ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Αποφάσεις υποταγής και συναίνεσης

Στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, επιμέρους διαφοροποιήσεις και επίθεση στο ΠΑΜΕ, τα στοιχεία που κυριάρχησαν. Το ΠΑΜΕ επιλέγει και επιμένει στον ταξικό αγώνα

Το δρόμο της υποταγής επέλεξαν για τη ΓΣΕΕ οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της, καθώς το χθεσινό Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, επικύρωσε τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, που παρουσίασε ο πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος, σύμφωνα με τους οποίους, το προηγούμενο διάστημα - από το Συνέδριο και ύστερα - έχουν υπάρξει... θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους λόγω της... μαχητικής στάσης της Συνομοσπονδίας, ενώ στο μέλλον οι παρεμβάσεις της θα έχουν χαρακτήρα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και... παθητικής αντίστασης.

Το χθεσινό Γενικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ουσιαστικά την επιλογή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση για αποχή της ΓΣΕΕ από τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, ενάντια σε εκείνα τα μέτρα που βίαια ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Εγινε επίσης ξεκάθαρο ότι, με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν προσδοκίες από τη ΓΣΕΕ, που στηρίζει ενεργητικά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Οι παρεμβάσεις που ξεχώρισαν στο Γενικό Συμβούλιο, ήταν αυτές της ΔΑΣ και των στελεχών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ακολουθήσουν το δρόμο της υποταγής και της συναίνεσης, που πρεσβεύουν οι άλλες παρατάξεις - η κάθε μια με το τρόπο της και τις διαφοροποιήσεις της - αλλά το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή ήταν και η βάση της αντιπαράθεσης στο Γενικό Συμβούλιο, ανάμεσα στη γραμμή της συναίνεσης και αυτή της αντίστασης, που υπερασπίστηκαν οι τοποθετήσεις του ΠΑΜΕ.

Ολα... καλά

Ο απολογισμός ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από την ΠΑΣΚΕ, ενώ η ΔΑΚΕ επιχείρησε να «διαφοροποιηθεί», ψηφίζοντας μόνο τις διαπιστώσεις του. Η Α.Π. ψήφισε τη δική της πρόταση, που σχετικά με την ΕΓΣΕΕ προβλέπει 7.500 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 165.000 δρχ. μισθό και μονοετή διάρκεια. Συνολική πρόταση για την ΕΓΣΣΕ, κατέθεσε και ψήφισε η ΔΑΣ.

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου αναφέρει ότι στο εισοδηματικό και στο ασφαλιστικό υπήρξαν θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, πραγματική αύξηση των μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις! Επίσης, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κρίνονται θετικοί, όπως και ο τελευταίος! Γενικότερη αναφορά γίνεται σε κάποιες πρωτοβουλίες, που θα πάρει η ΓΣΕΕ για «κέντρα πληροφόρησης» κλπ. Για το 35ωρο, επαναλήφθηκε η πρόταση της σταδιακής εφαρμογής. Στο σύνολό της, η απόφαση επαναλαμβάνει τις θέσεις που στήριξε η πλειοψηφία της διοίκησής της το προηγούμενο διάστημα.

«Ξεμπέρδεψαν» και με τη σύμβαση

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, κινείται στην «πεπατημένη». Ετσι, χωρίς να καθορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, ζητείται η κάλυψη του πληθωρισμού, ρήτρα για τις τυχόν αποκλίσεις, μέρος από την αύξηση του ΑΕΠ και ένα δραχμικό επίδομα γι' αυτούς που αμείβονται με τα κατώτερα όρια. Μια πρόταση που κινείται στη λογική των «συμβολικών» αυξήσεων που εξανεμίζονται πριν ακόμη δοθούν.

Σε διαπιστώσεις και σε μια «προεκλογικού» χαρακτήρα αντίθεση με την κυβέρνηση, περιορίστηκε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανόλης (ΔΑΚΕ). «Καταγγελτικός» ήταν και ο Α. Καλύβης της Α.Π., που συμφώνησε όμως στο ζήτημα του 35ωρου με τον Χ. Πολυζωγόπουλο, ενώ για το ασφαλιστικό δέχτηκε το «άνοιγμα» στην αγορά, αλλά με... όρους! Κοινό χαρακτηριστικό των εκπροσώπων και των τριών παρατάξεων, ήταν η επίθεση στην ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ, με διάφορες μορφές, είτε προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την πολυσυλλεκτικότητα του ΠΑΜΕ, είτε με επιθέσεις για τις συνεργασίες του.

Δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ο Γ. Μαυρίκος , μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι με διαπιστώσεις και συμπεράσματα δεν μπορεί να χαραχτεί γραμμή για το επόμενο διάστημα και ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, για να έχει ουσία το Γενικό Συμβούλιο, είναι «αν στο χρόνο που πέρασε η εργατική τάξη βγήκε χαμένη ή κερδισμένη, αν η ΓΣΕΕ έχασε ή κέρδισε στη συνείδηση των εργαζομένων».

Επισήμανε ακόμη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων πέφτει συνεχώς, η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στα επίπεδα του 1982 και ότι γενικά έχει χειροτερέψει η κατάσταση των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες, που συσσωρεύουν κέρδη. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση και καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ειδικά για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε ότι μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - δρουν δυο γραμμές μέσα α' αυτό. Η γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» που τον βαφτίζουν «εκσυγχρονισμό» και η γραμμή της ταξικής πάλης. Τόνισε δε, ότι η ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΣΑΚ και της ΠΑΣΚΕ θα συνεχιστεί και οι εργαζόμενοι θα κρίνουν.

Διαφώνησε, επίσης, με την πρόταση για την ΕΓΣΣΕ και αναρωτήθηκε «γιατί είναι "ρεαλισμός" να αυξάνουν τα κέρδη οι εργοδότες και όχι να αυξάνει το μεροκάματο του εργαζόμενου», ενώ πρότεινε 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος, κάλεσε σε στήριξη των κινητοποιήσεων, όπως αυτή της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, στις 16 Δεκέμβρη.

Να καταδικαστούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ειδικά σημειώθηκε από τον συνδικαλιστή, η απουσία και της παραμικρής αναφοράς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επέβαλε η κυβέρνηση, από την εισήγηση του προέδρου. « Δε γίνεται να μην αντιδράσει η ΓΣΕΕ σε τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις», τόνισε.

Εντονη κριτική άσκησε και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης προς τους μαθητές, η οποία προβάλλει τον «κομμουνιστικό δάκτυλο», θέλοντας «να πείσει ότι για την κατάσταση στην παιδεία δε φταίει αυτή και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο Περισσός», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη, ότι στην προσπάθειά της να χτυπήσει τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα χτυπήσει το λαϊκό μαζικό κίνημα. «Ασχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να στηρίζει αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις», κατέληξε.

.

Αγωνιστικό κάλεσμα!

Αγωνιστική βδομάδα η επόμενη. Κάλεσμα  ΠΑΜΕ και συνταξιούχων για τις κινητοποιήσεις τους

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα γίνει την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός του 2000 οδηγεί σε παραπέρα εξαθλίωση τους εργαζόμενους, υπηρετώντας το γενικό στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου, την ΟΝΕ. Ανάλογο κάλεσμα στέλνουν συνταξιουχικές συγκεντρώσεις για την κινητοποίησή τους και τη συγκέντρωση που θα κάνουν στις 15 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης!

Παράλληλα, κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πραγματοποιούνται ολόκληρη την επόμενη βδομάδα. Αρχή γίνεται με τα Τρίκαλα στις 13 Δεκέμβρη, ακολουθούν ο Πειραιάς και η Καρδίτσα στις 14 Δεκέμβρη, οι συνταξιούχοι στις 15 Δεκέμβρη, η Πάτρα την ίδια μέρα και η Αθήνας στις 16 Δεκέμβρη!

Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους της πόλης, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το ΠΑΜΕ επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού ταξικού μετώπου ενάντια στις πολιτικές που διαπνέουν τον προϋπολογισμό και τους φορείς που τις εκφράζουν και τονίζει: «Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη των αγώνων, στην ανάπτυξη του ταξικού μετώπου της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών δυνάμεων για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συνολική ανατροπή τέτοιων πολιτικών και των φορέων τους».

Παράλληλα το ΠΑΜΕ, ξεσκεπάζοντας τους υποκριτικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν μέσα από τον προϋπολογισμό γίνεται ανακατανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, καταγγέλλει: «Αυτή την υποκρισία, επιβεβαιώνουν τα κέρδη των πλουτοκρατών που γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, οι μισθοί των εργαζομένων που είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 1989, τα δισ. δραχμές που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για παιδεία, υγεία, η ανεργία που ξεπερνά το 13% πανελλαδικά και στην πόλη μας το 18% και το 30% στους νέους και τις γυναίκες».

Οι προετοιμασίες, για την επιτυχία της λαϊκής αυτής διαδήλωσης κατά των επιλογών της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δώσουν μια αγωνιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια και θα δυναμώσουν τους ενωτικούς ταξικούς αγώνες τους.

Οι συνταξιούχοι αντιστέκονται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό οργανώνουν και οι συνταξιουχικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη. Καταγγέλλουν τον «καπιταλιστικό προϋπολογισμό του 2000», όπως τον χαρακτηρίζουν, ως αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντισυνταξιουχικό και καλούν όλους τους συνταξιούχους να υπερασπίσουν μαζικά και αγωνιστικά τις συντάξεις, την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Απαιτούν να τους καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 150.000 δρχ., αύξηση 10% στις συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ., 8% για τις συντάξεις από 150.000-250.000 δρχ. και 5% για τις συντάξεις πάνω από 250.000 δραχμές. Επίσης μισό εισιτήριο στις συγκοινωνίες. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 16 του μήνα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Με το «προσκλητήριο αγώνα» που έχει εκδώσει, η ΣΕΑ εύχεται ο προϋπολογισμός του 2000 να είναι και «ο τελευταίος παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστικός που συντάσσει η κυβέρνηση», σημειώνοντας πως: «Ενας κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να εξυπηρετεί τις ευρύτερες ανάγκες των πολιτών και όχι μόνο τους στόχους της ΕΕ, της ΟΝΕ και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών».

Ταξικές διεκδικήσεις

Μέρος της πρότασης του ΠΑΜΕ για την ΕΓΣΣΕ

Η πρόταση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, για την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στηρίζεται στις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας και στοχεύει στην αναπλήρωση μέρους των απωλειών των προηγούμενων ετών.

Το εισοδηματικό σκέλος αναφέρεται σε κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη ίση με το 80% του μεροκάματου, δηλαδή 200.000 δρχ. Η συνολική πρόταση αναφέρεται σε μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, για τη στήριξη των σεισμόπληκτων, στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, για διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων κ.ά.

Στο κείμενο της πρότασης, γίνεται εκτενής αναφορά στη λογική της, αλλά και στις λογικές των πλειοψηφιών στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: «Ενόψει της υπογραφής της νέας ΕΓΣΣΕ μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών αναγκών, στη λογική "αξιοποίησης" των μετασεισμικών συνεπειών και της προεδρολογίας, κάτω από τη σκέπη των στόχων της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στα βήματα της ΟΝΕ, οι πλειοψηφίες αυτές προσπαθούν να πείσουν την εργατική τάξη, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία ότι μέσα από την ΕΓΣΣΕ θα προχωρήσει σε κάποιας μορφής "αναδιανομή" του εισοδήματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, τονίζεται ότι «οι θεωρίες της "παραγωγικότητας", της "ανταγωνιστικότητας", της "παγκοσμιοποίησης" και των "στόχων" για την περιβόητη σύγκλιση θα επιστρατευτούν για να υποτάξουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αποτελέσουν το "φερετζέ" των νέων παροχών προς τους βιομήχανους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν εγκλωβίζεται σε τέτοιες συλλογιστικές ούτε εξαντλεί την πάλη του στην "αναδιανομή" του εισοδήματος. Ξέρουμε καλά ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αφήνει σπουδαία περιθώρια βελτίωσης των όρων ζωής και εργασίας για την εργατική τάξη και, ταυτόχρονα, επιδιώκει όλο και περισσότερο να συμπιέζει τα λαϊκά εισοδήματα.

Ακόμα και τις περιορισμένες αυξήσεις, που υποχρεώνεται να παραχωρήσει κάτω από την πίεση των εργαζομένων, τις παίρνει αυτόματα πίσω και μάλιστα στο πολλαπλάσιο, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση των τιμών, την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η εργατική τάξη, όμως, δεν πρέπει να θεωρεί τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων σε βάρος του εργατοϋπάλληλου και της οικογένειάς του (ανατροπή εργασιακών σχέσεων, του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.) ως αναπόφευκτες και τελεσίδικες. Επομένως, οι στόχοι και τα αιτήματα πάλης δεν είναι δυνατόν να προσαρμόζονται ή να υποκύπτουν στα σημερινά πλαίσια, να περιορίζονται στην άμυνα. Αντίθετα, είναι ανάγκη να προβάλλονται και να διεκδικούνται τα δίκαια ριζοσπαστικά αιτήματα των εργαζομένων, ώστε να προκύπτει η αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανατροπή της πολιτικής που κυριαρχεί και των φορέων που την επιβάλλουν».

Σε άλλο σημείο, το ΠΑΜΕ τονίζει, σχετικά με τους στόχους της πρότασής του για τη σύμβαση: «Εμείς δεν καθορίζουμε τους στόχους για την ΕΓΣΣΕ με βάση τις "θεωρίες" των αντιπάλων της τάξης μας. Ούτε μετράμε το ρεαλισμό με βάση τους αριθμούς και τους στόχους της ΟΝΕ. Κυρίαρχο κριτήριο για το αγωνιζόμενο κίνημα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων, στις μέρες μας. Οι ανάγκες για σταθερή απασχόληση, σταθερό και καλό εισόδημα, σίγουρη και καλή ασφάλιση και σύνταξη.

Οι ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται, αφού καθημερινά αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα. Καθημερινά το κόστος για τη μόρφωση, την περίθαλψη, τη διατροφή κλπ. μεγαλώνει για την εργατική οικογένεια. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τους συνδικαλιστικούς και γενικότερους συσχετισμούς και μαζί με την πάλη για την αλλαγή τους αγωνιζόμαστε για να ξεπερνάμε τα εμπόδια που αυτοί γεννούν».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τα χρέη θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Καταγγελία της «Εργοστασιακής Επιτροπής»,  μετά από συνάντηση σωματείου - διοίκησης

Μείωση προσωπικού και επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα είναι τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβερνητική διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε βάρος των 1.900 εργαζομένων του ναυπηγείου. Τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του ναυπηγείου κ. Εμμανουήλ με τη διοίκηση του σωματείουΤΡΙΑΙΝΑτων εργαζομένων που έγινε την περασμένη Τρίτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι ορισμένες από τις αλλαγές που προετοιμάζονται θα είναι « επώδυνες για τους εργαζόμενους»! Γνώστης των όλων σχεδίων, όπως φάνηκε από τη συνάντηση, είναι η παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Αυτό φανέρωσε η φράση του προέδρου του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) Σταύρου Μαρκάτου στη διάρκεια της συνάντησης: «Χρειάζεται - είπε χωρίς να έχει γίνει σχετικά λόγος από τον Εμμανουήλ- μελέτη για τη μείωση του προσωπικού»! Η παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με χτεσινή της επιστολή, καλεί τους εργαζόμενους του ναυπηγείου σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος παρουσίασε τις εκτιμήσεις της αγγλικής εταιρίας BROWN ROOT (την οποία αντικατέστησε ο κ. Εμμανουήλ) ότι το ναυπηγείο, όπως το 1999 και το 2000 θα «μπει μέσα» άλλα 10 δισ. δραχμές, φτάνοντας τα χρέη του στο ποσό των 20 δισ. δραχμών! Ομως, κατά τον Εμμανουήλ το ναυπηγείο θα είναι κερδοφόρο το 2001, αφού εφαρμοστούν οι «επώδυνες αλλαγές» για τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι ο κ. Εμμανουήλ ήταν αυτός που είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου των ναυπηγείων Ελευσίνας, για να παραδώσει τα κλειδιά του ναυπηγείου στον Περατικό.

Από την Εργοστασιακή Επιτροπή επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, υπακούοντας στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαξιώνει τα ελληνικά ναυπηγεία, υπογραμμίζει και την τακτική της ΠΑΣΚΕ που αποτελεί τη «γέφυρα» για να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια και τονίζει το... βεβαρημένο παρελθόν του κ. Εμμανουήλ. «Πρέπει - υπογραμμίζει - να είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί η επίθεση της κυρίαρχης πολιτικής απειλεί όχι μόνο τις εργασιακές μας σχέσεις και τις θέσεις μας, αλλά προετοιμάζει και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Αγωνία για το μέλλον

Τη Δευτέρα συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης

Συγκέντρωση και πορεία, τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Αυλίδας, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας για το μέλλον του ναυπηγείου και της εργασίας τους, μετά τις παλλινωδίες κυβέρνησης και αγοραστή. Αλλά και με δεδομένο ότι η πρόσφατη, «παράξενη» βύθιση της πλωτής δεξαμενής Νο2 των Ναυπηγείων προσφέρει «πόντους» στα επιχειρήματα υπέρ της κωλυσιεργίας για την επαναλειτουργία τους ή στο θέμα των προσλήψεων εργαζομένων.

Στη ΓΣ, από την πλευρά των εργαζομένων, καταγγέλθηκε η στάση της κυβέρνησης, καθώς και οι μέχρι τώρα χειρισμοί της διοίκησης του σωματείου. Οσον αφορά την κινητοποίηση ο πρόεδρος του σωματείου δήλωσε: «Θα είναι η πρώτη και η τελευταία», αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις προθέσεις συνέχισης της αγωνιστικής διεκδίκησης ανοίγματος και επαναλειτουργίας του ναυπηγείου. Ολα αυτά, με δεδομένο, ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά σε βάρος των εργαζομένων, τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης όσο και με την παραβίαση των όρων της σύμβασης πώλησης. Ωστόσο, το ΔΣ του σωματείου αρκείται να κάνει «δημόσιες σχέσεις» με τα υπουργεία, καθώς και τον «ιμάντα» μεταφοράς και άμβλυνσης των αντεργατικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Αποκαλυπτική των χειρισμών του σωματείου είναι και η - υποκριτική - επίκληση που έκανε ο πρόεδρος του σωματείου για συστράτευση όλων των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων. Φορέων που είχε καλέσει επιλεκτικά, επιδιώκοντας τη στήριξη αυτών που η πολιτική τους δημιούργησε το πρόβλημα και αποκλείοντας το ΚΚΕ, που έχει σταθεί αταλάντευτα και με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων, όχι μόνο το διάστημα που παραμένει κλειστό το ναυπηγείο, αλλά και παλιότερα.

Στη Συνέλευση, παραβρέθηκε εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΜ ο Παν. Ζαφειρόπουλος και το μέλος της διοίκησης Θ. Κούτρας.

Οσον αφορά τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής Νο2 των ναυπηγείων, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης των αιτιών βύθισής της, παρότι έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Πάντως, κυκλοφορούν ευρέως φήμες για δολιοφθορά, αφού είναι αδύνατη η βύθιση της δεξαμενής με άλλο τρόπο, έστω κι αν ήταν παλιά και χωρίς συντήρηση για πολύ καιρό.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Απειλή για δικαιώματα και δουλιά

Αρνητικές διαπιστώσεις σε σχετική ημερίδα της ΟΤΟΕ

Την ώρα που χιλιάδες θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων απειλούνται, η διοίκηση της ΟΤΟΕ κρατάει σε αδράνεια τους τραπεζοϋπαλλήλους, περιοριζόμενη σε ημερίδες, όπου «διαπιστώνονται» και.... κουβεντιάζονται αυτά ακριβώς τα προβλήματα! Μια τέτοια ημερίδα διοργανώθηκε χτες από την ΟΤΟΕ και το Σύλλογο Εργαζομένων στην Τράπεζα Εγνατία, με θέμα: «Οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στην ημερίδα χαιρέτισε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε την απόλυτη επιμονή της κυβέρνησης στο ζήτημα των συγχωνεύσεων, «κινδυνολόγησε» ανοίγοντας... ζήτημα ενιαίου μισθολογίου! Προετοίμασε δε το έδαφος για τις καταστροφικές αλλαγές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέροντας ότι σήμερα το τραπεζικό ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Την έγκριση της ΟΤΟΕ και την καλή της διάθεση για συμμετοχή σε «κοινωνικούς διαλόγους», μπροστά στις όποιες αλλαγές επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς.

Η σύμβουλος της ΟΤΟΕ σε εργασιακά θέματα, Βασιλική Γεωργακοπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων - που είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων - στις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, εκφράζονται ανησυχίες ως προς τους όρους, τη διάρκεια και τις προοπτικές διατήρησης των θέσεων εργασίας για τους ήδη απασχολούμενους, καθώς και για την αποσταθεροποίηση - υποβάθμιση των υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών. Η δραστική περικοπή κόστους εργασίας, συμβαδίζει με αλλαγές και στον τρόπο αμοιβής.

«Είναι συχνές, σημείωσε, οι απόπειρες μονομερούς επιβολής νέων συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης, προαγωγών, επιλογής ανάδειξης και τοποθέτησης στελεχών, αλλά και νέων κανονισμών εργασίας! Δημιουργείται και συχνά διατηρείται ηθελημένα προσωπικό "πολλών ταχυτήτων". Γίνονται απόπειρες παράκαμψης ή και αμφισβήτησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε κλαδικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με ανάλογη προσπάθεια διεύρυνσης του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη και αναγόρευσής του σε απόλυτη και αποκλειστική ρυθμιστική αρχή για τα εργασιακά θέματα».

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία που μετέφερε ο Michel Joly, εκπρόσωπος του γαλλικού Συνδικάτου, από τη συγχώνευση δυο τραπεζών στη Γαλλία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, από το επιχειρησιακό σχέδιο προέκυψε η ανάγκη για 1.200 απολύσεις στη Γαλλία και 700 στο εξωτερικό! Σημείωσε ότι έχουν προκύψει μια σειρά από προβλήματα καθώς και ότι όσο προχωράει η διαδικασία της συγχώνευσης, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν ξανά σε διαπραγμάτευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ