Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Καταφεύγουν στο χαφιεδισμό

Μέχρι και στον ανοιχτό χαφιεδισμό κατέφυγε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), για να πλήξει το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ) και να οδηγήσει το σωματείο στις εκλογές, που αρχίζουν την 1η Οκτώβρη, «καθαρό» από κάθε ταξική αγωνιστική φωνή αντίστασης, υποταγμένο πλήρως στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ετσι οι «ακομμάτιστοι» και «ανεξάρτητοι»... συνδικαλιστές της διοίκησης έφτασαν το σημείο να «δίνουν» στους πλοιοκτήτες όσους πλοιάρχους συμμετέχουν στο ταξικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΕΠ! Οι σχετικές καταγγελίες - επώνυμες στη διάθεση της εφημερίδας - αναφέρουν ότι συνδικαλιστές από τη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ τηλεφωνούν σε εφοπλιστές για να τους ενημερώσουν ότι: «Εχεις στο πλοίο σου έναν υποψήφιο στις εκλογές με την άλλη παράταξη, έναν κομμουνιστή»!

Συνολικά η διοίκηση της ΠΕΠΕΝ έχει βάλει τα... δυνατά της ώστε οι εκλογές να αποτελέσουν μνημείο νοθείας, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτό το κατάπτυστο αναχρονιστικό καταστατικό που διατηρεί από την εποχή της χούντας. Προσπάθησε με διάφορες αυθαίρετες μεθοδεύσεις να αποκλείσει υποψήφιους του αγωνιστικού συνδυασμού της ΔΑΕΠ, ενώ τώρα, ταυτόχρονα με τον χαφιεδισμό, κωλυσιεργεί τη χορήγηση του μητρώου μελών, που έχει ζητήσει επίσημα η ΔΑΕΠ από τις 19 Αυγούστου. Η χορήγηση του μητρώου που απαιτεί η ΔΑΕΠ δεν αφορά μόνο τον έλεγχο για τα «ταμειακά εντάξει» μέλη ώστε να εξασφαλιστούν κάποια ελάχιστα επίπεδα γνησιότητας των εκλογών, αλλά και τη δυνατότητα του συνδυασμού να αποστείλει προεκλογικό υλικό για την ενημέρωση του κλάδου. Μάλιστα, το προεκλογικό υλικό θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να αποστέλλεται για να βρίσκεται στα χέρια των πλοιάρχων που ταξιδεύουν την 1η Οκτώβρη, οπότε και ανοίγουν οι κάλπες.

Με αίτημα τη χορήγηση του μητρώου των μελών η ΔΑΕΠ έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα 15 του μήνα παράσταση στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή του.

Σε αυτά να προστεθεί ότι το εκλογικό σύστημα που ισχύει στην ΠΕΠΕΝ είναι πλειοψηφικό, παρά τις αντιδράσεις των ναυτεργατών που διεκδικούν την απλή αναλογική. Ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΕΠ, η διοίκηση αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό, προκειμένου να διασφαλίσει «την εσαεί πρωτοκαθεδρία των εφοπλιστικών φατριών στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, για την παραχάραξη της βούλησης των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών στα συλλογικά όργανα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην ΠΝΟ, στο ΕΚΠ, στη ΓΣΕΕ». Ο αγωνιστικός συνδυασμός υπογραμμίζει ακόμα ότι: «Η ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές της ΠΕΠΕΝ και η συμπόρευση της Ενωσης με το ευρύτερο ναυτεργατικό εργατικό λαϊκό κίνημα αποτελούν τη μοναδική προοπτική που μπορεί να δώσει λύση στα χρόνια εργασιακά προβλήματα του κλάδου και να μετατρέψει την ΠΕΠΕΝ, από παραμάγαζο της εφοπλιστικής ασυδοσίας που είναι σήμερα, σε όργανο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα περάσουν τα αντεργατικά σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης - εργατοπατέρων (2019-12-19 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση ενάντια στο ρεσιτάλ νοθείας στις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ (2019-12-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ (2015-12-22 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για τις επικείμενες εκλογές (2007-08-24 00:00:00.0)
Διαπιστευτήρια στην αντιναυτεργατική πολιτική (2007-04-11 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα των εφοπλιστών (2003-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ