Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
«Εκλεισε το κεφάλαιο» των πολεμικών αποζημιώσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συμφωνία για την οριστική επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία από τη Γερμανία εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου κατέληξαν ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ειδικότερα, οι Σρέντερ και Μπέλκα συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα έχει ως «αποστολή» να αποποιηθούν και οι δύο χώρες οιωνδήποτε δικαιωμάτων για διεκδίκηση αποζημιώσεων με αφορμή τα γεγονότα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το «θαύμα της συμφιλίωσης» μεταξύ των δύο χωρών δε θα πρέπει να σκιάζεται από «αιώνιες διεκδικήσεις» είπε ο Σρέντερ μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό, ενώ από την πλευρά του, ο Μπέλκα συμφώνησε ότι το θέμα κάθε είδους πολεμικής αποζημίωσης θεωρείται «κεφάλαιο που έχει κλείσει».

Στην Πολωνία πάντως, ο πρωθυπουργός θα έχει δύσκολο έργο να πείσει τους βουλευτές του για το ζήτημα αυτό, καθώς μόλις πριν από δύο βδομάδες το Κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να κινήσει όλα τα μέσα για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και ασφαλώς, οι δηλώσεις του Μπέλκα ότι το θέμα θεωρείται «λήξαν» κάθε άλλο παρά τον εξυπηρετούν, καθώς στις 15 Οκτώβρη πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του πολωνικού Κοινοβουλίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ