Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομμουνιστική Επιθεώρηση
Αφιέρωμα στη Γ' Διεθνή

Στα 80 χρόνια από την ίδρυσή της

H KOMEΠ επέλεξε να αφιερώσει το τελευταίο τεύχος του 1999 στην επέτειο ενός γεγονότος που σφράγισε τον 20ό αιώνα: στα 80 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Γ' Διεθνής) το 1919.

Αυτή η επέτειος, όπως και κάθε άλλη σημαντική επέτειος, μπορεί να γίνει για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη και γνώση. Κυρίως, όμως, αποτελεί αφορμή για σκέψεις, προβληματισμούς, συμπεράσματα και διατύπωση θεωρητικών γενικεύσεων και πιο ολοκληρωμένων πολιτικών επεξεργασιών με βάση τις εμπειρίες της ταξικής πάλης και τους καρπούς που απέδωσε η στρατηγική και τακτική του επαναστατικού εργατικού κινήματος.

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ διατυπώνει την πρόβλεψη ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων. Θέτει ως προϋπόθεση για τη νέα «έφοδο του προλεταριάτου προς τον ουρανό», και επείγον καθήκον, την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και την έξοδό του από την κατάσταση της κρίσης και της υποχώρησης, την αποκατάσταση της ενότητάς του, στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού και της ενιαίας στρατηγικής, όπως και τη συγκεκριμένη οργανωτική έκφρασή της. Στην εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος, πολύτιμη πηγή βοήθειας αποτελεί η εμπειρία της Τρίτης Διεθνούς.

Στα πλαίσια του αφιερώματος περιλαμβάνονται άρθρα στελεχών του ΚΚΕ και ντοκουμέντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Στο άρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα «Επίκαιρες σκέψεις στα 80 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς», προσεγγίζονται ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική και τακτική του κομμουνιστικού κινήματος στη βάση των εμπειριών της Κ.Δ., ζητήματα της αποκατάστασης της ενότητάς του και έκφρασής της σε συγκεκριμένη οργανωμένη μορφή, σε ένα κέντρο αναφοράς, ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων και την αντίληψη του ΚΚΕ για τον προλεταριακό διεθνισμό.

Στο άρθρο «Κομμουνιστική πειθαρχία: Ορος για σκληρή πάλη μέχρι τη νίκη», αναπτύσσεται, με βάση τις λενινιστικές παρακαταθήκες, το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας και των προϋποθέσεών της σήμερα, ως κομβικό ζήτημα το οποίο συνδέεται με την όλη κομματική ζωή και δράση, ως αποφασιστικός παράγοντας για την καθοδήγηση του αγώνα της εργατικής τάξης μέχρι τη νίκη.

Στο άρθρο «Η Κομμουνιστική Διεθνής και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» αποτυπώνεται η πορεία εξέλιξης των σχέσεων του Κόμματος με τη Γ' Διεθνή ως οργανικό της τμήμα, τεκμηριώνεται η επίδρασή της στη διαμόρφωση της στρατηγικής του και αναδεικνύεται η συμβολή της στην ανάπτυξη του ΚΚΕ, ως κόμμα νέου τύπου.

Από τα ντοκουμέντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς που είχε στη διάθεσή της η Συντακτική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, επελέγη προς δημοσίευση ένα μεγάλο απόσπασμα από το πολύ σημαντικό έργο του Λένιν «Θέσεις και εισήγηση για την αστική δημοκρατία και τη δικτατορία του προλεταριάτου», πάντα επίκαιρο και ιδιαίτερα σήμερα με την έξαρση της αντικομμουνιστικής επίθεσης γύρω από τα ζητήματα της επαναστατικής βίας, του κράτους και της «νομιμότητας». Το Ι Συνέδριο της Κ. Δ. ενέκρινε ομόφωνα τις θέσεις αυτές που παρουσίασε ο Β. Ι. Λένιν στο συνέδριο στις 4 Μάρτη του 1919.

Επίσης, στο τεύχος συμπεριλαμβάνεται ένα χαρακτηριστικό κεφάλαιο με τίτλο «Η πάλη για την παγκόσμια δικτατορία του προλεταριάτου και οι βασικοί τύποι των επαναστάσεων» από το Πρόγραμμα της Κ.Δ. του 1928. Στο κεφάλαιο αυτό αποτυπώνονται οι στρατηγικές επεξεργασίες της Κ.Δ. για ομάδες χωρών, ανάλογα με την ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων σε αυτές και τη θέση τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το χρονολόγιο βασικών σταθμών της ιστορίας της Γ' Διεθνούς.

Στην ενότητα «Σοσιαλισμός» υπάρχει το άρθρο «Ιστορική επισκόπηση της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΣΣΔ (περίοδος 1917-1955)», το οποίο δίνει στοιχεία για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αυτή την περίοδο, που αποδείχνουν το ανυπόστατο του αστικού ισχυρισμού ότι στη σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία δεν υπάρχει αξιόλογη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.

Στην ενότητα «Ιδεολογία-Παιδεία», δημοσιεύεται το άρθρο «Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Α.Σ. Μακάρενκο», αφιερωμένο στα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλο παιδαγωγού (1888-1939). Στο άρθρο αναδεικνύεται η μεγάλη προσφορά του στη θεωρία και πρακτική της σοσιαλιστικής παιδαγωγικής, στα πλαίσια της γιγάντιας εκπαιδευτικής προσπάθειας του νεαρού σοβιετικού σοσιαλιστικού κράτους.

Στην ενότητα «Ιστορία» φιλοξενείται το άρθρο «Αναπαλαιωμένες αστικές προσεγγίσεις του εμφυλίου πολέμου», στο οποίο ασκείται κριτική από τη σκοπιά του ιστορικού υλισμού στις προσεγγίσεις του εμφυλίου από τον αστικό επιστημονικό λόγο, που κάθε άλλο παρά «αντικειμενικός» είναι όπως θέλει να παρουσιάζεται, αλλά υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες της κυρίαρχης τάξης.

Τέλος, στην ύλη του τεύχους συμπεριλαμβάνεται βιβλιοπαρουσίαση για δύο εκδοτικές επιτυχίες της «Σύγχρονης Εποχής». Το έργο ανάπτυξης της πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού του Ι.Β. Στάλιν «Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» και η ιστορικου-οικονομικού χαρακτήρα μελέτη του Ν. Μπελογιάννη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα».

Στα Κομματικά Ντοκουμέντα ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορούν να βρουν τη «Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό», ενόψει των επερχόμενων εκλογών για το Εθνικό Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ