ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρίσιμη συνεδρίαση για την παλαιστινιακή ηγεσία

Συντρίμμια είναι ακόμα το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα

Associated Press

Συντρίμμια είναι ακόμα το αρχηγείο του Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Είτε θα μου δώσετε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής διασφαλίζοντάς μου ισχυρή υποστήριξη είτε θα πάρετε πίσω, εντελώς, την εντολή σας». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έθεσε στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο το δίλημμα της παραμονής του ή όχι στην εξουσία αλλά απέφυγε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να αναφερθεί εκτενώς στις σχέσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα κύλησε η κρίσιμη συνεδρίαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, η οποία επρόκειτο, τυπικά, να εξετάσει τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός τόνισε ότι «χωρίς νόμιμη δύναμη στα χέρια μίας εξουσίας, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε» συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι «δεμένος με τον πρωθυπουργικό θώκο» και δε θα προσπαθήσει να τον διατηρήσει «με οποιοδήποτε τίμημα». Ο Αμπάς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «προβλήματα» στις σχέσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αρκέστηκε να υπογραμμίσει όμως ότι «πρέπει να διορθωθούν» και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρουσίασε ως σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του την κατάπαυση του πυρός των παλαιστινιακών οργανώσεων και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστινίους «να μην ενδώσουν στη δίνη της βίας και να αποφύγουν τις μονομερείς πράξεις που υποσκάπτουν την εθνική ενότητα και την επίτευξη του εθνικού στόχου». Εσπευσε, επίσης, να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους βουλευτές ότι, εφόσον έχει την πλήρη εξουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στα χέρια του, δεν πρόκειται να «ακολουθήσει πολιτική αστυνόμευσης» απέναντι στις παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά μόνο το διάλογο.

Τέλος, χαρακτήρισε «καλές» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, στις οποίες, όμως, πρόσαψε ότι «δεν προσπαθούν αρκετά για την ευόδωση του οδικού χάρτη». Κάλεσε, επίσης, την Ουάσιγκτον να «άρει άμεσα το μποϊκοτάζ απέναντι στον Γιάσερ Αραφάτ, τον μοναδικό εκλεγμένο, νόμιμο, συνταγματικό και ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».

Ενταση και επεισόδια

Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου άρχισε, ούτως ή άλλως, επεισοδιακά. Μπροστά στην κύρια είσοδο του κτιρίου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Παλαιστινίου ηγέτη, οι οποίοι εμπόδισαν την είσοδο του Αμπάς, που αναγκάστηκε να εισέλθει από την πίσω πόρτα. Ανάμεσά τους, υπήρχαν ορισμένοι μασκοφόροι ένοπλοι, οι οποίοι έγραψαν στους τοίχους συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης Αμπάς και υπογράφοντας ως «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Εντός του κοινοβουλίου, 18 βουλευτές υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Αμπάς.

Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ενδελεχώς τη ρήξη του με τον Γιάσερ Αραφάτ, το Σάββατο, σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Πάντως, σε μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια «γεφυρώματος» του χάσματος ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο Αμπάς γνωστοποίησε ότι επαναφέρει στη θέση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, τον Σάεμπ Ερακάτ, που θεωρείται στενός και έμπιστος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αμπάς αλλά έσπευσαν να επαναλάβουν την υποστήριξή τους σ' αυτόν τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και να «πατάξει την τρομοκρατία». Ο Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει, διά μέσου του υπευθύνου του ασφαλείας Μοχάμαντ Ντάχλαν, την ολιγομελή Αστυνομία Πολιτικής Αμυνας και Προληπτικής Ασφάλειας ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ διατηρεί τα ηνία των περισσοτέρων των 40.000 ανδρών της Δύναμης Εθνικής Ασφαλείας, των Υπηρεσιών Πληροφοριών, της ακτοφυλακής και της μεθοριακής φρουράς.

Την ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης στη Ραμάλα, έξω από την Τζενίν, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έπεσε νεκρός από παλαιστινιακά πυρά. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και η «Τζιχάντ». Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία επέμεινε στην προκλητική καταπάτηση κάθε συμπεφωνημένου προχωρώντας στην προκήρυξη του 3ου διαγωνισμού, από τα τέλη Σεπτέμβρη, για την ανέγερση 102 κατοικιών στον εποικισμό Εφράτ στη νότια Δ. Οχθη. Καταγγέλλοντας το διαγωνισμό, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι «δικαιώνει την εκτίμηση του Γιάσερ Αραφάτ ότι ο οδικός χάρτης είναι νεκρός».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις στο αμερικανικό σχέδιο
  • Ανεπαρκές για Γαλλία - Γερμανία το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, σιβυλλική η Μόσχα
  • Αντιφατικές οι εκτιμήσεις μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων για τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων
  • Για «στρατηγική αποτυχία» προειδοποιούν Χουν - Στρο, αν δεν αποσταλούν επιπλέον στρατιώτες

Βρετανοί από τις δυνάμεις κατοχής ανοικοδομούν ένα δικό τους νεκροταφείο στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανοί από τις δυνάμεις κατοχής ανοικοδομούν ένα δικό τους νεκροταφείο στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΡΕΣΔΗ.--

«Ετοιμοι να προσφέρουν στην ιρακινή ανοικοδόμηση», δήλωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος και Γερμανός Καγκελάριος κατά τη συνάντησή τους στη Δρέσδη, κρίνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα του σχεδίου απόφασης που, μόλις πριν από λίγες ώρες, κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Σιράκ και Σρέντερ εκτίμησαν ότι «έχουν γίνει βήματα στην αμερικανική στάση, αλλά απέχει πολύ ως προς την ανάθεση του ηγετικού ρόλου στον ΟΗΕ και από την προοπτική της συντομότερης δυνατής μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς».

Από τη Μόσχα, όπου Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνωστοποίησαν τη διεύρυνση της πετρελαϊκής τους συνεργασίας και την κοινή τους πορεία στον τομέα της πετρελαϊκής πολιτικής, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε σιβυλλικός. Ο Ιβανώφ τόνισε ότι «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά όλα εξαρτώνται από τη λήψη ομόφωνης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από την προοπτική άσκησης πραγματικής επιρροής του ΟΗΕ στις εξελίξεις στο Ιράκ».

Απαντώντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «είναι ανοιχτές στις προτάσεις Γαλλίας - Γερμανίας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπεται η ανάπτυξη «πολυεθνικής δύναμης υπό ενιαία διοίκηση», αναγνωρίζεται ως ανώτατη πολιτική αρχή του Ιράκ το διορισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις Κυβερνητικό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι ο ΟΗΕ «θα έχει ζωτικό ρόλο» και το όνομα των ΗΠΑ σημειώνεται μόνο στο σημείο όπου καλούνται να παρουσιάζουν, τουλάχιστον ανά εξάμηνο, εκ μέρους του συνόλου της πολυεθνικής δύναμης «έκθεση προόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Δε γίνεται λόγος περί κατοχής και απευθύνεται έκκληση αύξησης της οικονομικής συμβολής όλων στην «ανοικοδόμηση».

Ενδο-κατοχικές αντιφάσεις

Στη Βαγδάτη έφτασε, χτες το μεσημέρι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, μετά από την αιφνιδιαστική έναρξη περιοδείας στην περιοχή. Ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι δεν κρίνει αναγκαία την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων, αλλά την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επηρεαστεί σημαντικά αν «αναπτυχθεί πολυεθνική δύναμη ίση με μία μεραρχία (10.000)», επιπλέον των, περίπου, 140.000 Αμερικανών στρατιωτών, 11.000 Βρετανών και 20 - 22.000 ανδρών από μικρότερες χώρες που φτάνουν σταδιακά στην κατεχόμενη χώρα.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός Ρικάρντο Σάντσες, τονίζοντας ότι μια πολυεθνική δύναμη θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση «των προκλήσεων ασφαλείας». Ο Σάντσες επανέλαβε ότι για τις κατοχικές δυνάμεις ούτε είναι στόχος ούτε είναι εφικτό να ελέγχουν πλήρως τα σύνορα της χώρας και το σύνολο των πετρελαιαγωγών. Τις εκτιμήσεις αυτές διέψευσε, εμμέσως, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δηλώνοντας ότι η παρουσία επιπλέον πολυεθνικής δύναμης είναι αναγκαία «μόνο για να πάψουν οι Ιρακινοί να θεωρούν ότι κατακτητές είναι μόνο οι Αμερικανοί»!

Στους αμερικανικούς ελιγμούς, ειλικρινέστεροι εμφανίζονται Βρετανοί αξιωματούχοι. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν επιβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε στον Τόνι Μπλερ «επανεξέταση του αριθμού των βρετανικών στρατευμάτων» ενώ ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, φέρεται να εισηγήθηκε «ανάπτυξη 5.000 επιπλέον ανδρών, έτσι ώστε να υπάρξουν σαφή σημεία βελτίωσης μέχρι τις 27 Οκτωβρίου οπότε αρχίζει το Ραμαζάνι, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος στρατηγικής αποτυχίας».

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τόμας Γουίτμαν που παραιτήθηκε, τον Απρίλιο υπό τις πιέσεις του Ράμσφελντ. Ο Γουίτμαν, παρουσιάζοντας σχετικό βιβλίο του, υποστηρίζει ότι «εξαρχής δεν ήταν ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τι θα ακολουθήσει την εισβολή, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός και ειλικρινά ουδείς είχε συνειδητοποιήσει την περιπλοκότητα της κατάστασης». Ο Γουίτμαν εκτιμά ότι η πολιτική Μπους απειλεί να μετατρέψει, σταδιακά, τον πόλεμο σε «ανθρωπιστική, πολιτική και οικονομική καταστροφή».

Μέσα στην κατεχόμενη χώρα, συνεχίστηκαν, χτες, οι αντικατοχικές επιθέσεις, με αμερικανική φάλαγγα να δέχεται ρουκέτες έξω από τη Φαλούτζα, μόνο με υλικές απώλειες. Στο Τικρίτ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε εκατοντάδες σπίτια. Τέλος, στη Νατζάφ έφθασε Ιρανός απεσταλμένος για να μεταφέρει τα συλλυπητήρια της Τεχεράνης για τη δολοφονία του Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ και να συμβουλεύσει «υπομονή και αντίσταση» στους Σιίτες. Από την κατοχική διοίκηση διαρρεόταν, χτες, ότι δε θα επιτραπεί στο ένοπλο τμήμα της οργάνωσης του δολοφονημένου Αγιατολάχ να ανασυνταχθεί, όπως ανακοινώθηκε, κάτι που αναμένεται να ανοίξει «άλλο ένα μέτωπο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Ρωσικό ελικόπτερο τύπου Ka-32, που μετέφερε εννιά άτομα, κατέπεσε σε ορεινή περιοχή της νότιας Ρωσίας, κοντά στην πόλη Σότσι. Σύμφωνα με αναφορές των σωστικών συνεργείων δεν υπήρξαν διασωθέντες.

ΧΑΓΗ.- Αγνωστο παραμένει πότε ακριβώς θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, μετά από τη χτεσινή αναβολή λόγω προβλημάτων υγείας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

ΣΚΟΠΙΑ.- «Η Μακεδονία πρέπει να γίνει προτεκτοράτο υπό την αιγίδα ΕΕ και ΗΠΑ», δήλωσε χτες σε βουλγαρικό σταθμό ο καταζητούμενος από τις αρχές της ΠΓΔΜ, Αμπντίλ Γιακούπι, του αυτονομιστικού «Εθνικού Αλβανικού Στρατού» (ΑΝΑ). Ο ίδιος «δικαιολόγησε» την «πρότασή» του εμπλέκοντας τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπρ. Τσερβένκοφσκι, στη ...δολοφονία του (Σέρβου πρώην πρωθυπουργού) Ζόραν Τζίντζιτς!

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Με την αποστολή 2.000 στρατιωτών στο (υπό ινδονησιακή κατοχή) τμήμα της νήσου Παπούα επιχειρεί η Ινδονησία να καταστείλει τις αντιδράσεις που προκαλεί αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για νέα διοικητική διαίρεση της περιοχής και να «αναχαιτίσει» την εκεί δράση του «Κινήματος Ελεύθεροι Παπούα»...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Δεν υπήρχε ένδειξη ότι ήθελε να θέσει τέλος στη ζωή του

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας, γύρω από τα αίτια που οδήγησαν τον σύμβουλο του βρετανικού υπουργείου Αμυνας στην κατά τα φαινόμενα «αυτοκτονία» του, ολοκληρώθηκε χθες με την κατάθεση του Ρίτσαρντ Τέιλορ, ειδικού συμβούλου του Τζεφ Χουν, ενώ η δεύτερη φάση της έρευνας αρχίζει τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη.

Εντούτοις, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενα... Παραδείγματος χάριν, η κατάθεση της Ολίβια Μπος, φίλης του και πρώην επιθεωρήτριας όπλων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας Χάτον, που ανέφερε ότι ο Ντέιβιντ Κέλι ήταν σοκαρισμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Αντριου Γκίλιγκαν, συντάκτης του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC, επιχειρούσε να παίξει ένα «παιχνίδι ονομάτων», αναφορικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη συμπερίληψη του ισχυρισμού των «45» λεπτών στην έκθεση και την ανάμειξη του Αλαστερ Κάμπελ στη διόγκωση των στοιχείων του φακέλου του Ιράκ.

Ενώπιον της επιτροπής Χάτον, η Ολ. Μπος ανέφερε ακόμη πως ο Κέλι είχε δεχτεί την έντονη επίπληξη των ανωτέρων του για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC και ανησυχούσε πως αυτό θα επηρέαζε τη συνταξιοδότηση και την ασφάλισή του. Ενιωθε πίεση πριν από την κατάθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, εντούτοις - πάντα κατά την Μπος - δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι επιθυμούσε να θέσει τέλος στη ζωή του.

Πάντως, όσον αφορά στον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να κάνει χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων σε διάστημα 45 λεπτών, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας κατέθεσε την Τετάρτη πως συνάδελφοί του διατηρούσαν αμφιβολίες για το κατά πόσον ευσταθούσε το συγκεκριμένο επιχείρημα. Ο επιστήμονας Μπράιαν Τζόουνς, ο οποίος προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε, υπογράμμισε ακόμη ενώπιον της επιτροπής Χάτον πως οι ανησυχίες τους και οι προτεινόμενες αλλαγές στο φάκελο - «κατηγορώ» κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν αγνοήθηκαν.

Να αποχωρήσουν αμέσως οι εισβολείς από το Ιράκ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ, την καταβολή από τους εισβολείς των αναγκαίων αποζημιώσεων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιρακινού λαού να πάρει την τύχη του στα χέρια του, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ο Στρ. Κόρακας ζήτησε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον ΟΗΕ για νομιμοποίηση της κατοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η σημερινή κατάσταση στο Ιράκ μαζί με ό,τι προηγήθηκε τα τελευταία 12 χρόνια, είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της κοσμοκρατορικής πολιτικής των ΗΠΑ και των πιο στενών συνεργατών τους. Μεγάλη ευθύνη και συνενοχή έχει η ΕΕ που παρά τις όποιες διακηρύξεις μελών της για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, νομιμοποίησε τα παραπάνω εγκλήματα και συνεχίζει να νομιμοποιεί, όπως φάνηκε και σήμερα, τη βάρβαρη κατοχή του Ιράκ, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μερίδιο από τη λεία.

Για μας, τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αντίθετη με τα αισθήματα των λαών μας όπως εκφράστηκαν και εκφράζονται - και στην ΕΕ - με μαζικές κινητοποιήσεις. Μπορεί να αλλάξει μόνο με άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ώστε ο ιρακινός λαός να μπορέσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και με την καταβολή από τους εισβολείς των αναγκαίων αποζημιώσεων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της ΕΕ αν ήθελε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αντί να συμπράττει στην καταπάτησή του. Ολα τα υπόλοιπα είναι, επιεικώς, "προφάσεις εν αμαρτίαις".

Κάθε απόπειρα να συνεχιστεί η χρήση του ΟΗΕ, όπως ακούσαμε και σήμερα, για να "ξελασπωθούν" οι ΗΠΑ και να συνεχίσουν την κατοχή θα πέσει στο κενό. Είναι βέβαιο ότι η αντίσταση του ιρακινού λαού κατά των κατακτητών, μ' οποιοδήποτε καπέλο, θα συνεχιστεί με αναπτυσσόμενη τη διεθνή αλληλεγγύη».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο στρατός ... πουλάει ναρκωτικά

ΑΣΑΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Ο Μοχάμαντ Ντοστ μέχρι πρότινος ήταν ένας άνθρωπος «χαμηλού προφίλ»: Αλλος ένας λοχαγός του «νέου» αφγανικού στρατού του Χαμίντ Καρζάι (που όπλισαν κι εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί και οι «σύμμαχοί τους»). Από την 23η Ιουνίου, όμως, το όνομα του άσημου λοχαγού απασχολεί τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ - και χθες, από τις στήλες της Christian Science Monitor, απέκτησε μια μάλλον ανεπιθύμητη για τον ίδιο δημοσιότητα. Τι συνέβη την 23η Ιουνίου; Συνελήφθη με 167 κιλά ακατέργαστου οπίου στην κατοχή του, ένα σχετικά μικρό φορτίο, αξίας 92.000 δολαρίων. Για τα δεδομένα του Αφγανιστάν, βέβαια, το ποσό συνιστά αμύθητη περιουσία.

Ο Ντοστ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα, είναι μάλιστα πιθανό να μη δικαστεί καν, καθώς υπάρχει διένεξη των αρχών της επαρχίας και της πρωτεύουσας, όσον αφορά στη δικαιοδοσία τους, και στην κοκορομαχία εμπλέκεται και η (νεοσύστατη) στρατιωτική δικαιοσύνη. Το πού βρίσκεται είναι άγνωστο, καθώς καμία υπηρεσία δεν τον κρατεί.

Αξιωματούχοι τονίζουν ότι η σύλληψη είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι οι πολέμαρχοι του Αφγανιστάν - που «βοήθησαν» στην καταστροφή των Ταλιμπάν και επιβραβεύτηκαν γι' αυτό από τις ΗΠΑ - είναι μπλεγμένοι έως το λαιμό στο εμπόριο ναρκωτικών. Το εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν έχει τζίρο που ξεπερνά κατά πολύ το ποσόν της εισελθούσης στη χώρα εξωτερικής βοήθειας κι αυτό τα λέει όλα. Στην επαρχία Κονάρ, όπου η καλλιέργεια οπίου παρουσιάζει εκρηκτική ανάπτυξη από την επικράτηση της περί τις ΗΠΑ «συμμαχίας» δολοφόνων και των πολεμάρχων που νοίκιασαν, το 2001, οι άνδρες του Χαζράτ Αλί, του κυρίαρχου τοπικού πολεμάρχου, ουσιαστικά υποθάλπουν την καλλιέργεια παπαρούνας και καίνε μερικές ποσότητες για να ικανοποιούν τους ...«ανησυχούντες» Αμερικανούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ