειρηματίες, αλλά και για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, μείωση του μισθού και της εργατικής δύναμης.

Ο Αγγ. Τζέκης υπενθύμισε ότι μέσα στην ίδια τη Βουλή όλες οι πτέρυγες - πλην ΚΚΕ - ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που σημαίνει απελευθέρωση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία προστασία των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια των επιχειρηματιών που έχουν το δικαίωμα να παίρνουν μια επιχείρηση και να πηγαίνουν όπου νομίζουν ότι θα βγάζουν περισσότερα κέρδη. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, είπε, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματίες, υποσχόμενη μείωση εργοδοτικών εισφορών.

«Κάποτε πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, είπε, για τα ιδιαίτερα κίνητρα που πήραν οι παραμεθόριες περιοχές. Η ΠΑΛΚΟ πήρε το 60% της επιδότησης στην Κομοτηνή, για να φτιάξει το εργοστάσιο και την άλλη μέρα έκλεισε το εργοστάσιο στην Αθήνα. Δε θα πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται μια τέτοια πολιτική»;

Στη δικομματική αντιπαράθεση που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να αποποιηθεί των κυβερνητικών ευθυνών για τις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων λέγοντας ότι αυτές «οφείλουν να σταθούν με κοινωνική υπευθυνότητα (!) και να προνοούν για τις αλλαγές αντί να προσπαθούν εκ των υστέρων να τις αντιμετωπίσουν». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ είδε μόνο κυβερνητικές ευθύνες, λέγοντας ότι για την κατάσταση «φταίει το κράτος που φορολογεί κατά το δοκούν» και τονίζοντας ότι «τώρα που αρχίζουν και κλείνουν επιχειρήσεις μεγάλες και από λάθη τους μερικές, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα μιας στρεβλής οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση γυρίζει και λέει στις επιχειρήσεις «ας προσέχατε».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κολλημένος με τους ... αριθμούς

Φαίνεται πως η κυβέρνηση, από τη μια δίνει συνεχώς όλο και περισσότερα στους βιομήχανους, με αναπτυξιακούς νόμους υπέρ του κεφαλαίου, με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, με ευνοϊκά πακέτα, και από την άλλη «σπέρνει» φήμες - διά στόματος δικών της συνδικαλιστών - ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εναντίον της!

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τα λεγόμενα χτες του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ είπε: «Η κάθε τοποθέτηση που γίνεται από έναν υπεύθυνο παράγοντα - και ο κ. Πολυζωγόπουλος είναι ένας υπεύθυνος παράγων και το έχει αποδείξει αυτό πάρα πολλές φορές - έχει τη δική της αξία»...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βέβαια, χτες δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτές τις δηλώσεις. Με εντελώς προκλητικό τρόπο, χωρίς ίχνος ντροπής για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλιά τους, αυτές τις τελευταίες μέρες, μοίρασε αριθμούς και στοιχεία, τα οποία όπως είπε «μου έστειλε σήμερα (σ.σ. χτες) ο ΟΑΕΔ», ισχυριζόμενος ότι η απασχόληση τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει αυξηθεί...

Ανέφερε λοιπόν:

«- Το έτος 2000 υπήρχαν 978.266 αναγγελίες πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, 534.805 απολύσεις και 341.895 οικειοθελείς αποχωρήσεις, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το ισοζύγιο ήταν θετικό.

- Το έτος 2001 υπήρχαν 1.053.155 αναγγελίες πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, 597.575 καταγγελίες σύμβασης και απολύσεις και 386.043 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν θετικό.

- Το έτος 2002 υπήρχαν 1.080.310 αναγγελίες πρόσληψης, 590.777 καταγγελίες σύμβασης και 417.865 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν θετικό.

- Το έτος 2003, με τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία, είχαμε 200.665 αναγγελίες πρόσληψης, 118.809 καταγγελίες σύμβασης και 88.548 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Θα δείτε ότι και εδώ υπάρχει ισοσκελισμός».

Αμέσως μετά την παράθεση των στοιχείων κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι «αθροιστικά από το 2000 μέχρι το 2003, έχουμε θετικό ισοζύγιο υπέρ των προσλήψεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οικονομία».

Παράλληλα, πρόσθεσε και στοιχεία που «έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία: «Από το 1999 μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2002, λειτούργησαν στην αγορά 292.722 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 221.622 επιχειρήσεις. Υπάρχει ένα θετικό ισοζύγιο 71.100 επιχειρήσεων σε τρία χρόνια παραπάνω που λειτούργησαν».

Και αφού τελείωσε την παράθεση των στοιχείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε: «Τι σημαίνει αυτό;»... και μόνος του έδωσε την απάντηση: «Σημαίνει, ότι ναι, είναι πρόβλημα όταν μένει ένας άνεργος, ναι υπάρχει πρόβλημα όταν κλείνει μια επιχείρηση, ναι οφείλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, αναμφίβολα ναι. Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες απ' αυτές που κλείνουν, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι περισσότερες στην Ελλάδα απ' αυτές που χάνονται. Και αυτό δίνει και τη δυναμική της οικονομίας και το θετικό αποτέλεσμα υπέρ της απασχόλησης, υπέρ του εργαζόμενου και δημιουργεί την ελπίδα και την προοπτική που έχουμε ανάγκη»!!!

Πάντως, οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλιά τους, δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πρωτόπαππας, «όσο υπάρχει και ένας άνεργος άνθρωπος, μας απασχολεί»!!!

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Φυσιολογικά» τα λουκέτα...

Τον ισχυρισμό ότι όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική οικονομία διατύπωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για τη διεξαγωγή του «Οικονομικού φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη» στην Αθήνα στις 23-24 Μάη. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ακόμη και των θεωρούμενων ισχυρών επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο ή «μετακομίζουν», ο διοικητής της Εθνικής Θ. Καρατζάς καμώθηκε ότι είναι «μεμονωμένα και φυσιολογικά σε μια ανοιχτή οικονομία». Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, απέδωσε τα φαινόμενα αυτά σε «εσφαλμένες επιχειρηματικές αποφάσεις». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υποδιοικητής της Εθνικής, Α. Βρανάς, «καθησυχάζοντας» ότι δεν έχουν ανησυχητικά σήματα από τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι δεν μπαίνει ζήτημα αύξησης των επισφαλειών πάνω στο χαρτοφυλάκιο των δανείων. Οι τέτοιοι ισχυρισμοί από την πλευρά του τραπεζικού κεφαλαίου μπορεί και να ευσταθούν, αλλά μόνο στο μέρος που αφορά την ασφάλεια του τραπεζικού κεφαλαίου και της ικανότητάς του να οσμίζεται τους κινδύνους και να προφυλάσσεται. Ομως μια τέτοια προσέγγιση είναι τουλάχιστον προκλητική για τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ που πληρώνουν το μάρμαρο και με την ανεργία και που εκ των πραγμάτων έρχονται αντιμέτωποι με τη «φυσιολογία» του καπιταλισμού. Να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον περίεργη είναι η σιγή της «Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών», διοικητής της οποίας είναι ο Θ. Καρατζάς, και της εταιρίας «Τειρεσίας» γύρω από τα πρόσφατα στοιχεία (έτους 2003) σχετικά με τις πτωχεύσεις και τις αιτήσεις πτωχεύσεων στα Πρωτοδικεία. Οι λαλίστατοι κατά τα άλλα τραπεζίτες καμιά πειστική απάντηση δεν έχουν ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα... Κατά τα λοιπά, ισχυρίζονται ότι η «Τειρεσίας» λειτουργεί άψογα, ότι δήθεν έχουν καταχωρηθεί όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών και κατά συνέπεια δηλώνουν πανέτοιμοι και απαιτούν την απελευθέρωση των ορίων στα καταναλωτικά δάνεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ