ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει περαιτέρω η ισραηλινή κυβέρνηση

Ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο διαδηλωτή

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο διαδηλωτή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενα σπίτι και δύο αυτοκίνητα ήταν ο στόχος της χτεσινής πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε, νωρίς το απόγευμα, ένα ισραηλινό ελικόπτερο κατά της συνοικίας Νάσερ, στη βόρεια πόλη της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 13, μεταξύ των οποίων και ένα 2χρονο κοριτσάκι, χωρίς, όμως, να γίνει σαφές από τον ισραηλινό στρατό ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος. Λίγες, όμως, ώρες νωρίτερα, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών ακριβείας.

Χτες, νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, για λίγη ώρα, στη Ράφα, όπου κατεδάφισε σπίτια και με τα πυρά του έριξε νεκρή μια νεαρή Παλαιστίνια, ενώ εισβολή έγινε και στη νότια πόλη της Γάζας, όπου ανατινάχτηκαν 2 κτίρια που ανήκουν σε παλαιστινιακό πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις κατά του γειτονικού εποικισμού Νετζαρίμ. Κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι. Χτες, τέλος, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στο φυλάκιο Αουάρτα, έξω από τη Νάμπλους, μια βόμβα δέκα κιλών που Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν τοποθετήσει σε καρότσα εμπορικού φορτηγού, με την άγνοια του οδηγού του.

Ο ισραηλινός στρατός σε δράσει

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός σε δράσει
Αντιδρώντας στη νέα επιδρομή αλλά και στις εξαγγελίες στρατιωτικής κλιμάκωσης, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ καταδίκασε την ισραηλινή πολιτική και τόνισε ότι «η λογική της εκδίκησης δε βοηθά στην επίτευξη λύσης».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δημοσκοπήσεις «εξισορρόπησης» των επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΧΙΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στις χώρες που διατηρούν στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ η προαναγγελία της νεοεκλεγείσας ισπανικής κυβέρνησης ότι θα απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη χώρα. Η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, γίνεται προσπάθεια να εξισορροπηθεί από μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χτες σε πολλά διεθνή ΜΜΕ και υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών είναι ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις στη χώρα τους. Προς το παρόν, πάντως, στην κατεχόμενη χώρα συνεχίστηκαν οι επιθέσεις κατά ατόμων που εργάζονται για τις κατοχικές δυνάμεις.

Προβληματισμό προκάλεσε στις ηγεσίες της Ιαπωνίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, η διατυπωμένη πρόθεση της νέας ισπανικής ηγεσίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δύναμη κατοχής. Ολες οι «συμμαχικές» ηγεσίες τόνιζαν ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Στην Ιταλία, νέα δημοσκόπηση αποκάλυπτε ότι τα 2/3 των Ιταλών επιθυμούν την επιστροφή των στρατιωτών από το Ιράκ. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, απάντησε ότι η ιταλική στάση θα κριθεί από τις «εξελίξεις».

Να απαλύνει τις εντυπώσεις των ισπανικών εξαγγελιών αποπειράθηκε και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμερικανός Ρικάρντο Σάντσες, τονίζοντας ότι «αν χρειαστεί, το κενό θα καλυφθεί αμέσως». Την προσπάθεια του Σάντσες ήρθε να ενισχύσει η δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε σε 2 φάσεις, στο Ιράκ, με συνολικό δείγμα 6.000 Ιρακινών, από την εταιρία «Oxford Research International» για λογαριασμό πολλών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που αμφισβητούνται βέβαια από πολλές πλευρές, 6 στους 10 Ιρακινούς εκτιμούν ότι ζουν σήμερα πολύ καλύτερα από ό,τι επί Σαντάμ, οι μισοί θεωρούν δίκαιη την εισβολή, το 71% πιστεύει ότι τον επόμενο χρόνο θα ζει πολύ καλύτερα. Επίσης, το 51% τάσσεται κατά της κατοχής, και 1/5 θεωρεί δικαιολογημένες τις αντικατοχικές επιθέσεις. Σημειώνεται ότι οι θετικότερες απόψεις για την κατοχή προήλθαν από Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής.

Επιθέσεις και παρέμβαση Σιστάνι

Τέσσερις είναι, τελικά, οι νεκροί Αμερικανοί, μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης Southern Baptist International Mission Board, που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους μέσα στο αυτοκίνητό τους, έξω από τη Μοσούλη, αργά τη Δευτέρα. Στην ίδια πόλη χτες άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μέσα στο αυτοκίνητό της, Ιρακινή που εργαζόταν ως μεταφράστρια του αμερικανικού στρατού και αργότερα σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 2 τραυματίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους με τον ίδιο τρόπο. Στη Χίλα σκοτώθηκαν από αγνώστους, μέσα στο αυτοκίνητό τους, 2, πιθανότατα, Γερμανοί μηχανικοί που εργάζονταν σε έργο «ανοικοδόμησης», όπως επίσης και ο Ιρακινός οδηγός τους και ένας αστυνομικός.

Χτες, στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, ανακοίνωσε ότι ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, με γραπτό μήνυμά του προς τον Κόφι Ανάν, ζητά από τον Οργανισμό να αναλάβει κεντρικό ρόλο στο Ιράκ. Ο Μπραχίμι διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός επιθυμεί να βοηθήσει εφόσον οι Ιρακινοί το επιθυμούν, αλλά θα πρέπει το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και η κατοχική διοίκηση να αποφασίσουν αν θέλουν βοήθεια.

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη με ερωτηματικά

Σωστικά συνεργεία ερευνούν μέσα στα ερείπια

Associated Press

Σωστικά συνεργεία ερευνούν μέσα στα ερείπια
ΜΟΣΧΑ.--

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε χτες σε πολυκατοικία στην πόλη Αρχάγγελο της βόρειας Ρωσίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άτομα. Παράλληλα δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε στις 03:00 (τοπική ώρα) και ενώ στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 63 άτομα. Η πολυκατοικία ήταν εννιαώροφη και είχε 36 διαμερίσματα. Ενα τμήμα της καταστράφηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της FSB, πρώην KGB, δε βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών και οι εκρήξεις προκλήθηκαν από διαρροή αερίου.

Η αστυνομία αναζητά δύο άστεγους που υποψιάζεται ότι προκάλεσαν την έκρηξη επειδή αφαίρεσαν πώματα από τους σωλήνες του αερίου. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι άστεγοι έκλεψαν τα μπρούντζινα πώματα για να τα πουλήσουν. Ωστόσο εξετάζεται και η πιθανότητα η έκρηξη να ήταν προϊόν δολιοφθοράς αφού πώματα αφαιρέθηκαν σε ακόμα δύο πολυκατοικίες. Οι διαρροές σε αυτές τις πολυκατοικίες διορθώθηκαν χωρίς προβλήματα. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει «καμία εκδοχή».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χτες μια ολόκληρη περιοχή λίγο έξω από τη Μόσχα έμεινε χωρίς ρεύμα επειδή καταστράφηκαν κολόνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος 25-30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στην απελευθέρωση 26 κρατουμένων από την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές. Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι 26 κρατούμενοι, 23 Αφγανοί και 3 Πακιστανοί παραδόθηκαν στις χώρες καταγωγής τους όπου θα αφεθούν ελεύθεροι.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε συλλήψεις 18 ανθρώπων, περιλαμβανομένων τριών που «σχεδίαζαν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας» στην Τουρκία, χτες.

ΖΟΝΓΚΟΥΛΝΤΑΚ.-- Εκρηξη σε ορυχείο από διαρροή αερίου στο βιομηχανικό βορρά της Τουρκίας κόστισε 5 ζωές Κινέζων εργατών που άνοιγαν πηγάδια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν στην Ταϊβάν για τις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Εφιαλτική επιδημία νέας ποικιλίας ιών γρίπης«θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή προκαλώντας πολλούς θανάτους» εκτίμησαν χτες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, αντλώντας τις ανησυχίες τους από το γεγονός πως έχει να εκδηλωθεί πανδημία γρίπης εδώ και 36 χρόνια, ενώ τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία του τελευταίου ενάμιση αιώνα δείχνουν εμφάνιση πανδημίας κάθε 27,5 χρόνια.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δεκάδες Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδόφραγμα σε αρτηρία νοτίως της πρωτεύουσας Πρίστινα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε έφηβος ομοεθνής τους προχτές αργά το βράδυ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Αντιπροσωπείες Κενιατών που συμμετέχουν σε κοινωνικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς και νομικούς φορείς ενέκριναν χτες στη διάρκεια Εθνικής Συνταγματικής Συνδιάσκεψης το σχέδιο νέου Συντάγματος της Κένιας που συρρικνώνει τις εξουσίες του προέδρου προς όφελος του κοινοβουλίου. Το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ μόλις λάβει κοινοβουλευτική έγκριση.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σμήνη ακρίδων κατατρώγουν τις τελευταίες μέρες τις σοδειές σε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της βορειοανατολικής Αυστραλίας προκαλώντας «ανυπολόγιστες» ζημιές.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Επιφανειακώς «ψύχραιμη» η κυβέρνηση που ετοιμάζεται για επιθέσεις...

ΚΑΜΠΕΡΑ.- «Αναπόφευκτη» είναι μία τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία λόγω των «στενών δεσμών της με την Ουάσιγκτον», δήλωσε χτες στο Σίδνεϊ ο Τζον Πίστολ, εκτελεστικός βοηθός, διευθυντής του αντιτρομοκρατικού τμήματος του FBI, μετά το τέλος επαφών που είχε με στελέχη της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ.

Ωστόσο, ο Χάουαρντ και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντόουνερ επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως αφορμή για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα δε δίνει η συμμετοχή της Αυστραλίας στον πόλεμο και στην κατοχή του Ιράκ... «Οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξωθούνται σε δράση απ' τον φονταμενταλισμό... Είναι εναντίον μας εξαιτίας αυτού που αντιπροσωπεύουμε και όχι για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα», έλεγε χτες ο Ντόουνερ που κάλεσε το νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, να ανακαλέσει την απόφασή του για αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών απ' το Ιράκ στα τέλη Ιουνίου, γιατί κάτι τέτοιο «θα ερμηνευτεί απ' τους τρομοκράτες ως μεγάλη νίκη»...

Πάντως, για καλό και για κακό, ο Αυστραλός πρωθυπουργός διέταξε τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν ως πρώτη προτεραιότητα τα ευάλωτα σημεία του δικτύου μεταφορών της αχανούς αυτής χώρας...

Προεκλογικά χτυπήματα;

Πάντως, δεδομένου του γεγονότος πως η Αυστραλία έχει εισέλθει σε χρονιά γενικών εκλογών (Νοέμβρης 2004), Αμερικανοί και Αυστραλοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως δεν αποκλείεται να εξαπολυθούν και νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, με στόχο την κατεύθυνση των ψηφοφόρων προς κόμματα εξουσίας που (προεκλογικώς τουλάχιστον...) αντιτάσσονται στη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής συνδρομής που δίνει η χώρα τους προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται, υποστηρίζουν, για μία νέα στρατηγική από μέρους των τρομοκρατικών οργανώσεων που βάζουν στο στόχαστρο χώρες της Δύσης όταν αυτές βρίσκονται κοντά στη διεξαγωγή εκλογών... Αυτό ακριβώς το σενάριο διατυπώθηκε χτες και κατά τη συνάντηση του Τζον Πίστολ με Αυστραλούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Νέα διαδήλωση των συγγενών των νεκρών στρατιωτών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά την αεροπορική βάση του Ντόβερ στην πολιτεία του Ντελαγουεάρ, όπου φτάνουν τα πτώματα των νεκρών στρατιωτών από το Ιράκ, οι συγγενείς των θυμάτων διαδήλωσαν και στο Λευκό Οίκο, απαιτώντας την άμεση επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ...

Είναι μάλλον σίγουρο ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν άκουσε - ακόμη και εάν άκουσε ποσώς... - την ανάγνωση της τεράστιας λίστας με τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών αλλά και Ιρακινών απλών ανθρώπων που σφαγιάστηκαν ειδεχθώς από τα αμερικανικά στρατεύματα... «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να κρύβουμε το θάνατο των νέων μας» δήλωσε ανωνύμως η μητέρα ενός στρατιώτη που έχασε τη ζωή του στο Ιράκ τον περασμένο Ιούλη.

Στο μεταξύ, σε διαδήλωση εξελίχθηκε η στιγμή που ο λοχίας Καμίλο Μεχία, που θεωρείται από τον αμερικανικό στρατό «εξαφανισμένος από τον περασμένο Οκτώβρη», παραδόθηκε στη στρατονομία της αεροπορικής βάσης Χάνσομ στη Μασαχουσέτη. Ο Μεχία είναι αντιρρησίας συνείδησης, όπως και εκατοντάδες άλλοι που θεωρούνται από το στρατό Αδικαιολογήτως Απόντες... Παρουσιάστηκε στη βάση Χάνσομ με το δικηγόρο του απαιτώντας τη διοικητική απόταξή του ως αντιρρησία συνείδησης, καθώς αρνήθηκε να επιστρέψει στο Ιράκ και να υπηρετήσει αυτό τον πόλεμο.

ΡΟΥΑΝΤΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Το Παρίσι εμπλέκεται στη γενοκτονία του '94, λέει ο Καγκάμε...

ΚΙΓΚΑΛΙ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των γαλλικών αρχών για «τις άμεσες ευθύνες του Παρισιού στη γενοκτονία της Ρουάντας» εξαπέλυσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμε.

Ο Καγκάμε, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Λε Μοντ» (10 Μάρτη), είχε υποδειχτεί σε πόρισμα έρευνας των γαλλικών αντιτρομοκρατικών αρχών ως ο πρώτος υπαίτιος της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα, αρνήθηκε πως βρίσκεται πίσω απ' τη συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους της 6ης Απρίλη του '94 που προκάλεσε τους θανάτους των τότε Προέδρων της Ρουάντας και του Μπουρούντι.

Αντίθετα, υποστήριξε πως διαθέτει «πλήθος στοιχείων, μεταξύ αυτών και βιντεοκασέτες» που υποδεικνύουν την άμεση ανάμειξη των τότε γαλλικών αρχών στην παροχή όπλων, αλλά και στην καθοδήγηση ανώτατων κλιμακίων του στρατού και όσων άλλων ενόπλων συμμετείχαν στη γενοκτονία...

Ο Καγκάμε διερωτήθηκε «εάν τελικά τα Διεθνή Δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου είναι μόνον για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικώς «αργά ή γρήγορα, οι Γάλλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους είτε σε γαλλικό δικαστήριο, είτε στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Ρουάντα».

ΣΥΡΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Τεταμένα εικοσιτετράωρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε, τουλάχιστον, δύο συριακές πόλεις ανάμεσα σε άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και Σύρους διαδηλωτές, κουρδικής καταγωγής. Αυτό μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το «Ανατολή», συγκρούσεις ξέσπασαν στις πόλεις Χαλέπι και Αφρίν, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή των Κούρδων στην πόλη Χαλάμπζα, στο βόρειο Ιράκ, από την ιρακινή αεροπορία, στις 16 Μάρτη 1988, οπότε σκοτώθηκαν με θανατηφόρα χημικά 5.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και 10.000 τραυματίστηκαν. Δε διευκρινίζεται πώς ξέσπασαν οι συγκρούσεις αλλά αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 7 Σύροι, κουρδικής καταγωγής, και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Από τη Δαμασκό, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, με ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση, ζητούν να υπάρξει διάλογος με την κουρδική μειονότητα και να αποφευχθούν επεισόδια καταστολής, όπως αυτά που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα μετά τον επεισοδιακό ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Παρασκευής στη βόρεια Συρία, και οδήγησαν στο θάνατο 19 ανθρώπων, στον τραυματισμό 150 και στη σύλληψη περισσότερων από 300.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ