ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Καταφεύγουν στο χαφιεδισμό

Μέχρι και στον ανοιχτό χαφιεδισμό κατέφυγε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), για να πλήξει το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ) και να οδηγήσει το σωματείο στις εκλογές, που αρχίζουν την 1η Οκτώβρη, «καθαρό» από κάθε ταξική αγωνιστική φωνή αντίστασης, υποταγμένο πλήρως στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ετσι οι «ακομμάτιστοι» και «ανεξάρτητοι»... συνδικαλιστές της διοίκησης έφτασαν το σημείο να «δίνουν» στους πλοιοκτήτες όσους πλοιάρχους συμμετέχουν στο ταξικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΕΠ! Οι σχετικές καταγγελίες - επώνυμες στη διάθεση της εφημερίδας - αναφέρουν ότι συνδικαλιστές από τη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ τηλεφωνούν σε εφοπλιστές για να τους ενημερώσουν ότι: «Εχεις στο πλοίο σου έναν υποψήφιο στις εκλογές με την άλλη παράταξη, έναν κομμουνιστή»!

Συνολικά η διοίκηση της ΠΕΠΕΝ έχει βάλει τα... δυνατά της ώστε οι εκλογές να αποτελέσουν μνημείο νοθείας, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτό το κατάπτυστο αναχρονιστικό καταστατικό που διατηρεί από την εποχή της χούντας. Προσπάθησε με διάφορες αυθαίρετες μεθοδεύσεις να αποκλείσει υποψήφιους του αγωνιστικού συνδυασμού της ΔΑΕΠ, ενώ τώρα, ταυτόχρονα με τον χαφιεδισμό, κωλυσιεργεί τη χορήγηση του μητρώου μελών, που έχει ζητήσει επίσημα η ΔΑΕΠ από τις 19 Αυγούστου. Η χορήγηση του μητρώου που απαιτεί η ΔΑΕΠ δεν αφορά μόνο τον έλεγχο για τα «ταμειακά εντάξει» μέλη ώστε να εξασφαλιστούν κάποια ελάχιστα επίπεδα γνησιότητας των εκλογών, αλλά και τη δυνατότητα του συνδυασμού να αποστείλει προεκλογικό υλικό για την ενημέρωση του κλάδου. Μάλιστα, το προεκλογικό υλικό θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να αποστέλλεται για να βρίσκεται στα χέρια των πλοιάρχων που ταξιδεύουν την 1η Οκτώβρη, οπότε και ανοίγουν οι κάλπες.

Με αίτημα τη χορήγηση του μητρώου των μελών η ΔΑΕΠ έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 15 του μήνα παράσταση στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή του.

Σε αυτά να προστεθεί ότι το εκλογικό σύστημα που ισχύει στην ΠΕΠΕΝ είναι πλειοψηφικό, παρά τις αντιδράσεις των ναυτεργατών που διεκδικούν την απλή αναλογική. Ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΕΠ, η διοίκηση αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό, προκειμένου να διασφαλίσει «την εσαεί πρωτοκαθεδρία των εφοπλιστικών φατριών στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, για την παραχάραξη της βούλησης των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών στα συλλογικά όργανα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην ΠΝΟ, στο ΕΚΠ, στη ΓΣΕΕ». Ο αγωνιστικός συνδυασμός υπογραμμίζει ακόμα ότι: «Η ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές της ΠΕΠΕΝ και η συμπόρευση της Ενωσης με το ευρύτερο ναυτεργατικό εργατικό λαϊκό κίνημα αποτελούν τη μοναδική προοπτική που μπορεί να δώσει λύση στα χρόνια εργασιακά προβλήματα του κλάδου και να μετατρέψει την ΠΕΠΕΝ, από παραμάγαζο της εφοπλιστικής ασυδοσίας που είναι σήμερα, σε όργανο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών».

ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Προσωρινό «πάγωμα» στη διάλυση

Ο αγωνιστικός συντονισμός των ναυτεργατών που διαμένουν στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έφερε ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα. Χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, στη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία των δύο σωματείων, της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ / Μηχανικών και των ενοίκων ναυτεργατών του ξενώνα, αποδέχτηκε το αίτημά τους να συνεχίσει ο ξενώνας τη λειτουργία του και οι επισκευές να γίνουν τμηματικά κατά όροφο.

Μάλιστα, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών, επί τόπου έδωσε και τη σχετική εντολή στους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου. Βέβαια, αυτή η θετική εξέλιξη απλώς παγώνει προσωρινά την προοπτική διάλυσης του ξενώνα και συνολικά της Εστίας Ναυτικών, που έχει προδιαγράψει η αντιναυτεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΝ. Πολιτική, της οποίας ο Γ. Πασχαλίδης υπεραμύνθηκε στη διάρκεια της συνάντησης, γεγονός που έρχεται να σβήσει και κάθε αυταπάτη.

Τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρονται σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν οι διοικήσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων. «Οι εκπρόσωποι - αναφέρει - των ναυτεργατικών σωματείων εξέφρασαν στον υπουργό ΕΝ τη ριζική αντίθεση των ναυτεργατών για την εφαρμοζόμενη αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική που με κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και στο χώρο της ναυτιλίας, αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών και ταυτόχρονα διώχνει μαζικά τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια».

Οι επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των δύο σωματείων θα καθοριστούν από κοινού με τους ναυτεργάτες, στη σύσκεψη που διοργανώνουν τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα στον ξενώνα της Εστίας. Επίσης, όπως υπογραμμίζουν στο δελτίο Τύπου, τα δύο σωματεία απαιτούν και την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, για το δικαίωμα στη δουλιά, την απορρόφηση και προστασία των ανέργων, την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«Κοινωνικής χάρτας» το ανάγνωσμα

Με συγκέντρωση έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ στο Σύνταγμα απάντησαν οι εργαζόμενοι σ' αυτό, στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας να εφαρμόσει την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Νωρίτερα το πρωί κατά τη διάρκεια τριμερής συνάντησης, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας παρουσιάστηκαν προκλητικοί δηλώνοντας, ότι δε θα εφαρμόσουν τη διαιτητική απόφαση που προβλέπει αύξηση 1% πάνω από την ισχύουσα κλαδική, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για να ακυρώσουν αυτή την απόφαση. Οι συνδικαλιστές του χώρου δήλωσαν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και δε θα επιτρέψουν στην εργοδοσία να τρομοκρατήσει και να απογοητεύσει τους εργαζόμενους.

  • Να ανασταλούν οι απολύσεις 80 εποχικών εργαζομένων από το Δήμο Διδυμότειχου ζητά με ανακοίνωση η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι απολύσεις αυτές είναι κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλη την κοινωνία. «Με ενότητα, μόνιμοι και εποχικοί εργαζόμενοι, πρέπει να απαιτήσουν να ανακληθούν οι απολύσεις. Το πρόβλημα όμως αφορά και όλους τους Δημότες, γιατί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, θα υποβαθμιστούν ακόμα παραπέρα οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου», σημειώνεται. Ο Δήμος Διδυμότειχου αιφνιδιαστικά απέλυσε 80 εποχικούς εργαζόμενους από τις 8 Σεπτέμβρη, επικαλούμενος οικονομική δυσπραγία. Πολλοί από τους εργαζόμενους, επειδή δε συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων, θα χάσουν και το ταμείο ανεργίας. Η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματά τους και να δώσουν ένα γερό χαστούκι στις επόμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί η πολιτική τους είναι αυτή που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία, την ίδια ώρα που τα δίνει απλόχερα στους έχοντες και κατέχοντες.
  • Κλειστή βρήκαν χτες το πρωί την πόρτα του ζαχαροπλαστείου «Λαύριο» στην Ομόνοια οι 25 εργαζόμενοι σε αυτό, όταν πήγαν να πιάσουν δουλιά. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστές εκπρόσωποι του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους το μεσημέρι πήγαν στο υπουργείο Εργασίας. Ορίστηκε τριμερής συνάντησης για την ερχόμενη Τετάρτη.
ΛΑΡΙΣΑ
Διαμαρτυρία για την προσφορά τζάμπα εργατών

Εκφράζοντας αγωνιστικά την αντίθεση των ανέργων και των εργαζομένων της περιοχής στην απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλίζει στους εργοδότες εργάτες χωρίς αμοιβή - αυτό κάνει, στην ουσία, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με βάση το οποίο την ασφάλιση των ανέργων που πιάνουν δουλιά θα την πληρώνει ο ΟΑΕΔ - το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) οργάνωσε χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ. Οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας και φώναζαν συνεχώς συνθήματα κατά της κυβερνητικής απόφασης και, γενικότερα, κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ανακοίνωση του ΕΚΛ, που μοιραζόταν στο χώρο της συγκέντρωσης, τονίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι απλώς μια πρόκληση, αλλά σκέτη διαστροφή. Κι αφού υπογραμμίζεται ότι «και μόνον η ιδέα να εργάζεται ο άνεργος εισπράττοντας μόνον το επίδομα ανεργίας είναι προσβολή για τους χιλιάδες ανέργους και την εργατική τάξη», επισημαίνεται ότι είναι πρόκληση «με τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ η τάξη των καπιταλιστών να εξασφαλίζει δωρεάν εργατικά χέρια».

Η κυβέρνηση - σημειώνει η ανακοίνωση - προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλουτοκρατίας της χώρας μας στις επικείμενες εκλογές, ικανοποιεί και τις πιο ακραίες απαιτήσεις της. Και συνεχίζει: «Η ΝΔ και ο ΣΥΝ στηρίζουν, με τη σιωπή τους, αυτά τα σχέδια, διεκδικώντας, με ίσους όρους κι αυτοί, άριστες σχέσεις με τους βιομηχάνους, ενώ οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που βρίσκονται μόνιμα σε διακοπές, "δεν άκουσαν τίποτα" για όλα αυτά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ