Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν ο λαός θέλει μπορεί

Τεράστιες σε παλμό και όγκο συγκεντρώσεις έγιναν μέσα στο Νοέμβρη.Το μήνα που η επίσκεψη του σφαγέα των Βαλκανίων Μπιλ Κλίντον στην πατρίδα μας επισκίασε όλη την επικαιρότητα.

Τη Δευτέρα στις 8 του Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος γίνεται το Δικαστήριο των λαών, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Ενα δικαστήριο που θα δικάσει και θα καταδικάσει τον αρχιδολοφόνο του ΝΑΤΟ. Ενα δικαστήριο που θα στηθεί από το λαό, με τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών. Το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί από τους «Δικηγόρους της Ειρήνης», ένα κατηγορητήριο καταπέλτης, εναντίον ενός εγκληματία πολέμου. Αμέσως ξεκινά ένας πρωτοφανής πόλεμος σε βάρος των καλλιτεχνών και της διανόησης της χώρας, μια συκοφαντική εκστρατεία, που δύσκολα εκείνη την ώρα μπορούσε κάποιος να καταλάβει τους ακριβείς στόχους της. Χρειάστηκαν να περάσουν δύο 24ωρα, για να γίνουν εμφανείς οι προθέσεις των λασπολόγων... Το λαϊκό δικαστήριο θα βρει, όμως, μεγάλη ανταπόκριση ανάμεσα στο λαϊκό κίνημα. Μετά την καταδίκη από το λαϊκό δικαστήριο του Μπιλ Κλίντον, ακολούθησε μεγάλη πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Πέμπτη 11 Νοέμβρη. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μόλις την προηγούμενη (10 Νοέμβρη) έχει κάνει ένα βήμα μπροστά με την προετοιμασία του συλλαλητηρίου για τις 13 του μήνα. Ανακοινώνεται ότι ο Κλίντον αναβάλλει την επίσκεψή του και τη μεταθέτει, από τις 13, στις 19 Νοέμβρη. Ο «Ρ» κυκλοφορεί με τίτλο «Οταν ο λαός θέλει μπορεί». Ταυτόχρονα, οι δεκάδες φορείς που διοργανώνουν το συλλαλητήριο ανακοινώνουν πως θα ξανασυγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 19 του Νοέμβρη, όταν το πόδι του χασάπη των Βαλκανίων θα πατήσει στη χώρα μας...

Σάββατο 13 Νοέμβρη. Το Σύνταγμα «πλημμυρίζει» από ανυπότακτους πολίτες. «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», ένα από τα συνθήματα που τραντάζουν την πλατεία. Κι είναι χιλιάδες αυτοί που με πάθος πορεύονται μετά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Τετάρτη 17 Νοέμβρη. Νέο αντιιμπεριαλιστικό κύμα ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της 26ης επετείου του Πολυτεχνείου. Ολοι αναγκάζονται να παραδεχτούν πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δέκα χρόνων. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά και τις προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Η κυβέρνηση προκαλεί και ανακοινώνει: Η προγραμματισμένη πορεία της 19ης Νοέμβρη απαγορεύεται να φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία! Οι διοργανωτές απαντούν αμέσως: «Ολοι στην πορεία, στους δρόμους σπάμε την τρομοκρατία».

Παρασκευή 19 Νοέμβρη. Είναι η ημέρα της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας. Χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς. Στόχος τους φαίνεται από νωρίς πως δεν είναι μόνο να μη φτάσει η πορεία στην πρεσβεία, αλλά να διαλυθούν με κάθε τρόπο οι διαδηλωτές... Στόχος, που με τη βοήθεια των προβοκατόρικων, αλλά και των επίσημων, κρατικών και κυβερνητικών μηχανισμών θα επιτευχθεί... Το λαϊκό κίνημα όμως έχει δώσει ήδη την απάντηση. Η τεράστια σε παλμό και όγκο συγκέντρωση θα χαλάσει τη φιέστα των κυβερνώντων.

Κράτος προβοκάτορας...

Ολο το χρονικό διάστημα που το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας έδινε έναν μοναδικό και ανυπόταχτο αγώνα, οι κρατικοί μηχανισμοί, με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών δημιούργησαν προβοκατόρικο κλίμα τρομοκράτησης και λασπολογίας του λαϊκού κινήματος.

Λίγες μέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που όπως αποκαλύφθηκε ήρθαν από την Ισπανία, πιάνονται στα πράσα στο Λασήθι, την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε αυτοκίνητα πίσω από το χώρο όπου γίνεται φιλειρηνική εκδήλωση. Αφήνονται ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, με πρόσχημα την «ετεροδικία» και μια ψευδή δήλωση ότι οι δύο υπηρετούν στη Σούδα. Κυβερνητικά στελέχη του νομού απειλούν να διώξουν τον αστυνομικό διευθυντή Αγίου Νικολάου, επειδή «τόλμησε» να ανακρίνει τους δύο Αμερικανούς!

Στις 19 του Νοέμβρη και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της επίσκεψης Κλίντον, οι προβοκάτορες πιάνουν επίκαιρες θέσεις. Ηδη από τις 4 το απόγευμα μια ομάδα, που δεν ξεπερνούσε τα 200 άτομα, κάνει την εμφάνισή της στα Προπύλαια. Απ' την αρχή είναι ξεκάθαρες οι διαθέσεις τους και το λένε: «Θα δείτε τι έχει να γίνει απόψε, θα την κάψουμε την Αθήνα»! Μαζεύονται στη συμβολή των οδών Αμερικής και Σταδίου και περιμένουν το σύνθημα. Στις 17.55 όλη η ομάδα κατεβάζει τις κουκούλες, φοράει κράνη, παίρνει στα χέρια της ξύλα, λοστάρια και σιδερόβεργες. Οι συγχρονισμένες τους ενέργειες δείχνουν ότι η ομάδα κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Μέχρι τις 18.30, η ομάδα κινείται, προκαλώντας φραστικά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, στην αρχή της Πανεπιστημίου κάποιοι άλλοι πραγματοποιούν άλλο τμήμα του σχεδίου, ξεκινώντας να βάζουν τις πρώτες φωτιές στους κάδους απορριμμάτων και να σπάνε βιτρίνες. Δύο λεπτά αργότερα οι δύο ομάδες ενώνονται και ξεκινούν την... παράσταση, με συμπρωταγωνιστές τις δυνάμεις των ΜΑΤ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλευε σταθερά ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς (2022-09-15 00:00:00.0)
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα ακουστούν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα (2020-11-10 00:00:00.0)
Δεν τους πέρασε... (2017-11-21 00:00:00.0)
Προβοκατόρικα τρικάκια (1999-12-07 00:00:00.0)
Είκοσι τέσσερα χρόνια πορείες (1998-11-15 00:00:00.0)
Μόνη απάντηση η μαζική αγωνιστική παρουσία (1996-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ