ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Προς νέα κινητοποίηση τον Οκτώβρη

Σε κινητοποιήσεις κατά το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες της χώρας, διεκδικώντας, ανάμεσα σε άλλα, την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ τους, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την αποσαφήνιση της «τύχης» του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), ο οποίος -με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- οδεύει προς την κατάργησή του.

Για το σκοπό αυτό αναμένεται στις αρχές Οκτώβρη να συνεδριάσουν από κοινού τα πρωτοβάθμια Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων στις ΝΑ, οπότε και θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων. Ηδη χτες, 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων στις Νομαρχίες Αθηνών, Ανατ. Αττικής, Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, ενώ σε 3ωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις Νομαρχίες Κυκλάδων, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Δωδεκανήσου.

Για το θέμα παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νομαρχίας Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπαλλήλων στις ΝΑ Ελλάδας, Μ. Κυριλίδη και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε η φθίνουσα πορεία του θεσμού, ενώ ζητήθηκε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν η ΝΑ έχει ημερομηνία λήξης το 2006, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό που ήδη υπηρετεί, με ενδεχόμενες αναγκαστικές μετατάξεις σε άλλους χώρους. Σημειώνουμε πως οι κυβερνητικές προθέσεις για τη νέα διοικητική δομή της χώρας προβλέπουν την κατάργηση της ΝΑ με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα και τη συγκρότησή της σε επίπεδο Περιφέρειας. Επίσης καταγγέλθηκε η πανσπερμία επιδομάτων και οι διαφορετικές απολαβές των εργαζομένων που φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ το μήνα. Ο Μ. Κυριλίδης μετέφερε τη θέση της Ομοσπονδίας να υπάρξει ένα ενιαίο επίδομα, ύψους 358 ευρώ.

Από την πλευρά του ο Σπ. Παπασπύρου είπε ότι οι κινητοποιήσεις στις ΝΑ οφείλονται στον άνισο και πελατειακό τρόπο άσκησης της επιδοματικής πολιτικής, γεγονός που η ΑΔΕΔΥ θα φέρει στο προσκήνιο, με... διάλογο με την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Νομική κάλυψη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αμεση εξόφληση των οφειλόμενων υπερωριών και καταβολή του εκλογικού επιδόματος.

Τη στήριξή τους στην απεργία εξέφρασαν η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και αρκετά Σωματεία Εργαζομένων στις ΝΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων

Κάλεσμα συντονισμού των αγωνιστικών τους βημάτων και κλιμάκωσης του αγώνα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των ΟΤΑ Αττικής, στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρώτο βήμα την απεργία στις 6 Οκτώβρη (προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στις 9.30 π.μ.) και στη συνέχεια τη νέα 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτώβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, με τη λεγόμενη «Χάρτα Σύγκλισης» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. «Αυτές τις κατευθύνσεις τις προωθεί και με το νέο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τον Κώδικα Υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ενώ ήδη, με νομοσχέδιά της, προωθεί τον αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ), την προσφορά τζάμπα εργατών στους εργοδότες κ.ά.

Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι «απορρίπτουμε την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωπροσανατολισμού και ζητάμε να αποσύρει» το προσχέδιο για τον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την καθιστά «επιχείρηση», το προσχέδιο για τον Κώδικα Υπαλλήλων, που ενισχύει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και το σχέδιο για τα ΒΑΕ.

Καταλήγοντας, η Συντονιστική αναπτύσσει το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων, όπως τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού στα 1.100 ευρώ κ.ά.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν την απεργία

Την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία της απεργίας τους, η οποία διανύει τη δεύτερη βδομάδα της.

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Παπαβασιλείου, κατήγγειλε την αυταρχική συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, σημειώνοντας ακόμη ότι δεν έχει τηρήσει καμία από τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε, ότι η κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχει καθολικά ο κλάδος, περιλαμβάνει μια σειρά θεσμικά αιτήματα, που αφορούν συνολικότερα τη γεωργική ανάπτυξη της χώρας αφού «ο γεωτεχνικός λαμβάνει ενεργά μέρος στην αγροτική ανάπτυξη. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα εργαλεία ούτε τα κίνητρα για κάτι τέτοιο».

Βασικά αιτήματα των γεωτεχνικών είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες λειτουργούν με επιστημονικό προσωπικό πολύ κάτω του απαιτούμενου, αλλαγή των αναχρονιστικών θεσμικών πλαισίων λειτουργίας τους και τέλος η ικανοποίηση χρόνιων οικονομικών αιτημάτων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τονίστηκε ότι το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τους κινδύνους που θα προκύψουν στη δημόσια υγεία από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, με ευθύνη του υπουργείου, να διατεθούν στην αγορά προϊόντα τα οποία δεν έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους.

Ο Γ. Κακκαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες θα ενταθούν οι προσπάθειες του υπουργείου Γεωργίας για τη σύσταση απεργοσπαστικών μηχανισμών, προειδοποιώντας ότι όσοι σκέφτονται να προβούν σε τέτοιες ενέργειες να ξέρουν ότι θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις. Αναφορικά με την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να οδηγήσει στα δικαστήρια τους απεργούς, με σκοπό να κριθεί η κινητοποίησή τους ως «παράνομη και καταχρηστική», είπε: «Μια τέτοια ενέργεια θα αποδείξει την πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε αυτήν την εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε».

Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία

Σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα (12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ.) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με μισθολογικά αιτήματα. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας η ηγεσία της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Τη Δευτέρα 29.6.2003 η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνει στάση εργασίας (11 π.μ.- 2 μ.μ.) και γενική συνέλευση του κλάδου στο Δώμα του «Ευαγγελισμού». Τη Δευτέρα, επίσης, θα γίνει Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Κινητοποιήσεις ξεκινά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με πεντάωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 9 Οκτώβρη 2003 και μισθολογικά αιτήματα.

Οι πεντάωρες στάσεις θα επαναληφθούν στις 16 και 23 Οκτώβρη 2003. Στη διάρκειά τους θα γίνονται συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων:

-- Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

-- Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις έδρες των Περιφερειών με πορείες προς τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ).

  • Σήμερα στις 8.30 το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ ξεκινούν συγκέντρωση - συνέλευση έξω από το υπουργείο Υγείας για μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα.
  • Στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αντιδρούν στην αλλαγή του Νομικού Προσώπου της υπηρεσίας και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγχει πλήρως το έργο της υπηρεσίας. Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου για να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Αλλαγές στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση

Τους προέδρους σε πέντε Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) άλλαξε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής. Στην ουσία, έγιναν τρεις μετακινήσεις και αντικαταστάθηκαν δύο πρόεδροι ΠεΣΥΠ.

Οι αλλαγές αυτές κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση και στόχο έχουν με γοργότερους ρυθμούς τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, όπως θεσμοθετήθηκε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις, κυρίως του πρώην υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου. Η κατεύθυνση αυτή πιστοποιείται, τόσο απ' την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που μιλά για «αναδιάταξη του στελεχικού δυναμικού των ΠεΣΥΠ», όσο και τις δηλώσεις κάποιων προέδρων, που δηλώνουν ότι θα συνεισφέρουν και από άλλο πόστο στην επίτευξη της μεταρρύθμισης.

  • Στο Α` ΠεΣΥΠ Αττικής τοποθετείται πρόεδρος ο Γ. Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντικατέστησε τον καθηγητή Λ. Λιαρόπουλο, ο οποίος, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι παραιτήθηκε χτες γιατί είχε έρθει σε αδιέξοδο λόγω της «παρατεινόμενης αβεβαιότητας περί των προθέσεων του κ. υπουργού», που είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
  • Στο Β` ΠεΣΥΠ Αττικής τοποθετείται ο Κ. Νίκολης, υποδιοικητής της ΕΤΒΑ την περίοδο 1995-2002. Αντικατέστησε τον Σπ. Κόντο, ο οποίος τοποθετείται πρόεδρος ΠεΣΥΠ Β. Αιγαίου στη θέση του Κ. Στεργιόπουλου.
  • Στο Γ` ΠεΣΥΠ Αττικής τοποθετείται ο Φ. Σερέτης, πρόεδρος μέχρι τώρα του ΠεΣΥΠ Στερεάς Ελλάδας. Αντικατέστησε τον καθηγητή Δ. Σερεμέτη.
  • Ο μέχρι τώρα πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χρ. Ρέσσος τοποθετείται πρόεδρος του ΠεΣΥΠ Στ. Ελλάδας.
  • Πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναλαμβάνει ο Κ. Παναγιωτάκης στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ σε θέματα Αεράμυνας. Ηταν ακόλουθος Αμυνας στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Διατέλεσε πρόεδρος της ΠΥΡΚΑΛ την περίοδο 2001-2002.
  • Πρόεδρος του ΠεΣΥΠ B` Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει η Κ. Αποστόλου, πρώην πρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Αντικατέστησε την Ι. Αρσενοπούλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ