ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΥΡΣΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Εννιά νεκροί εργάτες σε λιγότερο από μια βδομάδα

Πέντε οι νεκροί που καταγράφηκαν μόνο χτες

Εννιά παιδιά της θρηνεί η εργατική τάξη τις τελευταίες μέρες:

Σωτήρης Καλογερόπουλος, 23 ετών, Κυριάκος Βλάχος, 35 ετών, Δημήτρης Θεοδόσης, 40 ετών, Βασίλι Ράσα, 42 ετών, Λάμπρος Καψιώχας 43 ετών, Δημήτρης Κολοβός, 45 ετών, Δαμιανός Τσιγαρίδας, 47 ετών, Γιάννης Ντόντος, 49 ετών και Αναστάσης Νταλακούδης, 53 χρόνων.

Εκατόν ογδόντα οκτώ οι νεκροί εργάτες το 2001, ρεκόρ θανάτων της τελευταίας 25ετίας. Εκατόν πενήντα τρεις νεκροί το 2002, δεύτερο, μετά το 2001, ρεκόρ θανάτων στην ίδια περίοδο. Και ενώ το 2003 ακόμα δεν έχει τελειώσει ήδη από τις αρχές του 2000 και μετά έχουμε ξεπεράσει τους 500 νεκρούς εργάτες...

Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, με όποιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αναδεικνύεται σε κυρίαρχη αιτία για όλα αυτά τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς.

Οι εργοδότες, λογαριάζοντας στη στήλη των εξόδων τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, φροντίζουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, ακόμα και μηδενικά. Ταυτόχρονα, για το αυγάτισμα των κερδών τους εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εντατικοποίησης της εργασίας. Μετρούν τις κινήσεις των χεριών, του σώματος, βάζουν επιστάτες να επιπλήξουν τους «τεμπέληδες», «φτιάχνουν» τις μηχανές, για να δουλεύουν γρηγορότερα από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας τους, χρησιμοποιούν φθηνό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό σε εξειδικευμένες εργασίες.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της παραδίδει όλο και περισσότερα φιλέτα του δημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο. Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας και το δανεισμό εργαζομένων, χτυπά το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, συρρικνώνει στο ελάχιστο κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία αφήνοντας ατιμώρητα τα «εργοδοτικά εγκλήματα» σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας ακόμα και της ζωής των εργαζομένων. Για την εργατική τάξη προβάλλει ως όρος ζωής η αντιμετώπιση αυτής της φριχτής πραγματικότητας, με μέτρα και τρόπους που να αντιστοιχούν στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται.

ΜΕΝΙΔΙ
Ούτε καν στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Δυο εργάτες νεκροί κι ένας ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Ούτε πόλεμος να ήταν. Αν και τελικά πόλεμος είναι. Στη φωτογραφία, τα πτώματα των δύο εργατών που ώρες μετά το θάνατό τους παρέμεναν παρατημένοι στο δρόμο

Eurokinissi

Ούτε πόλεμος να ήταν. Αν και τελικά πόλεμος είναι. Στη φωτογραφία, τα πτώματα των δύο εργατών που ώρες μετά το θάνατό τους παρέμεναν παρατημένοι στο δρόμο
Δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματίας είναι ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε η εργατική τάξη σε ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα», που συνέβη χτες στις 8.45' το πρωί στην οδό Εφηβείας 1, στο Μενίδι, φέρνοντας στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για το πώς γίνονται τα διάφορα έργα των Δήμων, όσο και για το ότι δε γίνεται κανένας έλεγχος για την επιβολή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλιάς.

Οι τρεις εργάτες ήταν μέλη ιδιωτικού συνεργείου, το οποίο εκτελούσε έργα οδοποιίας και αποχέτευσης για λογαριασμό του Δήμου Μενιδίου και παγιδεύτηκαν σε φρεάτιο λυμάτων, με αποτέλεσμα οι δύο να πεθάνουν από αναθυμιάσεις, ενώ ο τρίτος χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Νεκροί είναι ο Δημήτρης Κολοβός 45 χρόνων, χειριστής εκσκαφέα και ο Αλβανός υπήκοος, Βασίλι Ράσα 42 χρόνων, εργάτης, ενώ τραυματίας είναι ο επίσης Αλβανός υπήκοος Δημήτρης Τσακάλης 32 χρόνων, εργάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, καθώς η προανάκριση που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ, το δυστύχημα συνέβη ως εξής: Ο Δ. Τσακάλης μπήκε σε φρεάτιο λυμάτων που είχε βουλώσει, προκειμένου να δει τι είχε συμβεί, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αλλά λιποθύμησε από τα δηλητηριώδη αέρια που εξέπεμπε ο υπόνομος. Στη συνέχεια, τόσο ο Β. Ράσα, όσο και ο Δ. Κολοβός κατέβηκαν να τον βοηθήσουν, χωρίς και αυτοί να έχουν στη διάθεσή τους τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους. Οι υπόλοιποι εργάτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και οι έξι πυροσβέστες που έφτασαν, ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, ανέσυραν τους δύο νεκρούς και τον ένα τραυματία που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Μπήκαν στο χαντάκι για να βγάλουν το μεροκάματο. Και τους έβγαλαν νεκρούς...

Eurokinissi

Μπήκαν στο χαντάκι για να βγάλουν το μεροκάματο. Και τους έβγαλαν νεκρούς...
Εκτός από το γεγονός ότι σε τόσο επικίνδυνα έργα κανείς δε φρόντισε να επιβληθούν ούτε ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, το εντυπωσιακό είναι η διαδοχική ανάθεση του έργου σε διάφορους υπεργολάβους, με αποτέλεσμα να διαχέονται οι ευθύνες και να μην ελέγχεται τελικά ούτε η ποιότητα των έργων ούτε η ασφάλεια των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται, ενώ το έργο είχε αναλάβει να εκτελέσει η... Δημοτική Επιχείρηση, αυτή το ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρία ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ και αυτή με τη σειρά της στο ιδιωτικό συνεργείο!

Η κυβερνητική πολιτική
ο πρώτος ένοχος

Επιτόπου έσπευσε, αμέσως μετά το νέο τραγικό συμβάν, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΝΕ Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Β. Ξένο, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ»: «Δύο εργάτες πάλι σήμερα έρχονται να προστεθούν στη μακρά στρατιά των εργατών, που πληρώνουν με το αίμα τους την ασυδοσία του κεφαλαίου, τις ελλείψεις μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Εμείς θεωρούμε πως και για αυτό το έγκλημα, δηλαδή για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας που πρέπει να επιβάλλονται στους χώρους δουλιάς, για την έλλειψη τεχνικών ασφαλείας και επιθεώρησης εργασίας, πρώτος ένοχος είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της. Η κυβέρνηση και η πολιτική της οδηγούν κάθε μέρα σ' αυτή την κατάσταση, δηλαδή να θρηνούμε εργάτες. Εχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό των δήμων και ήδη όσοι δήμοι συμφωνούν σ' ένα βαθμό μ' αυτήν την πολιτική, φτιάχνουν ιδιωτικές εταιρίες για να κατασκευάζουν τα έργα, που τα αναθέτουν σε άλλες εταιρίες και αυτές με τη σειρά τους σε υπεργολάβους. Στο τέλος και για τους νεκρούς δε θα πληρώσει κανένας...».

«Ολα, όμως, ξεκινούν από την πολιτική της κυβέρνησης, που αντί να ενισχύσει για τα έργα αυτά τους δήμους, ώστε να τα εκτελούν με όλους τους κανόνες της ποιότητας και της προστασίας των εργαζομένων, δίνει την κατεύθυνση να υπάρχουν ενδιάμεσα ιδιωτικά κέρδη, χωρίς να πληρώνονται ικανοποιητικά οι εργάτες, οι οποίοι σκοτώνονται κιόλας. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη να παλέψει, να μη συμβιβάζεται μ' αυτή την κατάσταση, να ενισχύσει τα συνδικάτα της - γιατί και στο Ολυμπιακό Χωριό έχουμε θρηνήσει καμιά δεκαριά νεκρούς τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει οι εργάτες να καταδικάσουν τον πρώτο ένοχο που είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της και όσοι την ενστερνίζονται και δρουν με γνώμονα αυτήν την πολιτική».

Δύο νεκροί από πτώση...

Με την είδηση για δύο ακόμα νεκρούς εργάτες στην οικοδομή και μάλιστα αρκετά νέους συμπληρώθηκε χτες η μαύρη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

Χτες το μεσημέρι ο 35χρονος, βοηθός - χειριστής πρέσας, Κυριάκος Βλάχος έπεσε από ύψος ενάμιση μέτρου χτυπώντας το κεφάλι του, την ώρα που έριχναν μπετό σε θεμέλια σπιτιού, στην οδό Θράκης 23 στη Νέα Σμύρνη. Ο 35χρονος είχε πάει στο πίσω μέρος της πρέσας και ανεβασμένος σε ένα υπερυψωμένο σκαλοπάτι βοηθούσε να βγει το μπετό στο καλάθι της πρέσας γιατί έπηζε γρήγορα, λόγω έλλειψης επιβραδυντικού. Από εκείνη τη θέση ο εργαζόμενος έπεσε, χτυπώντας το κεφάλι του. Οταν μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» ήταν ήδη νεκρός. Αν και τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα υπάρχει πιθανότητα ο εργαζόμενος να έπεσε όταν η «μπούμα» (μεταλλικός βραχίονας της πρέσας) χτύπησε τα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να τον σπρώξει απότομα το φορτηγό.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο 23χρονος οικοδόμος Σωτήρης Καλογερόπουλος έπεσε από σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων στα έργα του τούνελ στην Κακιά Σκάλα, με αποτέλεσμα το θάνατό του. Ο 23χρονος, που απασχολούνταν στην τεχνική εταιρία ΑΚΤΩΡ, είχε ανέβει σε ένα από τα μεγάλα καλούπια που χρησιμοποιούν και αποσυναρμολογούσε τη σκαλωσιά χωρίς καν προστατευτική ζώνη.

Νεκρός και στο Λαγκαδά

Τους 9 έφτασαν τελικά οι νεκροί εργάτες των τελευταίων ημερών. Χτες έγινε γνωστό άλλο ένα θανατηφόρο. Την Τρίτη 29 Ιούλη, στις 2.30 το απόγευμα, στην αγροτική περιοχή Λαγκαδά (Χείμαρρος Μπογδάνα), τραυματίστηκε θανάσιμα ο 53χρονος εργάτης Νταλακούδης Αναστάσιος, κάτοικος Περαίας Θεσσαλονίκης.

Εργαζόταν ως ηλεκτροσυγκολλητής στο εργοτάξιο επεξεργασίας αδρανών υλικών της εταιρίας «ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ». Ενώ εργαζόταν σε μηχάνημα μεταφοράς αδρανών υλικών, έπεσε στο έδαφος από ύψος 4 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ο βαριά τραυματισμένος εργάτης μεταφέρθηκε στην αρχή στο Κέντρο Υγείας Λαγκαδά και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», όπου και εξέπνευσε. Από το ΑΤ Λαγκαδά ενεργείται προανάκριση.

Να σημειωθεί ότι η «ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ» είναι ένας από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν αναλάβει την κατασκευή τμημάτων της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται δηλαδή για ένα από τα μεγάλα τρωκτικά που ροκανίζουν τα δισεκατομμύρια των μεγάλων έργων, προσφέροντας θυσία στο βωμό του κέρδους τις εργατικές ζωές.

Το συγκεκριμένο εργοτάξιο εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αδρανή υλικά του τμήματος της Εγνατίας Δερβένι - Νυμφόπετρα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Υπάρχουν ένοχοι

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους του αδικοχαμένου Δαμιανού Τσιγαρίδα, που συνάντησε πρόωρα το θάνατο στη διάρκεια της εργασίας του στο εργοστάσιο ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ΄ του ομίλου Λαναρά στη Νάουσα, πριν λίγες μέρες. «Τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚΝ, «η συνεχής μείωση του προσωπικού στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ έχει αναγκάσει τους εργαζόμενους να κάνουν τα αδύνατα, δυνατά. Η αύξηση του φόρτου εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, είναι πλέον καθεστώς, στο όνομα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, για τη συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση των κερδών».

Σ' αυτό το καθεστώς, που έχει επιβάλει η μεγαλοεργοδοσία, υπογραμμίζει το ΕΚΝ, οφείλονται τα καθημερινά, μικρά και μεγάλα ατυχήματα και ο τραγικός θάνατος του Δαμιανού Τσιγαρίδα. Προειδοποιεί δε όσους πιθανόν να θελήσουν καταλογίσουν ευθύνες στον αδικοχαμένο εργάτη, να μην τολμήσουν.

«Ευθύνες υπάρχουν», τονίζει η ανακοίνωση του ΕΚΝ, «και πρέπει να αποδοθούν σ' αυτούς που με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ρομπότ και σε αναλώσιμα υλικά, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με τα Σωματεία, να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για ν' ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές, που θέλουν τον εργαζόμενο αναλώσιμο υλικό, στο όνομα του κέρδους, αν θέλουμε η εργατική τάξη να μην κλάψει κι άλλους νεκρούς.

  • Η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Ελατιών Ζακύνθου, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και την κυβέρνηση για το θάνατο του Δημήτρη Θεοδόση, εργαζομένου στην καθαριότητα του Δήμου, που έχασε τη ζωή του, εν ώρα εργασίας, πέφτοντας σε γκρεμό, με το απορριμματοφόρο. Η ΔΑΚ Ελατίων αποδίδει ευθύνες για το εργατικό ατύχημα που συγκλόνισε το Δήμο σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν τους εργαζόμενους και όπως λένε χαρακτηριστικά, «ξηλώνουν ό,τι με αγώνες και θυσίες καταχτήσαμε. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Μας θέλουν διαθέσιμους και αναλώσιμους».

Τέλος, λέγοντας το τελευταίο «αντίο» στον συνδημότη τους καλούν τους πολίτες να συστρατευτούν, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά τα δικαιώματά τους και να γίνουν κυρίαρχοι στη δουλιά και στη ζωή τους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βάλουμε φρένο σ' αυτή την κατάσταση

Την αγανάκτηση του ΚΚΕ για το γεγονός ότι καθημερινά η εργατική τάξη μετρά νεκρούς εργάτες, εξέφρασε στη διάρκεια της περιοδείας της στο «Κάραβελ» η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως τόνισε, και σ' αυτά τα δυστυχήματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες ο λόγος ήταν η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και η εντατικοποίηση της εργασίας. Με αφορμή το θανατηφόρο στην Κακιά Σκάλα σημείωσε, ότι όταν είσαι 23 χρονών, όπως ο εργαζόμενος που πέθανε, πάνω σε μια σκαλωσιά χωρίς μέτρα ασφαλείας, και θα ζαλιστείς και θα πέσεις και ιδιαίτερα αν είσαι ανειδίκευτος όπως ήταν ο συγκεκριμένος. «Δεν είναι ζογκλέρ οι οικοδόμοι», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Εμείς θεωρούμε ότι η εργατική τάξη έχει το νου να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε έως τώρα. Αν δεν το κάνει θα δει χειρότερες μέρες. Γι' αυτό, το ζήτημα είναι να αρχίσουμε να βάζουμε ένα φρένο σ' αυτή την κατάσταση και να πατήσουμε γκάζι προς τα μπρος».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χωρίς τελειωμό το έγκλημα

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Χωρίς τελειωμό τα εγκλήματα εργοδοσίας και κυβέρνησης στους τόπους δουλιάς.

Αλλοι πέντε νεκροί εργάτες και ένας σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο, είναι το σημερινό μαύρο μαντάτο, συνέχεια των προηγούμενων ημερών, από τόπους δουλιάς.

Η εργοδοτική ευθύνη βρίσκεται στη μη εξασφάλιση λόγω "οικονομικού κόστους" των αναγκαίων μέτρων, στην εντατικοποίηση, στη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών σε εργασίες που απαιτούν ειδικές γνώσεις.

Κεντρική επιλογή της εργοδοσίας είναι το μέγιστο κέρδος. Αυτό προηγείται και όλα τα άλλα υποτάσσονται σε αυτό.

Η κυβερνητική ευθύνη βρίσκεται στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις πολυειδικότητες, αλλά κυρίως στην εξασφάλιση ασυλίας και ατιμωρησίας στους εργοδότες που δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα ασφαλούς εκτέλεσης των εργασιών.

Το ΠΑΜΕ καλεί την Εργατική Τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώσουν την παρέμβασή τους για όλους τους βασικούς στόχους του εργατικού κινήματος και για το κεντρικό ζήτημα της ασφαλούς εκτέλεσης των εργασιών και την υποχρέωση των εργοδοτών να εξασφαλίζουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα κατά των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ