ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η τρομοκρατία δεν τους σταματά

Συνεχίζουν δυναμικά οι μαθητές

Ατρόμητοι και απτόητοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και οι μαθητές της Θεσσαλίας, απαντώντας με τη δημοκρατία του αγώνα και της διεκδίκησης στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης. Οι προχτεσινές συλλήψεις μαθητών στο Βόλο, συνδικαλιστή στα Τρίκαλα, αλλά και η εφαρμογή προβοκατόρικου-ασφαλίτικου σχεδίου στην Καρδίτσα ξεσήκωσαν τις έντονες αντιδράσεις των γονιών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που εκφράζουν τη συμπαράσταση και την ενεργό συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα των μαθητών. Χτες, έγινε μια ακόμα σύλληψη μαθητή στα Τρίκαλα, ενώ πολλά σχολεία στους νομούς της Θεσσαλίας έμειναν κλειστά και οι μαθητές πραγματοποίησαν πορείες και έστησαν «μπλόκα» στους δρόμους των πόλεων.

Στα Τρίκαλα

Πάνω από 1.000 μαθητές απ' όλα τα σχολεία των Τρικάλων πραγματοποίησαν χτες πορεία μέσα στην πόλη, καταδικάζοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό και δηλώνοντας ότι το αγωνιστικό του φρόνημα παραμένει ακλόνητο και ισχυρό. Η πορεία των μαθητών σταμάτησε έξω από τη νομαρχία, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα μαθητή. Απαντώντας άμεσα στη νέα πράξη τρομοκρατίας, οι μαθητές κατευθύνθηκαν με πορεία στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων απαιτώντας την απελευθέρωση του συμμαθητή τους, όπως και έγινε αργότερα.

Στη Λάρισα

Δυναμικά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι μαθητές της Λάρισας, όπου κλειστά παραμένουν το 1ο, 4ο, 7ο Ενιαίο Λύκειο, το 1ο ΤΕΕ και το 4ο Γυμνάσιο, οι μαθητές του οποίου έστησαν χτες «μπλόκο» στο δρόμο έξω από το σχολείο. Την ίδια ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελείς εκτελώντας τις κυβερνητικές εντολές εισέβαλλαν στο 1ο και στο 7ο Ενιαίο Λύκειο, απειλώντας με συλλήψεις τους μαθητές.

Στην Καρδίτσα

Τις κινητοποιήσεις τους, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, συνεχίζουν οι μαθητές της Καρδίτσας, όπου κλειστά παραμένουν το 2ο, 5ο, 4ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ, ενώ χτες, για ακόμα μία φορά, πραγματοποίησαν πορείες και προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, σε δήλωσή του σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των αγωνιζόμενων μαθητών, τονίζει: «Βιώνουμε μια πρωτοφανή κυβερνητική επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκρατίας του μαθητικού κινήματος. Η κυβέρνηση αγνοώντας τις καταστρεπτικές συνέπειες της πολιτικής της στο χώρο της παιδείας, προκαλώντας με τις επιλογές της κάθε δημοκρατική συνείδηση, στέλνει στα σχολεία τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να συνετίσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές με τη μέθοδο του βούρδουλα. Ο καθένας μας έχει την άποψή του για το περιεχόμενο των νόμων Αρσένη. Δύο χρόνια τώρα το κίνημα της παιδείας τον καταγγέλλει. Εξάλλου, νιώσαμε και νιώθουμε όλοι τις συνέπειές τους. Πέρα απ' αυτό όμως δεν μπορούμε να μην εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει αυτούς τους νόμους. Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που θυμίζει άλλες εποχές. Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών. Εκτιμάμε πως ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Συμπαραστεκόμαστε με όλους τους φορείς της παιδείας και γενικότερα με το λαϊκό κίνημα, που παλεύει για το σταμάτημα της ποινικοποίησης του αγώνα».

Το όργιο αυταρχισμού δεν περνά

Οι μαθητές της Αθήνας συνεχίζουν με δυναμικές καθημερινές κινητοποιήσεις απαντώντας με δυναμισμό στην ένταση της τρομοκρατίας απο την πλευρά του κρατικού μηχανισμού και του υπουργείου Παιδείας. Ο αυταρχισμός βρίσκει ενωμένους τους μαθητές που αντιδρούν μαζικά και όπου επιδιώκεται να γίνουν συλλήψεις βγαίνουν στο δρόμο και οργανώνουν μαχητικά μπλόκα.

Στο 54ο Λύκειο Αθηνών στα Σεπόλια ο εισαγγελέας που έσπασε την αλυσίδα της κατάληψης και οι αστυνομικές δυνάμεις που πήγαν να συλλάβουν το Θεοδόση Μπενάτο, μαθητή και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα σχολέιων Αθήνας απάντησαν δυναμικά και αποφασισμένα και απέτρεψαν την σύλληψη και διατράνωσαν την θέληση τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Η πρωτοπόρα μαθήτρια της Ιωνιδείου και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Αγγελική Πούλου, δέχτηκε χθες το πρωί προσωπικές απειλές από τον καθηγητή Βιολογίας κ. Καφαντάρη που θα παρακαλούσε να μην την έχει μαθήτρια... Ο καθηγητής της είπε ότι θα την «χτυπήσει» στους βαθμούς και θα της «τραβήξει το αυτάκι, γιατί δεν το έχει κάνει ο πατέρας της»(!), ενώ απαγορεύοντάς της να μιλήσει επιδόθηκε σ' ένα όργιο αντικομμουνισμού και «μείωσης» της άριστης μαθήτριας.

Απειλητικά τηλέφωνήματα στο σπίτι τους, δέχτηκαν προχθές και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς που κάνουν αποχή. «Αγανακτησμένοι γονείς» απείλησαν τους πρωτοπόρους στον αγώνα μαθητές ότι θα τους στείλουν στο αναμορφωτήριο!

Εξι μαθητές του Γυμνασίου Θρακομακεδόνονων αποβλήθηκαν με διήμερη αποβολή που έληξε χτες, επειδή ήταν μέλη του 15μελούς, νε την κατηγορία ότι δεν «φύλαξαν καλά το σχολείο» όπως δικαιολόγησε την απόφασή της η διευθύντρια του σχολείου κ. Αυλογιάρη, προφασιζόμενη σοβαρές ζημιές. Ομως στο σχολείο η μοναδική ζημιά που υπήρξε, ήταν δύο σπασμένες καρέκλες... «Επειδή δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τους εξωσχολικούς που τις έσπασαν, αναγκαστικά θα τιμωρηθείτε εσείς» ήταν η προκλητική απάντηση της διευθύντριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν το απλόχερο μοίρασμα διήμερων αποβολών, είχε προηγηθεί άλλο ένα κρούσμα εκβιασμού και τρομοκρατίας στο ίδιο σχολείο. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών, που έγινε πριν λίγες μέρες, οι καθηγητές απείλησαν τους μαθητές πως όσοι ψηφίσουν υπέρ της κατάληψης θα γραφτούν στο ποινολόγιο... Εξοργιστική όμως είναι τόσο η στάση του Συλλόγου Γονέων ο οποίος ανέχεται παθητικά την αυταρχική απόφαση της διευθύντριας, αλλά και του κοινοτάρχη της περιοχής Σάββα Βασιλειάδη που όταν ενημερώθηκε, απάντησε ότι «τι να κάνω; δεν είμαι διευθυντής σχολείου»!

Οι μαθητές από τα σχολεία από τον Αλιμο και την Ηλιούπολη, έστησαν μπλόκο χτες το πρωί στην Βουλιαγμένης, ενώ το 32ο Λύκειο Αθηνών έστησε μπλόκο στην Κολιάτσου. Το 6ο ΤΕΕ Αμπελοκήπων απέκλεισε την Λ. Αλεξάνδρας, και οι μαθητές από του Ζωγράφου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Επίσης, οι μαθητές του ΤΕΕ Ν. Ιωνίας έστησαν μπλόκο στην Λ. Ηρακλείου, ενώ κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας.

Στην Αρτα

Συνεχείς εισαγγελικές παρεμβάσεις επιχειρούνται στα ΤΕΕ της Αρτας, για να λήξει η κατάληψη, λες και όταν τα ΤΕΕ ήταν ανοιχτά έκαναν μάθημα... Στο 1ο Λύκειο Αρτας, ο διευθυντής κ. Νάκος απειλεί με αποβολές τους μαθητές ενώ στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, καταγγέλουν ότι έστειλε «ρουφιάνο» για να κατονομάσει ποιοι συμμετείχαν. Παράλληλα, ο διευθυντής του 2ου Λυκείου της πόλης απαγόρεψε στο 15μελές να ενημερώσει τους μαθητές για το συλλαλητήριο.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
«Το νόμο καταργήστε, να ανοίξουν τα σχολεία»

«Κυβέρνηση των βλαξ, δε σπάμε ούτε με τανκς». Αυτό ήταν το νέο σύνθημα που φώναξαν χτες το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στο Περιστέρι, εκατοντάδες μαθητές από τα Λύκεια της πόλης, δίνοντας μια δυναμική και ευρηματική απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Με συνθήματα και με τα χέρια υψωμένα διαδήλωσαν στους δρόμους του Περιστερίου τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και την απαίτηση να σταματήσει τώρα η επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά του μαθητικού κινήματος: «Ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομία, το νόμο καταργήστε, να ανοίξουν τα σχολεία».

Η ατμόσφαιρα απέκτησε, σχεδόν, εορταστικό χαρακτήρα, όταν στα συνθήματα των διαδηλωτών ήρθαν να προστεθούν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης του κόσμου. Καθ' όλη τη διάρκεια της μαθητικής πορείας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων απαντούσαν με κορναρίσματα και ύψωναν το σήμα της νίκης. Οι μαθητές φώναζαν με τη σειρά τους: «Σεισμός, σεισμός μαθητικός, θα πέσει ο νόμος ο αντιλαϊκός». Η πορεία προχωρούσε προς το 3ο Γραφείο της Γ` Διεύθυνσης Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης. Τα συνθήματα δυνάμωναν όλο και περισσότερο: «Υπουργέ, θέλεις τα σχολεία μας τεκέ», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται».

Η πορεία φτάνει έξω από το Γραφείο της Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης. Η φωνή γίνεται ακόμα πιο δυνατή, η ανάγκη για δωδεκάχρονο - δωρεάν και δημοκρατικό σχολείο μετατρέπεται σε μήνυμα οργής: «Οχι εξετάσεις σφαγείς των μαθητών, κάτω η χούντα των εκσυγχρονιστών».

Εκείνη τη στιγμή εκπρόσωποι όλων των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη και βρίσκονταν στην πορεία διαμαρτυρίας, ανεβαίνουν στα γραφεία της Β` Βάθμιας Εκπαίδευσης για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι μαθητές που τους περιμένουν δηλώνουν ότι «Το Περιστέρι πέταξε και βρίσκεται στο δρόμο, εμείς θα καταργήσουμε αυτό το νόμο». Και ανανεώνουν το ραντεβού τους για μεθαύριο, Κυριακή, όπου θα γίνει η πανελλαδική συγκέντρωση των Συντονιστικών Αγώνα. Παράλληλα δηλώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα γίνει νέο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο.

Σε κυβερνητική γραμμή το... ακομμάτιστο ΕΣΥΝ

Πέρασε στα... ψιλά των εφημερίδων. Ισως να μην άξιζε ούτε και για εκεί, αν δεν είχε σχέση με το νέο μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν τα μαθητικά νιάτα της χώρας μας.

Ηνέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, που πλέον «πήρε μπάλα» και τους καθηγητές που δε δέχονται να παίξουν το ρόλο του καταδότη - ασφαλίτη απέναντι στους μαθητές τους, απειλώντας τους με απόλυση (!), έγινε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Παιδείας με το λεγόμενο ΕΣΥΝ.

Οσυνήθως λαλίστατος, πρόεδρος του «ακομμάτιστου -ανεξάρτητου» ΕΣΥΝ, στέλεχος της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, δεν είδε ούτε τους εισαγγελείς, ούτε τους ασφαλίτες στα σχολεία, ούτε την φασιστικής έμπνευσης πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησής του και τις βίαιες συλλήψεις.

Είδε όμως και ενοχλήθηκε από τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα. «Τυφλά μέτωπα» οι κινητοποιήσεις, «κλειστά σχολεία» οι καταλήψεις. Το μήνυμα σαφές: παιδιά μπορείτε να αγκομαχάτε, να κάνετε διάλογο (προφανώς με τα ΜΑΤ που έχει στείλει ως συνομιλητές η κυβέρνηση), προς θεού, όμως, μην αγωνίζεστε, μην παλεύετε, τα «κεφάλια μέσα».

Δεν αναρωτιόμαστε γιατί η κυβέρνηση θέλει να θεσμοθετήσει τους γραβατωμένους εκκολαπτόμενους «Μαυρογιαλούρους» του ΕΣΥΝ, σαν «συμβούλους και κοινωνικούς εταίρους» της πολιτείας για θέματα νεολαίας.

Σαφώς όμως μπαίνει ένα ερώτημα για τις οργανώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για τη Νεολαία ΔΗΚΚΙ και τη Νεολαία ΣΥΝ, που συμμετέχουν και στηρίζουν το ΕΣΥΝ και επέλεξαν τη «σιγήν ιχθύος»...

Ησιωπή, λέγεται, είναι ορισμένες φορές χρυσός. Ιδιαίτερα τώρα που με το νομοσχέδιο που κυοφορείται για τη νεολαία προβλέπονται «μητρώα οργανώσεων», «διευκολύνσεις για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες» και «χρηματοδότηση» για τις «οργανώσεις νέων».


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Δεν επιτρέπουμε να σέρνουν τα παιδιά μας στον εισαγγελέα»

Η αστυνομία «έσπασε» χτες την κατάληψη του 1ου και 2ου Λυκείου Καισαριανής.

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής καταδικάζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό 

Δεν μπορούν να απαντούν στα δίκαια αιτήματα των μαθητών - που βλέπουν να εκδιώκονται από το Λύκειο από την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης - με την απειλή ότι όποιος αντιστέκεται θα συλλαμβάνεται και θα φυλακίζεται από 6 μήνες έως 5 χρόνια.

Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής στο οποίο επισημαίνεται ακόμη ότι «οι εικόνες που παρακολουθήσαμε με τους εισαγγελείς και την αστυνομία να εισβάλλουν στα σχολεία, να συλλαμβάνουν γονείς και μαθητές, μόνο αποτροπιασμό δημιουργούν στο δημοκρατικό λαό της πόλης μας».

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι μπορεί ο καθένας να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις μαθητικές κινητοποιήσεις «αυτό όμως που δεν μπορεί να επιτρέψει, είναι να σέρνουν τα παιδιά μας στον εισαγγελέα».

Το ψήφισμα αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου της Καισαριανής έρχεται τη στιγμή που ακόμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει το ρόλο του καταστολέα από την κυβέρνηση και όταν η αστυνομία χτες το πρωί, με την απειλή των συλλήψεων «έσπασε» την κατάληψη του 1ου και 2ου Λυκείου Καισαριανής.

Ωστόσο, οι μαθητές των δύο σχολείων, δε «σήκωσαν ψηλά τα χέρια», αντίθετα μετέτρεψαν την κινητοποίησή τους σε αποχή και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Δημαρχείο της πόλης. Εκεί, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καισαριανής Γ. Κατημερτζή, ο οποίος στάθηκε αλληλέγγυος στον αγώνα τους, χαρακτηρίζοντας δίκαια τα αιτήματά τους, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα μεταβληθεί σε κατασταλτικό μηχανισμό στα χέρια της κυβέρνησης.

ΕΣΥΝ
Βρήκαν συνομιλητή...

Ως όργανο «Εθνικής Αντιπροσώπευσης των Νέων» η κυβέρνηση, που κλείνει προκλητικά τα αυτιά στους χιλιάδες νέους που βγαίνουν στο δρόμο, αναγνωρίζει το λεγόμενο ΕΣΥΝ. Χτες, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου του ΕΣΥΝ, δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου «Δημόσια οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων νέων, εθνική και τοπική αντιπροσώπευση των νέων και άλλες διατάξεις», το οποίο έρχεται να κατοχυρώσει το ΕΣΥΝ σαν επίσημο συνομιλητή της κυβέρνησης για θέματα νεολαίας. Χαιρετίζοντας το Συνέδριο, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι το ΕΣΥΝ θα καλείται από διάφορα υπουργεία ως συνομιλητής για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για θέματα νεολαίας και όχι μόνο. Ειδικά για το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι έχει πολλές ελπίδες για τη μελλοντική συνεργασία του.

Το προεκλογικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία εντάσσεται σαφώς σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των κινητοποιήσεων της οργής της νεολαίας, που έχει κατακλύσει τους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμά της στη μόρφωση, στη ζωή, στο μέλλον.

Είναι απαράδεκτοι και συκοφάντες

Απάντηση του γονιού Λ. Μονσενίγου στην απειλητική επιστολή, που του έστειλε η Σχολική Επιτροπή, γιατί το παιδί του αγωνίζεται

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες πράξεις δυναμώνει το μαθητικό κίνημα και οι γονείς απλώνουν ακόμα περισσότερο την ασπίδα προστασίας στα παιδιά τους».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνει ο Λεωνίδας Μονσενίγος, πατέρας της μαθήτριας του 2ου ΕΛ Γκράβας και μέλος του Συντονιστικού Αγώνα, Δώρας, στην επιστολή που του έστειλε η 8η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Γαλατσίου και με την οποία απειλήθηκε να πληρώσει ζημιές, που η Επιτροπή προκαταβολικά εκτιμά ότι θα υπάρξουν από τις καταλήψεις.

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Λ. Μονσενίγος υπογραμμίζει: «Αν νομίζουν ότι θα τρομοκρατηθούμε από τέτοιες αθλιότητες, είναι γελασμένοι. Κάτω από το πρίσμα του κυβερνητικού αυταρχισμού, έβαλαν τώρα και τις Σχολικές Επιτροπές. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό. Προεκτιμούν ήδη ότι θα γίνουν ζημιές στα σχολεία και εκτοξεύουν απειλές προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα στο παιδί μου, αλλά και σε άλλα παιδιά, που είναι μέλη του 15μελούς και πρωτοστατούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στόχος τους είναι να συκοφαντήσουν τους μαθητικούς αγώνες και να δυσφημήσουν τα παιδιά μας».

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιες πράξεις δυναμώνει το μαθητικό κίνημα και οι γονείς απλώνουν ακόμα περισσότερο την ασπίδα προστασίας στα παιδιά τους. Και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου αυτό το αποτέλεσμα είχε. Να συσπειρώσει τα παιδιά, να ενώσει το κίνημα από τα σπάργανά του».

ΟΛΜΕ
Μαζικά συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο

Ανακοίνωση - «καταπέλτης», για την κυβερνητική απόφαση, που μετατρέπει τα σχολειά σε προθάλαμους των φυλακών

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη καλεί τους εκπαιδευτικούς το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο έχει κηρύξει για τη μέρα εκείνη τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να γίνονται στάσεις εργασίας, κάθε φορά που παρεμβαίνουν στο χώρο του σχολείου αστυνομικές ή δικαστικές αρχές και να μην παίρνουν απουσίες στους δρόμους ή μέσα στο σχολείο, όσο οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση αποτελεί ιστορικά πρωτοφανή επίδειξη πυγμής απέναντι στη νεολαία και τους μαθητές. Η κυβέρνηση στην ουσία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους σχολικούς χώρους, καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών, απειλεί τη νεολαία με εφαρμογή νόμων απίστευτης αυθαιρεσίας». «Με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις εισαγγελικές δε λύνονται προβλήματα της παιδείας. Δεν μπορεί και δε θα επιτρέψουμε το σχολείο να λειτουργήσει υπό εισαγγελική και αστυνομική επιτήρηση».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Στα «χαρακώματα» με τους μαθητές

«Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους μαθητές» τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «Η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν το υπουργείο Παιδείας μετατρέπεται σε υπουργείο Δικαιοσύνης. Οταν τα σχολεία γίνονται φυλακές και περικυκλώνονται από τα ΜΑΤ με τις ασφυξιογόνους μάσκες. Δε ρίχνουν δηλητηριώδη αέρια οι μαθητές, κύριοι της κυβέρνησης. Ελπίδες σκορπάνε, με τη στάση τους και τον αγώνα τους».

Το ΣΕΗ τονίζει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι «πανικός», δείχνει έλλειψη σεβασμού, καταργεί θεσμούς και δημοκρατικές διαδικασίες και φανερώνει τα ανομολόγητα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον του τόπου.

«Ολοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Να σταθούμε μαζί τους στα "χαρακώματα" για να προστατέψουμε τα σχολεία», γιατί όπως τονίζει το ΣΕΗ, «αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου».

ΤΕΙ ΣΕΛΕΤΕ
Αστυνομία στο χώρο του ΤΕΙ!

Νέα πρόκληση καταστρατήγησης των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των σπουδαστών, σημειώθηκε αργά χτες το βράδυ στο ΤΕΙ ΣΕΛΕΤΕ. Συγκεκριμένα, ο διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας, διευθυντής της εστίας της ΣΕΛΕΤΕ έφερε την Αστυνομία στο ΤΕΙ, 2 άνδρες της ομάδας «Ζ», για να εκδιώξουν από το χώρο του εστιατορίου της εστίας τους σπουδαστές που συμμετείχαν σε εκδήλωση οργανωμένη από την ΠΚΣ, ισχυριζόμενος ότι βιαιοπραγούν!

Στην πραγματικότητα, επικαλούμενος μια απαράδεκτη απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, απαγόρεψε να πραγματοποιηθεί η «ρεμπέτικη βραδιά» που οργάνωσαν οι σπουδαστές, γιατί δεν είχαν πληρώσει 35.000 δρχ. για την επινοικίαση του εστιατορίου. Οι φοιτητές του εξήγησαν ότι είναι δικαίωμά τους να οργανώνουν εκδηλώσεις παίρνοντας τα κλειδιά του εστιατορίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ