ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΑΛΟ ΕΒΡΟΥ
Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών μεταναστών

Στους 23 έφτασε ο αριθμός των νεκρών που ανασύρθηκαν από την κοίτη του ποταμού Εβρου. Από την αρχή του 2003 μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στα ελληνικά σύνορα έχει φτάσει τους 47

Motion Team

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών μεταναστών, που βρέθηκαν πνιγμένοι την Τρίτη στην περιοχή του Πετάλου στον Εβρο, αφού χτες, δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ανέσυραν από την κοίτη του ποταμού άλλους 15 πνιγμένους αλλοδαπούς, 14 άνδρες και 1 γυναίκα. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει έτσι στους 23 συνολικά μετανάστες, αφού προχθές, πρώτη μέρα των ερευνών, είχαν βρεθεί πνιγμένοι άλλοι 7 άνδρες και 1 γυναίκα.

Ολα τα πτώματα βρέθηκαν σε κατάσταση τυμπανισμού, στοιχείο που ενισχύει την εικασία ότι ο πνιγμός τους συνέβη τουλάχιστον 4 μέρες πριν τον εντοπισμό τους από το σκοπό στρατιωτικού φυλακίου το απόγευμα της Τρίτης.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν οι μετανάστες επιχείρησαν να διασχίσουν το ποτάμι στο σημείο όπου βρέθηκαν, ή ξεβράστηκαν στο Πέταλο από άλλο σημείο του ποταμού. Το γεγονός, ωστόσο, ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει αντλιοστάσιο και συνεπώς το ποτάμι έχει μεγάλο βάθος, ενισχύει την εκτίμηση ότι οι 23 αλλοδαποί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το ποτάμι στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις έρευνες για την ανεύρεση των πτωμάτων, πήραν μέρος και 11 άνδρες της ΕΜΑΚ από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης. Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψε και το γεγονός ότι πολλά από τα πτώματα είχαν παγιδευτεί στην κοίτη του Εβρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον εντοπισμό των πτωμάτων οδήγησε η ανεύρεση μιας βάρκας μέσα στα νερά του Εβρου πριν λίγες μέρες στην περιοχή του Πετάλου. Το γεγονός εξάλλου ότι το σύνολο των πτωμάτων βρέθηκε σε ακτίνα 200 μέτρων συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι οι μετανάστες προσπάθησαν όλοι μαζί να περάσουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος και πιθανότατα, μετά την ανατροπή της βάρκας στην οποία επέβαιναν, παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού με αποτέλεσμα να πνιγούν.

Τα πτώματα των νεκρών αλλοδαπών, η υπηκοότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει νεκροψία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αποχώρησαν χτες από τις έρευνες, καθώς εικάζεται ότι δεν υπάρχουν άλλοι νεκροί.

Μακάβρια στοιχεία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την 1.1.2003 μέχρι και σήμερα (σ.σ. δε συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο περιστατικό), συνολικά 24 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα, ένας αγνοείται, ενώ 4 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι 17 από αυτούς πνίγηκαν, 4 έχασαν τη ζωή τους λόγω του κρύου, 2 σκοτώθηκαν από νάρκη, ένας πέθανε από ασφυξία σε νταλίκα. Ακόμα, 3 πρόσφυγες τραυματίστηκαν σοβαρά από νάρκη, ένας τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας της βίας κρατικών οργάνων, ενώ τέλος, ένας θεωρείται αγνοούμενος ναυαγίου.

Στάχτη 2.000 στρέμματα καλλιεργειών

Περίπου 2.000 στρέμματα ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη, την Τρίτη το μεσημέρι από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές του Νομού Χανίων. Οι προχτεσινές πυρκαγιές προκλήθηκαν συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκους και Θέρισο, με διαφορά λίγης ώρας και απειλήθηκαν και πολλές κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό Λάκκους του Δήμου Λουσούρων, η φωτιά που εκδηλώθηκε στην πλαγιά του βουνού εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα γειτονικά χωριά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δήμου και των κατοίκων, η φωτιά έκανε στάχτη 50.000 περίπου ελαιόδεντρα και πάνω από 1.500 στρέμματα συνολικά. Τέλος, η πυρκαγιά στον Θέρισο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έκαψε 700 στρέμματα με ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε στις 5.30 χτες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες στην περιοχή Βάχλια του Δήμου Κοντοβάζαινας στο Νομό Αρκαδίας. «Μάχη» με τις φλόγες έδωσαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 15 ανδρών, ενώ ρίψεις νερού έκαναν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απαράδεκτες οι συνθήκες στα κρατητήρια

Την άμεση λήψη μέτρων ώστε η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να αποκτήσει κρατητήρια αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων ζητούν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με Ερώτησή που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, Παναγιώτης Κοσιώνης και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως το «σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά την απαράδεκτη κατάσταση των κρατητηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων απασχολεί τους αξιωματικούς και το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης». Οι βουλευτές τονίζουν πως στα κρατητήρια «υπάρχει πολύμηνη παραμονή κρατουμένων χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής με αρνητικές συνέπειες στους ίδιους τους κρατουμένους και στο αστυνομικό προσωπικό». Επίσης, επισημαίνεται, ότι χρειάζεται «άμεσα να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι κράτησης για λόγους αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων» αλλά και πως απαιτείται «συνολικότερη αναδιάταξη των αστυνομικών υπηρεσιών και στα πλαίσια αυτά να καλύπτονται με πρόσθετο προσωπικό που απαιτούν οι νέες υπηρεσίες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε, ώστε η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να αποκτήσει κρατητήρια αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων.

Παραμένει μολυσμένο το νερό στα Γιάννενα!

Δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι αυτή τη στιγμή το αυξημένο μικροβιακό φορτίο που έχει προκαλέσει πρόβλημα στο πόσιμο νερό της πόλης των Ιωαννίνων. Αυτό ανακοίνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ), ενημερώνοντας ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αυξημένη χλωρίωση, η οποία, όμως, δεν είναι στα αυξημένα επίπεδα των πρώτων ημερών, καθώς έχει γίνει αποκλιμάκωση. Ο Κ. Γιωτάκης, γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ, επανέλαβε πως η μείωση των τιμολογίων κατά 50% θα ισχύσει μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Οπως είναι γνωστό, η μόλυνση του νερού ύδρευσης των Ιωαννίνων οφείλεται στην παράνομη λειτουργία ποιμνιοστασίων στην περιοχή της Κρύας, καθώς και στην έλλειψη στεγανών βόθρων στον εν λόγω οικισμό, σε συνδυασμό με τις κρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΑΣ Ιωαννίνων και η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων» σε συνεντεύξεις Τύπου που είχαν δώσει υπογράμμισαν τις ευθύνες του Δήμου Ιωαννίνων, της Νομαρχίας και της κυβέρνησης, καλώντας τους να δώσουν οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης του λεκανοπεδίου.

Ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ τονίζει ότι «γεννά ερωτηματικά η επίσημη αιτιολογία του πνιγμού για ένα τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων σε μια περίοδο που ο ποταμός Εβρος είναι ήρεμος και σχετικά αβαθής. Οι αρμόδιοι πρέπει να στρέψουν τις έρευνές τους σε βάθος και να αποκαλύψουν τους ένοχους».

«Βέβαια, πέραν των φυσικών αυτουργών υπάρχουν και οι πολιτικοί και ηθικοί αυτουργοί», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αυτοί που με την πολιτική τους οδηγούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά, που καθιστούν τους ανθρώπους αναλώσιμα υλικά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Είναι οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που με τις συνεχείς πολύμορφες επεμβάσεις τους σε βάρος των φτωχών λαών και των μικρών κρατών καταληστεύουν το φυσικό τους πλούτο και τις όποιες δυνατότητες ανάπτυξής τους. Οδηγούν τους λαούς με αυτό τον τρόπο στην απόλυτη εξαθλίωση και απόγνωση στο να αναζητούν την τύχη σε άλλες χώρες, ιδίως σ' αυτές που συγκεντρώνεται ο πλούτος που καταληστεύεται από τη χώρα τους».

Ενάντια λοιπόν στους ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια πρέπει οι λαοί να στρέψουν την πάλη τους, για να σταματήσει η προσφυγιά και η μετανάστευση, να αναπτυχθούν οι χώρες τους προς όφελός τους, για να σταματήσουμε να θρηνούμε νέα θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ