ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέσσερα χρόνια παλαιστινιακής εξέγερσης

Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» φιλειρηνιστές ενάντια στο «τείχος»

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» φιλειρηνιστές ενάντια στο «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Το κυριότερο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης είναι τα ισραηλινά κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των Παλαιστινίων, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, ο αποκλεισμός, οι δολοφονίες των παιδιών μας, οι δολοφονίες στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων, εδώ και στο εξωτερικό. Αυτή η τρελή πολιτική και η στρατιωτική ισχύς δεν πρόκειται να φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ» υποστήριξε, χτες, σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Ο Αχμάντ Κορέι κατέληξε σε μια έκκληση και προς τις δύο πλευρές «να επανεξετάσουν την πολιτική και την τακτική που οδήγησε στο τωρινό αιματοκύλισμα». Εισέπραξε, άμεσα, την απάντηση της ισραηλινής πλευράς, διά στόματος του Ντόρε Γκολντ, συμβούλου του Αριέλ Σαρόν σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος επέρριψε το σύνολο της ευθύνης στην παλαιστινιακή πλευρά, κατηγορώντας τη για «πολιτική καταστροφής».

Εκδηλώσεις μνήμης για την τετράχρονη συνεχιζόμενη Ιντιφάντα έγιναν, χτες, σε διάφορες πόλεις των παλαιστινιακών εδαφών. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας οι νεκροί Παλαιστίνιοι, αυτά τα 4 χρόνια, έχουν ξεπεράσει τους 3.549. Ο ανάλογος απολογισμός από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την ισραηλινή πλευρά καταμετρά 1.017 νεκρούς.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός παρέμεινε, χτες, για δεύτερη μέρα μέσα στην πόλη της Τζενίν, και στο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό όπου έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας και έχει ζητήσει από τους άνδρες άνω των 16 χρόνων να συγκεντρωθούν σε σχολεία για ανακρίσεις. Επισήμως έγιναν 60 συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας παιδιών που τους λιθοβολούσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος, ενώ νωρίτερα είχε σκοτωθεί ένας 46χρονος Παλαιστίνιος με διανοητικά προβλήματα. Επίσης, τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπαναχώρηση Πάουελ για τις εκλογές
  • Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αντικατοχικές επιθέσεις ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης
  • Απελευθερώθηκαν οι 2 Ιταλίδες ακτιβίστριες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κλιμακούμενη δράση των Ιρακινών ανταρτών μπορεί να απειλήσει τη διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές Γενάρη, υποστήριξε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, θέτοντας, για πρώτη φορά επισήμως, υπό αμφισβήτηση ένα από τα πλέον δημοφιλή επιχειρήματα - προσχήματα του Λευκού Οίκου. Ουσιαστικά υπέρ της αναβολής των εκλογών τάχθηκε, από την πλευρά του, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα. Την ίδια ώρα, εντός Ιράκ, εντείνονταν οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις ενώ απελευθερώνονταν και αρκετοί όμηροι.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι χαώδης. Εάν γίνουν εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες, νικητής θα αναδειχτεί η πιο οργανωμένη παράταξη και αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλη από τους εξτρεμιστές» εκτιμά σε συνέντευξή του στο γαλλικό Τύπο ο Ιορδανός βασιλιάς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία. Ο Αμπντάλα απέφυγε να ταχθεί, ανοιχτά, υπέρ της αναβολής των εκλογών, αλλά, με τον τρόπο του δίνει ένα ακόμη επιχείρημα στην Ουάσιγκτον να υπαναχωρήσει από την υποτιθέμενη μεγάλη της δέσμευση.

Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Ιράκ ακόμη και στην καρδιά της Βαγδάτης. Χτες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε κατοχικές δυνάμεις και σε αντάρτες στη λεωφόρο Χάιφα. Είχε προηγηθεί πολύωρος νυχτερινός βομβαρδισμός θέσεων μέσα στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων, «στόχος ήταν εκρηκτικοί μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους, και η μοναδική ώρα που δεν υπάρχει κόσμος στους δρόμους είναι το βράδυ».

Νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και σε συνοικία της Φαλούτζα, όπου επιμένουν ότι «κατά διασταυρωμένες πληροφορίες υπάρχουν κρησφύγετα της οργάνωσης "Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ", της οποίας φέρεται να ηγείται το στέλεχος της αλ Κάιντα, Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι». Οπως έλεγαν νοσοκομειακές πηγές, από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 9.

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι οι αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί της Φαλούτζα έχουν προκαλέσει «μεγάλες απώλειες στην ηγεσία των τρομοκρατών». Την ίδια ώρα, πάντως, στη γειτονική Σαμάρα χιλιάδες ένοπλοι Ιρακινοί διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά των κατακτητών και αρκετοί κρατούσαν σημαίες με το όνομα της οργάνωσης «Ταουχίντ ουάλ Τζιχάντ». Στην τρίτη μεγάλη πόλη του σουνιτικού τριγώνου, στο Ραμάντι, το μεσημέρι χτες, επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κατά αμερικανικής αυτοκινητοπομπής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Χτες, τέλος, σε ενέδρα ανταρτών στη Βασόρα, σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των βρετανικών απωλειών σε 25. Λίγο νωρίτερα, σε ανάλογη ενέδρα σκοτώθηκαν 5 μέλη των νέων ιρακινών μυστικών υπηρεσιών.

Απελευθερώσεις

Επιβεβαιώθηκε, αργά το απόγευμα, η απελευθέρωση των 2 Ιταλίδων ακτιβιστριών και των 2 Ιρακινών συνεργατών τους στην ανθρωπιστική οργάνωση «Μια Γέφυρα για τη Βαγδάτη», που είχαν απαχθεί στις 7 Σεπτέμβρη. Οι Ιταλίδες και οι Ιρακινοί παραδόθηκαν σε Ιταλό διπλωμάτη από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το πώς επιτεύχθηκε, τελικά, η απελευθέρωσή τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση 4 Αιγυπτίων μηχανικών που εργάζονταν στην εταιρία τηλεπικοινωνιών «Orascom» και είχαν απαχθεί την περασμένη βδομάδα. Η εταιρία δε διευκρίνισε αν κατέβαλε ή όχι λύτρα, όπως φημολογείται.

ΑΘΗΝΑ
Οργή που δυναμώνει την αλληλεγγύη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης από ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, ΟΓΕ

Οργή, που δυναμώνει με αγωνιστικό πείσμα την αλληλεγγύη τους. Οργή για τις χιλιάδες των νεκρών Παλαιστινίων, για την κατεστραμμένη παλαιστινιακή γη και οικονομία. Οργή, που δυναμώνει την αλληλεγγύη σε κάθε παιδί της Παλαιστίνης που ξεκινά το πρωί για το σχολειό του και κινδυνεύει να δολοφονηθεί. Αλληλεγγύη για το λαό της Παλαιστίνης, ο οποίος για πάνω από μισόν αιώνα διεκδικεί μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη και, για πάνω από μισόν αιώνα, δεν έχει ξημερώσει μέρα, που να μην έχουν χύσει οι ιμπεριαλιστές έστω μια ρανίδα από το αίμα του. Αυτήν την οργή και αυτήν την αλληλεγγύη, διαδήλωσαν, χτες, φιλειρηνιστές και αγωνιστές κάθε ηλικίας, έξω από την παλαιστινιακή πρεσβεία στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ, που οργάνωσαν κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δεύτερη Ιντιφάντα.

«Είμαστε μαζί με τις γυναίκες της Παλαιστίνης, τις γυναίκες που γεννάνε και πεθαίνουν στα μπλόκα του ισραηλινού στρατού», σημείωσε η Χρ. Σκαλούμπακα, εκ μέρους της ΟΓΕ, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή». Ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Χαρ. Παπαμάργαρης, διευκρίνισε ότι «αρνούμαστε να εξομοιώσουμε θύτες και θύματα», ότι πρέπει να δικαιωθεί ο παλαιστινιακός λαός, να σταματήσει η ανέγερση του τείχους. Δεν παρέλειψε ακόμα να καυτηριάσει τις ευθύνες των υπόλοιπων κυβερνήσεων, οι οποίες εθελοτυφλούν στα εγκλήματα της κυβέρνησης Σαρόν και καυτηρίασε χαρακτηριστικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία - όπως είπε - αντί να ετοιμάζει εκπαιδευτές για το νέο ιρακινό στρατό που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, θα έπρεπε να αλλάξει εξωτερική πολιτική. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα, δήλωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια με στόχο τη στήριξη των Παλαιστινίων για εξασφάλιση υδάτινων πόρων.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ακέλ Τακέζ, Παλαιστίνιος γιατρός που δουλεύει στη Ραμάλα, αλλά και ο Ισμάτ Σάμπρι, επιτετραμμένος σύμβουλος της παλαιστινιακής αρχής, ο οποίος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και σημείωσε ότι οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και τα νέα όπλα δεν κατόρθωσαν να κάμψουν την παλαιστινιακή αντίσταση.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, ώστε να καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας που ενέκριναν. Αντιμετώπισαν, ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν ούτε καν να πλησιάσουν στις πόρτες της πρεσβείας. Καταγγέλλοντας τις ευθύνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, που, όπως είπαν χαρακτηριστικά ορισμένοι, με δική τους ευθύνη προσφέρεται προστασία σε εκείνους που σκοτώνουν καθημερινά παιδιά, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δημ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και άλλων φορέων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νίκη στην Ιντιφάντα!

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης, ύστερα από κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης και της ΕΔΥΕΘ

Motion Team

Με την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες την επέτειο για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Παρά το ψιλόβροχο, εκατοντάδες αγωνιστές της ειρήνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης και της ΕΔΥΕΘ και συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, για να απαιτήσουν μαζί με τους εκπροσώπους των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων, τον τερματισμό της γενοκτονίας από τους Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, διαδηλώνοντας τον πόθο κάθε λαού που αντιστέκεται: «Νίκη στην Ιντιφάντα, Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία που στήθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης θύμιζε πως οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ακόμα πατρίδα. «Ολες οι πόλεις μας έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να υπάρχει καμία καταδίκη από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ» σημείωσε στην ομιλία του ο Ασούκι Σόκι, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης. «Η διεθνής κοινότητα χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν κρίνει τα εγκλήματα των Ισραηλινών και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εμείς όμως ξέρουμε πως οι λαοί που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους ήταν πάντα νικητές. Με την αλληλεγγύη σας θα νικήσουμε» κατέληξε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Ο Μιχάλης Λιάκος, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιντιφάντα, δίνοντας παράλληλα στοιχεία που μαρτυρούν το δολοφονικό χαρακτήρα της ισραηλινής επιθετικότητας: «Μέχρι τον Αύγουστο του 2004, η Παλαιστίνη μετράει 3.261 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχο πληθυσμό. Στη δυτική όχθη αναλογούν 83 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο σε κάθε Παλαιστίνιο, όταν για τον έποικο ξεπερνάνε τα 1.450 κ.μ. Με κάθε τρόπο επιχειρούν να εξοντώσουν το λαό της Παλαιστίνης, με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια ώρα, η τωρινή και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας περί άλλων τυρβάζουν» σημείωσε ο Μ. Λιάκος.

Ακολούθησε πορεία προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, στις πύλες των οποίων αντιπροσωπεία των διαδηλωτών θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επεμβάσεις προκλήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία εντείνεται η ξένη επέμβαση. ΗΠΑ κι ΕΕ αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφός τους σε κρατικούς παράγοντες της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία προτίθεται να απαντήσει στην πρόκληση των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθορίζοντας τον κύκλο των κρατικών παραγόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ, στους οποίους θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Σάβινιχ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας καθορίζει αυτή τη στιγμή τον κύκλο των προσώπων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για τα οποία θα ισχύσουν τα απαντητικά μέτρα», δήλωσε ο Λευκορώσος εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση που πήραν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, να απαγορεύσουν σε 4 κρατικούς παράγοντες της Λευκορωσίας να επισκέπτονται τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Β. Ναούμοφ (υπουργό Εσωτερικών), Β. Σέιμαν (γενικό εισαγγελέα), Γ. Σιβακόφ (υπουργό Αθλητισμού και πρώην υπουργό Εσωτερικών) και τον Ντ. Παβλιτσένκο (συνταγματάρχη των εσωτερικών δυνάμεων της Λευκορωσίας).

ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν τον παγκόσμιο δικαστή

Ο Α. Σάβινιχ δήλωσε επίσης πως η Λευκορωσία θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 27/9. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναρμόδια αναλαμβάνουν το ρόλο του δικαστή, αξιολογώντας άλλες χώρες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Σ' ό,τι αφορά τις κατηγορίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται γιατί οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν εξαφανίσει ανθρώπους της αντιπολίτευσης και δεν κάνουν τίποτα για να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας απάντησε ως εξής:

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως τα όργανα ασφαλείας της Λευκορωσίας έπαιρναν και παίρνουν εξαντλητικά μέτρα για τη διερεύνηση των υποθέσεων εξαφάνισης μιας σειράς προσώπων, μεταξύ των άλλων ζητώντας τη διεθνή συνδρομή για την ανακάλυψή τους. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν πως τα όργανα ασφαλείας μιας σειράς δυτικών χωρών αγνόησαν τις εκκλήσεις της Λευκορωσίας για συνδρομή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό οπωσδήποτε προβληματίζει για τα πραγματικά κίνητρα των δηλώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, που κάνουν πολιτική σπέκουλα με την τύχη εξαφανισμένων ανθρώπων».

ΗΠΑ
Απολύσεις στη «Motorola»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην πεπατημένη οδό των απολύσεων για αύξηση των κερδών και η «Motorola», η δεύτερη σε μέγεθος κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας και θα αναλάβει προ φόρων δαπάνες ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για αποζημιώσεις των απολυμένων, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο «Bloomberg».

Οι εμπορικές δραστηριότητες που θίγονται από την απόφαση της εταιρίας περιλαμβάνουν εμπορικές, κυβερνητικές και βιομηχανικές λύσεις, ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ευρυζωνικές επικοινωνίες, σύμφωνα με τη δήλωση της «Motorola» στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
«Εκλεισε το κεφάλαιο» των πολεμικών αποζημιώσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία για την οριστική επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία από τη Γερμανία εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κατέληξαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ειδικότερα, οι Σρέντερ και Μπέλκα συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα έχει ως «αποστολή» να αποποιηθούν και οι δύο χώρες οιωνδήποτε δικαιωμάτων για διεκδίκηση αποζημιώσεων με αφορμή τα γεγονότα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το «θαύμα της συμφιλίωσης» μεταξύ των δύο χωρών δε θα πρέπει να σκιάζεται από «αιώνιες διεκδικήσεις» είπε ο Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό, ενώ από την πλευρά του, ο Μπέλκα συμφώνησε ότι το θέμα κάθε είδους πολεμικής αποζημίωσης θεωρείται «κεφάλαιο που έχει κλείσει».

Στην Πολωνία πάντως, ο πρωθυπουργός θα έχει δύσκολο έργο να πείσει τους βουλευτές του για το ζήτημα αυτό, καθώς μόλις πριν από δύο βδομάδες το Κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να κινήσει όλα τα μέσα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και ασφαλώς, οι δηλώσεις του Μπέλκα ότι το θέμα θεωρείται «λήξαν» κάθε άλλο παρά τον εξυπηρετούν, καθώς στις 15 Οκτώβρη πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του πολωνικού Κοινοβουλίου...

Νέες καταγγελίες εντός του ισραηλινού στρατού

«Συστηματική παρενόχληση και πρόκληση του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό», καταγγέλλουν αξιωματικοί επίλεκτης μονάδας καταδρομέων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Ο ισραηλινός στρατός παρενοχλεί και προκαλεί συστηματικά σοβαρά προβλήματα στον παλαιστινιακό λαό χωρίς να υπάρχει λόγος». Αυτό καταγγέλλουν σε επιστολή τους προς τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και ανώτερό τους, τέσσερις αξιωματικοί της επίλεκτης αερομεταφερόμενης μονάδας καταδρομέων «Σαλντάγκ» του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της επιστολής που δημοσιεύτηκαν, χτες, στον ισραηλινό Τύπο, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας σε εκδήλωση των Ισραηλινών αρνητών στράτευσης, οι 4 αξιωματικοί αναφέρονται σε συγκεκριμένες μεθόδους του ισραηλινού στρατού, όπως είναι οι κατεδαφίσεις σπιτιών και η επιβολή συλλογικής τιμωρίας ιδιαίτερα στον πληθυσμό της Δυτικής Οχθης. Τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελιέζερ Σαλντάγκ, απάντησε στους υπογράφοντες την επιστολή ότι οι παρατηρήσεις τους «σημειώθηκαν» ιδιαίτερα, εφόσον οι ίδιοι δε δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν τη θέση τους, όπως έπραξαν άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα σώματα του ισραηλινού στρατού παλαιότερα.

Πέρσι το Δεκέμβρη, ομάδα εφέδρων της επίλεκτης μονάδας ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού «Σαγερέτ Ματκάλ» είχε με δημόσια επιστολή της καταγγείλει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσει σε Δυτική Οχθη και σε Λωρίδα της Γάζας. Λίγο νωρίτερα, με ανάλογη δημόσια καταγγελία είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους αρκετοί πιλότοι, κίνηση που προκάλεσε τριγμούς στο Ισραήλ, αφού η αεροπορία θεωρείται η ελίτ του στρατεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ