Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Απειλή για δικαιώματα και δουλιά

Αρνητικές διαπιστώσεις σε σχετική ημερίδα της ΟΤΟΕ

Την ώρα που χιλιάδες θέσεις εργασίας τραπεζοϋπαλλήλων απειλούνται, η διοίκηση της ΟΤΟΕ κρατάει σε αδράνεια τους τραπεζοϋπαλλήλους, περιοριζόμενη σε ημερίδες, όπου «διαπιστώνονται» και.... κουβεντιάζονται αυτά ακριβώς τα προβλήματα! Μια τέτοια ημερίδα διοργανώθηκε χτες από την ΟΤΟΕ και το Σύλλογο Εργαζομένων στην Τράπεζα Εγνατία, με θέμα: «Οι επιπτώσεις των συγχωνεύσεων στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Στην ημερίδα χαιρέτισε ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε την απόλυτη επιμονή της κυβέρνησης στο ζήτημα των συγχωνεύσεων, «κινδυνολόγησε» ανοίγοντας... ζήτημα ενιαίου μισθολογίου! Προετοίμασε δε το έδαφος για τις καταστροφικές αλλαγές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέροντας ότι σήμερα το τραπεζικό ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση. Την έγκριση της ΟΤΟΕ και την καλή της διάθεση για συμμετοχή σε «κοινωνικούς διαλόγους», μπροστά στις όποιες αλλαγές επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Κουσελάς.

Η σύμβουλος της ΟΤΟΕ σε εργασιακά θέματα, Βασιλική Γεωργακοπούλου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων - που είναι σε μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων - στις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, εκφράζονται ανησυχίες ως προς τους όρους, τη διάρκεια και τις προοπτικές διατήρησης των θέσεων εργασίας για τους ήδη απασχολούμενους, καθώς και για την αποσταθεροποίηση - υποβάθμιση των υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών. Η δραστική περικοπή κόστους εργασίας, συμβαδίζει με αλλαγές και στον τρόπο αμοιβής.

«Είναι συχνές, σημείωσε, οι απόπειρες μονομερούς επιβολής νέων συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης, προαγωγών, επιλογής ανάδειξης και τοποθέτησης στελεχών, αλλά και νέων κανονισμών εργασίας! Δημιουργείται και συχνά διατηρείται ηθελημένα προσωπικό "πολλών ταχυτήτων". Γίνονται απόπειρες παράκαμψης ή και αμφισβήτησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε κλαδικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με ανάλογη προσπάθεια διεύρυνσης του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη και αναγόρευσής του σε απόλυτη και αποκλειστική ρυθμιστική αρχή για τα εργασιακά θέματα».

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία που μετέφερε ο Michel Joly, εκπρόσωπος του γαλλικού Συνδικάτου, από τη συγχώνευση δυο τραπεζών στη Γαλλία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, από το επιχειρησιακό σχέδιο προέκυψε η ανάγκη για 1.200 απολύσεις στη Γαλλία και 700 στο εξωτερικό! Σημείωσε ότι έχουν προκύψει μια σειρά από προβλήματα καθώς και ότι όσο προχωράει η διαδικασία της συγχώνευσης, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν ξανά σε διαπραγμάτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ