Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ
«Εχετε αίμα στα χέρια σας»

Επεισοδιακό το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, καθώς διακόπηκε από διαδηλωτές που τάσσονται κατά του πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δύο φορές διακόπηκε από διαδηλωτές η βασική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου των Εργατικών, που διεξάγεται στο Μπράιτον. Η διακοπή του Συνεδρίου, η κατάσταση στο Ιράκ και το σχέδιο των Εργατικών σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του 2005 κυριάρχησαν στην ομιλία του Τόνι Μπλερ στο συνέδριο του κόμματος.

«Εχετε αίμα στα χέρια σας», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές διαμαρτυρόμενος κατ' αυτόν τον τρόπο για τον πόλεμο του Ιράκ, ενώ λίγο αργότερα περίπου δέκα διαδηλωτές διέκοψαν και πάλι την ομιλία του Μπλερ στο σημείο που αναφερόταν στην εσωτερική πολιτική. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και τις δύο φορές από αστυνομικούς και άνδρες της ασφάλειας του Τόνι Μπλερ.

«Δε ζητάω συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ»

«Ο κόσμος είναι πλέον πιο ασφαλής με τον Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή και όχι στην εξουσία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνούμενος φυσικά να ζητήσει συγγνώμη που έσυρε κατά τέτοιο τρόπο τη χώρα του στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Εντούτοις, ο Μπλερ παραδέχτηκε ότι μπορεί να ζητήσει συγγνώμη για τις πληροφορίες των Υπηρεσιών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε το Ιράκ και τα οποία αποτέλεσαν την «αφορμή» για τη νομιμοποίηση του προληπτικού πολέμου. Πληροφορίες που αποδείχτηκε ότι ήταν εσφαλμένες: «Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι αυτές οι αποδείξεις έγιναν δεκτές από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κυρίως επειδή ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε τέτοια όπλα κατά του ίδιου του του λαού και γειτονικών χωρών». Αναφέρθηκε επίσης στο Βρετανό Κεν Μπίνγκλεϊ, ο οποίος κρατείται όμηρος, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Δεν ήταν το Ιράκ το μοναδικό θέμα «εξωτερικής πολιτικής» που απασχόλησε το Βρετανό πρωθυπουργό. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, δεσμεύτηκε να αναλάβει νέα πρωτοβουλία μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρη με στόχο την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, τονίζοντας μάλιστα ότι το θέμα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα είναι «προσωπική του προτεραιότητα». «Δύο κράτη - του Ισραήλ και της Παλαιστίνης - δίπλα το ένα στο άλλο, σε σχέση ειρήνης και συνεργασίας, είναι η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία» εξήγησε.

Ο Μπλερ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και ανέλυσε το «όραμά» του για τη Βρετανία που επιθυμεί, σε περίπτωση τρίτης εκλογικής νίκης το 2005: «Στόχος μια Βρετανία όπου ο πλούτος, η εξουσία και η ευημερία θα είναι στα χέρια των πολλών και όχι των λίγων».

Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης των Εργατικών, τα οποία - είπε - ότι είναι η σταθερή οικονομία, τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας και οι επενδύσεις στο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ