ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φονιάδες φύγετε απ' το Ιράκ!

Ούτε χημικά όπλα βρέθηκαν ούτε Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ. Μόνο άφθονες πετρελαιοπηγές βρέθηκαν. Οσο για τον Σαντάμ Χουσεΐν μαρτυρίες των πιθανοτήτων λένε ότι έχει βρεθεί και έχει δολοφονηθεί ήδη από καιρό από τους Αμερικανούς και Αγγλους συμπολεμιστές τους. Προφανώς επιχείρημά τους είναι ότι εμείς παραμένουμε στο Ιράκ σαν κατακτητές, αλλά για να συλλάβουμε τον Σαντάμ και να απελευθερώσουμε τη χώρα από τον τύραννό της. Από τέτοιες πονηριές και τέτοια κόλπα έχουν εμπειρίες πολλές οι Αμερικάνοι και οι Αγγλοι σύμμαχοί τους.

Στα πολλά από τα 97 χρόνια της ηλικίας μου έχω δει και διατηρώ στη μνήμη μου πολλά από τα βρώμικα κόλπα τους. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!!». «Ληστές Αμερικάνοι στα σπίτια σας!!». Οι λαοί τα λένε φωναχτά για να ακούνε οι Αμερικανο- καθοδηγούμενες κυβερνήσεις όπως είναι τέτοιες των Σημίτη, Μπλερ, Φίσερ και άλλες παρόμοιες.

Εμείς οι Ελληνες για λογαριασμό μας φωνάζουμε στη δική μας κυβέρνηση Σημίτη και τους συγκυβερνώντες της: Σταματήστε πια να παραχωρείτε το δικό μας, το ελληνικό έδαφος, τη θάλασσά μας, τον αέρα μας, τις οδικές και σιδηροδρομικές μας συγκοινωνίες, τα λιμάνια μας στους Αμερικάνους για να οδηγούν τους κουρσάρους τους στις επιδρομές εναντίον κάθε άλλης χώρας που δεν υποτάσσεται στις διαταγές και τις θελήσεις του γνωστού πλέον σε όλο τον κόσμο αρχιτρομοκράτη Τζορτζ Μπους. Η πολιτική αυτή του πρωθυπουργού Σημίτη και των συγκυβερνώντων με αυτόν, συνιστά έγκλημα εσχάτης προδοσίας. Πριν είναι λοιπόν πολύ αργά, ενώστε τη δική σας φωνή με εκείνη του οργισμένου ελληνικού λαού: Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, αφήστε ήσυχη την Ελλάδα και όλους τους λαούς και φύγετε στα σπίτια σας.

ΗΛΙΑΣ ΦΟΥΝΤΑΛΑΚΗΣ

δάσκαλος, Λάρισα

Σε τι ουσιαστικό διαφέρουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ;

Αφορμή για τη μικρή μου παρέμβαση στην εκπομπή της (ΝΕΤ 7-9, στις 3-10-2003, Οικονόμου - Λυριτζής) ήταν το χιλιοπαιγμένο σενάριο της ανάλυσης των γκάλοπ, όσον αφορά τα ποσοστά κυρίως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που το κάθε κόμμα παίρνει!

Σε επικοινωνία μου με το τηλεφωνικό κέντρο διατύπωσα κάποιες απόψεις και θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Η δημοσιογράφος υποσχέθηκε να προωθήσει τις απόψεις και τα ερωτήματά μου στους παρουσιαστές και προσκεκλημένους της εκπομπής, στην οποία εκπροσωπούνταν ένας βουλευτής από κάθε εταίρο του δικομματισμού.

Θα ήταν περιττό - θαρρώ - να διαμαρτυρηθώ για την εξοργιστική αγνόηση της παρέμβασής μου, αλλά και για τον αποκλεισμό όλων των άλλων κομμάτων από την εκπομπή, όπως είχαν υποχρέωση δημοκρατική να πράξουν. Ομως, όπως δείχνουν τα πράγματα, η.. δημοκρατική ευαισθησία των κρατούντων είναι... είδος εν ανεπαρκεία!

Στη μία ώρα περίπου που παρακολούθησα την εκπομπή, άκουσα πολλά και εν πολλοίς ανούσια για το προβάδισμα... των 7,5% που έχει πάλι η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και για το ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός στις εκλογές του 2004! Δηλαδή, διλήμματα και ερωτηματικά που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από την πληθώρα των προβλημάτων που στην καθημερινή του ζωή αντιμετωπίζει!

Προκειμένου λοιπόν να στηρίξω με επιχειρήματα την παρέμβασή μου - πριν προχωρήσω στο κυρίως ερώτημά μου - είπα: Δεν καταλαβαίνω, γιατί τα δυο αυτά κόμματα με τόσο οξύ τρόπο διαφωνούν και διαπληκτίζονται; Ποιοι είναι οι λόγοι και ποια τα θέματα της διαφοράς τους; Μήπως δεν είναι αυτοί που ομονοούντες και ταυτιζόμενοι υπέγραψαν τη Συνθήκη Μάαστριχτ, την οποία και... ευλαβικά υλοποιούν; Δεν είναι κοινή τους επιδίωξη και στόχος η ανταγωνιστικότητα, παγκοσμιοποίηση, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που υλοποιούν πρακτικά το περιεχόμενο του φιλελευθερισμού; Δε συναποφάσισαν και δε μετέτρεψαν την εργασία σε μερική απασχόληση;

Αυτά είπα. Δε γνωρίζω όμως αν έφτασαν στους υπεύθυνους της εκπομπής τα ερωτήματά μου! Ομως ένα είναι σίγουρο, ότι αυτοί εκώφευσαν γιατί αυτός ο ρόλος ανατέθηκε σ' αυτούς: Να αναπαράγουν, προωθούν και προβάλλουν μόνο τις κατεστημένες απόψεις των κομμάτων του δικομματισμού! Εθεσα λοιπόν σ' αυτούς το ερώτημα:

Δεδομένης της κοινής πολιτικής πρακτικής των κομμάτων του δικομματισμού και της - σε κάθε περίπτωση - ισχύος του αξιώματος της φυσικής, της αρχής λειτουργίας των συγκοινωνούντων δοχείων δηλαδή, το βασικό ερώτημα που θα μπορούσα να απευθύνω σε υπεύθυνους και προσκεκλημένους είναι: Σε τι ουσιαστικό διαφέρουν ή σε την ομοιάζουν οι εταίροι του δικομματισμού;

ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χαριλάου Θεσσαλονίκη

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ ανοίγει δρόμο

Στο 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ που τελείωσε αναφέρεται η Σούλα Βαζούρα και, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:

Σ' αυτό το χώρο μπορεί κάποιος να συναντήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εντύπωση μου κάνουν οι γεροντότεροι που η φλόγα καίει πάντα μέσα στα μάτια τους. Πιάνω κουβέντα μαζί τους και ρωτάω διάφορα. Τα λόγια τους γέφυρα για μένα που ταξιδεύω στο χτες, εκεί στους τόπους εξορίας και βασανιστηρίων. Στις σκοτεινές φυλακές και στα υγρά κελιά που οι φασίστες πετούσαν και βασάνιζαν παλικάρια. Λακέδες και υποτακτικοί των αφεντάδων τους εξυπηρετούσαν τα σκοτεινά σχέδια των λίγων για πλούτο. Εγώ, απλός άνθρωπος, υποκλίνομαι με σεβασμό μπρος στα μαρτύρια που πέρασαν και τους αγώνες τους. Και όσο και αν το θέλω, δεν ξεχνώ πως χάρη σ' αυτούς τους ανθρώπους μπορώ σήμερα να εκφράζω χωρίς φόβο τις απόψεις μου.

... Τα συνθήματα των νέων δονούσαν τη βραδιά. Ηταν πολύ συγκινητικό να ακούς χιλιάδες φωνές ενωμένες για τον ίδιο σκοπό. Μια επιθυμία. Ενα όραμα. Ενα δάκρυ από τα δικά μου μάτια. Αλλο ένα δάκρυ από τα μάτια του κόσμου της Γης. Η δική μου οργή και το κλάμα αθώων του πλανήτη ποτάμι θολό. Απειλή για τους δυνατούς που τρέμουν την τιμωρία. Απέραντη επιθυμία μου να δυναμώσουμε το κόμμα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του πολίτη...

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σιωπά ένοχα στο τεράστιο έγκλημα των ναρκωτικών. Χιλιάδες χρήστες μελλοθάνατοι μέσα στην ελληνική οικογένεια. Τραγική κατάσταση που κάθε μέρα αυξάνεται. Το έγκλημα των ναρκωτικών αφήνει αδιάφορους τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος. Και... αν δεν ευθύνεται η κυβέρνηση τότε ποιος ευθύνεται.... Αγανακτώ, έτσι, και με τους ψηφοφόρους που στηρίζουν μια κυβέρνηση που τους καταπατά όλα τα δικαιώματα.

Και η επιστολογράφος μας καταλήγει:

... Είναι πολύ σημαντικό να στήνεται μια ολόκληρη πόλη στην Πανεπιστημιούπολη. «Η Κόκκινη Πολιτεία» με προσωπική εργασία. Συγχαρητήρια στην ΚΝΕ και στους συντελεστές του ΚΚΕ που δούλεψαν ακούραστα όλο το καλοκαίρι. Τραβάτε εσείς μπροστά και να είστε σίγουροι πως εμείς οι φίλοι σας θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Στους αγώνες και στις πορείες. Πιστεύω στο ΚΚΕ και περιμένω πολλά. Καλή αντάμωση του χρόνου!

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΙΔΕΕΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Τρομοκράτες

Σάββας Μιχαήλ, Κύπρος. Πενήντα οχτώ χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα οι Αμερικανοί ολετήρες όχι μόνο δε μετάνιωσαν για το μεγάλο έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος της ανθρωπότητας, αλλά αντίθετα περηφανεύονται γι' αυτό. Χωρίς ντροπή και στοιχειώδη σεβασμό προς τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολέθρου, άρχισαν να εκθέτουν σε μουσείο το βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, προς τέρψη του αμερικάνικου και όχι μόνο κοινού.

Οι Αμερικανοί ξεπέρασαν σε θρασύτητα με αυτήν τους την πράξη ακόμα και τους ίδιους τους εμπνευστές τους, τους ναζί. Πρώτη φορά κάποια χώρα που διέπραξε τέτοιο μεγάλο έγκλημα σε βάρος κάποιας άλλης συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά και εκθέτει στα μουσεία όλο καμάρι τα όπλα που χρησιμοποίησε για να δολοφονήσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους! Φαίνεται ότι επιθυμούν να εμπνεύσουν και τις επόμενες γενιές με το παράδειγμά τους.

Ακόμη μια φορά απέδειξαν ποιοι είναι οι αληθινοί τρομοκράτες της ανθρωπότητας και ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν οι λαοί από αυτούς είναι να συνταχθούν με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές για την εγκαθίδρυση ενός αληθινά δίκαιου και ειρηνικού συστήματος, του σοσιαλιστικού. Ο πόλεμος είναι σύμφυτος με τον καπιταλισμό και μόνο όταν οι λαοί θάψουν για πάντα αυτό το σύστημα μπορούν να ελπίζουν για πιο ειρηνικές μέρες. Είναι καθήκον όλων να το σκεφτούν σοβαρά πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας.

Δον Κιχώτης;(!)

Ηλίας Σαπρανίδης, Συκιές Θεσσαλονίκη. Διαβάζω για τον Κουλούρη, που τα ΜΜΕ και ο αστικός Τύπος τον προβάλλουν σφόδρα, ότι θα χτυπήσει την ακρίβεια! Δεν ξέρω γιατί τον παρομοιάζουν με τον Δον Κιχώτη που πάλευε με τους ανεμόμυλους κλπ. και ήθελε να χτυπήσει την αδικία. Στο τέλος τι πέτυχε; Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πηγαίνοντας κάπου άκουσε γοερές κραυγές από κάποιον. Διαπίστωσε ότι οι κραυγές προέρχονταν από κάποιον δούλο που τον έδερνε το αφεντικό του. Αμέσως απελευθέρωσε το δούλο και χτύπησε τον κακό αφέντη. Οταν, όμως, έφυγε ο Δον Κιχώτης ο αφέντης έδωσε διπλό ξύλο στο δούλο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ