ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αποφάσεις - όπλο για τους αγώνες

Ο Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός πήρε 75% των ψήφων για τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας και 86% των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Σχεδόν απόλυτη ήταν η επικράτηση των ταξικών δυνάμεων στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ταξικές δυνάμεις με το ψηφοδέλτιο του Πανοικοδομικού Ενωτικού Δημοκρατικού Συνδυασμού (ΠΕΔΣ) απέσπασαν το 75% των ψήφων για το ΔΣ της Ομοσπονδίας και το 86% για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Σε σύνολο 511 ψηφισάντων για την ανάδειξη του ΔΣ της Ομοσπονδίας η ΠΕΔΣ πήρε 381 ψήφους και 24 έδρες, η ΠΑΣΚΕ 86 ψήφους και 5 έδρες, η ΔΑΚΕ 24 ψήφους και 2 έδρες. Ακόμα η Ενωτική Δράση (ΣΥΝ) πήρε 10 ψήφους, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία εννιά ψήφους και το Ανεξάρτητο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο μία ψήφο.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, σε σύνολο 367 ψηφισάντων, η ΠΕΔΣ πήρε 316 ψήφους και έβγαλε 35 αντιπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 24 ψήφους και 2 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ 12 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο. Η Ενωτική Δράση και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία έλαβαν από επτά ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου εκφράζουν την απόφαση του κλάδου να παλέψει ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Μέσα από τις ομιλίες της πλειοψηφίας των συνέδρων τέθηκε αποφασιστικά η αναγκαιότητα σύγκρουσης των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα: Των ταξικών δυνάμεων, από τη μια, που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στις στρατηγικές του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων και των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, από την άλλη, που υιοθετούν και στηρίζουν αυτή την αντεργατική πολιτική.

Ακόμα, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της ανεργίας κλπ. Τονίστηκε η σημασία μεγαλύτερου ανοίγματος στους οικονομικούς μετανάστες με στόχους την αύξηση της συμμετοχής τους στη δράση και τη ζωή των συνδικάτων. Επίσης, ένα από τα κυρίαρχα ζήτημα του συνεδρίου ήταν τα εργατικά δυστυχήματα. Στη συζήτηση για το θέμα αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη αγώνων που στόχο θα έχουν την επιβολή μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλιάς. Τέλος, αναδείχτηκε η μεγάλη σημασία ενίσχυσης των γραμμών του ΠΑΜΕ, καθώς και της πολιτικοποίησης των αγώνων, στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν.

30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαπαραταξιακή αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων

Ο εκφυλισμός, οι συνοπτικές διαδικασίες και οι κραυγαλέες παρανομίες για την αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του 30ού Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, σε αγαστή συνεργασία και παραβιάζοντας κατάφωρα το καταστατικό, αλληλοσυγκάλυψαν οι μεν τους νόθους αντιπροσώπους των δε, προκειμένου η συνδικαλιστική οργάνωση να συνεχίσει να αποτελεί υπονομευτή των εργατικών αγώνων, σύμμαχο των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των κομμάτων της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προπύργιο της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Από κοντά και η παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΑΠ), έσπευσε να δώσει άλλοθι στις παρανομίες, χαρακτηρίζοντας, μέσω των εκπροσώπων της, ως... «άγονο τακτικισμό» την καταγγελία της αγωνιστικής παράταξης της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, ενταγμένης στη δύναμη του ΠΑΜΕ, για το όργιο της νοθείας και την καθαρή της θέση για τη μη νομιμοποίηση των νόθων.

Οι νόθοι αντιπρόσωποι, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μ. Νουφαρίτσης, εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, υπολογίζονται στους 58 σε ένα «σώμα» 290 συνέδρων! Από αυτούς οι 40 είναι αντιπρόσωποι 7 ναυτεργατικών σωματείων και είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτήν της Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Οι υπόλοιποι σύνεδροι προέρχονται από σωματεία των οποίων οι εκλογές έγιναν εκπρόθεσμα ή στα καταστατικά τους περιέχονται διατάξεις που παραβιάζουν το καταστατικό του ΕΚΠ, όπως συμβαίνει με το σωματείο των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.

Τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης του Εργατικού Κέντρου παρουσίασε ο πρόεδρός του Π. Κυριακού. Εναν απολογισμό «πλούσιο» σε εκδόσεις ανακοινώσεων, συμμετοχών σε... ημερίδες και βέβαια μπόλικο «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο επικρότησε στη συνέχεια με το χαιρετισμό του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΕΣΚ παρουσίασε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην πλούσια αγωνιστική δράση της παράταξης και του ΠΑΜΕ, σε αντιδιαστολή με τη ...«δράση» της πλειοψηφίας της διοίκησης, επισήμανε ότι «η ίδια η ζωή φέρνει μπροστά μας την αντιπαράθεση των δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια οι ταξικές δυνάμεις που αντιστέκονται, αντιπαλεύουν και διεκδικούν. Από την άλλη η γραμμή των δυνάμεων της συναίνεσης και του συμβιβασμού, των δεξιώσεων και των ημερίδων, που φέρνει τα γνωστά αποτελέσματα του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή η γραμμή πρέπει να αποδυναμωθεί, να συρρικνωθεί και να δυναμώσει η γραμμή της πάλης και του αγώνα. Πρέπει οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα να καταδικάσουν και με την ψήφο τους αυτή την πολιτική».

Ενδεικτικό των... διαδικασιών του Συνεδρίου είναι το γεγονός ότι οι εργασίες της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν στις 2.15 το μεσημέρι αντί για τις 7 το βράδυ που προβλέπεται στο πρόγραμμα.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκε, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι και βουλευτές άλλων κομμάτων, συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες της Κύπρου, ο δήμαρχος και ο νομάρχης Πειραιά.

Στιγμιότυπα
  • Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας και στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος για χαιρετισμό. «Η Νίκαια έχει συνδέσει το όνομά της με τους εργάτες και τους αγώνες τους» υπογράμμισε ο Στ. Μπενετάτος και ανακοίνωσε ότι έχει γίνει συμφωνία με τους οικοδόμους του Πειραιά να κατασκευάσουν εθελοντικά μια πλατεία του δήμου που θα της δώσουν το όνομα του Μήτσου Παπαρήγα, του στελέχους του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε όταν ήταν γραμματέας της ΓΣΕΕ.
  • «Η μαντίλα είναι σύμβολο του Παλαιστίνιου αντάρτη και του αγώνα του λαού μας και εσείς αξίζετε να τη φορέσετε», είπε ο αντιπρόσωπος των Παλαιστίνιων εργαζόμενων τελειώνοντας τον χαιρετισμό του και φόρεσε στα μέλη του προεδρείου του Συνεδρίου και στο Γιώργο Μαυρίκο από μία παλαιστινιακή μαντίλα, μέσα σε ασταμάτητα χειροκροτήματα, που έγιναν ακόμα πιο δυνατά όταν απευθυνόμενος σε όλους τους συνέδρους φώναξε: «Επανάσταση, επανάσταση μέχρι τη νίκη».
  • «Ζήτω η αλληλεγγύη του κόσμου!», «Θα νικήσουμε!», είπε από το μικρόφωνο ο αντιπρόσωπος των οικοδόμων από την Κούβα, το Νησί της Επανάστασης, και ένιωσε τη θερμή συμπαράσταση των οικοδόμων φωνάζοντας: «Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία των λαών!».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ
Αρχισαν οι αρχαιρεσίες

Ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά στα γραφεία του συνδικάτου (Βερανζέρου 1) στον 7ο όροφο. Η παράταξη «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου - Καλλυντικού» καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες για το δυνάμωμα του σωματείου.

Οπως αναφέρει η παράταξη στη διακήρυξή της, οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου γίνονται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται επικίνδυνα η επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ίδια τους τη ζωή. Συγκεκριμένα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων λεηλατήθηκαν στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, όπως και του ΤΕΑΥΦΕ, που από 110 δισ. σήμερα είναι 90 δισ. Στόχος είναι η συγχώνευση στο ΤΕΑΜ και η αρπαγή των αποθεματικών. Το 8ωρο μοιράζεται σε δυο και τρεις εργαζόμενους, η μερική απασχόληση προκρίνεται έναντι της σταθερής και πλήρους δικαιωμάτων εργασίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντικαθιστούν τις αορίστου κλπ.

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Σ' αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Βρεθήκαμε με άλλα συνδικάτα, ομοσπονδίες συντονισμένα μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που δίνει ελπίδα και προοπτική. Το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα σημαίνει ενίσχυση της αντίστασης, της ανυπακοής και της πάλης για νέες κατακτήσεις κόντρα στο συμβιβασμό και στη συναίνεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ