ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κλίντον στην Ελλάδα
Η λαϊκή «υποδοχή» του αρχιμακελάρη των λαών

Συγκλονίστηκε η χώρα απ' άκρη σ' άκρη. Για περίπου δυο μήνες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, έδωσε έναν αγώνα χωρίς προηγούμενο. Αποκορύφωμα τα τεράστια σε παλμό και όγκο συλλαλητήρια εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα. Λίγες μέρες πριν, έχουν προηγηθεί αποκλεισμοί ΝΑΤΟικών βάσεων, πικετοφορίες, λαμπαδηφορίες, πλατύ άνοιγμα των φιλειρηνιστών στο λαό, εκδηλώσεις και συσκέψεις καταδίκης της «νέας τάξης πραγμάτων».

Κάθε γειτονιά της Αθήνας, κάθε σημείο πάνω σε τούτο τον τόπο γίνεται προπύργιο αγώνα. Οι φιλειρηνιστές περπατούν στους δρόμους της Καισαριανής, του Υμηττού, της Κυψέλης, της Πετρούπολης, του Πειραιά, της Νίκαιας απ' άκρη σ' άκρη η λαϊκή οργή για την επίσκεψη του Κλίντον κλιμακώνεται... Στους δρόμους της πρωτεύσουσας, αλλά και όλης της χώρας αναβιώνουν σκηνές, από την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο περήφανος και ανυπότακτος ελληνικός λαός, για μια φορά ακόμα, διατρανώνει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλισμό. Καταδικάζει την επίσκεψη του υπ' αριθμόν ένα εκπροσώπου του ιμπεριαλισμού στην πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, καταδικάζει... κάθε εκδήλωση αντιαμερικανισμού. Οι εκπρόσωποί της μάλιστα έχουν το θράσος να κάνουν λόγο για διακύβευση των συμφερόντων της εξωτερικής μας πολιτικής! Κάποιοι άλλοι θυμούνται το άγαλμα του Τρούμαν... και το αναστηλώνουν. Η εθνική υποτέλεια σε ακμή... Ο αντικομμουνισμός γνωρίζει νέες μεγάλες δόξες... Το λαϊκό αίσθημα εναντίον του ιμπεριαλισμού καταδικάζεται συλλήβδην και οι ηγήτορες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται να δεξιωθούν τον «πλανητάρχη» και να αναφωνήσουν νέα «ευχαριστώ»...

Συγχρόνως, ένα κράτος αστυνομοκρατίας υψώνεται μπροστά σε κάθε εκδήλωση του λαού μας. Μια σειρά από προβοκατόρικες ενέργειες - εμπνευσμένες από τα κυβερνητικά επιτελεία σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ - προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα του λαϊκού κινήματος. Συλλήψεις Αμερικανών πρακτόρων στην Κρήτη. Οι ομάδες των «γνωστών - αγνώστων» καταστρέφουν την Αθήνα και η Αστυνομία κινείται εναντίον των διαδηλωτών... Παράλληλα σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, προβοκάτορες σπάνε γραφεία του ΚΚΕ και φτάνουν στο σημείο να χτυπήσουν με ρόπαλα ανυπεράσπιστους ανθρώπους... Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών - σαν γνήσιοι υπάλληλοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας, κατάφερε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.

Το χρονικό της αγωνιστικής προετοιμασίας

Ο Οκτώβρης αρχίζει με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Κυριακή 3 του Οκτώβρη. Η βάση του Αραξου περικυκλώνεται από φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου. Αίτημα, η απομάκρυνση της βάσης και των πυρηνικών από την περιοχή. Η αστυνομία χρησιμοποιεί χημικά και καπνογόνα για να διαλύσει την ειρηνική αυτή διαδήλωση... Την ίδια μέρα μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Πρέβεζα γίνεται σύσκεψη για το συντονισμό της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ηδη η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή τους καλούν το λαό της χώρας να αντιταχθεί στην επίσκεψη Κλίντον.

Τρίτη 5 Οκτώβρη. Ο λαός της Θεσσαλίας διαδηλώνει εναντίον της παρουσίας του νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο. Η κυβέρνηση με εντολές της, μετατρέπει όλη την περιοχή της Λάρισας σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στέλνοντας δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, που επέβαλαν αυστηρή πολιορκία δεκάδων χιλιομέτρων, γύρω από το στρατηγείο, ώστε να αποτρέψουν την παρουσία του κόσμου έξω από αυτό. Προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή της κυβερνητικής φιέστας των εγκαινίων της «νέας φωλιάς» του θανάτου, απέκλεισαν κάθε πρόσβαση σε όποιο πολίτη περνούσε από την ευρύτερη περιοχή. Δεν ήθελαν οι υψηλοί καλεσμένοι του Ακη Τσοχατζόπουλου, όπως ο ΝΑΤΟικός στρατηγός αρχιεγκληματίας, Γουέσλι Κλαρκ, να ενοχληθούν από φωνές διαμαρτυρίας και αντίθεσης στη νέα τάξη της τρομοκρατίας των όπλων και της σφαγής των λαών.

Δευτέρα 11 Οκτώβρη . Ανακοινώνεται επίσημα ότι επισπεύδεται κατά μια βδομάδα η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα που τελικά θα προηγηθεί της επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου στις 20 - 21 θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ. Αντί λοιπόν στις 21 - 23 του Νοέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 13 με 15 του Νοέμβρη.

Επίσημη αιτιολογία των Αμερικανών για τη μετάθεση των ημερομηνιών είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον κατά τη θρησκευτική γιορτή των «Ευχαριστιών». Η μετάθεση και επίσπευση της ημερομηνίας της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα συνδέεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με τα σχέδια των αμερικανικών επιτελείων για τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Σημίτη - Κλίντον - Ετσεβίτ, για την προετοιμασία της οποίας χρειάζεται να προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Τραγική ειρωνεία. Η ανακοίνωση της αλλαγής της ημερομηνίας της επίσκεψης Κλίντον, γίνεται μια μέρα πριν από την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Γίνεται σε μια περίοδο που έχει φθάσει στην πρωτεύουσα κλιμάκιο 50 διπλωματών, αστυνομικών και πρακτόρων, οι οποίοι πραγματοποιούν σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσουν το στρατιωτικό καθεστώς που όλοι γνωρίσαμε...

Κυριακή 17 Οκτώβρη. Με μηχανοκίνητη πορεία φτάνουν έξω από τη βάση της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου δεκάδες εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, στη λειτουργία της αμερικάνικης βάσης. Η συμμετοχή πολλών νέων έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Στις 22 του Οκτώβρη η Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), διοργανώνει σύσκεψη, με τη συμμετοχή 17 μαζικών φορέων και παίρνουν την απόφαση για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων. Αποφασίζουν να στήσουν λαϊκό δικαστήριο που θα δικάσει και θα καταδικάσει σαν εγκληματία πολέμου, τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Μάλιστα έχει συνταχθεί και κατηγορητήριο - καταπέλτης - από τους Νομικούς για την Ειρήνη. Η απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου θα επιδοθεί στην αμερικανική πρεσβεία. Συγχρόνως αποφασίζεται ότι τη μέρα της άφιξης του Κλίντον, θα πραγματοποιηθεί δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Στις μέρες που μεσολαβούν μέχρι τη δίκη του σφαγέα των Βαλκανίων, κύμα από καταδικαστικές αποφάσεις μαζικών φορέων εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα, υπάρχει σε καθημερινή βάση. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η αντίδραση προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα του τόπου μας. Ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας ξεσηκώνεται και συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση καταδίκης που διοργανώνεται. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, όλοι καταδικάζουν την επίσκεψη του «πλανητάρχη».

Παράλληλα με πικετοφορίες και λαμπαδηφορίες, «συγκλονίζονται» οι γειτονιές της Αθήνας. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Ολα φανερώνουν ότι οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, θα ταράξουν τα ήρεμα νερά που προσπαθεί με διάφορους τρόπους να διατηρήσει η κυβέρνηση...

Οταν ο λαός θέλει μπορεί

Τεράστιες σε παλμό και όγκο συγκεντρώσεις έγιναν μέσα στο Νοέμβρη.Το μήνα που η επίσκεψη του σφαγέα των Βαλκανίων Μπιλ Κλίντον στην πατρίδα μας επισκίασε όλη την επικαιρότητα.

Τη Δευτέρα στις 8 του Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος γίνεται το Δικαστήριο των λαών, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Ενα δικαστήριο που θα δικάσει και θα καταδικάσει τον αρχιδολοφόνο του ΝΑΤΟ. Ενα δικαστήριο που θα στηθεί από το λαό, με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών. Το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί από τους «Δικηγόρους της Ειρήνης», ένα κατηγορητήριο καταπέλτης, εναντίον ενός εγκληματία πολέμου. Αμέσως ξεκινά ένας πρωτοφανής πόλεμος σε βάρος των καλλιτεχνών και της διανόησης της χώρας, μια συκοφαντική εκστρατεία, που δύσκολα εκείνη την ώρα μπορούσε κάποιος να καταλάβει τους ακριβείς στόχους της. Χρειάστηκαν να περάσουν δύο 24ωρα, για να γίνουν εμφανείς οι προθέσεις των λασπολόγων... Το λαϊκό δικαστήριο θα βρει, όμως, μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στο λαϊκό κίνημα. Μετά την καταδίκη από το λαϊκό δικαστήριο του Μπιλ Κλίντον, ακολούθησε μεγάλη πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Πέμπτη 11 Νοέμβρη. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μόλις την προηγούμενη (10 Νοέμβρη) έχει κάνει ένα βήμα μπροστά με την προετοιμασία του συλλαλητηρίου για τις 13 του μήνα. Ανακοινώνεται ότι ο Κλίντον αναβάλλει την επίσκεψή του και τη μεταθέτει, από τις 13, στις 19 Νοέμβρη. Ο «Ρ» κυκλοφορεί με τίτλο «Οταν ο λαός θέλει μπορεί». Ταυτόχρονα, οι δεκάδες φορείς που διοργανώνουν το συλλαλητήριο ανακοινώνουν πως θα ξανασυγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 19 του Νοέμβρη, όταν το πόδι του χασάπη των Βαλκανίων θα πατήσει στη χώρα μας...

Σάββατο 13 Νοέμβρη. Το Σύνταγμα «πλημμυρίζει» από ανυπότακτους πολίτες. «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», ένα από τα συνθήματα που τραντάζουν την πλατεία. Κι είναι χιλιάδες αυτοί που με πάθος πορεύονται μετά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Τετάρτη 17 Νοέμβρη. Νέο αντιιμπεριαλιστικό κύμα ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της 26ης επετείου του Πολυτεχνείου. Ολοι αναγκάζονται να παραδεχτούν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση προκαλεί και ανακοινώνει: Η προγραμματισμένη πορεία της 19ης Νοέμβρη απαγορεύεται να φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία! Οι διοργανωτές απαντούν αμέσως: «Ολοι στην πορεία, στους δρόμους σπάμε την τρομοκρατία».

Παρασκευή 19 Νοέμβρη. Είναι η ημέρα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς. Στόχος τους φαίνεται από νωρίς πως δεν είναι μόνο να μη φτάσει η πορεία στην πρεσβεία, αλλά να διαλυθούν με κάθε τρόπο οι διαδηλωτές... Στόχος, που με τη βοήθεια των προβοκατόρικων, αλλά και των επίσημων, κρατικών και κυβερνητικών μηχανισμών θα επιτευχθεί... Το λαϊκό κίνημα όμως έχει δώσει ήδη την απάντηση. Η τεράστια σε παλμό και όγκο συγκέντρωση θα χαλάσει τη φιέστα των κυβερνώντων.

Κράτος προβοκάτορας...

Ολο το χρονικό διάστημα που το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας έδινε έναν μοναδικό και ανυπόταχτο αγώνα, οι κρατικοί μηχανισμοί, με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών δημιούργησαν προβοκατόρικο κλίμα τρομοκράτησης και λασπολογίας του λαϊκού κινήματος.

Λίγες μέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που όπως αποκαλύφθηκε ήρθαν από την Ισπανία, πιάνονται στα πράσα στο Λασήθι, την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε αυτοκίνητα πίσω από το χώρο όπου γίνεται φιλειρηνική εκδήλωση. Αφήνονται ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, με πρόσχημα την «ετεροδικία» και μια ψευδή δήλωση ότι οι δύο υπηρετούν στη Σούδα. Κυβερνητικά στελέχη του νομού απειλούν να διώξουν τον αστυνομικό διευθυντή Αγίου Νικολάου, επειδή «τόλμησε» να ανακρίνει τους δύο Αμερικανούς!

Στις 19 του Νοέμβρη και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της επίσκεψης Κλίντον, οι προβοκάτορες πιάνουν επίκαιρες θέσεις. Ηδη από τις 4 το απόγευμα μια ομάδα, που δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα, κάνει την εμφάνισή της στα Προπύλαια. Απ' την αρχή είναι ξεκάθαρες οι διαθέσεις τους και το λένε: «Θα δείτε τι έχει να γίνει απόψε, θα την κάψουμε την Αθήνα»! Μαζεύονται στη συμβολή των οδών Αμερικής και Σταδίου και περιμένουν το σύνθημα. Στις 17.55 όλη η ομάδα κατεβάζει τις κουκούλες, φοράει κράνη, παίρνει στα χέρια της ξύλα, λοστάρια και σιδερόβεργες. Οι συγχρονισμένες τους ενέργειες δείχνουν ότι η ομάδα κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Μέχρι τις 18.30, η ομάδα κινείται, προκαλώντας φραστικά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, στην αρχή της Πανεπιστημίου κάποιοι άλλοι πραγματοποιούν άλλο τμήμα του σχεδίου, ξεκινώντας να βάζουν τις πρώτες φωτιές στους κάδους απορριμμάτων και να σπάνε βιτρίνες. Δύο λεπτά αργότερα οι δύο ομάδες ενώνονται και ξεκινούν την... παράσταση, με συμπρωταγωνιστές τις δυνάμεις των ΜΑΤ...

Το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Μέτωπο κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης

Το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου, βρίσκει την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αμέσως μετά το τέλος των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και οι εμπειρίες του λαϊκού κινήματος είναι πολλές και σπουδαίες.

Στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πήραν μέρος 300 σύνεδροι από όλη τη χώρα, ενώ με τους παρατηρητές και τους προσκεκλημένους παρακολούθησαν τις εργασίες συνολικά 500 άτομα. Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο ήταν ότι ανάμεσα στον κόσμο που παρακολούθησε και πήρε μέρος στο συνέδριο υπήρξαν και πάρα πολύ άνθρωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Ανθρωποι που κατά τη διάρκεια των δυναμικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών είχαν πάρει ενεργά μέρος.

Το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ ήταν ένα συνέδριο ιδιαίτερου προβληματισμού και συγχρόνως μια ευκαιρία, για να καθοριστούν οι βάσεις της πορείας του κινήματος ειρήνης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός και η σημαντική παρουσία της νέας γενιάς ήταν μερικά από τα στοιχεία που συνέθεσαν την εικόνα του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη ανάταση του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που ξεδιπλώθηκε στη χώρα μας από την αρχή της βρώμικης επέμβασης των ΝΑΤΟικών φονιάδων στα Βαλκάνια ήταν το στοιχείο που απασχόλησε ιδιαίτερα τους συνέδρους.

Στις ομιλίες τους, οι σύνεδροι διαπίστωσαν τις τεράστιες δυνατότητες του κινήματος ειρήνης, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι κύριο μέλημα των επιτροπών ειρήνης, αλλά και των αγωνιστών του κινήματος θα είναι να αξιοποιήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες που υπάρχουν. Προσπάθειες που πρέπει να επικεντρωθούν στη σωστή ενημέρωση του λαού και στην ενεργοποίησή του μέσα στο ιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η διακήρυξη - απόφαση του 13ου Συνεδρίου, στην οποία κατέληξαν οι σύνεδροι, αφού αρχικά καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα, επισημαίνει την ανάγκη: Για συσπείρωση στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης όλων εκείνων που αντιτάσσονται στη βαρβαρότητα της νέας ΝΑΤΟικής τάξης, όσων απορρίπτουν την υποτέλεια και υποταγή στον ευρωατλαντικό φασισμό και όσων αρνούνται την υποδούλωση της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, καθορίζοντας τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕΔΥΕ και του 13ου Συνεδρίου, τονίζεται η ανάγκη της συμβολής στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα συσπειρώσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς που δρουν προς την κατεύθυνση της αντίστασης και ανατροπής της νέας τάξης. Ενός μετώπου που θα αγωνίζεται για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

21ο Δεκαήμερο Ειρήνης

Οι βόμβες των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους. Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχει προχωρήσει σε νέα απάνθρωπα επίπεδα. Ο Μάης του 1999, βρήκε τα Βαλκάνια σε πύρινο κλοιό. Τούτη την Πρωτομαγιά, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποφάσισε να βάλει αφετηρία, για να διοργανώσει το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης. Ενα δεκαήμερο που διοργανώνει κάθε χρόνο για 21 ολόκληρα έτη.

Δέκα μέρες που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτέλεσαν τη συνέχιση των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων για το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αποκορύφωμα των φιλειρηνικών εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που έγινε στις 9 του Μάη, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, εναντίον των δυνάμεων του «Αξονα».

Την πρώτη μέρα του Δεκαήμερου, οι φιλειρηνιστές φράζουν την πύλη 11 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μια πύλη που έγινε θρύλος. Για ολόκληρες μέρες κανένα ΝΑΤΟικό όπλο ή φαντάρος δεν πέρασε... Ολες τις μέρες μέχρι τη μαραθώνια πορεία, οι συνοικίες της Αθήνας, γίνονται μικρά και μεγάλα προπύργια αγώνα. Γίνονται μετερίζια καθημερινής πάλης εναντίον των ΝΑΤΟικών φονιάδων και εστίες καταδίκης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Συναυλίες, συζητήσεις, πικετοφορίες, πορείες, αποκλεισμοί λιμανιών και βάσεων, είναι οι εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος. Εχουν περάσει αρκετές μέρες από την έναρξη του πολέμου και οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη συγκλονίσει τη χώρα. Το Δεκαήμερο όμως της ειρήνης, ήταν μια καινούρια αρχή για το λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Η ένταση και ο παλμός των κινητοποιήσεων, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός δεν προτίθεται να παραχωρήσει το ελληνικό έδαφος στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στις 9 του Μάη, ο τύμβος του Μαραθώνα γέμισε από ανυπότακτους πολίτες. Γέμισε με ανθρώπους αποφασισμένους να στείλουν ένα δυναμικό αντιπολεμικό μήνυμα. Ηταν μια ανεπανάληπτη πορεία 42 χιλιομέτρων από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, η οποία κατέληξε σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Εκεί συναντήθηκαν δυο γενιές. Οι ειρηνοδρόμοι που εκείνη τη μέρα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι αντιστασιακοί που πολέμησαν το Ναζισμό. Ηταν μια συνάντηση για να γιορταστεί η 9η του Μάη. Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Παράλληλα χιλιάδες Πελοποννήσιοι, την ίδια μέρα, συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη, Κερασίτσα και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Τρίπολη. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον του πολέμου για πολλές μέρες ακόμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ