ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΓΑΣ
Η πραγματικότητα είναι ... εδώ

Μπορεί οι φιέστες των αρμοδίων της πολιτείας για την επιτυχία της εθνικής Ποδοσφαίρου να μην έχουν κοπάσει ακόμα, τα κοκτέιλ πάρτι προς τους πρωταγωνιστές να δίνονται το ένα μετά το άλλο και οι δηλώσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού αθλητισμού να συνεχίζονται, όμως κάτι παραμένει ίδιο. Και αυτό είναι πραγματικά η επόμενη ημέρα για τον αθλητισμό στη χώρα μας που δε διαφέρει με τίποτα από την ...προηγούμενη ούτε σκεπάζεται από φλας. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει και σίγουρα δε θα μπορούσε να αλλάξει με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από την Εθνική μας όπως φρόντισαν κάποιοι να μας πλασάρουν εντέχνως. Κάτι ανάλογο, όπως συμβαίνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τις δηλώσεις για «εθνικό στόχο του ελληνικού αθλητισμού» διαδέχονται τα έργα που φανερώνουν την αλήθεια. Από κει όπου δε λείπουν και τα πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες όσων θέλουν να αθληθούν. Αλλωστε, εκτός από τον αθλητισμό σαν εμπόρευμα το σύστημα το ίδιο θέλει και τον αθλητισμό σαν πεδίο δράσης συμφερόντων.

Αθλητές θύματα ...πολιτικής

Για παράδειγμα, τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο χώρο του ελληνικού στίβου μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ να αναστείλει ορισμένες δραστηριότητές του, εξαιτίας της απόφασης του υφυπουργείου Αθλητισμού να περικόψει τις δαπάνες που είχαν εγκριθεί αρχικά προς τις ομοσπονδίες για ολυμπιακή προετοιμασία. Παράλληλα, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει δοθεί στην ομοσπονδία στίβου μόνο το 50% των χρημάτων για ολυμπιακή προετοιμασία συν το χρόνιο πρόβλημα της επιχορήγησης των σωματείων που έχουν να πάρουν χρήματα εδώ και τρία χρόνια καθιστούν την κατάσταση κρίσιμη. Και βέβαια οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού στην ουσία αυτοί που την πληρώνουν είναι τα νέα παιδιά. Και αυτό γιατί, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, ο ΣΕΓΑΣ στα πλαίσια της αναστολής διαφόρων δραστηριοτήτων αποφάσισε να κόψει και τα χρήματα των δυο τελευταίων μηνών (Ιούλης - Αύγουστος) από τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υψηλού αθλητισμού και ταλέντων της ομοσπονδίας. Τα λεφτά αυτά που αντιστοιχούσαν σε ένα ποσό των 200 ευρώ το μήνα και αφορούσαν χρήματα που ξόδευαν οι νεαροί αθλητές για τη μετακίνησή τους και τη διατροφή τους. Παράλληλα, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τίθεται σε αμφίβολο μέλλον και το ίδιο το πρόγραμμα που συσχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη του αθλητισμού στις μικρές κατηγορίες. Ηδη φέτος ανάμεσα στα άλλα που δεν έγιναν ήταν και η ματαίωση της Διεθνούς συνάντησης, κάτω των 18 ετών ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη χώρα μας 31 Ιούλη.

Με την απόφαση του ΔΣ για περικοπές των προγραμμάτων άθλησης και αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων διαφώνησε το μέλος του Λούλα Καρατζά, η οποία όμως τονίζει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική των περικοπών στον τομέα του αθλητισμού ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και τις κατηγορίες των φυτωρίων.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζει με Ρεχάγκελ

Sportidea

Το ...πειρατικό καράβι της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών θα εξακολουθήσει να έχει «καπετάνιο» τον Οτο Ρεχάγκελ τουλάχιστον ως το 2006. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης. «Η ομοσπονδία είχε προνοήσει. Ανανέωσε το συμβόλαιο με τον Ρεχάγκελ ως το 2006. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και είναι απολύτως φυσιολογικό να τον θέλουν άλλες ομάδες. Είναι τιμή για την ΕΠΟ και την ελληνική ομάδα που ενδιαφέρονται τόσες ομάδες για τον Οτο Ρεχάγκελ», είπε ο κ. Γκαγκάτσης και ουσιαστικά έκλεισε το θέμα πριν καν ανοίξει.

Ο κ. Γκαγκάτσης έκανε γνωστό ότι η Εθνική μας ομάδα θα λάβει μέρος στο Confederation Cup που θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία. «Η Εθνική μας ομάδα θα λάβει μέρος στους αγώνες που θα γίνουν στη Γερμανία το 2005 από τις 15 μέχρι τις 29 Ιουνίου. Οι χώρες που θα λάβουν μέρος είναι η Γερμανία ως διοργανώτρια, η Βραζιλία σαν κάτοχος του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η Ελλάδα σαν Πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Τυνησία (πρωταθλήτρια Αφρικής), το Μεξικό (CONCACAF), και οι πρωταθλήτριες Ν. Αμερικής, Ασίας και Ωκεανίας. Θα υπάρξουν δυο όμιλοι με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Βραζιλία».

Ο κ. Γκαγκάτσης μίλησε για τα έσοδα από τη διοργάνωση του Euro αλλά και το πολυσυζητημένο πριμ των διεθνών: «Η ΕΠΟ πήρε από την UEFA 26 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μετά από συνεννόηση με την πολιτεία και τους ποδοσφαιριστές αποφασίστηκε να μην ανακοινωθεί δημόσια το πριμ που θα πάρουν».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Και τυπικά «κόκκινος»

O Αντώνης Νικοπολίδης είναι πλέον και με τη «βούλα» ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού.

Η διοίκηση των «ερυθρολεύκων» ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι την απόκτηση του 33χρονου τερματοφύλακα της Εθνικής μας, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανακοινώνει την απόκτηση του τερματοφύλακα της Εθνικής μας ομάδας, Αντώνη Νικοπολίδη. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο για 3 χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

  • «Πρακτικά τελειωμένη» είναι η μετεγγραφή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στην ιταλική, Μεσίνα, σύμφωνα με την κορυφαία αθλητική εφημερίδα της χώρας, «Gazzetta dello Sport». Ετσι, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι φήμες των τελευταίων ημερών που ήθελαν τον πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να συνεχίζει την καριέρα του στο Καμπιονάτο, αφού η Μεσίνα ανέβηκε φέτος στη πρώτη κατηγορία (Serie A). Αρχικά, ο Ελευθερόπουλος «χτύπησε» την πόρτα της Λάτσιο, ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση δεν προχώρησε, καθώς -όπως αναφέρουν ιταλικές «πηγές»- η μετεγγραφή... κόλλησε στις οικονομικές απαιτήσεις του 28χρονου τερματοφύλακα.
ΑΕΚ
Ο κατήφορος συνεχίζεται

Παρελθόν από την ΠΑΕ ΑΕΚ αποτελούν οι Αλέξης Κούγιας (πρόεδρος για 5 μέρες!) και Παναγιώτης Βαλασόπουλος, όπως γνωστοποίησαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ενωση τις τελευταίες ημέρες, τους «ανάγκασαν» να παραιτηθούν, ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες του Κούγια, δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο Α' αντιπρόεδρος της Ενωσης.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την προσπάθεια που καταβάλλαμε για να καταφέρουμε αυτή η ιστορική ομάδα να παραμείνει στην Α' Εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δυστυχώς γίναμε μάρτυρες γεγονότων που προσβάλλουν την αισθητική άποψη που έχουμε για το κορυφαίο άθλημα του σύγχρονου κόσμου μας. Είναι ίσως επιλογή κάποιων να μην επιτρέπουν τη δημιουργία ισχυρών οργανωμένων ποδοσφαιρικών εταιριών, ώστε να μπορούν ανενόχλητες οι μικρές οργανωμένες μειοψηφίες να επιτελούν το έργο τους».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα με επιστολή του προς την ΠΑΕ ΑΕΚ ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για επίθεση εναντίον του έξω από το σπίτι του και στην ουσία «φωτογράφισε» ως ηθικό αυτουργό τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Στο μεταξύ Ζαγοράκης και Λάκης κατέθεσαν προσφυγή και έτσι η ΑΕΚ πλέον βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

ΠΑΟ
Πήρε Ραγκουέλ

Μετά από διαπραγματεύσεις μερικών ημερών η διοίκηση του Παναθηναϊκού εξασφάλισε την υπογραφή του Αλέν Ραγκουέλ και όπως όλα δείχνουν ο Αλγερινός με γαλλικό διαβατήριο θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιούρκα Σεϊταρίδη.

Ο Ραγκουέλ είχε μείνει ελεύθερος από τον Πανιώνιο νωρίς μέσα στη μεταγραφική περίοδο και μετά από δυο χρόνια παρουσίας του στη Νέα Σμύρνη θα αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα του Παναθηναϊκού. Ο νεοαποκτηθείς αμυντικός (28 ετών) είχε μια πολύ αξιόλογη παρουσία, με αποκορύφωμα την πρώτη του χρονιά στο σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι Σεϊταρίδης, αλλά με συνδυασμό και των υπολοίπων παικτών που μπορούν να αγωνιστούν στη δεξιά πλευρά, όπως είναι ο Βύντρα, ο Μάριτς, αλλά και ο Μίτου, το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού ευελπιστεί ότι δε θα φανεί το κενό που άφησε η αποχώρηση του Γιούρκα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Διπλό χτύπημα

Ακολουθώντας τα βήματα της... ποδοσφαιρικής ομάδας, ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ πραγματοποίησε διπλό μεταγραφικό χτύπημα. Οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν την απόκτηση του Πάτρικ Φέμερλινγκ, που πρόσφατα έμεινε ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα, και λίγο αργότερα υπέγραψαν συμβόλαιο διάρκειας 1+1 ετών με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, δίνοντας αίσιο γι' αυτούς τέλος σε ένα σίριαλ που παίχτηκε για αρκετές εβδομάδες.

Ο Φέμερλινγκ έστειλε υπογεγραμμένο το διετές συμβόλαιό του αργά το βράδυ της Τρίτης και επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια στην Ελλάδα, όχι όμως για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αλλά φορώντας τη φανέλα του αιώνιου αντιπάλου του. Ο Γερμανός γεννήθηκε στις 4 Μάρτη του 1975 στο Αμβούργο, έχει ύψος 2,16. Μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Φέμερλινγκ ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την απόκτηση και του Δημήτρη Διαμαντίδη. Η μεταγραφή του διεθνούς γκαρντ είχε κατ' ουσία προαναγγελθεί από τη Δευτέρα, οπότε ο παίκτης είχε απορρίψει την πρόταση που του έκανε ο Ηρακλής για να μείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ