ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Θα μας... αλλάξουν και τα φώτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μάθατε τα νέα; Η ΔΕΗ - μετέχοντας στο χορό της ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά - ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει από την 1η Νοέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 2,74%. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, άφησε να εννοηθεί ότι οι καταναλωτές θα... πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημα της ΔΕΗ (είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξήσεις ύψους 3,6%) αλλά περιόρισε το ποσοστό αύξησης στο 2,74% (!) και βέβαια φρόντισε να υπερτονίσει πως οι αυξήσεις αυτές είναι μικρότερες του πληθωρισμού.

Αυτό που δεν είπε ο κύριος υπουργός - που είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα θέματα ακρίβειας - είναι πως η κυβέρνηση ενέκρινε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερα μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι πέρσι τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ έφτασαν τα 474 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2004, διαμορφώθηκαν σε 311,9 εκατομμύρια ευρώ (+ 8,6%) έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2003.

Στην ουσία, δηλαδή, φροντίζει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Επιχείρησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι αλλάζει και τα... φώτα στους καταναλωτές.

Τι θα κάνουν;

Ενός κακού μύρια έπονται, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο διαβόητο «σχέδιο Ανάν». Μπορεί, το τελευταίο, να απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, αλλά συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και να προκαλεί αρνητικές συνέπειες σε βάρος της Κύπρου. Ετσι - σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την Αγκυρα - καθώς η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, για να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα επικαλεστεί το «σχέδιο Ανάν» και θα προχωρήσει στην αναγνώριση τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου...

Απομένει να δούμε ποια θα είναι η στάση της ΕΕ και, βέβαια, της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Εξωνοσοκομειακή εμπορευματοποίηση...

Ο «Ρ» έχει ασχοληθεί, ήδη, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο έχει γενικότερη σημασία, αφού έχει πιλοτικό χαρακτήρα και προβλέπει τη συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση των Μονάδων Υγείας.

Ενα μέρος του πεδίου διαχείρισης θα αφορά στην «παροχή υπηρεσιών υγείας σε εξωνοσοκομειακές δομές» και τοποθετείται στο «πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας», όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (24.10.2004). Στις 26.10.2004, ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, στη συνάντησή του με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ) είπε ότι υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του προτύπου της Πολυκλινικής σε κάποια απ' τα ιδρύματα πρόνοιας.

Σιγά - σιγά, δηλαδή, ολοκληρώνεται το παζλ της εμπορευματοποίησης σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο - δηλαδή στο φιλέτο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συμμέτοχοι και συνδιαχειριστές στο όλο εγχείρημα οι λεγόμενοι μη κερδοσκοπικοί φορείς, ασφαλιστικά ταμεία και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σφίγγει η θηλιά

Αλλά και εντός των νοσοκομείων αναμένονται εξελίξεις. Εκτός απ' το πιλοτικό πρόγραμμα της αλλαγής των εφημεριών στην Αττική, μετά το 2006 έρχονται και οι «σφαιρικοί προϋπολογισμοί» όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης (25.10.2004) στη συνάντησή του με την ΕΙΝΑΠ.

Ενα στοιχείο των «σφαιρικών προϋπολογισμών» είναι ότι οι τομείς λόγου χάρη των νοσοκομείων πρέπει «να πορεύονται» με τα χρήματα που εγκρίθηκαν μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού που καταρτίζουν σε ετήσια βάση. Από κει και πέρα και ανεξάρτητα από την πορεία των εξελίξεων και των αναγκών, ας κόψουν το σβέρκο τους και να βρουν τα χρήματα που χρειάζονται, αφού τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως αυτόνομες επιχειρησιακές μονάδες, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Ερχεται δηλαδή στενός κορσές για τις δαπάνες των νοσοκομείων. Οχι πως και στα νοσοκομεία - όπως σε όλο το Δημόσιο - δεν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις, όπως λόγου χάρη στις προμήθειες. Στις τελευταίες, όμως, δύσκολα «μπαίνει χέρι», γιατί πρέπει να λειτουργήσει και η αγορά, που έχει τις αξιώσεις της...


Τα ευρω-τουρκικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα, οπότε ετοιμαστείτε να απολαύσετε εκτός από τα καθιερωμένα των παρελάσεων και των τελετών και το συνονθύλευμα που θα παρελάσει από τα τηλεοπτικά παράθυρα...

Βλέπετε η ...«μόδα» των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης επιτάσσει να βρίσκονται σε αντιπαράθεση οι «εθνικιστές» και οι «κοσμοπολίτες» και να ανταλλάσσουν απόψεις και αναλύσεις.

Δυστυχώς, για μας και για σας, υπάρχουν «επαγγελματίες» και του ενός και του άλλου είδους σε μεγάλη επάρκεια. Η ουσία του πράγματος (ως συνήθως) μένει στο περιθώριο, αλλά η ουσία ουδέποτε ήταν και είναι το ζητούμενο.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διαπιστώνουν, ο καθένας από τη σκοπιά του και με τον δικό του τρόπο (έστω κι αν δεν το παραδέχονται), ότι η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να λύσει τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων!

Μα, πώς γίνεται το κατεστημένο της Αγκυρας να προκαλεί με κάθε τρόπο, ενώ είναι σε ευρωπαϊκή τροχιά; Τέτοιες απορίες εκφράζουν οι υπέρμαχοι της «ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας» που θεωρούν την ΕΕ «φάρμακο» διά ...πάσαν νόσον...

Οντως, φαίνονται λίγο παράξενες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως τη ...«γειτονιά των Αγγέλων» και ως νησίδα «ειρήνης» και «πολιτισμού» σε έναν άγριο κόσμο.

Ισως γιατί επιλέγουν να μην παρατηρούν τι κάνει αυτή η «πολιτισμένη» Ενωση στον υπόλοιπο πλανήτη και ότι ευθύνεται -πάνω - κάτω όσο και οι ΗΠΑ - για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ.

Γιατί δηλαδή να ...μην ταιριάζει στα «ευρωπαϊκά δεδομένα» μια Τουρκία στρατοκρατική και έτοιμη για οτιδήποτε; Μήπως δεν έχει συμπεριληφθεί και στο παρελθόν σε ευρωπαϊκούς στρατιωτικο-πολιτικούς σχεδιασμούς;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας σταματήσουν, λοιπόν, να κοροϊδεύουν τον κόσμο κι ας μιλήσουν ανοιχτά. Οι μεν κυβερνώντες για το τι κάνουν και οι υπόλοιποι για το τι πραγματικά πιστεύουν.

Ιστορία και ταξική πάλη

Λένε ότι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές. Και τη γράφουν όπως αυτοί θέλουν, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και με τις δικές τους ιδέες. Που έχουν νικήσει στον πόλεμο. Στο διαρκή πόλεμο, που είναι ο κοινωνικός πόλεμος, ο πόλεμος των τάξεων. Σ' αυτόν τον πόλεμο, για μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, ο νικητής είναι η κυρίαρχη τάξη. Αυτή είναι που γράφει την ιστορία. Και τη γράφει σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Οσο για τους ιστορικούς ή θα είναι μαζί της ή θα είναι απέναντί της.

Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης - έγραφαν οι Μαρξ και Ενγκελς στη «Γερμανική Ιδεολογία», στο κεφάλαιο για την Ιστορία - είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες. Με άλλα λόγια, η τάξη που είναι η κυρίαρχη υλική δύναμη της κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα η κυρίαρχη πνευματική της δύναμη. Η τάξη που έχει στη διάθεσή της τα μέσα της υλικής παραγωγής, διαθέτει ταυτόχρονα τα μέσα της πνευματικής παραγωγής, έτσι ώστε μιλώντας γενικά, οι ιδέες αυτών που δεν έχουν τα μέσα της πνευματικής παραγωγής υποτάσσονται σ' αυτά. Οι κυρίαρχες ιδέες δεν είναι τίποτε άλλο από την ιδεατή έκφραση των κυρίαρχων υλικών σχέσεων, είναι οι κυρίαρχες υλικές σχέσεις που συλλαμβάνονται σαν ιδέες, άρα είναι η έκφραση των σχέσεων που κάνουν μια τάξη κυρίαρχη, επομένως οι ιδέες της κυριαρχίας της. Τα άτομα που αποτελούν την κυρίαρχη τάξη, διαθέτουν ανάμεσα στ' άλλα συνείδηση και άρα σκέφτονται. Στο βαθμό, επομένως, που κυριαρχούν σαν τάξη και καθορίζουν όλη την έκταση μιας εποχής είναι αυτονόητο ότι το κάνουν αυτό παντού, επομένως, ανάμεσα στα άλλα, κυριαρχούν επίσης σαν στοχαστές, σαν παραγωγοί ιδεών και ρυθμίζουν την παραγωγή και διανομή των ιδεών της εποχής τους. Ετσι, οι ιδέες τους είναι οι κυρίαρχες ιδέες της εποχής τους».

Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα επίκαιρο συμπέρασμα από αυτό το απόσπασμα του Μαρξ και του Ενγκελς είναι ότι η προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας που εκδηλώνεται - πολλές φορές με προκλητικό τρόπο - στις μέρες μας δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια που κάνει η άρχουσα τάξη, ώστε να ανανεώσει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο και να το προσαρμόσει στις σύγχρονες ανάγκες των συμφερόντων της, όπως αυτές υπαγορεύονται, όχι μόνο από την ήττα και υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος στην προηγουμένη δεκαετία, αλλά κυρίως από τις προϋποθέσεις ανασύνταξης και αντεπίθεσης αυτού του κινήματος που ήδη διαφαίνονται πολύμορφα, ποικιλότροπα, προπαντός όμως καθαρά στην αυγή του 21ου αιώνα. Για τους κομμουνιστές, κινητήριος δύναμη της ιστορίας ήταν πάντοτε η ταξική πάλη. Ταυτόχρονα, όμως, η ιστορία ως παρελθόν και παρόν φώτιζε πάντοτε την ταξική πάλη στην προοπτική του μέλλοντος. Αυτό το ξέρει καλά η αστική τάξη γι' αυτό γράφει και ξαναγράφει την ιστορία. Αυτό οι κομμουνιστές ποτέ δεν το ξεχνούν. Γι' αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να παραδώσουν το μέτωπο της ιστορίας, το μέτωπο της ιδεολογίας, τον αγώνα για την ταξική κυριαρχία.


Γιωργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ