Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο Δεκαήμερο Ειρήνης

Οι βόμβες των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους. Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχει προχωρήσει σε νέα απάνθρωπα επίπεδα. Ο Μάης του 1999, βρήκε τα Βαλκάνια σε πύρινο κλοιό. Τούτη την Πρωτομαγιά, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποφάσισε να βάλει αφετηρία, για να διοργανώσει το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης. Ενα δεκαήμερο που διοργανώνει κάθε χρόνο για 21 ολόκληρα έτη.

Δέκα μέρες που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτέλεσαν τη συνέχιση των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών αγώνων για το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αποκορύφωμα των φιλειρηνικών εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που έγινε στις 9 του Μάη, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, εναντίον των δυνάμεων του «Αξονα».

Την πρώτη μέρα του Δεκαήμερου, οι φιλειρηνιστές φράζουν την πύλη 11 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μια πύλη που έγινε θρύλος. Για ολόκληρες μέρες κανένα ΝΑΤΟικό όπλο ή φαντάρος δεν πέρασε... Ολες τις μέρες μέχρι τη μαραθώνια πορεία, οι συνοικίες της Αθήνας, γίνονται μικρά και μεγάλα προπύργια αγώνα. Γίνονται μετερίζια καθημερινής πάλης εναντίον των ΝΑΤΟικών φονιάδων και εστίες καταδίκης των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Συναυλίες, συζητήσεις, πικετοφορίες, πορείες, αποκλεισμοί λιμανιών και βάσεων, είναι οι εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος. Εχουν περάσει αρκετές μέρες από την έναρξη του πολέμου και οι αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις έχουν ήδη συγκλονίσει τη χώρα. Το Δεκαήμερο όμως της ειρήνης, ήταν μια καινούρια αρχή για το λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Η ένταση και ο παλμός των κινητοποιήσεων, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός δεν προτίθεται να παραχωρήσει το ελληνικό έδαφος στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στις 9 του Μάη, ο τύμβος του Μαραθώνα γέμισε από ανυπότακτους πολίτες. Γέμισε με ανθρώπους αποφασισμένους να στείλουν ένα δυναμικό αντιπολεμικό μήνυμα. Ηταν μια ανεπανάληπτη πορεία 42 χιλιομέτρων από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, η οποία κατέληξε σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Εκεί συναντήθηκαν δυο γενιές. Οι ειρηνοδρόμοι που εκείνη τη μέρα έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι αντιστασιακοί που πολέμησαν το Ναζισμό. Ηταν μια συνάντηση για να γιορταστεί η 9η του Μάη. Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.

Παράλληλα χιλιάδες Πελοποννήσιοι, την ίδια μέρα, συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη, Κερασίτσα και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Τρίπολη. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον του πολέμου για πολλές μέρες ακόμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ