ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης που εκφράστηκαν μέσα από τον προϋπολογισμό του 2004 που υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 143 κατά στην ψηφοφορία που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βουλή, «σφυροκόπησαν» με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της 5νθήμερης συζήτησης που προηγήθηκε.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Οικονομική πολιτική στα χνάρια της Συμφωνίας του Μάαστριχτ

Eurokinissi

Την ανάγκη πολιτικής ήττας των επιλογών του δικομματισμού, αλλά και των δυνάμεων που συναινούν σε αυτές, προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα προς όφελος του λαού, επισήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

Αναφερόμενος στις κεντρικές επιλογές των πολιτικών κομμάτων σχολίασε για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία πως «τα δύο κόμματα κινούνται μέσα στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής, που τις βάσεις της έχουν βάλει η Συμφωνία του Μάαστριχτ και οι επόμενες συμφωνίες που ακολούθησαν. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και με τη συναίνεση του Συνασπισμού, αποτέλεσε επιλογή στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Δεν ήταν κάτι το δευτερεύον. Απελευθερώνεται πλήρως η κίνηση κεφαλαίου, των υπηρεσιών, του εμπορίου και του ανθρώπινου δυναμικού».

Συνεχίζοντας ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε πως «η επιλογή είναι η αύξηση της δυνατότητας για αύξηση των κερδών και παράλληλα περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων. Αν κάνουμε μια σύγκριση της ετήσιας αύξησης του πραγματικού μισθού το διάστημα 1990 - 2002, αυτή ήταν μόλις 0,82%. Το 1982 οι αμοιβές των εργαζομένων ήταν το 60% του προϊόντος των επιχειρήσεων, ενώ το 2004 θα είναι 46%».

Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως τα προβλήματά του θα λυθούν με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή με κυβέρνηση ξανά του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη και στα δύο κόμματα, να πάψει να τα στηρίζει, να ξεπεράσει τους συναισθηματικούς δεσμούς που έχει μαζί τους. Εάν θέλουν οι προσδοκίες τους να αρχίζουν να υλοποιούνται, πρέπει να στηρίξουν εκείνες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που - όπως το ΚΚΕ - παλεύουν με αποφασιστικότητα για τα λαϊκά συμφέροντα. Οσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντιστάσεις του λαού μας στην πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων και του εκσυγχρονισμού».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Ταξικός και αντιλαϊκός

Eurokinissi

Στα αντιλαϊκά και ταξικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, απαντώντας στο κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα περί «προϋπολογισμού ανάπτυξης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για αναδιανομή υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων. Στοιχειοθετώντας αυτή την πραγματικότητα ο Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι «οι άμεσοι φόροι αυξάνονται δυο φορές παραπάνω απ' ό,τι ο πληθωρισμός. Αυτό πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού. Περισσότερο πλήττονται αυτά τα στρώματα με την αύξηση τρεις φορές πάνω από τον πληθωρισμό των άμεσων φόρων, ενώ η φορολογία των ανωνύμων εταιριών μειώνεται κατά 6%».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε επίσης πως ο προϋπολογισμός «είναι ταυτόχρονα και αποπροσανατολιστικός, διότι προσπαθεί να ενσωματώσει για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ το λεγόμενο δήθεν κοινωνικό πακέτο και τη λεγόμενη χάρτα σύγκλισης». Οσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνηση περί προϋπολογισμού ανάπτυξης λόγω των ρυθμών ανόδου του ΑΕΠ, ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε ότι «αν ήταν αναπτυξιακός, πώς εξηγείται ότι δεν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ότι αυξάνεται η ανεργία;», προσθέτοντας πως «κάθε χρόνο λέτε ότι είναι αναπτυξιακός και βεβαίως υπάρχει αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά δεν κερδίζει τίποτα ο εργαζόμενος, ούτε από εισόδημα, ούτε από θέσεις εργασίας».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Καταστρέφουν τους μικρομεσαίους

Eurokinissi

Στις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τακτική «εξαφάνισης» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων την ώρα που παρέχονται αφειδώς προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Σπύρος Στριφτάρης «δε φτάνει η φοροεπιδρομή που κάνατε με τις ανέλεγκτες υποθέσεις και τη συνάφεια με τα οποία μέτρα, πραγματικά έχετε βγάλει στο σφυρί όλες τις μικροεπιχειρήσεις».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα υποτιθέμενα μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων τόνισε τα εξής: «Για παράδειγμα, σχετικά με αυτό το πολυδιαφημισμένο "40 τόσα ευεργετήματα", λέτε ότι μειώσατε το φόρο των μη εισηγμένων ανωνύμων εταιριών από 40% στο 35%. Αλήθεια, πόσες είναι οι ανώνυμες εταιρίες; Ξεπερνούν τις 36.000; Αντε και άλλες 32 οι ΕΠΕ, οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης. Οι άλλες 900 περίπου χιλιάδες τι θα ωφεληθούν από τη μείωση που υπήρξε, δηλαδή από το 40% στο 35%; Τι θα ωφεληθεί ο μικροεπιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος επειδή μειώσατε από το 45% στο 40% τη φορολογία του προσωπικού εισοδήματος; Αραγε, ένας αυτοαπασχολούμενος μπορεί να έχει πάνω από 18-20 εκατομμύρια για να έχει μια φοροελάφρυνση, καθαρό κέρδος, όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες;»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατέληξε τονίζοντας: «Λέτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δυστυχώς τις έχετε κάνει με τον ανταγωνισμό, με τα προνόμια που δίνετε στο μεγάλο κεφάλαιο, να μην έχουν καθόλου κρέας και να έχει μείνει ο σκελετός».

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Στο περιθώριο μισθωτοί και συνταξιούχοι

Eurokinissi

Στα χαμηλότατα επίπεδα των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι εξανεμίζονται ακόμη περισσότερο με τη συνεχώς διογκούμενη ακρίβεια στην αγορά, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά μέτρα στοχεύουν στο μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας.

Σχολιάζοντας τη ...στενότητα που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε πως «μόνο το πρώτο εννιάμηνο του 2003 στη χώρα μας μόνο 45 επιχειρήσεις είχαν κέρδη ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Από αυτούς να πάρετε και να τα δώσετε στους εργαζόμενους και όχι να τους μοιράζετε ψίχουλα. Αντέχει σήμερα ο εργάτης με μεροκάματο 23,23 ευρώ μεικτά και 519 ευρώ μεικτά;».

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι «διεκδικούμε κατώτερο βασικό μισθό 375 χιλιάδες δραχμές το μήνα ή 1.100 ευρώ, 15 χιλιάδες δραχμές ή 44 ευρώ μεροκάματο και, φυσικά, τριανταπεντάωρο πενθήμερο με αύξηση των αποδοχών». Αναφορικά με τις συντάξεις, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε πως «η κατώτερη σύνταξη είναι στα 392 ευρώ, ενώ οι παλιότεροι συνταξιούχοι του ΙΚΑ παίρνουν ακόμη λιγότερα. Η σύνταξη του ΟΓΑ είναι στα 200 ευρώ, οι δε παλιότεροι ΟΓΑτζήδες παίρνουν ακόμη πολύ λιγότερα», ενώ «η κυβέρνηση ελπίζει ότι ενόψει των εκλογών, πετώντας ένα ξεροκόμματο στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, μπορεί να τους ξεγελάσει και να πάρει την ψήφο τους». Οπως είπε, «η αύξηση που ανακοίνωσε για τους συνταξιούχους με ένα ευρώ τη μέρα είναι "ψίχουλα" σε σχέση με όλα αυτά που τους έχει αφαιρέσει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Μεγαλοστομίες για την Παιδεία και τον Πολιτισμό

Eurokinissi

Την ανεπάρκεια του προϋπολογισμού ως προς το να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της Παιδείας και του Πολιτισμού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές κομπορρημοσύνες σχετικά με τις δαπάνες της τάξης του 8% στην Παιδεία, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι «σχεδόν τίποτα απ' αυτά δεν υλοποιείται. Τα σχολειά μας εξακολουθούν να έχουν εφιαλτικό πρόβλημα στέγης. Το προσωπικό παρουσιάζει ελλείψεις και ένα μεγάλο μέρος αυτού του προσωπικού, κάτω από το χαρακτήρα του ωρομίσθιου, προσπαθεί να επιτελέσει το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του καθήκον, στηριγμένο στο συγκινητικό του ηρωισμό. Οσο για τα ολοήμερα σχολεία και αυτά πραγματικά είναι ένα όραμα για την κάθε λαϊκή οικογένεια, αλλά έτσι όπως λειτουργούν σε λίγο θα καταντήσουν να είναι πρόβλημα».

Αναφορικά με τον Πολιτισμό ο Γιώργος Χουρμουζιάδης τόνισε πως «η κυβέρνηση παραμένει παγιδευμένη στην ξεπερασμένη άποψη για τον Πολιτισμό, μια άποψη που πιστεύει ότι Πολιτισμός είναι οι εκδηλώσεις βιτρίνας, τα καλλιτεχνικά προϊόντα και όχι τελικά η ουσία, η ποιότητα - όπως λέω στην ομιλία μου - της ζωής». Παράλληλα ο Γιώργος Χουρμουζιάδης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση σήμερα ταυτίζει τον Πολιτισμό μόνο με μία δραστηριότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι το νέο εθνικό παιχνίδι. Ενα παιχνίδι βέβαια που σφαδάζει και καταπιέζεται, κάτω από τα υπέρογκα έξοδα, κάτω από τους κρατικούς δανεισμούς και φυσικά κάτω από το αστυνομικό μάτι του Πολύφημου, για να αποφευχθεί και να αντιμετωπιστεί η Ολυμπιακή τρομοκρατία. Γιατί παρόλο που λέμε, ισχυριζόμαστε και επιμένουμε, ότι θα διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες όμοιους με αυτούς της αρχαιότητας, ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ήταν η αρχή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Κανείς δεν υποπτευόταν. Αντίθετα, γκρέμιζαν τα τείχη και γιόρταζαν τη γιορτή της ειρήνης».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Ψίχουλα για Υγεία - Πρόνοια

«Δίνονται ψίχουλα στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και άφθονα στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από τον προϋπολογισμό», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, αναφερόμενος στην πορεία παράδοσης της Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παρέπεμψε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, παρουσιάζοντας «τι έγινε με το ίδρυμα Παπαγεωργίου. Αν διαβάσει κανείς τι γράφεται μέσα ανατριχιάζει. Θα λειτουργεί το ίδρυμα Παπαγεωργίου με προσωπικό, το οποίο θα του δίνει το Β' ΠΕΣΥΠ Μακεδονίας και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πλαίσια της ιδιωτικής οικονομίας. Δηλαδή, το κράτος δίνει στον ιδιωτικό παράγοντα να δουλεύει και εκείνο θα εισπράττει και θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ή υπάρχουν άπειρες συμβάσεις - με αυτόν τον κατακερματισμό της Υγείας και της Πρόνοιας - που προβλέπονται με ιδιωτικούς φορείς».

Επίσης, ο Παναγιώτης Κοσιώνης πρόσθεσε πως «μία περίπτωση χαρακτηριστική είναι αυτή που αναφέρεται με έναν ξεχωριστό κυνισμό που λέει ότι οι αποκεντρωμένες μονάδες των ΠΕΣΥΠ θα μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες για τη φύλαξη και τον καθαρισμό χωρίς έλεγχο σκοπιμότητας και ανεξάρτητα από το αν το ποσό αυτό υπερβαίνει το ποσό που θα χρειαζόταν για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού». Ο Παναγιώτης Κοσιώνης, τόνισε καταλήγοντας ότι «ο ένας στους δύο πολίτης πληρώνει από την τσέπη του για να βρει μια απαντοχή στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Αντιαγροτικές μεθοδεύσεις

Για αντιστροφή της πραγματικότητας, αναφορικά με την αγροτική οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης.

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Σταύρος Σκοπελίτης επισήμανε ότι «αυτοί οι αγώνες και όσοι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δίνουν απάντηση στην προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση στο να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο όσον αφορά στην αγροτική μας παραγωγή και ούτε λίγο ούτε πολύ να μας πείσει ότι οι αγρότες μας ευημερούν». Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο, ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι «το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν στα ίδια επίπεδα της δεκαετίας του '80».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η συμμετοχή του αγροτικού εισοδήματος στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έπεσε από το 9% στο 7%. Το δε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων ξεπέρασε τα 700 δισεκατομμύρια δραχμές. Και τούτο γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν στην παραγωγή προϊόντων και πρόστιμα στους μικρομεσαίους αγρότες».

Ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε, παράλληλα, πως «τα προβλήματα αυτά έχουν και την επίδρασή τους στο αγροτικό δυναμικό. Εχουμε δραστική μείωση τα τελευταία χρόνια του αγροτικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, έπεσε στο 16,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας από το 22,2% που ήταν το 1990. Και τι σημαίνει αυτό; Διακόσιες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά πετάχτηκαν έξω από την αγροτική τους παραγωγή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ