ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χρήμα στο κεφάλαιο ... προγράμματα στους ανέργους!

Με τη γνωστή συνταγή ΠΑΣΟΚ πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα της ανεργίας

Το δρόμο της «κατάρτισης», δηλαδή της καλυμμένης ανεργίας, δείχνει στους υπό απόλυση εργάτες η κυβέρνηση
Το δρόμο της «κατάρτισης», δηλαδή της καλυμμένης ανεργίας, δείχνει στους υπό απόλυση εργάτες η κυβέρνηση
«Συνταγή αλά ΠΑΣΟΚ» είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που συζήτησε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Οι δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανακατώνει την ίδια αντεργατική σούπα και σκοπεύει να επαναλάβει τα ίδια αποτυχημένα προγράμματα «περί κατάρτισης και επανακατάρτισης» των ανέργων.

Ταυτόχρονα αξιοποιεί τον υπαρκτό κίνδυνο για νέα έξαρση της ανεργίας μετά το τέλος των ολυμπιακών έργων, ως το κατάλληλο πρόσχημα ώστε να προωθήσει νέα προνόμια σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως ακριβώς έκανε και η προκάτοχός της. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και επιχειρήσεις, επισείοντας τον «πέλεκυ της ανεργίας», διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να «περπατήσουν» τη στρατηγική της Λισαβόνας για την παραπέρα ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Μέσα, λοιπόν, στη γενική αοριστία για τα μέτρα υπέρ των ανέργων, ο υπουργός Απασχόλησης ήταν πολύ συγκεκριμένος στο ότι «θα υπάρξει το κατάλληλο πλέγμα μέτρων (φορολογικών, αναπτυξιακών) σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις των εργοδοτικών εισφορών...». Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση βιάζεται να βάλει σε εφαρμογή το προεκλογικό της πρόγραμμα, που ξεκάθαρα προέβλεπε μείωση της φορολογίας των κερδών και πάσης φύσεως προνόμια και διευκολύνσεις σε όφελος των επιχειρήσεων και πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης»! Επιπλέον, η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, δίπλα στην πληθώρα των επιδοτήσεων και των απαλλαγών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το σύνθημα στο πανό των εργατριών τα λέει όλα...

Motion Team

Το σύνθημα στο πανό των εργατριών τα λέει όλα...
Ταυτόχρονα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «το ταχύτερο δυνατόν» θα προωθηθούν τα «προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των ανέργων». Θα επαναληφθεί δηλαδή το έγκλημα διασπάθισης τεραστίων κονδυλίων από τους επιτήδειους, που έχουν ως μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα την ανακύκλωση των ανέργων.

Ενα απτό δείγμα για την αξία αυτών των προγραμμάτων είναι και η εξαγγελία του Π. Παναγιωτόπουλου για 500 ανέργους που θα καταρτιστούν μέσα από το πρόγραμμα «Stage», για να είναι - όπως είπε - αρωγοί στα συνεργεία ελέγχου των τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης..! Αυτή ήταν και η μόνη «συγκεκριμένη» εξαγγελία της κυβέρνησης.

Κατά τ' άλλα, για το ενδεχόμενο να βρεθούν χωρίς δουλιά χιλιάδες εργάτες των ολυμπιακών έργων, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι δρομολογεί «μια προληπτική διαχείριση των προβλημάτων απασχόλησης στα ολυμπιακά έργα» και πως «προχωρά στην όσο το δυνατόν πιο συστηματική καταγραφή του αριθμού τους». Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σειρά επαφών με τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πάρει μέρος στην κατασκευή των ολυμπιακών έργων.

Και εδώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη γνωστή «καραμέλα» της καταγραφής, ως το φάρμακο διά πάσαν νόσο..! Μόνο που οι όποιες απογραφές δε δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ούτε τα περίφημα προγράμματα «επανακατάρτισης». Οσο «για τα κίνητρα για τη γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα» - για τα οποία έκανε λόγο ο υπουργός - και αυτά δοκιμάστηκαν την τελευταία δεκαετία με καταθλιπτικά για τη μοίρα των ανέργων αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο που η περίφημη «επαγγελματική κινητικότητα» σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει την καταστροφή ακμαίων κλάδων της οικονομίας, αλλά και τεχνογνωσίας και την «επανεκπαίδευση» των ανέργων σε δουλιές του ποδαριού... Τα αποτελέσματα της Κυβερνητικής Επιτροπής μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους εργαζόμενους και στους ανέργους.

Ο,τι ζητήσει... ο ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπαγορεύει, ο πρόεδρος της κυβέρνησης υλοποιεί... Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων ώσπου οι εργάτες να αρχίσουν να μετράνε και να πράττουν σε αντίστροφη κατεύθυνση

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπαγορεύει, ο πρόεδρος της κυβέρνησης υλοποιεί... Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων ώσπου οι εργάτες να αρχίσουν να μετράνε και να πράττουν σε αντίστροφη κατεύθυνση
Επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η πολιτική που εξυπηρετεί την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να βελτιώσει την απασχόληση, αλλά αντίθετα θα βαθαίνει το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελούν και τα ευρήματα έρευνας του ΣΕΒ και της ICAP που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η απασχόληση στη βιομηχανία - εξαιρουμένου του κλάδου του πετρελαίου - το 2003 ήταν ουσιαστικά στάσιμη. Μάλιστα στις μεγάλες επιχειρήσεις επήλθε μείωση της απασχόλησης της τάξης του 3%! Να πώς εξηγείται το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση κερδών προ φόρου κατά 14,9% ενώ οι επενδύσεις τους την ίδια χρονιά μειώθηκαν κατά 28,3%..!

Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνει η έρευνα, «η συνεχιζόμενη άνοδος των μεικτών κερδών πρέπει να αποδοθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας... στη συγκράτηση του κόστους εργασίας και στην ανατίμηση του νομίσματος η οποία περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών».

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την απασχόληση το 2004. Εκτιμάται ότι από τη στασιμότητα του 2003, θα πάμε σε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 1,3%, ενώ τα κέρδη προ φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά 17,9%!

Και όμως, αυτή την κατάσταση επιδιώκει να διαιωνίσει και να ενισχύσει η πολιτική της κυβέρνησης. Αλλωστε τα μέτρα στα οποία προσανατολίστηκε η κυβερνητική επιτροπή περιέχονται ήδη στις αξιώσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΕΒ.

Σε σχετική μελέτη που περιέχεται στην έκθεση του ΣΕΒ για την Ελληνική Βιομηχανία και παρουσιάστηκε στη γενική του συνέλευση, οι βιομήχανοι δεν κρύβουν λόγια και απαιτούν μεταξύ άλλων:

-- Ουσιαστική μείωση φορολογικού βάρους επιχειρήσεων.

-- Φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.

-- Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση χρόνου εργασίας.

-- Καθιέρωση ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

-- Ενίσχυση θεσμού τοπικών και περιφερειακών συμφώνων απασχόλησης.

-- Προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά.

-- Επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Χτες η κυβερνητική επιτροπή έσπευσε να ικανοποιήσει ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις. Το πρόβλημα της ανεργίας, ήταν για την κυβέρνηση ο «φερετζές» για να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της.

Το Ολυμπιακό αγώνισμα της ανεργίας...

Από το Σεπτέμβρη του 1997, τότε που η Αθήνα ανέλαβε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ένα από τα θέματα που παρουσιαζόταν ως το σημαντικότερο όφελος, ήταν η μείωση της ανεργίας.

Το ...μαγικό νούμερο «150.000» ακουγόταν από κάθε αρμόδιο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ως το διαπιστευτήριο των Αγώνων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χτες, οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι ως αντιπολίτευση εντόπιζαν μόνο ...διαχειριστικού τύπου προβλήματα, συνεδρίασαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που θα δημιουργηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Ας δούμε ορισμένες «γενναιόδωρες» υποσχέσεις για τις περιβόητες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που, τελικά, μετατράπηκαν σε θέσεις ανεργίας...

  • Το Μάρτη του 2001, ο τότε υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μαζί με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου υπέγραφαν το επιχειρησιακό σχέδιο Υγείας, ενόψει των Αγώνων, μεταξύ του υπουργείου και της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη σεμνή εκείνη τελετή, ο υπουργός έλεγε ότι θα γίνουν 800 προσλήψεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και 2.500 - 3.000 προσλήψεις για τον προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό τομέα.
  • Στις 24 Απρίλη του 2000, ο τότε υπουργός Πολιτισμούς Θ. Πάγκαλος δήλωνε στη Βουλή ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δημιουργήσουν 150.000 θέσεις εργασίας, ενώ η διοργάνωση θα συμβάλει κατά 1,5% στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
  • Στις 31 Μάη 2000, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δήλωνε με στόμφο ότι η πραγματοποίηση των Αγώνων «αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία» και πως «θα δημιουργηθούν 130.000 θέσεις εργασίας».
  • Ενα χρόνο μετά, στις 23/4/2001, ο τότε υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης ανέλυε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μονιμοποίηση των θέσεων εργασίας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Ελεγε συγκεκριμένα: «Δημιουργούνται πάγιες ανάγκες προσωπικού σε υπουργεία, κυρίως στο υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρόκειται τόσο για πεπειραμένο, όσο και για βοηθητικό προσωπικό που πρέπει να προσληφθεί. Μιλάμε για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, δηλαδή μιλάμε για ΑΣΕΠ. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, περί μονίμων και πάγιων αναγκών».

Ολο αυτό το διάστημα, η προπαγάνδα για τα οφέλη των Αγώνων κορυφωνόταν, ωστόσο το ΚΚΕ προειδοποιούσε για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ το ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή, στις 31 Μάη 2000. «Ακόμα κι αν συγκυριακά αυξηθεί η απασχόληση στην Αττική, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ακόμα μείωση της απασχόλησης στην υπόλοιπη χώρα. Η όποια αύξηση της απασχόλησης σημειωθεί στην Αττική, δε σημαίνει ότι θα μειωθεί συνολικά το ποσοστό της ανεργίας και σ' αυτήν την περιοχή». Και πρόσθετε: «Αν ο λαός πιστέψει το παραμύθι της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω της Ολυμπιάδας, τότε θα είναι ακόμα πιο ευάλωτος στα σχέδια να επικρατήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή η ανακύκλωση της ανεργίας, πράγμα που σημαίνει συνολική επιδείνωση της ζωής του λαού μας».

Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά

Η πρόταση του ΚΚΕ για την ενίσχυση των ανέργων

Στην ενίσχυση του κεφαλαίου και στην ανακύκλωση της ανεργίας στοχεύουν τα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας ότι η ανεργία αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής που υπηρετούν πιστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στοχεύει στη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Κάτι που ένα χρόνο πριν αναδείκνυε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ - με αφορμή το μπαράζ απολύσεων σε διάφορες επιχειρήσεις - τονίζοντας ότι η αιτία της ανεργίας «έχει άμεση σχέση με το ποιος κάνει το κουμάντο στην ανάπτυξη, ποιον υπηρετεί η ανάπτυξη. Βρίσκεται, δηλαδή, στην εξουσία του κεφαλαίου, στην κυριαρχία των μονοπωλίων». Ακόμα, επισήμανε πως η στήριξη της λογικής του μονόδρομου της ΕΕ από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ όξυνε το πρόβλημα της ταξικής εκμετάλλευσης και της ανεργίας καθώς «η πολιτική της ΕΕ είναι καθαρή... στηρίζει τα κέρδη, τα κεφάλαια... Αναπαράγει και οξύνει σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα την ανεργία, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια».

Ετσι, είναι ακόμα πιο αναγκαία και επίκαιρη η επισήμανση του ΚΚΕ ότι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά των απολύσεων και της ανεργίας, για την ίση μεταχείριση των δύο φύλων και των μεταναστών είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Ενας αγώνας που «πρέπει να αναπτύσσεται ενιαία προς δύο αλληλοσυνδεόμενες κατευθύνσεις»: να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της και, ταυτόχρονα, να διεκδικεί προστασία των ανέργων, προστασία των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μη μεγαλώσει η εξαθλίωση και η φτώχεια. Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ διεκδικεί για όλους τους ανέργους και τους απολυμένους:

1. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

2. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

3. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

4. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν. 2112) για όλους.

5. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

6. «Πάγωμα» των δανείων.

7. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

8. Επιχορήγηση του ενοικίου.

9. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

10. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει την προσοχή του στη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα επιβάλει παραχωρήσεις και κατακτήσεις και θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας, για να διεκδικήσει το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του λαού. Ωστε, σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας να μπορεί «να τεθεί σχεδιασμένα και προγραμματισμένα σε πλήρη κίνηση ο πλούτος της χώρας» γιατί «μόνον έτσι μπορούν να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα η πλήρης εργασία, η βελτίωση της ζωής του λαού, οι υψηλές παροχές και τα δικαιώματα ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες».

ΠΑΜΕ
Εμπαιγμός σε βάρος των ανέργων

Για εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων καταγγέλλει την κυβέρνηση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Με τις σημερινές (χτεσινές) δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, για ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των εργαζομένων στα Ολυμπιακά έργα, για μείωση της φορολογίας και για επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε όσους εργοδότες θα απορροφούν στις δουλιές τους από τη δεξαμενή αυτών των εργαζομένων - ανέργων, μετά την αποπεράτωση των Ολυμπιακών έργων, η κυβέρνηση επιδιώκει:

-- Να δείξει ότι τάχα ενδιαφέρεται για τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

-- Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η κυβέρνηση μειώνει παραπέρα τη φορολογία της εργοδοσίας και της δίνει νέο μποναμά επιδοτήσεων των εργοδοτικών εισφορών.

Αυτό το "έργο" όμως το έχουν δει πολλές φορές οι εργαζόμενοι και από την προηγούμενη κυβέρνηση, γι' αυτό δύσκολα θα πέσουν ξανά σε αυτές τις κυβερνητικές παγίδες.

Ο σίγουρος δρόμος για τη διασφάλιση της εργασίας και αυτών των εργαζομένων, περνάει μέσα από δυναμικούς, ενωτικούς, ταξικούς αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ