ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζητώντας «ενόχους» για την επίθεση αυτοκτονίας

Γερανός ανασύρει το μοιραίο λεωφορείο των Γερμανών στρατιωτών, από το οποίο βγήκαν νεκροί τέσσερις. Το ποιος ευθύνεται,«μυστήριο»

Associated Press

Γερανός ανασύρει το μοιραίο λεωφορείο των Γερμανών στρατιωτών, από το οποίο βγήκαν νεκροί τέσσερις. Το ποιος ευθύνεται,«μυστήριο»
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου, που κόστισε τις ζωές τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών της ISAF και ενός πολίτη. Η αλ Κάιντα, λέει ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πίτερ Στρουκ. «Ξένοι» τρομοκράτες, αντιτείνει ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. Οι δύο πάντως συμφωνούν σε κάτι μάλλον σημαντικότερο: Η επίθεση «αποδεικνύει» την ανάγκη ενίσχυσης της ξένης στρατιωτικής παρουσίας (διάβαζε: κατοχής) στη χώρα. Για την «ενίσχυση της ασφάλειας», στη χώρα, ασφαλώς.

Το Σάββατο το πρωί ένα λεωφορείο με Γερμανούς στρατιώτες της ISAF βγήκε από μια βάση στην Καμπούλ, σε ένα δρομολόγιο ρουτίνας - τους μετέφερε σε διάφορα πόστα. Αλλά αυτή τη φορά η ρουτίνα διακόπηκε πριν το όχημα προλάβει να διανύσει δυο χιλιόμετρα. Ενα ταξί έπεσε πάνω του. Ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη. Κατά τη μαρτυρία ενός αυτόπτη στον Λουκ Χάρντινγκ της εφημερίδας «Observer», «η γη σείστηκε. Το λεωφορείο τινάχτηκε έξι ή επτά μέτρα στον αέρα, και μετά έπεσε στην άλλη πλευρά του δρόμου. Κορμιά ήταν σκορπισμένα στο έδαφος». Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 5 νεκρούς, τέσσερις από τους στρατιώτες και έναν διερχόμενο Αφγανό, και 29 τραυματίες Γερμανούς στρατιωτικούς και αρκετούς ακόμη Αφγανούς πολίτες.

Ενίσχυση της κατοχής;

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Στρουκ είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι στην επίθεση ενέχεται η αλ Κάιντα», μετά από συνομιλία του με τον Μοχάμεντ Φαχίμ, τον Αφγανό ομόλογό του, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο απόψεις: ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών Τζαλαλί κατηγόρησε «το Πακιστάν» ότι φιλοξενεί στρατόπεδα τρομοκρατών και προστατεύει Ταλιμπάν και μέλη της αλ Κάιντα. Ο Καρζάι, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής από τη φιλολογία περί «ανασύνταξης» του κινήματος αυτού, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν είναι «τελειωμένοι» και κατηγόρησε «ξένους τρομοκράτες» για την επίθεση. Ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ πάντως, ούτως ή άλλως, «πολύ θαρραλέα» (ναι!) «τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της ISAF και η συμβολή της Γερμανίας σε αυτές θα συνεχιστεί». Το να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ασφάλειας του Αφγανιστάν, «δεν είναι πολιτικό πρόβλημα... έχει μόνο στρατιωτική λύση». Αυτό μάλλον αποτελεί την «πρόγευση» του ποια αποστολή θα επιφορτιστεί το ΝΑΤΟ, το οποίο τον Αύγουστο διαδέχεται την ISAF στην αποστολή της παροχής «ασφάλειας» στην Καμπούλ κι ίσως όχι μόνο. Υπερθεματίζοντας, η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ με ανακοίνωσή της για την επίθεση αναφέρει πως «η Προεδρία επιθυμεί να επαναλάβει... την απαρασάλευτη αποφασιστικότητά της να παραμείνει δεσμευμένη στη μακρά και δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν και της μεταμόρφωσής του σε ένα σταθερό και δημοκρατικό κράτος». Μια «ανοικοδόμηση» που κάθε άλλο παρά προχωρά...

Χτες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στην περιοχή Πανζουάγιε της νότιας επαρχίας Κανταχάρ, ενώ δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην περιοχή. Κατά την τηλεόραση της Καμπούλ μεταξύ των νεκρών φέρεται να βρίσκεται ο διοικητής Χαφί Αμπντούλ Ραχίμ, πληροφορία που διέψευσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Κανταχάρ. Την περασμένη εβδομάδα είχαν σκοτωθεί περίπου 40 Ταλιμπάν στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΟΥΑΞΟΤ.-- Αποτράπηκε αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την Κυριακή από ανώτερους αξιωματούχους του στρατού εναντίον του προέδρου της Μαυριτανίας, Ουλντ Σιντ Αχμεντ Τάγια, σύμφωνα με χτεσινοβραδινό διάγγελμα του τελευταίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εξανθηματική νόσος, με αιτία ιό «συγγενικό» με εκείνον της ευλογιάς και που έως πρότινος ταλάνιζε μόνον χωρικούς απομονωμένων περιοχών της Κεντρικής Αφρικής, πλήττει από το Σαββατοκύριακο και τις ΗΠΑ! Τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα 14 ύποπτα της νόσου «monkeypox» εκδηλώθηκαν στο Γουϊσκόνσιν, ενώ ύποπτα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ινδιάνα και στο Ιλινόις. Πιθανολογείται πως ο ιός που προκαλεί την ασθένεια «monkeypox» μεταδόθηκε στον άνθρωπο μετά τη μόλυνση σκύλων ράτσας από ιούς που έφεραν αφρικανικοί αρουραίοι που πωλούνταν σε κατάστημα μικρών ζώων...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Νέες μάχες σημειώθηκαν χτες στη βορειοανατολική πόλη Μπουνία της ΛΔ Κονγκό μεταξύ ενόπλων των φυλών Χέμα και Λέντου με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 44 ατόμων. Στην περιοχή, αναμένεται να φθάσουν σήμερα περίπου 350 Γάλλοι στρατιώτες - μέλη της αποστολής του ευρωστρατού με την κωδική ονομασία «Αρτεμις».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στους εννιά ανέρχονται οι νεκροί σε Γερμανία και Ιταλία εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο. Αντίθετα, στη Σερβία, το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα προκάλεσε ήδη το θάνατο τριών ηλικιωμένων ατόμων.

ΛΑΓΟΣ.-- Συμπλοκές χριστιανών και μουσουλμάνων σημειώθηκαν χτες απόγευμα στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Νούμαν, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τον εμπρησμό πέντε ναών.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σε δημόσιους χώρους έχουν αναζητήσει κατάλυμα οι περίπου 1.100 Μεξικανοί που έμειναν άστεγοι μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Κυριακή πόλεις παρακείμενες στο Ρίο Τσικίτο. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια, ενώ έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Απάτσι-64» σημειώθηκε προχτές στο Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα το θάνατο του διμελούς πληρώματος Αμερικανών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αρχισε χτες στον κόλπο Χανγκζού της Ανατολικής Κίνας η κατασκευή της μακρύτερης γέφυρας στον κόσμο, μήκους 36 χλμ. Θα ολοκληρωθεί το 2009 και θα «συντομεύσει» την απόσταση ανάμεσα στη Σαγκάη και στην πόλη Νίνγκμπο της επαρχίας Ζεζιάνγκ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρή επίθεση κατά αστυνομικών

ΚΟΥΕΤΑ.-

Τουλάχιστον 11 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν την Κυριακή σε επίθεση που αποδίδεται σε θρησκευτικό και φυλετικό μίσος στην Κουέτα.

Οι αρχές στάθηκαν στο γεγονός ότι οι πιο πολλοί νεκροί είναι Χαζάροι κι ανήκουν στη θρησκευτική μειονότητα των σιιτών. Στην Κουέτα οι φυλετικές/θρησκευτικές συγκρούσεις αποτελούν μείζον πρόβλημα και σύμφωνα με χτεσινές ανταποκρίσεις το «θερμόμετρο» είχε ανέβει επικίνδυνα στην πόλη. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε κάπου 18 μέλη μιας απαγορευμένης σουνιτικής σέχτας, της SSP, στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση. Η οργάνωση SSP είναι ανάμεσα σε εκείνες που απαγορεύτηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 3 μέλη της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τζάνγκβι, που φέρονται να ετοίμαζαν πλήγματα εναντίον 10 εξεχουσών σιιτικών προσωπικοτήτων στην επαρχία Πουντζάμπ. Παράλληλα, ο Αμπντούλ Σαμάντ, ειδικός πυροτεχνουργός που είχε εκπαιδεύσει εκατοντάδες ανθρώπους στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν, συνελήφθη το Σάββατο στη Λαχώρη.

Η έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και της ανόδου του «ισλαμισμού» στο Πακιστάν έχει «θορυβήσει» τους πάτρωνες του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος υπόσχεται ότι θα «ελέγξει» τους φανατικούς, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Δημοψήφισμα για ΕΕ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισαν τελικά οι Πολωνοί ψηφοφόροι. Το ποσοστό υπέρ της ένταξης έφτασε στο 77,5%, ενώ το 22,6% την καταψήφισε. Η συμμετοχή έφτασε το 59%, ξεπερνώντας με δυσκολία το όριο του 50%.

Το αποτέλεσμα φυσικά έσπευσαν να χαιρετίσουν τόσο ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, και ο πρωθυπουργός, Λέζεκ Μίλερ, όσο και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να επιτευχθεί τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλαδή συμμετοχή πάνω από 50%), είχαν ασκηθεί πολύ μεγάλες πιέσεις στους Πολωνούς ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικά εκκλήσεις υπέρ του «ναι» είχαν κάνει οι Τόνι Μπλερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο Πάπας. Εξάλλου, την Κυριακή και ενώ η συμμετοχή κατά την πρώτη μέρα του δημοψηφίσματος ήταν μόλις 18%, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πολωνίας, «Gazeta Wyborcza», σε έκτακτη έκδοσή της που διανεμόταν και δωρεάν, καλούσε τους Πολωνούς να σπεύσουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της ΕΕ...

Πάντως, χτες, ο Λέζεκ Μίλερ μετά από αυτή την «επιτυχία» δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο Μίλερ ανέβαλε για την άνοιξη του 2005 τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών και ζήτησε από τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να δημιουργήσουν μια νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μίλερ χρειάζεται μια νέα πλειοψηφία προκειμένου να φέρει σε πέρας τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ