ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προεκλογικός Προκρούστης των εργατικών δικαιωμάτων

Εγκρίθηκαν 5.962 θέσεις που θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Στην υλοποίηση της γενίκευσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο τομέα προχωρά η κυβέρνηση με την έγκριση 5.962 ευέλικτων θέσεων εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για θέσεις που συνδυάζουν τις πιο αντεργατικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις και αντικαθιστούν σταδιακά θέσεις πλήρους, σταθερής και μόνιμης εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδικασίας αυτής προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Από τις 5.962 θέσεις οι 4.332 αφορούν στους δήμους, οι 1.309 στις νομαρχίες και οι 321 στις περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές δε θα προσληφθούν από το δημόσιο αλλά από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα δουλεύουν μέχρι και 20 ώρες τη βδομάδα και η σύμβασή τους δε θα μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συνδυασμό μερικής απασχόλησης, διευθέτησης χρόνου εργασίας (ο εργαζόμενος μπορεί τη μία μέρα να δουλεύει δέκα ώρες και την άλλη δύο) αλλά και προσωρινής απασχόλησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων γίνεται σε τομείς κοινωνικού περιεχομένου, όπως εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, φροντίδα παιδιών, φύλαξη σχολείων, καθαριότητα, περιβάλλον κ.ά.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρίες, είναι προφανής η μεθόδευση της κυβέρνησης για σταδιακή μετακύληση του οικονομικού κόστους αυτών των υπηρεσιών στους ίδιους τους πολίτες. Οπως αυτό ήδη συμβαίνει με τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τις συνδρομές σε πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα τμήματα δήμων.

Ανάμεσα στις θέσεις ευέλικτης και φθηνής απασχόλησης υπάρχουν και περιπτώσεις προσλήψεων στη θέση εργαζομένων που είχαν απολυθεί λίγους μήνες πριν!

  • Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, όπου έχουν απολυθεί 25 εργαζόμενοι, 18 απ' τον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και 7 από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ), προκηρύσσονται 48 θέσεις ευέλικτης απασχόλησης. Ανάμεσα στις 48 αυτές θέσεις οι 25 είναι στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας και 2 στο ΚΔΑΠ!
  • Στο Δήμο Ανω Λιοσίων, όπου έγιναν μαζικές απολύσεις (675 το καλοκαίρι και 500 ένα μήνα πριν), σήμερα προκηρύσσονται 17 θέσεις ευέλικτης απασχόλησης με ορισμένες από αυτές να αντικαθιστούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΑΕΔ
Αρνηση με μετεκλογική αοριστολογία

«Χαριτολογώντας» ο υπουργός Εργασίας τους ζήτησε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να γίνει κάτι μετά τις εκλογές

Κανένα αίτημα των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ δεν έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία τους, κατά τη διάρκεια προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας και συγκέντρωσης έξω από το πολύ καλά περιφρουρημένο, από δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός αφού απέρριψε τα αιτήματά τους, «χαριτολογώντας» τούς κάλεσε να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να γίνει κάτι μετά τις εκλογές, επβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά το απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής ομηρίας που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καρπωθεί ψήφους!

Οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ προχώρησαν σε μια πρώτη απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, μόνιμους διορισμούς όλων των εκπαιδευτικών που έχουν την προϋπηρεσία του ν. 3144 ή καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων, κλπ. Νωρίτερα αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών είχε συναντηθεί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ Λ. Νικολάου ο οποίος επίσης δεν έδωσε καμία θετική απάντηση στα αιτήματά τους.

Να σημειωθεί πάντως ότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία της Συντονιστικής που διεκδικεί ένα περιορισμένο πλαίσιο αιτημάτων και επιδιώκει μέσα από συνεχείς «επαφές», συντηρώντας ένα κλίμα αναμονής, να «κερδίσει» κάτι, η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Να αγωνιστούν για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, κατάργηση της ωρομισθιακής απασχόλησης, δημοκρατικά δικαιώματα μέσα στα σχολεία. Προτείνει την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων των τοπικών συλλόγων για κλιμάκωση του αγώνα. Τροποποίηση των καταστατικών των συλλόγων. Εκλογές και συγκρότηση ΔΣ σε όποιους συλλόγους χρειάζεται. Γενική συνέλευση του κλάδου και εκλογές ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο Γ. Καταχανάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Μετά το τέλος της κινητοποίησης και προφανώς κάτω από την πίεση των προβλημάτων, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στους τοπικούς συλλόγους τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με τριήμερες απεργίες και παραπέρα κλιμάκωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΗΥΚΥ
Τους σέρνουν και πάλι στα δικαστήρια

Εντείνεται η επίθεση αυταρχισμού της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους του Κέντρου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) που βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεθοδευμένη απαξίωση του Κέντρου και τη σταδιακή παραχώρηση των λειτουργιών του στον ιδιωτικό τομέα.

Χτες πραγματοποιήθηκε η δίκη, στην οποία έσυρε η διοίκηση του Κέντρου τους εργαζόμενους, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα το πρωί. Στο μεταξύ η διοίκηση του Κέντρου προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια με το ίδιο αίτημα για τη 48ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τους εργαζόμενους στο Κέντρο και η οποία ξεκινά σήμερα. Το δικαστήριο θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Το ΚΗΥΚΥ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής (έκδοση συντάξεων ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίες κ.ά.). Τώρα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων, επιχειρεί με νομοσχέδιο να περάσει την εποπτεία του ΚΗΥΚΥ και τον έλεγχό του στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και, ταυτόχρονα, να παραδώσει την τεχνογνωσία του και το λογισμικό του «στους ιδιώτες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ». Ενα έργο που «φαίνεται να έχει αποτύχει οικτρά», ενώ το ΙΚΑ «έχει κατασπαταλήσει τεράστια ποσά, χωρίς να αποκτήσει τα πληροφορικά συστήματα που υποτίθεται ότι θα αποκτούσε». Πρόκειται για μια μεθόδευση απαξίωσης του ΚΗΥΚΥ, που απειλεί την ύπαρξή του και τους ίδιους τους εργαζόμενους σ' αυτό. Οι εργαζόμενοι απαιτούν το ΚΗΥΚΥ να έχει ρόλο και έργο, να διατηρήσει την περιουσία του και την οικονομική αυτοτέλειά του κ.ά.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
1.178 κενές θέσεις προσωπικού!

Απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όσον αφορά τις συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων, με σοβαρές επιπτώσεις και στην εξυπηρέτηση των ασθενών, που απευθύνονται στο νοσοκομείο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, αφού από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μένουν κενές 1.178, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Στεφανή.

Αυτές οι ελλείψεις, τονίζουν οι βουλευτές, είναι πολύ μεγαλύτερες στην πραγματικότητα, αφού ο Οργανισμός αναφέρεται στις συνθήκες του 1984, ενώ σήμερα η δραστηριότητα του νοσοκομείου έχει πολλαπλασιαστεί και το προσωπικό είναι ίδιο σε αριθμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, υπάρχουν 40 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, 33 ειδικού επιστημονικού, 506 νοσηλευτικού, 46 παραϊατρικού, 128 Διοικητικού - Οικονομικού, 101 τεχνικού, 13 βοηθητικού και 311 λοιπών επαγγελμάτων. Από τις τελευταίες 311 κενές θέσεις, οι 186 αφορούν προσωπικό καθαριότητας, οι οποίες αντί να καλυφθούν με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας του νοσοκομείου, με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της δημόσιας Υγείας, έχει ανατεθεί σε ιδιωτικά συνεργεία.

«Την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς, την έχει η κυβέρνηση που δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου και συνεπώς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, εκχωρώντας, μάλιστα, στο όνομα των αναδιαρθρώσεων που προωθεί, σοβαρούς τομείς του νοσοκομείου στους ιδιώτες», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Μετά τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό εάν θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των κενών θέσεων στο νοσοκομείο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση προς όφελος των ασθενών, των εργαζομένων και του δημόσιου συμφέροντος.

Απεργία των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ

Πενθήμερη απεργία των συμβασιούχων γιατρών από χτες Δευτέρα και έως την Παρασκευή 30 Γενάρη 2004 προκήρυξε ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή, που αφορά την εργασιακή σχέση των συμβασιούχων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ, δεν ικανοποιούνται τα πάγια αιτήματα του κλάδου για:

  • Αμεση νομοθετική ρύθμιση που να αναγνωρίζει ότι η σχέση εργασίας των συμβασιούχων είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου από την ημερομηνία πρόσληψης.
  • Εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από την ημερομηνία πρόσληψης.
  • Κατοχύρωση παραμονής όλων των συμβασιούχων γιατρών και οδοντιάτρων στη θέση και το ωράριο εργασίας τους, ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια των απεργιών τα υποκαταστήματα και οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ