ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναιρούν το «χάρτη» οι ισραηλινές «επιφυλάξεις»

Στην Ιορδανία θα γίνει η συνάντηση κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στις αρχές Ιουνίου

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Αναβλήθηκε, για τα τέλη της εβδομάδας, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Παρά την αναβολή που επισήμως αποφασίστηκε για «πρακτικούς» λόγους, το μείζον θέμα της ειδησεογραφίας παραμένει η, υπό όρους, έγκριση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο του «οδικού χάρτη» και η επικείμενη σύνοδος κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στις αρχές Ιουνίου. Μακριά, όμως, από τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο οι «επιφυλάξεις» που διατύπωσε η ισραηλινή ηγεσία για το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη», όσο και η συνεχιζόμενη δολοφονική δράση του ισραηλινού στρατού εντός των παλαιστινιακών εδαφών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην Ακαμπα της Ιορδανίας θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής Μπους - Σαρόν - Αμπάς, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ιορδανός μονάρχης. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, χτες, από την ιορδανική ηγεσία, χωρίς, όμως, να αναφερθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Λίγο νωρίτερα, το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA είχε μεταδώσει ότι στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, μια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Μπους και στους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου, και την επομένη στην Ακαμπα η συνάντηση Μπους - Σαρόν - Αμπάς.

Ασχέτως, επίσης, της ισραηλινής «αποδοχής» του «οδικού χάρτη», ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το έργο των εισβολών. Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην Τζενίν και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό. Σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε και επιβλήθηκε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας. Εισβολή έγινε και στην Τουλκαρέμ, όπου από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας 16χρονος. Επίσης, ένας 11χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών που λιθοβολούσε τα άρματα μάχης που εισέβαλαν σε χωριό έξω από τη Ραμάλα.

Οι «επιφυλάξεις»

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στην αμερικανο-ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής και στην ισραηλινή «αποδοχή» του «οδικού χάρτη», όμως οι «επιφυλάξεις» που διατύπωσε η ισραηλινή πλευρά για το διαμεσολαβητικό πόνημα του Κουαρτέτου και τις οποίες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με μνημόνιό του, δεσμεύτηκε να «λάβει υπόψη του», είναι αποκαλυπτικές για το τι μέλλει γενέσθαι στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Ισραήλ αρνείται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε έναρξη συνομιλιών, αν πρώτα οι Παλαιστίνιοι δεν πατάξουν πλήρως τη βία, δε διαλύσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες ασφαλείας και δεν επικρατήσει απόλυτη ηρεμία.

Επίσης, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «οδικού χάρτη» (που τυπικά τελειώνει στα τέλη Μάη), αν δε διαλυθούν και αφοπλιστούν οι «ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις», δεν εκλεγεί νέα παλαιστινιακή ηγεσία και δε γίνουν βουλευτικές εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτός αυτού, τονίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, αν δεν υπάρξει πλήρης ηρεμία και ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ύπαρξης «των νομίμων εποικισμών» ή της αλλαγής του καθεστώτος της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ σε καμία φάση των διαπραγματεύσεων. Τέλος, το Ισραήλ αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος αποστρατιωτικοποιημένο, του οποίου τις εισόδους, τις εξόδους και τον εναέριο χώρο θα ελέγχει το Ισραήλ.

Σχολιάζοντας τις ισραηλινές «επιφυλάξεις», η συριακή κυβερνητική εφημερίδα «αλ Μπάαθ» τόνιζε ότι «καθιστούν κενό περιεχομένου τον οδικό χάρτη και τον μετατρέπουν αποκλειστικά και μόνο σε όργανο καταστροφής της παλαιστινιακής αντίστασης και παρουσίας στην περιοχή».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά Αμερικανών

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα επίθεση δέχτηκαν, χτες, αυτή τη φορά στην πόλη Φαλούτζα, Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, 2 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 9 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι δύο από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν.

Λίγο αργότερα, 2 Αμερικανοί στρατονόμοι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το αστυνομικό τμήμα στο οποίο βρίσκονταν στη βορειοδυτική Βαγδάτη έγινε στόχος επίθεσης με χειροβομβίδες. Τα χτεσινά περιστατικά προστίθενται στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά στρατεύματα σε διάφορα σημεία του Ιράκ, οι οποίες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μικρο-ατυχημάτων, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 7 στρατιώτες, μόνο τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα, η κουρδική εφημερίδα «Τζαμαουάρ» υποστήριζε χτες, ότι στο Κιρκούκ, στις 19 Μάη, δολοφονήθηκε από αγνώστους ένας πρώην αξιωματικός της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ και ότι εκτελέστηκαν από την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν δύο συλληφθέντες αξιωματικοί των πρώην μυστικών υπηρεσιών. Τα δύο γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση στο Κιρκούκ, από όπου θεωρητικώς θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει οι Κούρδοι.

Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ, στον τομέα ασφάλειας, αρχίζει να βελτιώνεται. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις ανώτερων στελεχών της φιλο-αμερικανικής οργάνωσης «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο», που υποστήριζαν ότι «η παρατεταμένη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ελάχιστων ζημιών που είχαν προκληθεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις υποδομές της χώρας, οφείλονται στο γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται με στελέχη του πρώην καθεστώτος τα οποία σαμποτάρουν όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης της φυσιολογικής ζωής».

Οι Αμερικανοί, πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και ο κατοχικός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ επιμένει ότι θα «από-μπααθοποιήσει» το Ιράκ. Χτες, επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, με άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», προειδοποιούσε «όλους τους γείτονες του Ιράκ» ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθειά τους αλλά όχι η παρέμβασή τους και ότι «το Ιράκ δεν πρόκειται να επιτραπεί να γίνει Ιράν». Από την πλευρά τους, ο Κινέζος και ο Ρώσος Πρόεδρος, που συναντήθηκαν στη Μόσχα, κάλεσαν τις ΗΠΑ «να αποκαταστήσουν επιτέλους την εσωτερική σταθερότητα στο Ιράκ» και επανέλαβαν την ανάγκη ανάληψης κεντρικού ρόλου από τον ΟΗΕ.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Επιμένει η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΟΝΝΗ.--

«Οι επαφές με το Ιράν θα συνεχιστούν. Η πολιτική μας απέναντί του δεν έχει αλλάξει. Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν καταλαγιάσει οι ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη, ούτε ότι έχουν διαγραφεί οι υποψίες μας πως παρέχει καταφύγιο στους τρομοκράτες της αλ Κάιντα». Αυτό δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επανερχόμενος σε ένα από τα πλέον «αγαπημένα» θέματα της αμερικανικής ηγεσίας, των τελευταίων ημερών, και διατηρώντας σταθερά τεταμένη την κατάσταση.

Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι δεν τίθεται θέμα υπόθαλψης μελών της αλ Κάιντα, καθώς για την Τεχεράνη η οργάνωση θεωρείται νούμερο 1 εχθρός και έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό εναντίον της, πολύ πριν «η Ουάσιγκτον αρχίσει να ασχολείται με το θέμα». Η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι συνέλαβε «αρκετούς υπόπτους για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα» και η σαουδαραβική ηγεσία κάλεσε την Τεχεράνη να της παραδώσει τυχόν υπόπτους, για συμμετοχή στην αλ Κάιντα, που είναι σαουδαραβικής καταγωγής.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι «είναι ανεπαρκείς» οι ιρανικές προσπάθειες. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζόζεφ Μπίντεν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση «να ακολουθήσει προσεκτικότερη προσέγγιση απέναντι στο Ιράν και να μη δαγκώνει όσα δεν μπορεί να καταπιεί». Ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, πάντως, χτες, από τη Μόσχα, μετά από σειρά επαφών με τον Ιρανό πρεσβευτή, δήλωνε ότι διευκρινίστηκαν ορισμένα «ασαφή σημεία» και η ρωσική ηγεσία δε βρίσκει κανένα λόγο να τερματίσει τη συνεργασία της με το Ιράν και να μην ολοκληρώσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπουσέρ, το οποίο έχουν αναλάβει ρωσικές εταιρίες.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία κατέστησε σαφές ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «καλές σχέσεις» με το Ιράν, που βελτιώνονται διαρκώς και δεν υπάρχει λόγος να τις διακόψει.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Αρχισαν οι μηνύσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Ονομαστική μήνυση κατά των τριών Αμερικανών στρατιωτών που επέβαιναν στο τεθωρακισμένο «Αμπραμς» που έβαλε κατά του ξενοδοχείου «Παλεστάιν», στο κέντρο της Βαγδάτης, στις 8 Απρίλη, προκαλώντας το θάνατο 2 δημοσιογράφων και τον τραυματισμό άλλων 4, υπέβαλλαν, χθες, οι γονείς του ενός από τους δύο νεκρούς, του Ισπανού εικονολήπτη Ζοζέ Κούζο. Η μήνυση συνέπεσε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν παντελώς αναίτια η αμερικανική επίθεση και ζητά από το Πεντάγωνο να διεξάγει ενδελεχή επίσημη έρευνα.

Μήνυση, όμως, κατατέθηκε και κατά του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, χτες, εξ ονόματος ενός Βρετανού στρατιώτη που συμμετείχε στην αμερικανο-βρετανική επέμβαση στο Ιράκ. Η δικηγορική εταιρία «Linder Myers», του Μάντσεστερ, αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα του στρατιώτη, αλλά τόνισε ότι ο πελάτης της υποφέρει από σοβαρά δερματικά εκζέματα, πόνους στο δέρμα, χρόνια κούραση και ναυτία από τη στιγμή που υποβλήθηκε σε πενταπλό εμβολιασμό, λίγο πριν την έναρξη της επίθεσης. Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι υπάρχουν άλλοι τουλάχιστον 4 Βρετανοί στρατιώτες που υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα και πιθανότατα θα συμμετάσχουν, επίσης, στη μηνυτήρια διαδικασία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τραγική απανθρωπιά...

ΝΟΤΙΝΓΧΑΜ.--

«Δε δικαιούται ένας άνθρωπος ένα κομμάτι γης για να ζήσει ελεύθερος;». Σε αυτές τις λέξεις που προφέρονται με εξαιρετική δυσκολία περικλείεται η τραγική ιστορία του 32χρονου Ιρανού κομμουνιστή Αμπάς Αμινί, που μετά από πολύχρονη φυλάκιση στα ιρανικά κρατητήρια και βασανιστήρια, αναζήτησε μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία. Η βρετανική Δικαιοσύνη έκανε δεκτό το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου του Αμινί, αρκετά δημοφιλούς ποιητή στη χώρα του, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να εφεσιβάλλει την απόφαση. Ο Αμινί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έραψε το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά του. Οι γιατροί που τον παρακολουθούν υποστηρίζουν ότι πλέον η κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη και δεν του απομένουν παρά μόνο λίγες ημέρες ζωής. Περί χωρών «που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» ακόμη και με εισβολές ο λόγος...

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέος σεισμός, περισσότερη οργή

ΑΛΓΕΡΙ.--

Πριν καν προλάβουν να κλάψουν τους νεκρούς τους, οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αλγερίας δέχτηκαν νέο πλήγμα από τον Εγκέλαδο. Χτες το βράδυ, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, συγκλόνισε τις πληγείσες περιοχές, της περασμένης εβδομάδας. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για καταρρεύσεις κτιρίων, τουλάχιστον, στην πόλη Ζεμούρι, και για πολλούς τραυματίες, χωρίς να είναι κανείς σε θέση να δώσει κάποια πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση. Ο απολογισμός της δόνησης της περασμένης Τετάρτης έχει φτάσει, πλέον, τους 2.218 νεκρούς, τους πλέον των 9.000 τραυματίες, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 2.000.

Η οργή του αλγερινού λαού για την αργοπορία παροχής βοήθειας από την κυβέρνηση, αλλά και για τον ελλιπή κρατικό έλεγχο στην ανοικοδόμηση οικοδομών, που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, έχει ξεχειλίσει. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εξοργισμένοι κάτοικοι επιτίθενται, πλέον, εναντίον του οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές. Στα τελευταία περιστατικά πρωταγωνιστεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαζίντ Νουρεντίν Ζερχούνι, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Μπορντζ ελ Κιφάν. Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας «Αστυνομικό κράτος, δικτατορία, δολοφόνοι» και «Φύγετε, δε σας χρειαζόμαστε» και αποπειράθηκαν να τον προπηλακίσουν. Ο υπουργός φέρεται να απείλησε «όλους όσοι εξεγείρονται» ότι θα στερηθούν κάθε χορήγησης κρατικής βοήθειας.

ΙΣΡΑΗΛ
Οξύνονται οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πολιόρκησαν, χτες, επί ώρες το υπουργείο Οικονομικών, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η ισραηλινή κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια «μεταρρυθμίσεων» του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχει εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση Σαρόν υποστηρίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να μην καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα». Το υπουργείο Οικονομικών έχει εισηγηθεί σειρά μέτρων σκληρής λιτότητας, «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη οικονομική κρίση». Ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Ισραήλ είναι αρνητικός και ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10%.

Οι συνταξιοδοτικές «μεταρρυθμίσεις» του Νετανιάχου προβλέπουν αύξηση των μηνιαίων εισφορών των εργαζομένων για τις συντάξεις τους κατά 2%, μείωση των συντάξεων κατά 2%, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 χρόνια. Επίσης, το νομοσχέδιο, που συζητείται τώρα στην Κνεσσέτ, προβλέπει να περάσει ο έλεγχος των συνταξιοδοτικών ταμείων, που σήμερα επιβλέπονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Ισραήλ, τη Histadrut, σε κάποιον «ανεξάρτητο θεσμό, που θα επενδύσει τα χρήματα σε χρηματιστήρια».

«Μην τους αφήσετε να τζογάρουν με τις συντάξεις σας» ήταν ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα, χτες, στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ. Ο Πρόεδρος της Histadrut, Αμίρ Πέρετζ, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι εξυπηρετεί τους «επιχειρηματικούς κύκλους από τους οποίους προέρχεται» και τον προέτρεψε να επιστρέψει καλύτερα στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και να αφήσει ήσυχους τους Ισραηλινούς εργαζομένους. Οι διαδηλωτές απείλησαν με νέα, τρίτη, γενική απεργία, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά «δεν αποκλείεται να είναι διαρκείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ