Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό της αγωνιστικής προετοιμασίας

Ο Οκτώβρης αρχίζει με δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Κυριακή 3 του Οκτώβρη. Η βάση του Αραξου περικυκλώνεται από φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου. Αίτημα, η απομάκρυνση της βάσης και των πυρηνικών από την περιοχή. Η αστυνομία χρησιμοποιεί χημικά και καπνογόνα για να διαλύσει την ειρηνική αυτή διαδήλωση... Την ίδια μέρα μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Πρέβεζα γίνεται σύσκεψη για το συντονισμό της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ηδη η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή τους καλούν το λαό της χώρας να αντιταχθεί στην επίσκεψη Κλίντον.

Τρίτη 5 Οκτώβρη. Ο λαός της Θεσσαλίας διαδηλώνει εναντίον της παρουσίας του νέου στρατηγείου του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο. Η κυβέρνηση με εντολές της, μετατρέπει όλη την περιοχή της Λάρισας σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στέλνοντας δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, που επέβαλαν αυστηρή πολιορκία δεκάδων χιλιομέτρων, γύρω από το στρατηγείο, ώστε να αποτρέψουν την παρουσία του κόσμου έξω από αυτό. Προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή της κυβερνητικής φιέστας των εγκαινίων της «νέας φωλιάς» του θανάτου, απέκλεισαν κάθε πρόσβαση σε όποιο πολίτη περνούσε από την ευρύτερη περιοχή. Δεν ήθελαν οι υψηλοί καλεσμένοι του Ακη Τσοχατζόπουλου, όπως ο ΝΑΤΟικός στρατηγός αρχιεγκληματίας, Γουέσλι Κλαρκ, να ενοχληθούν από φωνές διαμαρτυρίας και αντίθεσης στη νέα τάξη της τρομοκρατίας των όπλων και της σφαγής των λαών.

Δευτέρα 11 Οκτώβρη . Ανακοινώνεται επίσημα ότι επισπεύδεται κατά μια βδομάδα η επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα που τελικά θα προηγηθεί της επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου στις 20 - 21 θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ. Αντί λοιπόν στις 21 - 23 του Νοέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 13 με 15 του Νοέμβρη.

Επίσημη αιτιολογία των Αμερικανών για τη μετάθεση των ημερομηνιών είναι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον κατά τη θρησκευτική γιορτή των «Ευχαριστιών». Η μετάθεση και επίσπευση της ημερομηνίας της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα συνδέεται, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με τα σχέδια των αμερικανικών επιτελείων για τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Σημίτη - Κλίντον - Ετσεβίτ, για την προετοιμασία της οποίας χρειάζεται να προηγηθεί η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Τραγική ειρωνεία. Η ανακοίνωση της αλλαγής της ημερομηνίας της επίσκεψης Κλίντον, γίνεται μια μέρα πριν από την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Γίνεται σε μια περίοδο που έχει φθάσει στην πρωτεύουσα κλιμάκιο 50 διπλωματών, αστυνομικών και πρακτόρων, οι οποίοι πραγματοποιούν σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσουν το στρατιωτικό καθεστώς που όλοι γνωρίσαμε...

Κυριακή 17 Οκτώβρη. Με μηχανοκίνητη πορεία φτάνουν έξω από τη βάση της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου δεκάδες εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους, στη λειτουργία της αμερικάνικης βάσης. Η συμμετοχή πολλών νέων έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Στις 22 του Οκτώβρη η Επιτροπή Ειρήνης για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), διοργανώνει σύσκεψη, με τη συμμετοχή 17 μαζικών φορέων και παίρνουν την απόφαση για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων. Αποφασίζουν να στήσουν λαϊκό δικαστήριο που θα δικάσει και θα καταδικάσει σαν εγκληματία πολέμου, τον αρχηγό των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Μάλιστα έχει συνταχθεί και κατηγορητήριο - καταπέλτης - από τους Νομικούς για την Ειρήνη. Η απόφαση του λαϊκού δικαστηρίου θα επιδοθεί στην αμερικανική πρεσβεία. Συγχρόνως αποφασίζεται ότι τη μέρα της άφιξης του Κλίντον, θα πραγματοποιηθεί δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Στις μέρες που μεσολαβούν μέχρι τη δίκη του σφαγέα των Βαλκανίων, κύμα από καταδικαστικές αποφάσεις μαζικών φορέων εναντίον της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα, υπάρχει σε καθημερινή βάση. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η αντίδραση προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα του τόπου μας. Ο καλλιτεχνικός και πνευματικός κόσμος της χώρας ξεσηκώνεται και συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκδήλωση καταδίκης που διοργανώνεται. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, όλοι καταδικάζουν την επίσκεψη του «πλανητάρχη».

Παράλληλα με πικετοφορίες και λαμπαδηφορίες, «συγκλονίζονται» οι γειτονιές της Αθήνας. Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Ολα φανερώνουν ότι οι κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, θα ταράξουν τα ήρεμα νερά που προσπαθεί με διάφορους τρόπους να διατηρήσει η κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ