Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Μέτωπο κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης

Το 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3-4 Ιουλίου, βρίσκει την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αμέσως μετά το τέλος των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και οι εμπειρίες του λαϊκού κινήματος είναι πολλές και σπουδαίες.

Στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πήραν μέρος 300 σύνεδροι από όλη τη χώρα, ενώ με τους παρατηρητές και τους προσκεκλημένους παρακολούθησαν τις εργασίες συνολικά 500 άτομα. Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο ήταν ότι ανάμεσα στον κόσμο που παρακολούθησε και πήρε μέρος στο συνέδριο υπήρξαν και πάρα πολύ άνθρωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Ανθρωποι που κατά τη διάρκεια των δυναμικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών είχαν πάρει ενεργά μέρος.

Το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ ήταν ένα συνέδριο ιδιαίτερου προβληματισμού και συγχρόνως μια ευκαιρία, για να καθοριστούν οι βάσεις της πορείας του κινήματος ειρήνης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός και η σημαντική παρουσία της νέας γενιάς ήταν μερικά από τα στοιχεία που συνέθεσαν την εικόνα του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη ανάταση του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που ξεδιπλώθηκε στη χώρα μας από την αρχή της βρώμικης επέμβασης των ΝΑΤΟικών φονιάδων στα Βαλκάνια ήταν το στοιχείο που απασχόλησε ιδιαίτερα τους συνέδρους.

Στις ομιλίες τους, οι σύνεδροι διαπίστωσαν τις τεράστιες δυνατότητες του κινήματος ειρήνης, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι κύριο μέλημα των επιτροπών ειρήνης, αλλά και των αγωνιστών του κινήματος θα είναι να αξιοποιήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες που υπάρχουν. Προσπάθειες που πρέπει να επικεντρωθούν στη σωστή ενημέρωση του λαού και στην ενεργοποίησή του μέσα στο ιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η διακήρυξη - απόφαση του 13ου Συνεδρίου, στην οποία κατέληξαν οι σύνεδροι, αφού αρχικά καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα, επισημαίνει την ανάγκη: Για συσπείρωση στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης όλων εκείνων που αντιτάσσονται στη βαρβαρότητα της νέας ΝΑΤΟικής τάξης, όσων απορρίπτουν την υποτέλεια και υποταγή στον ευρωατλαντικό φασισμό και όσων αρνούνται την υποδούλωση της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, καθορίζοντας τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕΔΥΕ και του 13ου Συνεδρίου, τονίζεται η ανάγκη της συμβολής στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα συσπειρώσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς που δρουν προς την κατεύθυνση της αντίστασης και ανατροπής της νέας τάξης. Ενός μετώπου που θα αγωνίζεται για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ