Associated Press |
«Είτε θα μου δώσετε τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής διασφαλίζοντάς μου ισχυρή υποστήριξη είτε θα πάρετε πίσω, εντελώς, την εντολή σας». Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έθεσε στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο το δίλημμα της παραμονής του ή όχι στην εξουσία αλλά απέφυγε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να αναφερθεί εκτενώς στις σχέσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.
Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα κύλησε η κρίσιμη συνεδρίαση του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, η οποία επρόκειτο, τυπικά, να εξετάσει τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός τόνισε ότι «χωρίς νόμιμη δύναμη στα χέρια μίας εξουσίας, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε» συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι «δεμένος με τον πρωθυπουργικό θώκο» και δε θα προσπαθήσει να τον διατηρήσει «με οποιοδήποτε τίμημα». Ο Αμπάς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «προβλήματα» στις σχέσεις του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αρκέστηκε να υπογραμμίσει όμως ότι «πρέπει να διορθωθούν» και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Παρουσίασε ως σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του την κατάπαυση του πυρός των παλαιστινιακών οργανώσεων και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Παλαιστινίους «να μην ενδώσουν στη δίνη της βίας και να αποφύγουν τις μονομερείς πράξεις που υποσκάπτουν την εθνική ενότητα και την επίτευξη του εθνικού στόχου». Εσπευσε, επίσης, να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους βουλευτές ότι, εφόσον έχει την πλήρη εξουσία των υπηρεσιών ασφαλείας στα χέρια του, δεν πρόκειται να «ακολουθήσει πολιτική αστυνόμευσης» απέναντι στις παλαιστινιακές οργανώσεις αλλά μόνο το διάλογο.
Τέλος, χαρακτήρισε «καλές» τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, στις οποίες, όμως, πρόσαψε ότι «δεν προσπαθούν αρκετά για την ευόδωση του οδικού χάρτη». Κάλεσε, επίσης, την Ουάσιγκτον να «άρει άμεσα το μποϊκοτάζ απέναντι στον Γιάσερ Αραφάτ, τον μοναδικό εκλεγμένο, νόμιμο, συνταγματικό και ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».
Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου άρχισε, ούτως ή άλλως, επεισοδιακά. Μπροστά στην κύρια είσοδο του κτιρίου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Παλαιστινίου ηγέτη, οι οποίοι εμπόδισαν την είσοδο του Αμπάς, που αναγκάστηκε να εισέλθει από την πίσω πόρτα. Ανάμεσά τους, υπήρχαν ορισμένοι μασκοφόροι ένοπλοι, οι οποίοι έγραψαν στους τοίχους συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης Αμπάς και υπογράφοντας ως «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Εντός του κοινοβουλίου, 18 βουλευτές υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Αμπάς.
Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ενδελεχώς τη ρήξη του με τον Γιάσερ Αραφάτ, το Σάββατο, σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών. Πάντως, σε μια κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια «γεφυρώματος» του χάσματος ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο Αμπάς γνωστοποίησε ότι επαναφέρει στη θέση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, τον Σάεμπ Ερακάτ, που θεωρείται στενός και έμπιστος συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αμπάς αλλά έσπευσαν να επαναλάβουν την υποστήριξή τους σ' αυτόν τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και να «πατάξει την τρομοκρατία». Ο Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει, διά μέσου του υπευθύνου του ασφαλείας Μοχάμαντ Ντάχλαν, την ολιγομελή Αστυνομία Πολιτικής Αμυνας και Προληπτικής Ασφάλειας ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ διατηρεί τα ηνία των περισσοτέρων των 40.000 ανδρών της Δύναμης Εθνικής Ασφαλείας, των Υπηρεσιών Πληροφοριών, της ακτοφυλακής και της μεθοριακής φρουράς.
Την ώρα της κρίσιμης συνεδρίασης στη Ραμάλα, έξω από την Τζενίν, ένας Ισραηλινός στρατιώτης έπεσε νεκρός από παλαιστινιακά πυρά. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και η «Τζιχάντ». Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία επέμεινε στην προκλητική καταπάτηση κάθε συμπεφωνημένου προχωρώντας στην προκήρυξη του 3ου διαγωνισμού, από τα τέλη Σεπτέμβρη, για την ανέγερση 102 κατοικιών στον εποικισμό Εφράτ στη νότια Δ. Οχθη. Καταγγέλλοντας το διαγωνισμό, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι «δικαιώνει την εκτίμηση του Γιάσερ Αραφάτ ότι ο οδικός χάρτης είναι νεκρός».